Publicat de: peregrinprinlume | noiembrie 21, 2012

Manastirea si Pestera Polovragi

Localitatea Polovragi este  situată în judeţul Gorj, în regiunea Oltenia. Ca locaţie, aceasta comuna se află în depresiunea Polovragi,  la o distanţă de aproximativ 50 de km de Târgu Jiu şi 60 de km de Râmnicu Vâlcea.

Este situata intr-o zona de munte pe valea raului Oltet cu un potential turistic dezvoltat.

In reportajul de astazi vom discuta despre Sfanta Manastire Polovragi, Pestera Polovragi si Cheile Oltetului. Aceasta localitate se afla la 5 km de Baia de Fier si pestera Muierii, asadar pentru cei care doresc sa petreaca un wekend aici nu vor regreta.

Aici in depresiune intre cei doi munti Capatanii si Parang, pe valea raului Oltet s-a intemeiat inca din cele mai vechi timpuri un sat geto dacic. Numele localitatii Polovragi vine de la vindecatorii din vechime care se numeau vraci.

Tot aici se spune ca Zamolzses dupa infrangerea dacilor de catre romani in anii 105 – 106 s-a retras in pestera din sat.

Manastirea dateaza din anul 1505 fiind ctitoria lui Radu si Patru, fiii lui Danciu Zamona, in timpul domniei voievodului Radu cel Mare. In anul 1629 in timpul domniei lui Alexandru Ilias manastirea intra in posesia lui Danciu Paraianu care o restaureaza cu ajutorul domnitorului Matei Basarab in anul 1647.

Dupa legenda asezarea manastirii dateaza din timpuri vechi, la inceput fiind o bisericuta din lemn pomenita in scrierile celebrului calator Paul de Alep.

Manastirea cunoaste o perioada de degradare pana cand domnitorul Constantin Brancoveanu o rascumpara si o restaureaza in anul 1703. Accesul in manastire se face printr-o poarta uriasa realizata din lemn de stejar si printr-o alee strajuita de brazi.

Hramul bisericii este „Adormirea Maicii Domnului”. Este zidita in stil bizantin, avand o forma trilobata realizata intr-o simetrie proportionata.

De la inceputuri pana in anul 1968 a fost manastire de calugari, dupa aceea manastirea transformandu-se in manastire de maici. In anul 2005 pe data de 24 septembrie s-au sarbatorit 500 de ani de atesatre documentara.

Cheile Oltetului. Acestea sunt declarate rezervatie a naturii inca din anul 2000.

Suprafata rezervatiei este de 150 hectare aici intrand si pestera Polovragi. Cu o lungime de 2.2 km ele separa Muntii Parang de Muntii Capatanii. Dupa vreo 300 metrii pe chei pe partea dreapta apare ca o cavitate intarea in Pestera Polovragi.Aici apele Oltetului au sapat un canion care se poate parcurge pe jos sau cu masina.

Pestera Polovragi a fost modelata de-alungul timpului de raul Oltet. De la manastire urcam pe chei pe langa padurea Polovragi care este arie naturala protejata pentru castanul comestibil si vegetatia tipic mediteraneana.La iesirea din padure pe chei in stanga avem Muntii Parang si in Dreapta Muntii Capatanii. Dupa cateva sute de metrii ajungem la intrarea pesterii Polovragi, unde suntem preluati de ghida, doamna inginer geolog Felicia Bentea, care ne conduce in incursiunea in interiorul pesterii. Din spusele dumneaei aflam ca aceasta pestera este o pestera calda si umeda cu o temperatura constanta de 9 grade. Apa de aici este bogata in carbonat de calciu, bioxid de siliciu, oxid de fier in functie de stratele pe care le strabate raul. In functie de impuriatile pe care le transporta apa in galeria principala, aceasta isi schimba culoarea din aval in amonte, pe portiuni ce au capatat denumiri ca: Sala divina, Camera alba, Bolta insangerata.

Pestera are o lungime de aproximativ 9 km dintre care sunt vizitabili doar 800 metrii. Aici aflam ca s-au refugiat dacii in timpul razboaielor romanice, precum si insusi Zamolxes care deplangea faptul ca fusesera cuceriti de romani. Tot aici se gaseste un desen facut din fum de catre calugari care reprezinta simbolul mortii. Tot aici intalnim o colonie de 300 de lilieci de pestera care sunt in hibernare. …Dar voi lasa pozele mai jos ca sa vorbeasca despre aceasta pestera:

 

Reclame

Responses

 1. Sunt incantata…!

  Apreciază

 2. nice 😀 like like like

  Apreciază

 3. Am fost acolo de câteva ori, cel mai recent de Paște anul ăsta. Am povestit și eu un pic aici: https://ellamyway.wordpress.com/2014/08/08/excursie-la-cetatile-dacice/

  Apreciază

 4. […] pe DJ665 ajungem in localitatile  Baia de Fier si Polovragi, unde se pot vizita Pestera Muierii, Pestera si Manastirea Polovragi. De aici se ajunge pe DN67 la Horezu si Ramnicu […]

  Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: