Pe drumuri de munte (2) : Cabana Diham – Masivul Bucegi


Iata -ne ajunsi si in aplicatia a patra la Scoala de ghizi ATGR unde am invatat: tehnicile de mers pe zapada, trecerea prin zone de avalansa, tehnici de supravietuire in munti si orientare pe timp de noapte.

Muntii Bucegi au fost intotdeuna accesibili pentru toate categoriile de drumeti si alpinisti si in acelasi timp poate cei mai frumosi si spectaculosi munti din tara noastra.(si asta o spun nu numai pentru ca am copilarit aici ci si pentru ca multi oameni ii aleg ca loc de recreere).

Masivul Bucegi este impartit intre judetele Prahova, Dambovita si Brasov. Din acest masiv, judetului Prahova ii revine partea estica cu abruptul dintre Sinaia si Busteni.

harta bucegi

Masivul Bucegi ocupa o suprafata de cca 300kmp si se delimiteaza: la est, cu valea superioara a Prahovei si cu Valea Cerbului pana la confluenta cu Valea Morarului, la nord si nord vest cu Depresiunea Barsei si Culoarul Bran, la vest cu Valea Moeciului, iar la sud cu Valea Ialomicioarei.

vedere bucegi

Culmea principala a Bucegilor este alacatuita din 2 siruri paralele de munti: sirul Prahovean si sirul Ialomitean care sunt date de cele 2 rauri Prahova si Ialomita. Ambele siruri se evidentieaza prin versantii lor exteriori care au pante pronuntate pana la abrupte, pentru ca versantii interiori dintre V Jepilor si V Izvorul Dorului sa fie usor inclinati si sa formeze Podisul Bucegilor.

crucea caraiman

Sirul prahovean care alcatuieste ramura estica este alcatuit din muntii: Costila, Caraiman, Jepii Mari si Mici, Piatra Arsa, Furnica, Varful cu Dor si Paduchiosul.

Sirul ialomitean care alcatuieste partea vestica este alcatuit din muntii: Babele, Cocora, Laptici, Blana, Nucet, Oboarele si Dichiul. 

Cu exceptia Crestei Morarului culmile nordice alcatuite din muntii: Bucsoi, Scara Gaura, Padina Crucii, Tiganesti, Ciubotea, Clincea alacatuiesc versantul abrupt si stancos al povarnisului transilvanean al Bucegilor.

Bucsoiul

In cuprinsul Bucegilor se gasesc mai multe  rezervatii naturale si deasemenea numeroase monumente ale naturii atat din lumea animala, cat si cea vegetala. Ca plante: floarea de colt, sangele voinicului, gentiana, pinul cembra, salcia pitica de turbarie.  Ca animale ocrotite: capra neagra, linxul, vulturul plesuv sur si cocosul de munte.

„1. Rezervația naturală Bucegi cu o suprafață de 32662 ha cuprinde o mare diversitate biologică, geologică și geomorfologică ce reprezintă o importanță deosebită prin frumusețea peisajului și prin interesul științific: Peștera Ialomiței, Peștera Raței, Cheile Zănoagei, Cheile Urșilor, Cheile Orzei, Cheile Tătarului, Canionul Horoabei.
2. Rezervația Peștera Ialomiței are o suprafață de 225 ha și include zona forestieră de pe Munții Cocora și Bătrâna, Peștera Ialomiței, Cheile Peșterii și Urșilor, Valea Horoabei. Aici sunt ocrotite molidișurile, tufărișurile de jneapăn, pâlcuri de larice și zambru.
3. Rezervația Turbăria – la poalele Munților Laptici se află o altă mică rezervație, Turbăria Laptici, care ocrotește o serie de elemente floristice nordice rare, unele chiar relicte și o microfaună caracteristică mlaștinilor oligotrofe, deosebit de interesantă și variată. Accesul se face utilizând drumul forestier care însoțește izvorul Ialomiței către sud.
4. Rezervația Zănoaga – această rezervație ocrotește plante termofile sud-europene, sud-mediteraneene sau balcanice care reprezintă rarități în flora țării: Secele montanum; Athamantha hungarica; Lonicera coerulea. Accesul se face pe drumul forestier care însoțește izvorul Ialomiței către sud, de unde se desprinde o potecă ce duce spre rezervație.

