Movila lui Burcel


Ca destinatie turistica Movila lui Burcel este mai putin cunoscuta de romani, aproape nebagata in seama de cei care trec pe drumul national DN24 Vaslui Iasi, la km 27 pe drapta in dreptul localitatii Codaesti. Si sincer nu stiu ce pierd deoarece zona este foarte frumoasa.

intrare movila lui Burcel

DSCF0474

DSCF0472

Movila lui Burcel face parte din cadrul retelei de arii protejate NATURA 2000 si se intinde pe o suprafata de 13 hectare. aici se gaseste o padure de stejari si deasemena o multime de plante unice in Romania cum ar fi: tartan, stanjenel de stepa, diditel, ruscuta, zavastuca…

diditel

DSCF0503

tartan

DSCF0525

Numele de la Burcel provine de la unul din ostenii domnitorului Stefan cel Mare care luptase la Razboieni alaturi de domnitor.Cred ca ne aducem aminte de „Soiman al lui Burcel” din cartea „Povestiri Istorice” ale lui Dumitru Almas, colectie de carti pe care le citeam la clasele mici, (astazi cred ca cei mici nici nu mai stiu despre ele).

DSCF0473

Legenda spune ca in timp ce  se plimba prin tara Stefan cel Mare intalneste un taran fara o mana care ara o bucata de pamant in ziua de duminica. Luat la intrebari de ce ara duminica in zi de sarbatoare , taranul ii spune ca a ramas fara o mana in batalia cu turcii si astfel nemaiputand sa munceasca a ajuns sarac. Asa ca un vecin i-a dat si lui plugul cu boi imprumut numai duminica ca sa poata sa isi lucreze bucata sa de pamant. Intristat de cele auzite domnitorul Stefan ii da o punga cu galbeni si ii spune sa isi cumpere boi si plug si deasemena sa primeasca dealul care ii va purta numele. Si Burcel sa stea in varful dealului si sa anunte cand vede venind oastea turceasca si tatareasca.

DSCF0471

Pe panoul de la soseaua se gaseste aceasta legenda, iar pe partea cealalata o poezie a lui Vasile Alecsnadri. In varful dealului este ridicat un monument de piatra si unul de fier.

DSCF0526

Pe acelasi deal se gaseste si un schit de lemn, Schitul Sfintii Imparati sfintit in 1997. În prezent există trei corpuri de chilii, un aghiazmatar frumos sculptat în lemn de stejar, o manastire noua aproape de finalizare(se lucreazala interior), precum şi un bust al lui Ştefan cel Mare.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Manastirea cea noua poarta hramul „Sfantul Stefan cel Mare„.

Această prezentare necesită JavaScript.

De sus dupa movila se deschide o panorama foarte frumoasa asupra Podisului Moldovei, cu parcelele de pamant frumos plantate cu rapita, grau, iar in fundal lacul de acumulare de la Solesti. Culorile care se vad sunt frumoase, astfel galbenul florilor de rapita, contrasteaza cu verdele crud al graului, cu solul maro abia plantat, totul impartit pe loturi parcelate(felicitari pentru aceasta zona agricola a tarii unde nu gasesti loc neplantat).

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Monumentul din varful dealului este alcatuit din trei cruci uriase de piatra ele simbolizand: Sfanta Treime sau cele trei tari romanesti unite: Muntenia, Moldova si Transilvania.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

10 gânduri despre “Movila lui Burcel

  1. Lumi

    Multumim Tony …f frumos ai prezentat! Ce multe locuri frumoase are tarisoara asta a noastra…..ne mai miram ca trag toti de ea…!
    Bunul Dumnezeu sa o ocroteasca si de rele sa ne fereasca! Amin!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.