Publicat de: peregrinprinlume | Iunie 5, 2013

Salina Targu Ocna – Mina Trotus

La 14 km de orasul Onesti pe drumul spre Comanesti se gaseste o salina unica in felul ei,  Salina Targu Ocna – Mina Trotus. Aceasta salina este vestita prin faptul ca este cea mai adanca salina din Romania cu o adancime de 240 metrii iar in interiorul ei se afla singura biserica din sare construita in Europa.

mina trotus

galeria 401

stema orasului Tg Ocna

salina

transportul sarii

bucata sare

Exploatarea miniera a inceput in jurul anilor 1380 si continua pana in ziua de astazi. Zacamantul are o forma de „para” cu „coada” in jos, asa ca la ora actuala s-a ajuns la coada perei. Partea vizitabila a salinei este situata la cota de 138.1 metrii – Orizont IX. Partea de exploatare a ajuns la nivelul XII si se estimeaza ca ar mai fii 2 nivele pana la epuizarea zacamantului. Temperatura in interiorul ei este de 12 -13 grade Celsius, adancimea de 240 metrii iar diferenta de nivel de la punctul de intrare este de 120 metrii. Mai multe detalii despre istiria ei gasiti daca o vizitati la Muzeul Sarii sau pe sit-ul   http://www.salina.ro/ .

DSCF6273

DSCF6229

DSCF6232

DSCF6234

DSCF6235

DSCF6236

DSCF6252

ciocan

Intrarea in salina se face cu ajutorul autobuzelor care pleaca din 40 minute in 40 minute. Programul de vizitare incepe la ora 7, iar tariful este de 18 RON pentru adulti si pentru copii 9 RON. Galeria care duce in salina are o inaltime de aproximativ 8 metrii ca si galeriile din interiorul salinei. Drumul este sinuos si pe masura ce mai face cate o curba se inclina si mai mult pana ajunge la salina.

Biserica Sfanta Varvara a fost construita din sare la initiativa directorului minei dl ing. Miclea Cernea cu acordul salariatilor. Constructia a inceput in aprilie 1992 si a durat pana in luna decembrie 1992 cand a avut loc slujba de sfintire a bisericii de catre un sobor de preoti condusi de Preasfintitul Episcop  de Romani si Husi, parintele Eftimie Luca. Astfel biserica Sf Varvara este unica in Europa. Policandrul din mijlocul bisericei este facut din sare si metal.

DSCF6219

DSCF6207

DSCF6210

DSCF6214

DSCF6215

DSCF6218

In salina se mai gasesc locuri special amenajate pentru recreere, muzeul sarii, magazinul de suveniruri si baza de tratament.

DSCF6264

DSCF6255

DSCF6257

DSCF6263

Anunțuri

Responses

 1. Frumos…mi a placut! Am inchis ochii si m am revazut in Salina Praid. Mirosul greu si sutele de mii de tone de sare de deasupra mea nu mi au lasat o impresie prea buna. Mai bine particip la vizitarea ocnelor de sare prin internet decat sa mai intru intr o ocna! Vezi tu Tony…cu pesterile nu am aceiasi senzatie…..??!!!

  Apreciază

  • Intr-adevar, in salina Praid este un miros greu de sare, voi posta si de aici, deoarece le-am vizitat in aceeasi zi.

   Apreciază

 2. […] https://peregrinprinlume.com/2013/06/05/salina-targu-ocna-mina-trotus/ […]

  Apreciază

 3. […] https://peregrinprinlume.com/2013/06/05/salina-targu-ocna-mina-trotus/ […]

  Apreciază

 4. […] Foto: (c) peregrinprinlume.com […]

  Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: