Minicircuit Transilvania – aplicatia 6 ATGR


Am plecat cu 3 autocare la ora 8 seara de la Piata Unirii din Bucuresti. Traseul urmat a fost: Sighisoara (tur de noapte al cetatii) – Cheile Turzii – Salina Turda – Alba Iulia (cetatea Alba Carolina) – Geoagiu Bai (cazare) – Castelul Corvinilor – Rezervatia de zimbrii de la Hateg – Biserica Sfantul Nicolae din Densus – Ulpia Traiana Sarmisegetusa – Parcul Brancusi din Targu Jiu.

Sighisoara. Sighișoara este un oraș situat în județul Mureș, Transilvania, România. Municipiul are o populație de 28.102 locuitori.

sighisoara noaptea
In anul 1999 orasul Sighisoara este declarat monument Unesco. Aici traiesc deopotriva romani, sasi si maghiari. In germana se numeste Schaaburg, in limba maghiara Segesvar, in limba romana Sighisoara.
Cetatea si orasul au fost intemeiate in Evul Mediu. Pentru prima oara in 1280, orasul Sighisoara apare sub denumirea de “Castrum Rex” ca mai apoi in 1435 sa apara sub numele de “Sighisoara”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cele mai importanmte vestigii istorice le constituie Ansamblul Fortificatiilor compuse din: Intrarea fortificata, Turnul cu Ceas, Turnul Tabacarilor, Turnul Cositorarului, Turnul Franghierilor, Turnul Macelarilor si Turnul Cojocarilor datand din secolele XIV – XVIII.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cheile Turzii. Inca din anul 1938 a fost constituita ca o rezervatie naturala ea facand parte din grupa de rezervatii Sit Natura 2000. Este o rezervatie zoologica, peisagistica si botanica cu o suprafata de 324 hectare. Lungimea defileului este de 1270 metrii, aici practicandu-se si alpinism pe pereti de aproximativ 250 metrii.

cheile turzii

Această prezentare necesită JavaScript.

Salina Turda. Detalii si poze despre aceasta locatie se gaseste in alt articol al meu publicat pe blog.

https://peregrinprinlume.com/2013/03/18/salina-turda/

Alba Iulia (cetatea Alba Carolina). Detalii si poze despre aceasta locatie se gaseste in alt articol al meu publicat pe blog.

https://peregrinprinlume.com/2013/03/19/am-fost-si-eu-la-alba-iulia-traiasca-romania-dodoleata/

Geoagiu Bai.Orașul este așezat pe malul drept al râului Mureș, la o altitudine de 217 metri, într-o depresiune formată de ultimele ramificații ale Munților Metaliferi. Este străbătut de râul Geoagiu, a cărui vale se îngustează treptat spre izvoare, șerpuind printre versanți înalți de 400 – 700 m. Rețeaua hidrografică bogată (râurile Homorod, Geoagiu și Mureș), pădurile de stejar, fag și brad – în care se întâlnesc însă și meri, peri sau cireși sălbatici – contribuie la crearea unui climat aparte. Dar marea bogăție o constituie izvoarele de ape minerale carbogazoase și termale de la Băcâia și Geoagiu-Băi. La Geoagiu se poate ajunge fie cu trenul, fie cu autoturismul : pe calea ferată, stația de destinație : Geoagiu-Haltă (opriri doar pentru personale); pentru accelerate sau trenuri rapide, stații de legatură sunt la Deva, Simeria, Orăștie, Teiuș, Alba-Iulia, Vințu de Jos ; pe șosea : din spre Deva, pe drumul județean Simeria – Rapolt – Geoagiu; pe DN7, din spre Deva prin Simeria și Orastie, sau din spre Alba-Iulia și Sebeș prin Vințu de Jos, până la intersecția Geoagiu-Haltă.” (http://www.geoagiu.ro/index.php/localitati/infogeneral/asezaregeografica)

DSCF9212

Printre obiectivele de vizitat din acest oras se numara si Cascada Clocota unde am avut oportunitatea sa pun in practica cele invatate la scoala de ghizi. Astfel am avut un grup de 9 persoane care mi s-au adaugat pentru vizita cascadei si carora le-am fost ghid.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cascada Clocota este situata pe raul cu acelasi nume, la intrarea in staiunea Geoagiu Bai, si are o diferenta de nivel de 20 metrii fata de firul apei. Aceasta se datoreaza existentei unei trepte de relief intinsa pe orizintala pe o lungime de 200 metrii si pe verticala de 37 metrii.

Această prezentare necesită JavaScript.

Biserica Sfantul Nicolae din Densus.

Aceasta biserica monument istoric a fost construita din piatra luata de la Cetatea Ulpia Traiana Sarmisegetusa in secolul III. Se spune ca că biserica din Densuş a fost ridicată pe ruinele unui templu închinat zeului Marte, în altarul căruia romanii aduşi în Dacia obişnuiau să facă sacrificii.

biserica densus

Biserica ete situata la 10 km de Hateg in apropierea soselei Caransebes Hateg.

Naosul bisericii este situat pe 4 stalpi masivi in jurul carora se afla un spatiu ingust acoperit cu o bolta senicirculara. Se spune ca daca imbratisezi coloanele te umplii de energie, aici fiind un centru energetic (personal nu am simtit nimic).

Această prezentare necesită JavaScript.

Pictura murala dateaza din secolul XV si a fost deteriorata de catre turcii musulmani care au gaurit ochii sfintilor.

Ulpia Traiana Sarmisegetusa.

Cand am ajuns la Sarmisegetusa ploua foarte tare asa ca am vazut foarte fugitiv. Pentru mine personal mai importanta este cetatea Sarmisegetusa dacica (aflata in muntele Sureanu) pe care doresc sa o vizitez cu alta ocazie.

DSCF9440

DSCF9454

DSCF9456

Deoarece in scoala am fost invatati la istorie ca romanii au cucerit Dacia si ne-au romanizat, dacii disparand cu desavarsire, as vrea sa va dau mai departe blogul jurnalistului Roxin Daniel care demoleaza aceasta teorie (care ma framanta si pe mine inca din timpul facultatii).

http://danielroxin.blogspot.ro/

DSCF9447

Totodata va invit sa urmariti filmele realizate de domnul Roxin si postate pe blogul dumnealui care vor lamuri si vor clarifica adevarul istoric despre stramosii nostrii.

 

5 gânduri despre “Minicircuit Transilvania – aplicatia 6 ATGR

  1. Pingback: Cascada Valul Miresei – sat Rachitele (Judetul Cluj) | peregrinprinlume

  2. Pingback: Incursiune prin Tinutul Padurenilor | peregrinprinlume

  3. Pingback: Popas la Sighișoara – peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.