Drumul manastirilor prahovene


Judetul Prahova este unul din judetele cu cele mai frumoase  si atractive obiective turistice din tara noastra.

Acest circuit propus pe care l-am parcurs fractionat, l-am numit „Drumul Manastirilor”, asa cum in judetul Prahova mai sunt si Drumul Vinului, Drumul Fructelor, Voievozilor . Acest drum se intinde pe o lungime de aproximativ 420 km strabatand toate formele de relief ale Judetului Prahova si totodata oferind un peisaj incantator ochiului. Afara de aceasta ai ocazia sa te apropii de Dumnezeu, sa iti aduci aminte de Cel care te-a creat si sa te gandesti la viata ta, ce faci cu ea, cui o inchini si pentru ce traiesti.

Daca parcurgi acest drum ai ocazia sa vezi mai toate frumusetile acestui judet. Asadar sa pasim impreuna pe acest Drum al Manastirilor prahovene

Deoarece pe google maps nu sunt prezentate toate locatiile manastirilor, cand veti cauta pe google maps introduceti numele asa cum apar pe harta. De un mare ajutor sunt si indicatoarele de pe sosele, care ne arata drumul spre obiectivele turistice de vizitat.

Pe prima din cel 2 harti de mai jos nu sunt trecute  Manastirile Varbila si Sf Treime din Busteni (nu am putut sa le figurez pe Google Maps in cadrul aceleiasi harti). Ca urmare revin cu a doua harta care va include si cele 2 manastiri amintite.

FINAL TRASEU

partial

 

Drumul Manastirilor incepe de langa Ploiesti cu : Manastirea Ghighiu, Manastirea Pissiota, Manastirea Parepa, Manastirea Ceptura, Manastirea Jercalai, Manastirea Varbila, Manastirea Chitorani, Manastirea Zamfira, Manastirea Sfantul Antonie cel Mare Malaesti, Manastirea Ianculesti, Manastirea Crasna, Manastirea Suzana, Manastirea Cheia, Manastirea Sf Treime Busteni, Manastirea Caraiman, Schitul Sf Ana, Manastirea Sinaia, Manastirea Cornu, Manastirea Brebu, Manastirea Turnu.

1. Manastirea Ghighiu.

Manastirea Ghighiu are hramul „Izvorul tamaduirii”si a fost construita in anul 1817 in timpul domnitorului Tarii Romanesti, Ioan C Caragea. Pe locul actualei biserici a fost o bisericuta de lemn ce dateaza din sec XVI. Fundatia bisericii este alcatuita din blocuri masive de piatra peste care s-au ridicat peretii de caramida. Arhitectura bisericii este alcatuita pe stilul brancovenesc. Autorul picturii este marele pictor Gheorghe Tatarescu ale carui picturi au ramas si azi clare pe peretii bisericii. (1864) Domeniul bisericii este foarte mare si inconjurat cu un zid de beton dandu-i un aspect de cetatuie. La intrare se gaseste clopotnita cu cele 3 clopote si pictura interioara aferenta acesteia. Aceasta pictura nu este realizata de pictorul Tatarescu. Manstirea este o manastire de maici.

DSCF8806

De-alungul timpului aceasta manastire a suferit numeroase distrugeri cum ar fi : incendiile din anii 1906, 1909, 1922 (cand a ars si o parte din biblioteca manastirii, iar in primul razboi mondial armatele germane pagane au transformat manastirea in fabrica de conserve distrugand chiliile si alungand calugarii), apoi in al doilea razboi mondial, in 1944 cand s-au distrus prin bombardament o parte din paraclis (si nu numai biserica ci si rafinariile si orasul Ploiesti dupa spusele celor batrani care au trait atunci).

Aceasta manastire este vestita pentru Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Isus in brate datand din secolul al XVI lea.

2. Manastirea Pissiota.

Se afla la 1 km de gara Crivina si din drumul national DN1 din localitatea Potigrafu se merge spre localitatea Poenarii Burchii.

Manastirea este ctitorita intre anii 1928 -1929 de catre inginerul Pisiota si sotia sa. O scurta istorie se gaseste in poza de mai jos.

DSCF8998

Am vizitat-o o singura data si pentru mine este una din cele mai frumoase manastiri, aici descarcandu-mi sufletul inaintea lui Dumnezeu si plecand dupa vizita ei un alt om. Caracteristic acestei biserici este icoana izvoratoare de mir a Maicii Domnului cu Pruncul.

3. Manastirea Parepa.

Se gaseste in satul Parepa, comuna Colceag in judetul Prahova.

DSCF0371

Pentru a ajunge la manastire din drumul Ploiesti Urziceni, aproape de iesirea din Judetul Prahova, gasim indicatorul  catre manastire si comuna Parepa Rusani.

Hramul manastirii este „Sfanta Treime” si constructia ei a inceput in anul 1941, dar nu s-a mai putut continua din cauza razboiului; apoi comunistii nu au permis finalizarea, pentru ca in 1990 credinciosii din sat sa termine constructia manastirii intru cinstirea eroilor cazuti pentru tara de-alungul timpului.

4. Manastirea Ceptura.

Hram: Sfintii Imparati Constantin si Elena

Acces: din centura de est a Ploiestiului (68 km de la Bucuresti pe DN 1/E 60), DN 1B 25,5 km spre E, apoi DJ 102M spre N pana la Ceptura de Jos, 4 km

Schitul Ceptura a fost ctitorit in prima jumatate a secolului al XlX-lea de calugarii de la Manastirea Caldarusani. In 1959, schitul a fost desfiintat.  Reinfiintarea Schitului Ceptura a fost aprobata de Sfantul Sinod inca din anul 1996, insa lipsa unui corp de chilii, a mijloacelor de trai si a fondurilor pentru restaurarea bisericii a facut ca pana in prezent sa se afle doar in administratia centrului eparhial. In 2009 a fost ridicat la rangul de manastire.

In afara de aceasta manastire, in localitatea Ceptura se mai pot vedea si alte 2 biserici monument istoric, dar care sunt putin cunoscute si mediatizate. Deasemenea aceste biserici sunt intr-o stare puternica de degradare.

Pe Valea Semanului la iesirea din Ceptura spre orasul Urlati se gaseste o biserica de lemn, monument istoric cu hramul : „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica a fost construita in anul 1753. Interesanta este impletitura din lemn care inconjoara biserica foarte frumos realizata.

„In patrimoniul bisericii se pastreaza tampla cu sase icoane mari, trei usi imparatesti, 12 icoane mici, plus un crucifix, sculptate in lemn si pictate in tempera de mesterii Mihail si Stancu Zugravu, pe la 1791, din vechea scoala populara a secolului al XVIII-lea.” (http://www.crestinortodox.ro/religie/biserica-adormirea-maicii-domnului-valea-seman-urlati-118517.html)

Pe Valea Gardului in satul Ceptura de Sus se mai gaseste o biserica veche (dar nu am aflat inca hramul pe care-l poarta).

Ceptura este o localitate unde se practica viticultura si unde puteti sa gasiti un vin de calitate superioara, fiind trecuta  si pe „Drumul vinului”.

5. Manastirea Jercalai.

Bisericuta din lemn a fost construita in anul 1731 tocmai in orasul Reghin. Deoarece la Reghin s-a ridicat o biserica de piatra, acesta a fost cedata si mutata in anul 1932 langa Castelul Bran. Nefiind folosita, biserica ajunge sa se degradeze si astfel in anul 1956, este demontata si dusa pana la localitatea Cricov langa orasul Urlati. Hramul bisericii este „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” si se ajunge la ea pe drumul : Bucuresti, Ploiesti, Buzau, iar la intersectia de la Albesti Paleologu cu drumul de Constanta se face stanga spre orasul Urlati, de acolo urmand indicatoarele.

Langa schitul vechi s-a construit o manastire noua care inca este in lucru.

6. Manastirea Varbila.

Situata la 5 km de manastirea Jercalai biserica face parte din Ansamblul Medieval al fostei manastiri Varbila. Aici a intrat ca sa se roage conform documentelor vremii domnitorul Mihai Viteazul, atunci cand a plecat sa uneasca Tarile Romane. Mai multe detalii : http://www.manastireavarbila.ase.ro

7. Manastirea Chitorani.

Pentru a ajunge la manastirea Sfantul Nicolae (Valea Orlei) se merge pe drumul national Albesti -Ploiesti si la intrarea in comuna Chitorani,( imediat dupa iesirea din Valea Calugareasca), se face stanga dupa indicatorul manastirea Sfantul Nicolae. Drumul este degradat, dar merita sa ajungi la manastire. Aici se deschide o panorama frumoasa asupra Campiei Teleajanului.

Din inscriptia de la intrarea in biserica aflam ca acest schit a fost construit in anul 1396 de catre „coana Tinca Maracineanu” ca sa fie locas de rugaciune pentru oamenii de pe aceste meleaguri. Initial schitul a fost facut din lemn si acoperit cu sindrila, iar astazi datorita restaurarilor a ramas numai braul ingust de funie din lemn ce inconjoara biserica(cum am vazut la monumentul din Ceptura).

La intoarcerea de la biserica si  iesirea in drumul national mai mergem cativa km pana in localitatea Bucov, unde te poti relaxa la gradina zoologica de la Bucov si in parcul Constantin Stere Din Bucov.

8. Manastirea Zamfira.

Manastirea este situata in lunca din stanga raului Teleajan, pe soseaua paralela cu Drumul National 1A, la aproximativ 15 kilometri de orasul Ploiesti. Din punct de vedere administrativ-teritorial, manastirea este localizata pe raza comunei Lipanesti, in imediata apropiere a satului Zamfira. 

Complexul monahal de la Zamfira este alcatuit din 2 biserici: biserica veche (din cimitir) cu hramul „Sfanta Treime”, construita intre anii 1719-1743 de catre Zamfira, sotia unui bun slujitor al domnitorului Constantin Brancoveanu; si biserica noua, construita intre anii 1855-1857 de catre Mitropolitul Nifon cu Hramul „Inaltarea Domnului nostru Isus Hristos”. 

Semnificativ pentru aceasta manastire este faptul ca a fost pictata integral de marele pictor Nicolae Grigorescu la varsta de 18 ani.

9. Manastirea Sf. Antonie cel Mare.

Situata pe soseaua judeteana Plopeni Slanic in localitatea Malaesti, pe malul paraului Varbila, schitul vechi al manastirii este datat din anul 1450 in vremea domnitorului Vladislav al II lea.

Zona unde este situata este vestita arheologic prin numeroasele descoperiri facute acolo: Castrul Roman de la Cotofenesti unde s-a gasit celebrul coif de aur, cetatea Dacica de la Slanic, castrul roman de la Malaesti.

In anul 1995 incepe constructia actualei manastiri cu hramul Sfantul Antonie cel Mare, cand un locuitor din orasul Ploiesti domnul Ion Gruiu doneaza un teren de 2.1 ha. Lucrarile sunt coordonate de  parintele Ieromonah Antonie Lita de la Manastirea Crasna. Inauguarea si sfintirea manastirii s-au facut in anul 2004 de catre PS Varsanufie Prahoveanul.

10. Manastirea Ianculesti.

Sfânta Mănăstire Ianculești este situată la o distanță de cca. 35 km de Ploiești pe ruta Ploiești – Vălenii de Munte, cu deviere la dreapta în zona Comunei Măgurele cca. 20 km spre Comuna Șoimari.

La început s-a aprobat înființarea unui schit de călugări cu hramul “Înălțarea Sfintei Cruci” care să aparțină de Mănăstirea Crasna sub îndrumarea Pr. Arhim. Nicodim Dimulescu, ca mai târziu pe 14 iunie 2005, conform Hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, nr. 162 / 2005 să devină mănăstire cu autonomie deplină. Starețul acestei Sfinte Mănăstiri a fost numit Pr. Protos. Benedict Sbîrnău.

 Ideea înființării Mănăstirii Ianculești aparține ctitorilor acesteia și anume, doamnele: Ec. Eleonora Ianculescu și Jr. Ecaterina Ianculescu, din Ploiești, care au dorit ca lângă casa parintească din Comuna Șoimari – Județul Prahova să fie înălțată o sfântă mănăstire, în amintirea defuncților părinți (Victoria și Bucur Ianculescu), donând în acest scop 32 ha teren (agricol și forestier).

 Bisericuța din lemn a Mănăstirii Ianculești a fost adusă prin grija I.P.S. Teodosie și P.S Varsanufie din Comuna Lunca, județul Hunedoara, ca danie a credincioșilor de acolo.

 De asemenea, prin râvna și cu cheltuiala părintelui Cristian Prușan din Ploiesti, parohia Tătărani, jud. Prahovaîn anul 2007 s-a realizat pictura murală a bisericii, în tehnica frescă, de către pictorii Adrian și Nicoleta Voicu din oraşul Băicoi, iar mai apoi același preot a donat și catapeteasma (realizata in comuna Vanatori, judet Neamt). Tot acum s-a hotărât ca mânăstirea să aibă și un al doilea hram – Sfântul Mare Mucenic Mina (11 noiembrie).

Pe data de 17 aprilie 2005 a avut loc slujba de deschidere oficială a acestei Sfintei Mănăstiri, slujba fiind oficiată de catre I.P.S. Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, P.S. Ambrozie episcop vicar patriarhal (delegat din partea patriarhiei), Pr. Protoiereu Ilie Vasile, P.C. Arhimandrit Nicodim starețul mănăstirii Crasna și un frumos sobor de preoți si monahi.

