In vizita la „Muzeul Portile de Fier”


Intre orasele Drobeta Turnu Severin si Orsova se afla amplasata pe Dunare cea mai mare hidrocentrala a Romaniei: Portile de Fier. (poza de ansamblu nu imi apartine deoarece nu ai voie sa fotografiezi zona, ci este o poza din cadrul muzeului)

De mic copil am fost dornic sa ajung in acest loc, pe care bunicul meu (Dumnezeu sa-l ierte) il vizita apropape de fiecare data cand mergea spre statiunea Baile Herculane. Timpul nu a permis decat acum dupa 30 de ani sa pot ajunge acolo . Asadar vreau sa va povestesc despre aceste locuri minunate pe care le avem si sa va starnesc curiozitatea ca sa le vizitati si dumneavoastra.

Constructia acestei hidrocentrale a inceput la 7 septembrie 1964, in timpul mandatului  presedintelui Romaniei Gheorghe Gheorghiu Dej, si terminata pe 16 mai 1972, asa cum gasim pe placa comemorativa plasata la intrarea in muzeu : ˝ Astazi 7 septembrie 1964 in prezenta presedintelui consiliului de stat al Republicii Populare Romane Gheorghe Gheorghiu Dej si a presedintelui Republicii Socialiste Federative Iugoslavia Iosif Broz Tito a avut loc inaugurarea lucrarilor de constructii a sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier simbol al prieteniei si colaborarii intre popoarele roman si iugoslav˝

Puterea instalata a hidrocentralei este de 2200 MW si o productie anuala de peste 11 miliarde kWh. Vara aceasta datorita secetei din cele 6 turbine Kaplan care le-am vizitat in cadrul muzeului lucrau doar doua. (poze nu am de la sala turbinelor deoarece nu ai voie sa faci). Din spusele ghidei am aflat ca : Puterea instalata a fiecarei turbine este de 194,5 MGW. Lacul de acumulare format are peste 2 miliarde metri cubi de apa si o lungime de 120 km. Greutaea unei  turbine este de 3680 t. Axul turbinei are o lungime de 18 m. Jos segaseste butucul cu cele 6 pale (fiecare pala are greutatea de 20 t). Rotorul generatorului are 600 t si 14 m diametru. Energia electrica produsa de turbine trece la cele 6 transformatoare ridicatoare de putere, dupa care este transmisa mai departe in Sistemul Energetic National.

Inainte de constructia hidrocentralei s-au facut cercetari in zona si s-a stabilit ca locurile acestrea au fost populate inca din paleolitic. Asa ca in cadrul muzeului veti gasi obiecte folosite de oamnei din cele mai vechi timpuri.

Pe Dunare inainte de constructia hidrocentralei se gasea o insula mica numita Ada-Kaleh unde se gasea : dulceata de trandafiri, smochine, rahat turcesc etc.

Aceasta insula situata in aval de Orsova, avea o altitudine de 48 m fiind dominata de dealul Alion, inalt de 317 m. Lungimea insulei era de 1750 m, iar latimea de 500 m. Primele fortificatii au fost facute aici de catre domnitorul Iancu de Hunedoara, pentru ca sa opreasca atacurile Imperiului Otoman. A fost rand pe rand sub ocupatie turceasca si austro- ungara. Insula a fost inghitita de apele lacului de acumulare. In amintirea acestei insule in muzeu s-a amenajat o camera tipic turceasca asa cum arata inainte de scufundare.

Iata ce informatie scrisa gasim pe aceasta camera : ˝ Cand turcii au incetat sa fie nomazi, ei au transpus in organizarea interiorului conceptia veche a cortului, pastrand covorul ca element central al spatiului de locuit. Asa se face ca si casele turcesti de pe insula Ada – Kaleh erau lipsite aproape complet de orice mobilier, afara de divanuri sau sofale si de masute scunde, podelele fiind acoperite cu covoare, iar pe pereti atarnau tablouri vechi cu sentinte din scrierile sacre. ˝

Tot in cadrul muzeului se gaseste si o expozitie de roci specifice zonei lacului de acumulare, o expozitie de machete de vapoare, precum si o expozitie de pasari salbatice.

La fiecare macheta de vapor se dau si dimensiunile lor: cel de sus este un tanc petrolier cu dimensiunile de 6000 / 7000 TDW; L = 147 m; motor 2 x 2080 CP; 300 rot / min.

In imprejurimile satului Svinita pe malul sarbesc al Dunarii, la Grebenul Romanesc pe Valea Saraorski, se poate observa unul din zacamintele cele mai bogate in fauna fosila din jurasicul mediu, (nu am ajuns inca acolo, dar data viitoare cand mai trec o sa incerc sa il vad si eu), din care se cunosc peste 50 de specii de amoniti.

P.S. In episodul viitor va voi povesti despre orasul Orsova, chiul lui Decebal si cursul Dunarii la Cazane.

13 gânduri despre “In vizita la „Muzeul Portile de Fier”

  1. Lumi

   Frumoase poze si minunate impresii…sa fi fericit peregrinule ca poti vedea toata tara (datorita si serviciului tau…)…si sa te intorci cu bine..! Sanatate iti doresc…!

   Apreciază

   1. Multumesc pentru urari si pentru faptul ca sunteti o fana a blogului meu, si mai presus de toate pentru sfaturile de viata care mi le dati. Va doresc si dumneavoastra si familiei sanatate, fericire , tot ce va doriti si calatorii cat mai multe.

    Apreciază

 1. In legatura cu solicitarea dumneavoastra tot ce pot sa va dau este un nr d e telefon si o adresa unde se poate suna si afla detalii: Muzeul Hidrocentralei Portile de fier, Calea Timisoarei nr 4, Sat Gura Vaii, Jud Mehedinti, tel: 0252311627; 0252320027. Eu nu sunt reprezentant al muzeului sunt doar un vizitator ca si dumneavoasta. O seara buna.

  Apreciază

 2. Pingback: Svinita si Clisura Dunarii | peregrinprinlume

 3. Pingback: Dunarea la Cazane: Orsova, Capul lui Decebal, Pestera Ponicova, Pestera Veterani, Manastirea Mraconia | peregrinprinlume

 4. Pingback: Malul sarbesc al Dunarii prin defileul Cazanelor | peregrinprinlume

 5. Pingback: Spre Cheile Nerei si Cascada Bigar prin Clisura Dunarii | peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.