Publicat de: peregrinprinlume | ianuarie 26, 2013

Manastirea Putna

Situata in pitoreasca comuna Putna, inconjurata de dealurile pline de paduri de foioase si conifere, Manastirea Putna este cea mai veche manastire din Bucovina care a functionat neintrerupt in ciuda tuturor necazurilor care au venit peste ea de-alungul timpului.

manastirea Putna

stema Moldovei

Situata la 72 km de orasul Suceava, se poate ajunge la ea fie cu masina proprie pe ruta Suceava – Radauti – Vicovu de Jos – Bivolaria – Putna, fie cu maxi taxi care se ia din autogara Tarsin din Radauti.

comuna Putna

Aceasta manastire este prima ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare si in acelasi timp si locul de inmormantare al acestuia.

DSCF5050

DSCF5026

DSCF5029

DSCF5046

DSCF5047

DSCF5048

Hramul bisericii este ” Adormirea Maicii Domnului” si a fost sfintita la 3 septembrie 1469. Aici sunt ingropati trei domnitori ai Moldovei: Stefan cel Mare (1457 – 1504), fiul sau Bogdan (1504 – 1517) si nepotul Stefanita Voda (1517 – 1527).

mormantul lui stefan

DSCF5035

DSCF5039

Tot aici se gasesc si mormintele mitropolitilor Moldovei Teoctist si Iacov Putneanul, precum si mitropolitul Transilvaniei Ilie Iorest (prigonit pentru credinta ortodoxa). De-a lungul timpului aceasta manastire a rezistat incendiilor (3 la numar) si pradaciunile facute de armatele regelui Sobieski al Poloniei, de cazaci si austrieci.

DSCF5052

Langa manastire a fost construit de catre Stefan cel Mare, Turnul Tezaurului care adaposteste lucrurile manuale facute de monahi de-alungul timpului. Aici s-a construit in 1976 un muzeu unde se gasesc astfel cele mai importante colectii de broderii bizantine din lume, preccum si obiecte de aur si argint.

DSCF5072

DSCF5068

DSCF5070

DSCF5071

Sub streasina manstirii se vad cele 3 clopote din timpul lui Stefan cel Mare (in interiorul muzeului nu ai voie sa faci poze sau sa filmezi).

DSCF5060

DSCF5061

DSCF5083

DSCF5058

DSCF5059

Pe unul din clopote gasim inscriptia utmatoare: „Acest clopot anume Ruga, al Manastirii Putni, la anii de la Hristos 1484 sau facut de ctitorul ei, fericitul Stefan Voievod cel Vestit, iar la anii 1760 s-au stricat. Si manastirea cu ajutorul Mitropolitului Iacov Pustnicul l-au refacut si la anii 1793 iarasi s-au stricat si la anul 1818 prin silinta egumenului Filaret Vendeveschi, cu ajutorul boierilor Ilie Ilaschii, Dimitrachi Constantin si Vasile Vasilco, iarasi de iznoava s-au prefacut. Auzi Doamne glasul lor!”

DSCF5076

DSCF5079P.S. Pentru mine personal provincia Bucovina ocupa un loc aparte in inima mea. (chiar daca acum din punct de vedere administrativ este trunchiata datorita lasitatii conducatorilor din acele timpuri tulburi).  Aici m-am simtit intotdeauna ca acasa (am fost primit frumos de oamenii de aici). Locurile, peisajele si monumentele de arhitectura, precum si istoria zbuciumata a poporului roman asuprit de armatele straine fac ca aceasta provincie sa fie ceva deosebit pentru mine. In ciuda presiunii austro ungarilor de ai forta pe romani sa renunte la credinta lor, numeroasele manastiri si monumente au supravietuit de-alungul timpului, aratand astfel ca poporul roman a stat darz in fata acestor necazuri si nu si-au parasit credinta lor. Asadar este o zona frumoasa care merita sa o cunoastem cu totii.

Reclame

Responses

  1. Am vazut si eu manastirea si am ramas impresionata. Tot aici este o biserica fff veche (daca nu ma insel cea mai veche din tara) care a fost transbordata peste noapte in carele taranilor
    din calea turcilor. Bisericuta este asa de veche incat nu ti se da voie sa intri in ea ci doar sa-ti arunci ochii de la intrare. Ce minunata este tara noastra!!!

    Apreciază

  2. […] https://peregrinprinlume.com/2013/01/26/manastirea-putna/ […]

    Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: