Expeditie la TROVANTI


Impreuna cu prietenii mei de la Buzau, am hotarat sa mergem sa vedem trovantii si alte locuri frumoase din Buzau. Dupa 2 amanari a excursiei datorita ploilor, de data asta vremea a tinut cu noi si am putut sa petrecem o zi plina de aventuri. Am plecat din gara de la Buzau, locul nostru de intalnire, catre rezervatiile de vulcani noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici. Vulcanii de la Paclele Mari i-am descris intr-o postare anterioara:
https://peregrinprinlume.com/2013/04/01/vulcanii-noroiosi/

iar pe cei de la Paclele Mici i-am vizitat acuma. In acelasi timp in localitatea Berca unde se gasesc aceste rezervatii de vulcani noroiosi se mai gasesc si Vulcanii de la „Fierbatoarele” descrisi la:

https://peregrinprinlume.com/2014/04/07/circuit-moldova/

Activitatea acestor vulcani a inceput sa fie mai scazuta decat inainte, datorita exploatarii masive de gaze naturale.

Mai jos poze de la Paclele Mici:

Această prezentare necesită JavaScript.

Trovantii de la Ulmet (Bozioru). Conform dictionarelor stiintifice, trovantul este o „portiune elipsoidala din cuprinsul unui strat de nisip sau al unei gresii friabile, cimentata de apele calcaroase”. Tendinta lor este de crestere spontana, din centru spre exterior, cu o rata de depunere de cativa cm la cateva mii de ani. Daca sunt dezgropati din nisip procesul de crestere al acestora inceteaza. Un fenomen interesant este prezenta melcilor ca cei de la mare pe suprafetele acestor pietre.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cea mai mare aglomeratie de trovanti se gaseste la Costesti, in judetul Valcea. O alta locatie este in localitatea Chiojdu din Judetul Prahova, situata la granita cu judetul Buzau. Desi am vazut toate aceste trei zone, cei mai spectaculosi mi se par cei din Buzau de la Ulmet (Bozioru).

Această prezentare necesită JavaScript.

Pentru a ajunge la Trovanti din DN1D Buzau Brasov se apuca pe drumul DJ203L la dreapta luand indicatorul de Bozioru, apoi in centrul satului se face dreapta trecandu-se pe un podet de lemn o garla si ajungand pe un drum de pamant unde se lasa masina si se ia pe jos folosind indicatoarele postate de localnici.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Cuptorul de Var de la Tisau. In drumul nostru de la trovanti am mai trecut prin niste locatii deosebite descrise la

https://peregrinprinlume.com/2013/11/11/tura-buzau-grote-dealuri-si-cetati/

si ne-am oprit la un cuptor de var, singurul ramas prin Buzau si al carui propriatar duce mai departe traditia prepararii manuale a varului.

Această prezentare necesită JavaScript.

In satul Izvoru din comuna Tisau, gasim acest cuptor de var functional, unde este arsa piatra de calcar scoasa din galeriile de calcar din localitatea Ciuta.

4 gânduri despre “Expeditie la TROVANTI

  1. Si eu marturisesc ca nu stiam ce sunt trovantii. Auzisem ceva dar nu stiam exact ce reprezinta. Acum stiu! Am revazut Vulcanii Noroiosi dupa mai bine de 30 de ani si sunt, intr-adevar „secatuiti”. Privind acest peisaj selenar, cu totul diferit, plus trovantii astia, ma gandesc ca pot fi decorul perfect pt. un film SF. Eu deja imi imaginez… 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.