Publicat de: peregrinprinlume | decembrie 8, 2012

La Manastirea Ramet

Manastirea Ramet este situata pe Valea raului Geoagiu in Muntii Trascau in judetul Alba. Pentru a ajunge la aceasta manastire, din localitatea Teius cum mergi de la Alba Iulia la Cluj Napoca, se face stanga si se parcurg 16 km prin muntii Trascaului, pe Valea Geoagiului. Ca toate zonele de munte acest traseu este de o frumesete fara seaman, cu paduri si stanci golase si raul Geoagiu care iti incanta auzul cu sususrul lui.

Picture 023

Intemeiata de 2 monahi, Romulus si Ghenadie este construita in anul 1225. Mai tarziu biserica de lemn este inlocuita cu una de piatra la anul 1377 (cea din prim plan). Constructia fiind din blocuri de piatra sparta si din bolovani de rau, pictura bisericii a fost afectata de umiditatea provocata de panza freatica si de cateva inundatii. Cea mai importanta lucrarea fost facuta in anul 1998 si a constat in ridicarea intregului bloc de piatra de 750 tone.

O consemnare in litere de piatra deasupra usii ne spune despre o prima zugravire a bisericii din timpul lui Matias Crai (1487). Printre ocrotitorii manastirii se numara domnitorii Radu cel Mare (1506), Mihai Viteazul, Gabriel Bethlen (sec XVII) . In decursul istoriei zidurile bisericii au suferit mai multe distrugeri, astfel in 1762 si 1765 generalul austriac Bukow are misiunea de ai persecuta pe romani si de ai obliga sa paraseasca credinta stramoseasca. Dupa aceaste distrugeri biserica se repara si devine biserica de mir. Viata monahala se reia abia in anul 1940, cu cativa calugari.

Picture 024 Picture 014

Picture 018

Cresterea numerica a monahilor si a credinciosilor a facut ca in anul 1981, maicile de la manasture au cerut construirea unei biserici noi. Astfel la 28 iunie 1982 s-a sfintit temelia bisericii, pentru ca 4 ani mai tarziu biserica sa fie terminata. Hramurile bisericii sunt: „Sf Apostoli Petru si Pavel” si „Adormirea maicii Domunlui”. Aici in biserica se gaseste o copie fidela a icoanei Maicii Domnului Pantanassa dela Sf munte Athos.

Picture 025

Picture 022

Picture 002 Picture 005

Picture 006

Picture 013

Picture 007

Picture 008

Picture 019 Picture 028

P.S. Poze din interior cu picturile din biserica noua si cea veche nu am deoarece nu ai voie sa faci poze acolo, dar va las pe cei care cititi sa le descoperiti facand o vizita in zona, mai ales vara.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: