Manastirea Vladimiresti si Stejarul din Borzesti


Manastirea Vladimiresti este situata intre Galati si Tecuci langa comuna Tudor Vladimirescu. Cand am vazut  indicatorul catre manastire si mai ales ca nu auzisem de ea am zis ca e o manastire ca oricare alta, insa cand am ajuns la ea am ramas placut impresionat. Este un loc deosebit de pelerinaj unde te poti apropia de Dumnezeu. Biserica este o manastire de maici si se situeaza ca numar de personal pe locul 3 in tara dupa manastirile Agapia si Varatec.

DSCF8129

DSCF8130

DSCF8131

DSCF8132

Ce te surprinde este asezarea, curtea manastirii frumos lucrata si ingrijita, cu livada, vie si iaz in luciul caruia se oglindesc 10 -15 salcii impresionante, serele unde lucreaza maicutele, rondurile de flori si pomii frumos curatati si ingrijiti. La intrarea in manastire se gaseste o poarta tipic maramureseana lucrata in 1992. De la poarta intrarea se face pe o alee de tei de vreo 100 metrii care trece pe sub clopotnita.

DSCF8133

DSCF8135

DSCF8136

DSCF8138

Biserica mare are hramul Adormirea Maicii Domnului. La est de Biserica mare este situat Paraclisul (Biserica mica), iar la sud Micul Altar de vara. Tot aici se gaseste si un mic muzeu care era inchis cand am trecut eu unde se gasesc diferite icoane precum si crucea de lemn sau “crucea din porumb” care a aratat unde sa fie construit Sfantul Altar.

“Manastirea Vladimiresti detine ateliere de pictura, sculptura de rame si mobilier bisericesc, de inramat icoane, croitorie, broderie, tricotaje, flori artificiale si covoare. Gospodaria are 80 de hectare de pamant arabil, zestrea maicilor, vie, livada, pasari, animale, o brutarie proprie, o bolnita si o mica padure de salcami. Din 1996 manastirea are incalzire centrala cu gaze naturale” conform crestinism ortodox.ro

DSCF8137

DSCF8140

DSCF8143

DSCF8145

DSCF8146

Din discutia cu parintele si din ce am vazut am constatat ca este o “biserica vie”. Parintele ne-a povestit din istiria zbuciumata a acestei manastiri.

Intr-un lan de porumb ce apartinea familiei, Maica Veronica care este si stareta manastirii a vazut o lumina coborand din cer. Mantuitorul prezent in acea lumina, insemnand locul cu o flacara ce a cazut pe pamant, i-a spus sa construiasca o manastire de maici cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Pe locul primei vedenii dumnezeiesti a fost asezata o cruce de lemn (aflata astazi in muzeu). Desi avea numai 16 ani cu ajutorul lui Dumnezeu a reusit impreuna cu celelalte surori de credinta sa starnga fonduri si sa ridice manastirea.

DSCF8147

DSCF8148

DSCF8149

DSCF8150

La 29 martie 1955 comunistii desfiinteaza manastirea si aresteaza toate calugaritele, acestea petrecand ani grei in inchisoare. Nu a fost singurul caz, cand manati de Satana au facut mult rau daramand biserici, arestand preoti , si  acest lucru  a facut ca sa se aleaga praful de comunisti si sa vina mania lui Dumnezeu peste ei.

“Sfantul Altar, construit pe locul primei aparitii dumnezeiesti, are pictura dispusa tot in registre. In centru este ilustrata Maica Domnului Imparateasa, iar lateral scene biblice si sfinti. Toate ferestrele bisericii mari au vitralii executate in 1990 la Bucuresti.

Manastirea VladimirestiConstructia bisericii mici, Paraclisul – cu hramul Izvorul Tamaduirii – a inceput in 1938 si a fost finalizata doi ani mai tarziu. Ctitor –  arhimandritul Visarion Nicolau.

 Pictura a fost realizata in anul 1990. La 15 august 1991 Paraclisul a fost sfintit de catre Prea Sfintitul Episcop Casian Craciun.”

 DSCF8153

DSCF8152

DSCF8151

Pentru mine personal vizitarea acestei manastirii m-a facut alt om, a alungat toata tristetea si supararea mea. Este un loc in care poti sa te reculegi si sa te rogi in liniste, fie inauntru inconjurat de icoane , fie afara in mijlocul naturii. Cand am pasit in manasttire am simtit cum ma cuprinde o liniste totala si un sentiment de liniste si de asigurare ca Domnul Dumnezeu este cu mine.

Stejarul si Biserica din Borzesti

Satul Borzesti se gaseste in judetul Bacau si a devenit astazi unul din cartierele orasului Onesti. Aici s-a nascut marele domnitor al Moldovei Stefan cel Mare. Aici exista o biserica construita de Sf Stefan intre 9 iulie 1493 si 12 octombrie 1494. Aceasta biserica a fost ridicata in amintirea prietenului sau bun din copilarie Mitrut, asa cum ne aducem aminte de la clasele mici.

DSCF7830

DSCF7836

DSCF7831

DSCF7835

DSCF7834

DSCF7832

DSCF7844

Legenda vorbeste de un stejar urias in jurul caruia copilul Stefan si prietenul Mitrut impreuna cu ceilalti copii isi inchipuiau o lupta a moldovenilor cu hoardele cotropitoare ale tatarilor. Din nefericire joaca devine realitate si Mitrut ramane agatat de stejar si abandonat. Peste ani,Stefan cel mare isi razbuna prietenul ucis in copilarie, ucigandul in batalie pe hanul tatar.

DSCF7842

DSCF7841

DSCF7843

DSCF7858

4 gânduri despre “Manastirea Vladimiresti si Stejarul din Borzesti

  1. Anonim

    …ce frumos sti tu sa povestesti draga Tony…!!!Ciotul aceala de lemn este prins in pamant? este chair stejarul despre care scri??? Frumoasa este manastirea din Vladimiresti…si este ff bine intretinuta….cu o gradina minunata…semn ca maicile de acolo iubesc natura si pe facatorul ei…L

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.