Publicat de: peregrinprinlume | decembrie 21, 2011

Cetatile Biertan si Medias

Am continat drumul  de la Prejmer si Harman cu autocarul si am luat masa de pranz la un restaurant din „Padurea Bogatii” situat pe drumul spre Sighisoara . Aceasta padure este vestita prin zacamintele de uraniu care se gasesc in ea.

Pe inserat am ajuns si la Biertan, localitate atestata documentar in anul 1283 si care pastreaza structura medievala a locuintelor din secolele al XVI lea si al XIX lea cu decoratie baroca simplificata. Intre anii 1572 si 1867 a fost sediul Episcopatului Bisericilor Evanghelice CA, centrul vietii spirituale si politice ale sasilor transilvaneni.

DSCF0071

BISERICA EVANGHELICA BIERTAN este una din cele mai mari si mai fortificate biserici din Transilvania. A fost construita intre anii 1493-1522, pe locul unei biserici anterioare.

P1240065

Este o biserica gotica tarzie cu 3 nave si pastreaza remarcabile piese de sculptura, pictura si mobilier gotic tarziu cu influente din Renastere: portalul vestic, usa cu mecanismul de inchidere – prima iala din Europa, amvonul, stranele. Fortificatia cu 2 incinte concentrice si o a treia partiala, cu 7 turnuri si 2 bastioane, exista de la 1468.

P1240069

Aici a existat o traditie care timp de 300 de ani a fost pastrata si care consta in faptul ca daca un cuplu vroia sa se desparta, erau inchisi intr-un turn impreuna si nevoiti sa manance din aceeasi farfurie, cu aceeasi lingura pentru o perioada de timp. Astfel s-a reusit performanta ca in 300 de ani sa nu existe decat un singur divort. Mai jos veti vedea o poza pe care am facut-o pe intuneric si sincer m-am speriat cand am declansat blitul, deoarece erau in incaperea aceea doi manechini care reprezentau cuplul.

P1240080

Un alt lucru de remarcat este usa care dadea in camera unde era pitit tezaurul, usa masiva de lemn care avea o iala cu 17 incuietori, fiind prima iala din Europa.

DSCF0096

La intoarcere spre Sighisoara, organizatorii ne-au pregatit o surpriza, in sensul ca ne-au impartit in cateva echipe si la fiecare echipa ne-au dat cate o harta ca sa putem ajunge la hotelul unde tb sa fim cazati, nu inainte de a raspunde la niste intrebari care necesitau deplasarea prin oras la diverse obiective : turn, biserica catolica…(asadar a fost un tur by night prin Sighisoara). La hotel ca sa putem sa ne cazam trebuia sa spunem cate trepte sunt pana la turnul cetatii si ce figurine se gasesc pe acest turn. Distractia a continuat apoi in restaurant si la club Aristocrat.

CETATAEA MEDIASULUI – lacas de cult fortificat a fost construita in 1488 si are 3 ziduri de aparare.

P1240096

Intrarea se face printr-un gang, ca dupa aceea sa apara in fata turnul bisericii care este al treilea turn din Europa inclinat la 2,5 grade. Inaltimea lui este de 68,5 metri si deasemenea are si 4 turnulete care asa cum stim aratau ca aceasta cetate avea rol si de a judeca.

DSCF0210

Comunitatea din Medias s-a dovedit foarte primitoare cu noi, inclusiv preotul evanghelic al bisericii. Am fost condusi in biserica si dupa terminarea slujbei ni s-a prezentat biserica cu altarul si arhitectura ei. Cele 8 tablouri ale altarului reprezinta patimile lui Isus Hristos. Pe pereti se gasesc covoare anatolice din sec al XVIII lea care au fost donate bisericii de negustori.

DSCF0212

Impresioneaza prin maretia ei orga cu tuburi din spatele bisericii (orga fiind un instrument care este prezent in toate bisericile evanghelice), construita in 1755 de un meserias din Sibiu. Are 1300 de fluiere si in fiecare duminica se canta la ea in cadrul slujbei.

P.S. A fost o excursie frumoasa si multumesc pe aceasta cale organizatorilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: