Plaja Vadu, orasul Navodari si Gura Portitei


Ultimile zile din luna m-au gasit in zona orasului Navodari, asa ca am mers sa vizitez si plaja de la Vadu, situata in zona invecinata satului Corbu.

ORASUL NAVODARI – este situat în zona centrala a judetului Constanta, pe malul de sud al lacului Tasaul si pe istmul dintre acesta si lacul Siutghiol. Este un oras micut, cochet cu o populatie de aproximativ 30000 de locuitori.

In centrul orasului se gasesc o multime de statui foarte bine realizate reprezentand animalute: lei, elefanti, foci, sirene, delfini…, inconjurate de banci cu copertine deasupra (ca sa te fereasca vara de arsita soarelui). In fata Caminului Cultural se gasesc 2 lei care strajuiesc intrarea, iar pe lateral o statuie uriasa ce reprezinta un pescar care sta intr-o barca si are in mana un navod (simbolizand ocupatia de baza a populatiei). Un alt lucru care m-a impresionat este caldura cu care am fost primiti de oamenii din oras, incepand cu cei de la pensiune, precum si cei la care am lucrat.

Se remarca prin constructiile lor Biserica Sf. Paraschiva (Sf Paraschiva este ocrotitoarea orasului) si moscheea musulmana cu un minaret.

Lasand in urma orasul Navodari ajungem la PLAJA VADU . Plaja Vadu este o plaja virgina, salbatica, neamenajata, putin cunoscuta, dar frumoasa. In comparatie cu plajele de la Corbu, Gura Portitei, Sf Gheorghe si Sulina, plaja de la Vadu este cea mai salbatica. Toate aceste plaje de mai sus iti ofera pace, liniste si pot fi o alternativa la aglomeratia oferita de litoralul romanesc.

Plaja Vadu este o plaja lunga de 4-5 km, plina de nisip fin. Prin nisip se gasesc numeroase scoici, melci si chiar alge marine care seamana cu mici formatiuni de corali. Printre ele pescarusii sunt ca la ei acasa, nederajandu-i prezenta oamenilor. Pestii prezenti in aceasta parte de mare sunt chefalul si stavridul. La capatul plajei exista si o cherhana. Plaja nu este amenajata, nu exista chioscuri, umbrelute, iar camparea cu rulota sau cu masina este interzisa. Oamenii sunt putini pe plaja, iar linistea este deplina, fiind intrerupta doar de pescarusi si valurile marii. Cand am vizitat plaja, marea era putin agitata si personal cred ca la plaja Vadu curentii de apa sunt repezi. Intrarea in mare nu este amenajata ca in celelate statiuni, asa ca atentie la intrarea in apa. Plaja Vadu este o plaja antropica.

Pentru iubitorii de liniste, relaxare, soare, mare, plaja de la Vadu este locul ideal. Asa cum spuneam trebuie sa vii pregatit cu umbreluta, apa de baut si bineinteles cu un sac de strans gunoiul. Sincer am ramas dezolat cand pe plaja am gasit sticle si hartii   aruncate de oameni necivilizati, neiubitori de natura si mediul inconjurator in care traiesc. Am vazut si urme de ATV-uri si masini de teren ai caror proprietari facusera drifturi prin nisip.

Discutand cu localnicii am aflat ca pana la revolutie plaja Vadu, plaja Corbu si imprejurimile Grindului Chituc au fost zone in care era interzis accesul turistilor, aceastea fiind obiective de interes national si militar. Aici s-a construit pe timpul lui Nicolae Ceausescu Intreprinderea de Metale Rare Vadu, de care astazi s-a ales paragina si din care nu au mai ramas decat zidurile si batalurile unde se decanta candva sterilul.  Metalele rare erau extrase din nisipul litoral dragat de la Vadu, Corbu, grindul Chituc si din carierele Merisani şi Glogova.

Astazi pe plaja de la Vadu se pot observa la malul marii fasii de nisip rosiatic (nisip ce era strans si prelucrat asa cum spuneam).

Metalele rare care se extrageau si se prelucrau la Vadu erau titanul si zirconiul, obtinute din nisipul plajelor. Titanul este folosit in industria constructoare de avioane, iar zirconiul in domneiul nuclear, la fabricarea invelisului de protectie cu care se transporta materialul nuclear cum ar fi brichetele de uraniu necesare centralei nucleare de la Cernavoda. In drumul spre plaja se trece prin zona batalelor unde se strangea sterilul rezultat din prelucrarea minereului. Astazi, aceste batale sunt pline de apa, o vegetatie rosiatica si chiar am vazut o turma de oi si capre.

Plaja Vadu, Corbu si Grindul Chituc fac parte din Rezervatia biosferei Delta Dunarii. Pe panoul de mai jos se observa ariile naturale protejate din Delta Dunarii.