5. Rezervația Babele ocrotește atât interesante forme de relief (Babele, Sfinxul, Ciupercile) cât și asociații vegetale alpine cum ar fi argințica, iarba roșie, micșunea de munte. Pe cel mai înalt vârf din Bucegi, Omul, la peste 2500 m altitudine, sunt ocrotite asociațiile de tundră alpine, cu o specie endemică pentru Meridionali. Accesul se poate face cu telecabina din Bușteni.

6. Rezervația de jnepeni din Piatra Arsă ocrotește tufărișurile de jneapăn, și este cea mai mare rezervație de jneapăn din Europa. Accesul se face din Bușteni pe traseul Jepii Mari-Cabana Piatra Arsă, sau cu telecabina din Bușteni la Babele și de acolo pe traseul Babele-Cabana Piatra Arsă.

rezervatie jnepeni Piatra arsa
7. Rezervația Poiana Cruci care protejează o specie de brad din a cărei rădăcină cresc mai multe tulpini. Accesul se poate face cu telecabina din Bușteni la Babele și de acolo pe traseul Babele-Cabana Padina.” (curs Atgr, Muntii Bucegi)

Masivul Bucegi este cunoscut si pentru iubitorii de alpinism, aici gasindu-se trasee cu o dificulatate ridicata cum ar fi : Fisura Albastra, Fisura Rosie, traseul celor 3 surplombe dar si trasee pentru incepatorii in ai alpinismului cum ar fi: Traseul Valii Albe (nemarcat), Valea Morarului, Valea Seaca a Caraimanului.

vedere spre Valea alba

Toate acestea le-am invatat si experimentat pe frumoasele trasee impartite intre cele 2 judte Prahova si Brasov: traseul de dus: Predeal – Paraul Rece – Cabana Belvedere – Cabana Diham, traseul de noapte : Cabana Diham – Pichetul Roşu – Cabana Poiana Izvoarelor – Căpăţâna Porcului – Cabana Diham si traseul de intors: Cabana Diham – Cabana Gura Diham – Busteni.

prelucrare

…traseul urmat cel cu maro, harta originala este luata dupa sit-ul http://www.romania-natura.ro/  (pentru iubitorii de munte il recomand cu incredere, este cel mai documentat sit pe aceasta tema).

Am plecat din Predeal spre Paraul Rece si cabana Belvedere pret de 6 km de-alungul soselei nationale, ca sa intram pe traseul cu” banda albastra” spre Cabana Diham.

poza grup

poza grup diham

Drumul a fost usor de parcurs si am avut o priveliste minunata asupra muntilor si masivelor inconjuratoare: Varful Bucsoi, Masivul Piatra Craiului, Muntele Postavaru si Muntele Piatra Mare. Nu mai vorbim de perspectiva frumoasa asupra crestelor nordice ale bucegilor care se vede din fata cabanei Diham unde am si poposit si cazat.

La cabana Diham este un tablou care prezinta o panorama asupra muntilor din jurul cabanei.

panorama Diham

Peisajul este incantator din fata cabanei Diham, personalul a fost prietenos si mancarea a fost buna, asa ca daca aveti drum prin aceste locuri o puteti alege ca un loc de popas pentru drumetiile muntane.

indicator cabana

Vremea a fost insorita, asa ca pana sa plecam a doua zi spre casa pe la cabana Gura Dihamului ne-am jucat si distrat in jurul cabanei.

Aici m-am imprietenit cu Paul, un copil frumos, sprinten care cred ca daca continua va ajunge un bun ghid montan.Pe deasupra a invatat sa faca si poze spre marea lui bucurie.

paul

chitara cu picioare

……chitara cu picioare

Alte poze din aplicatie in galeria de mai jos in care pe langa peisajul incantator al muntilor se va vedea si adapostul construit in caz de supravietuire in munti.

12 gânduri despre “Pe drumuri de munte (2) : Cabana Diham – Masivul Bucegi

  1. Anonim

    ….mama ce grup mare ati fost…..???!!! Cred ca este dificil sa controlezi si si sa porti grija atator
    oameni?? Pacat ca nu a fost si zapada…peisajele ar fi fost mult mai frumoase! ..Multumim pentru postare!! L

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.