Publicat de: peregrinprinlume | octombrie 11, 2012

Pe dealul Repedea din Iasi

Desi am locuit o jumatate de an in orasul Iasi, ‘capitala” a Moldovei in interes de serviciu, recunosc spre rusinea mea ca nu mi-am facut timp sa-l strabat si sa-l cunosc mai indeaproape. Saptamana aceasta insa ajungand in Iasi impreuna cu colegul meu Iulian, am hotarat sa trecem la plecare pe dealul Repedea in punctul „La Releu” (cum il numesc localnicii), deoarece de acolo am inteles ca se vede tot orasul.

Totodata ajuns acolo aflu dupa un panou informativ ca de fapt pe langa releul amplasat pe deal aici se gaseste si rezervatia paleontologica Dealul Repedea. Aceasta rezervatie este chiar la iesirea din orasul Iasi spre orasul Vaslui, dupa ce treci de satul Paun. Imediat dupa iesirea din satul Paun mai mergi 300 metrii si faci dreapta pe un drum ingust cum mergi spre Vaslui. Drumul se sfarseste pe deal la Releu, unde poti parca masina.

Rezervatia paleontologica Dealul Repedea ste compusa din depozite masive de gresii calcaroasa si calcare datand din sarmatianul mijlociu, cu urme fosile de moluste.

In afara de stratele geologice cutate cu urme de fosile in ele, pe aceste dealuri se remarca formatiuni spectaculoase de stanca din loc in loc (datorata prabuisirilor) care dau rezervatiei un aspect frumos. Afara de acestea de aici se deschide o larga panorama asupra orasului Iasi si a Podisului Central Moldovenesc.

Intr-una din cavitatile in care am intrat cu colegul meu Iulian (cu teama ca s-ar putea surpa), o crapatura dealungul ei pe tavan te baga putin in racori.

Caracteristic acestor dealuri este ca afara de iarba cu care sunt imbracati, stancile de calacar prabusite din loc in loc, pe aceste dealuri de unde ai o panorama asupra intregului oras se gasesc paduri de pini (caracteristici doar zonelor montane).

Reclame

Responses

  1. Fosilele si straturile de creta pe dealuri sunt o dovada a potopului. Frumoase privelisti.

    Apreciază

  2. Da…interesant! Nu am fost in IAsi .Mi-as dori sa ajung la Biserica unde sunt asezate moastele „Sfintei Parascheva” !

    Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: