Parcul National Comana cu Sfanta manastire Comana


Pentru acest reportaj am ales sa vorbesc despre o zona minunata de langa capitala (45 km) si anume Parcul National Comana si Sfanta manastire Comana situate pe  Valea Neajlovului.

Nu am mai fost niciodata acolo,dar citind pe net si vazand niste poze deosebit de frumoase cu pasari salbatice pe un blog  http://peterlengyel.wordpress.com/2012/08/01/parcul-natural-comana/ am hotarat sa merg acolo.

DSCF2472

Citind informatiile turistice care se gasesc pe placutele indicatoare aflam ca Parcul Comana se intinde pe 25000 hectare si este cea mai mare arie protejata din Campia Romana. Acest loc are si conotatii istorice mai ales pentru evenimentele petrecute aici. Se remarca in acesta arie protejata : rezervatia de bujor, rezervatia de ghimpe si rezervatia de margaritar.

spre observatorul de pasari

Acest parc este cunoscut din vechime sub numele de „Balta Comana” . Balta Comana este a treia zona umeda a Romaniei, dupa „Delta Dunarii” si „Balta Mica a Brailei”, precum si a doua ca biodiversitate dupa Delta Dunarii. Aici se gasesc 141 specii de pasari si 13 specii de pesti. Balta Comana se intinde pe sute de hectare si este formata din apele impreunate ale Neajlovului si Argesului.

DSCF2507

Pentru a ajunge acolo drumul care trebuie urmat este: Bucuresti – Jilava – Varlaam – Mogosesti – Comana. La  intrarea in localitatea Comana gasim pe partea stanga Sfanta manastire Comana si mergand tot inainte ajungem la o intersectie chiar in centrul comunei (unde se gaseste o harta a Parcului Comana) si o luam spre dreapta pe langa pensiunea „Casa Comana”. De acolo drumul continua prin padure mergand spre zonele deosebite ale parcului: Rezervatia de bujor, De ghimpe, de margaritar, Arborii seculari, Cabana Fantana cu Nuc, Locuintele lacustre si satul Celtic (care din pacate nu le-am vazut decat in poze deoarece aceste case au fost luate de viitura acum 3 ani in urma inundatiilor).

DSCF2383

Manastirea Comana a fost ctitorita de domnitorul Vlad Tepes in anul 1461 ca o biserica fortificata. In anul 1588, manastirea este recladita de domnitorul Radu Serban, al carui mormant se afla chiar in biserica. Hramul bisericii este ” Sfantul Ierarh Nicolae”.

DSCF2408

DSCF2413Situata pe malul Neajlovului, aceasta biserica este asezata intr-un cadru natural deosebit. In spatele zidului cetatii a fost amenajat malul raului, la care se coboara pe p scara de lemn, unde pe fiecare treapta este trecuta cate o virtute crestina si cate un lucru rau.

DSCF2481

…din pacate unii dintre romani nu stiu sa pretuiasca natura

DSCF2465

DSCF2471

DSCF2480

DSCF2470

…foisor amenajat de cei de la manastire

DSCF2487…scara pocaintei

Preotii care slujesc la aceasta manastire si personalul bisericii s-au dovedit foarte primitori si s-au purtat frumos cu noi. Totodata ei se ocupa de gradina, de ingrijirea animalelor si toate lucrurile trebuitoare traiului zilnic. Langa biserica se gaseste si un muzeu in care se gasesc tot felul de ustensile folosite de-alungul timpului la treburile zilnice, precum si armamentul din dotarea soldatilor care aparau cetatea.

DSCF2437

DSCF2422

DSCF2426

DSCF2440

…roata de tors

DSCF2441

DSCF2439

…teascul de vin

DSCF2447
DSCF2451
DSCF2460

DSCF2491

DSCF2452

DSCF2449

5 gânduri despre “Parcul National Comana cu Sfanta manastire Comana

  1. Anonim

    vere cele mai frumoase aminntiri sunt cele petrecute in doi;sa te ajute bunul Dzeu sa te bucuri de cat mai multe iesiri ca aceasta.tine aproape de biserica si ti va fi bine

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.