Manastirea Cetatuia Negru Voda si Namaiesti


Simtind nevoia de a ma apropia mai mult de Dumnezeu am ales sa petrec o zi la Manastirea Cetatuia Negru Voda din judetul Arges. Si sincer sa fiu nu am regretat. Din ziua cand am vizitat manastirea si am asistat la slujba ma simt un alt om si as vrea sa pot sa raman acest om nou. Aici Dumnezeu mi-a vorbit si raspuns la rugaciuni.

Schitul Cetatuia Negru Voda se gaseste in comuna Cetateni pe DN72A Targoviste – Campulung Muscel, la 22 de km de cel din urma.  DN72A este construit pe vechiul drum de carausie dintre Campulung Muscel si Targoviste (foste capitale ale Tarii Romanesti), drum aflat pe Valea Dambovitei. Acest schit se afla situat la altitudinea de 880 de metri, intr-o zona de munte superba, la care se ajunge pe un traseu la fel de spectaculos amenajat printre stanci uriase si copaci. Aceasta biserica din stanca este considerata printre cele mai vechi sihastrii de pe Valea Dambovitei.

Istoria acestui schit din varful muntelui se pierde in negura timpului. Inca din timpul dacilor exista aici un locas de inchinare. Pozitia sa strategica a facut ca in zona schitului sa fie asezata medievaka “cetate a Dambovitei”. Urmele pustnicilor care au trait aici se vad in pesterile facute in stancile din jur.

Hramul bisericii este Izvorul Tamaduirii. Mai multe detalii istorice despre aceasta biserica din stanca gasiti la linkul: http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-cetatuia-negru-voda-67995.html  (de unde am aflat si eu despre acest loc frumos).

De la soseaua principala si pana la manastire, pe o poteca ingusta, se face insa mai putin de un ceas.

Pentru a ajunge la aceasta manastire (biserica rupestra) trebuie sa urci pe o poteca de munte circa 850 de metri (dar peisajul este fantastic: stanci rostogolite, pesteri in peretii de stanca, raul Dambovita se aude curgand…

Mai jos vedem una din chiliile calugarilor.

Peştera Mosului(Zamolxix)  este o chilie de sihastru, ce are scrijelite în piatră simboluri creştine (aici s-au găsit, într-un sicriu moaştele cuviosului Ioanichie Schimonahul, la 1638). Inca din vechime din timpul dacilor acesta a fost un loc de rugaciune si mediatie al Marelui Preot.

In varf se gasesc doua biserici: biserica veche, aflata intr-o pestera naturala, si biserica noua, zidita din lemn, in stil maramuresan. Biserica rupestra este lunga de 12 metri, lata de 4 metri si inalta de peste 3 metri.

Pe perete se gaseste o placa de marmura pe care gasim scris: „Acest sfant locas, cu numele Cetatuia, care de la Negru Voda isi are inceputul, a fost si in trecut schit de calugari si pe vremuri grele loc de scapare pentru voievozii tarii, insa, cu trecerea timpului, a cazut in ruine, ajungand chiar adapost vitelor. A fost restaurat si infrumusetat, cum se vede, cu cheltuiala si osardia robului lui Dumnezeu preotul econom Gheorghe Moisescu, paroh al bisericii Domneasca din Campulung, ajutat de ieromonahul Agatanghel Andritoiu, de la pestera Stanisoara Arges, si fratele monah Nicolae Bacioiu, de la pestera Ialomicioara, in anul 1915-1916. S-a sfintit in 22 iulie 1923, spre vesnica pomenire.”

De la biserica drumul continua spre locul numit” Pestera Sfantului”, o pestera sapata in peretele stancos al muntelui. Aici au trait numerosi pustnici fie in pesterile naturale din stanci, fie sapate de ei. Aceste pesteri se pot vedea la capul drumului si tot de acolo se poate vedea si o panorama a muntelui, satului Cetatuia si apa Dambovitei.

Dupa terminarea slujbei am coborat la sosea ca sa astept autobuzul sa merg spre alta manastire: Manastirea Namaiesti unde se gaseste o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Biserica este asezata la 7 km de orasul Campulung Muscel si de la sensul giratoriu venind de la Targoviste spre Campulung se face dreapta si se mai merge 1 km.

Aici traditia ne spune ca ar fi fost o catacomba a crestinilor din timpul stapanirii Daciei de catre Romani. Mai tarziu un cioban care a adormit aici, a avut un vis in care Fecioara Maria i-a spus sa sape in stanca si o sa gaseasca o icoana a Ei. Acesta se conformeaza si gaseste icoana, care se presupune ca a fost pictata de Sf Ev. Luca si Sf. Apostol Andrei.

Data intemeierii manastirei nu se cunoaste, dar o prima pomenire apare in anul 1547 intr-un document al domnitorului Mircea Ciobanul. Staranele, catapeteasma si altarul sunt sapate in stanca. Astazi manastirea este o manastire de maici.

11 gânduri despre “Manastirea Cetatuia Negru Voda si Namaiesti

  1. Anonim

    Sper sa ajung si eu pe aici…! M-au impresionat pesterile sapate in stanci de catre calugarii care-si duceau nevointele departe de lume , numai cu Bunul Dumnezeu si Sfintii Ingeri. Icoana din partea dreapta (patru poze mai sus) este Icoana Maicii Domnului de la Namaiesti??.

    Apreciază

  2. Anonim

    De aceea tara asta este binecuvantata de Dumnezeu….pentru rugaciunile sutelor de calugari nestiuti care s-au nevoit in singuratate…numai de Dumnezeu stiuti si a Sfintilor Mucenici care au murit pt Hristos si ale caror moaste au fost descoperite dupa sute de ani ..chiar mii (aici ma refer la sfintii de la Niculitel)!! Doamne ajuta-ne pe toti!!

    Apreciază

  3. Da, aceea este icoana Maicii Domnului, dar nu am putut sa o pozez de aproape deoarece erau oameni care se rugau. Asa este cum spuneti, suntem o tara binecuvantata de Dumnezeu datorita calugarilor si nu numai lor, ci si stramosilor nostrii dacii (un popor monoteist, credincios care a fost cucerit si desfiintat de catre niste pagani care se numeau romani si care nu aveau nici o teama de Dumnezeu).

    Apreciază

  4. cristina

    Fotografiile incanta ochiul dar sentimantul care te incearca pasind in acele locuri nu il poate descrie nimeni.Natura la un loc cu sunetul clopotului si a rugaciunilor din manastire este o minunatie.Din iulie merg cu mare drag aproare de doua ori pe luna.ESTE MANASTIREA MEA DE SUFLET.

    Apreciază

    1. Ma bucur mult sa aud aceste lucruri de la dumneavoastra. Si pentru mine este un loc de suflet unde nu am mai avut timp sa ajung din pacate. Aici Dumnezeu mi-a vorbit personal si direct indreptandu-mi pasii care erau sa alunece de la calea cea buna. Va doresc o seara buna si multumesc pentru gandurile impartasite.

      Apreciază

  5. Pingback: Cabana Cuca – Muntii Iezer | peregrinprinlume

  6. Pingback: Comuna Fundata si imprejurimile – primul sat turistic din Romania (1973) | peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.