ACCES : De la sensul giratoriu asezat in Ovidiu la iesirea de pe autostrada Bucuresti – Constanta se merge la stanga pe drumul european E 87 spre Tulcea si in satul Lumina se face dreapta pe DJ226 care merge la Navodari. Se trece peste Canalul Poarta Alba – Midia – Navodari, apoi pe partea dreapta zarim rafinaria Petromidia – Rompetrol. Pe partea stanga trecem pe langa Lacul Tasaul si Lacul Corbu imprejmuit cu un gard de sarma ghimpata,  deoarece este ferma piscicola unde se cresc crapi si care a gazduit in anul 2012 Campionatul Mondial de Pescuit la Crap.

Trecand pe langa lacul Corbu observam la dreapata indicatorul spre Plaja Corbu. Noi mergem inainte pana la iesirea din localitatea Corbu si o luam la dreapta pe Soseaua Vadului, pe drumul comunal DC83.

Acest drum pana la DC83  este plombat pe multe portiuni si prezinta denivelari. Cred ca la anul va fi asfaltat, doarece s-au inceput lucrarile de amenajare a acestuia. Se merge pe DC83 pana in localitatea Vadu, unde inainte de a face dreapata, intalnim panoul informativ despre Rezervatia biosfererei – Delta Dunarii.

Pe partea stanga se gaseste in paragina Intreprinderea de Metale Rare Corbu si aici va opriti cu masina.

Este interzisa mai departe trecerea cu masina  fara sa ai permis de acces. Acesta se poate lua de la primarie, sau de la angajatii Rezervatiei. In timpul sezonului estival primiti informatii de acces de la angajatii Rezervatiei. De la fabrica mai sunt 3-4 km de mers pe jos.

Recomand sa tineti cont de sfaturile de mai jos. Daca aveti o masina cu garda jos mergeti cu mare prudenta sau mai bine nu va avnturati pe drum deoarece de la locul de control unde vi se cere permisul de acces (poza de mai sus) urmeaza un dig format din placi de beton care la imbinare sunt sparte si pline de denivelari si bolovani. In acelasi timp trebuie sa stiti ca nu poate trece decat o singura masina, astfel ca din loc in loc sunt alveole unde te poti retrage pentru a da prioritate celuilalt. Digul este flancat pe ambele parti de stalpii de beton care sustineau candva conductele metalice de transport care mergeau pana la fabrica. De o parte si de alta se pot admira batalele de steril, care acum s-au refacut fiind pline de vegetatie. La un moment dat digul de beton se termina si se ajunge la un loc larg unde incepe un drum de nisip. Nu recomand sa intrati cu masina mai departe, deoarece veti ramane impotmoliti in nisip (exceptie masinile de teren cu tractiune integrala). De acolo se merge prin nisip fiind inconjurati de lanuri de stuf pana la malul marii.

Plecam de la Vadu si mergem spre localitatea Jurilovca si ne indreptam catre micul port de unde ne imbarcam pentru frumoasa PLAJA DE LA GURA PORTIEI. Un drum dus intors cu salupa costa 60 ron pt o persoana la data editarii articlolului.

 

Gura Portitei. Gura Portitei este o localitate situata la 50 de km sud de Tulcea. Este o plaja salbatica cu un sat de vacanta plin cu casute unde te poti caza. Daca doriti un colt de liniste, de apa curata si cristalina, o plaja libera si curata, fara gunoaie, fara vanzatori ambulanti, fara aglomeratie va sfatuiesc sa alegeti Gura Portitei. Aceasta limba de pamant este situata intre mare si lacul Razim.

11 gânduri despre “Plaja Vadu, orasul Navodari si Gura Portitei

  1. Anonim

    Saltari de la „nebunul de sericiu”
    Draga Tony ai incercat in cateva cuvinte si poze sa arati minunatia numita Delta Dunarii! Te felicit pentru incercarea e a deslusii misterul,dar mai ai de studiat multe despre delta. Te sfatuiesc sa incerci un bors de peste si o fiertura de raci, cu un mujdei de usturoi sa te lingi pe degete! Sau un rasol de peste uscat la vant si sare cu cartofi natueur si mujdei de usturoi! Mananci pana la lesin!
    Daca ai ocazia sa testezi un bors pescaresc si un ceaun de raci fierti!
    Pofta mare!

    Apreciază

  2. Un bors perscaresc am incercat la Navodari, dar de ceaunul cu raci nu ma voi atinge in veci. Stiu ca nu am cum sa cunosc totul din prima,dar incetul cu incetul o sa aflu si eu multe. Oricum, tu ai fost an de an in delta de mic copil, asa ca nu pot sa ma compar cu tine. Merci de sugestie si ne vedem luni la birou ca sa mai povestim.

    Apreciază

  3. lumi

    Mai baieti mi ati facut pofta si mie de un bors pescaresc adevarat si de niste pestisori mici prajiti cu mamaliguta si mujdei…miam miam miam….aaaaaaaaaaa este ora mesei si imi este foame…

    Apreciază

  4. Pingback: Drumul cetatilor nord dobrogene sau Drumul cetatilor tulcene | peregrinprinlume

  5. Pingback: Plaja Vadu – Navodari | peregrinprinlume

  6. Pingback: Delta Dunarii la Sf.Gheorghe | peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.