Pe 14 septembrie anul mântuirii 2008, de hramul Înălțării Sfintei Cruci, în timpul păstoririi Preafericitului Părinte DANIEL, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a avut loc târnosirea bisericii de către Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul în prezența Prefericitului Părinte Patriarh Daniel înconjurat de un sobor de ieromonahi și preoți de mir.” http://ianculesti.ro/

11. Manastirea Crasna.

Pentru a ajunge la biserica se merge pe DN1A pana in localitatea Izvoarele si se face stanga dupa indicatorul Schitul Crasna. Masina se poate lasa in parcare si se merge prin padure pret de 2 km pe un drum forestier. Drumul forestier se poate parcurge si cu o masina de teren sau cu garda sus. Peisajul este unul deosebit, strabatand padurea, ascultand cantecul pasarelelor si fosnetul apei.

Biserica actuala este construita pe locul unui fost schit, Schitul Crasna de la anul 1745 si a fost rectitorita in anul 1828. Biserica a fost construita intre anii 1824-1828 de catre preotul din Comuna Izvoarele, Radu Potlogea impreuna cu cumnatul sau. Hramurile bisericii  sunt: „Sfintii Imparati Constantin si Elena” si „Izvorul Tamaduirii”. Catapeteasma bisericii a fost sculptata in lemn de tei si aurita la Viena in anul 1838. Pana in 1967 biserica a suferit un incendiu, un jaf, a fost desfiintata de comunisti si a devenit apoi  monument istoric. Printre personalitatile care si-au inceput viata de monahism la Crasna amintim pe: I.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovonei; I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; P.S Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului; P.S Ambrozie, Episcopul Giurgiului; P.S Sebastian, Episcopul Slatinei.

12. Manastirea Suzana. 

Ne intoarcem in DN1 A, continuam drumul spre Cheia si facem la stanga dupa indicatorul Manastirea Suzana.

man suzana

O scurta istorie a manastirii se gaseste in poze de mai jos

DSCF0823

Cateva poze cu biserica:

13. Manastirea Cheia. 

manastirea cheia

Se gaseste chiar pe drumul principal DN1A in localitatea Cheia. Traditia spune ca in anii 1770 aici s-a construit de catre niste ciobani un schit, care 7 ani mai tarziu a fost distrus de armatele otomane.

In anul 1790 a fost ridicat un nou schit cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”,distrus de un incediu in anul 1832. Biserica actuala cu hramul „Sfanta Treime” si cu hramul vechi, a fost construita in anul 1835 de catre cei 2 ieromonahi Damaschin si Iustin, veniti de la Manastirea Caldarusani.

Biserica are o lungime de 23 metri si 6.6 metri latime, cu trei turle.

DSCF0838

 

Statiunea Cheia este o statiune montana frumoasa aflata in depresiunea Cheia la poalele Muntior Ciucas, la confluenta raurilor Teleajan si Tampa. Mai multe detalii despre ce se poate vizita la Cheia se pot afla la: https://peregrinprinlume.com/2012/04/12/carpatii-orientalii-giurgeu-hasmas-ciuc-harghita-baraolt-ciucas-siriu-partea-2/

14. Manastirea Sf. Treime Busteni.

Hram: Sfanta Treime

DSCF0867

Acces: manastirea se afla in oras, la 150 m de iesirea spre Brasov, pe partea dreapta (Bucuresti 131 km si Brasov 30 km, pe DN 1/E 60

DSCF0868

15. Manastirea Caraiman.

Manastirea Caraiman este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Busteni, la poalele Muntilor Caraiman. La manastire se poate ajunge cu masina din DN1 urmand indicatorul la stanga, sau pe jos luand-o pe drumul de telecabina si unde la un moment dat pe partea stanga apare un indicator cu o icoana, care te duce prin padure la sfanta manastire. Aici la poalele Muntilor Caraiman, Parintele Gherontie Puiu a ridicat aceasta manastire. Adresa manastirii este: Str. Palanca, nr 24, oras Busteni, telefon: 0244/323617. Biserica dispune de 30 de locuri de cazare si face parte din Arhiepiscopia Bucurestilor.

Orasul Bușteni este un mic oraș de munte cochet aflat în nordul județului Prahova. Pe langa manastire aici ae mai pot vizita si alte locuri deosebite prezentate de mine in alte postari : https://peregrinprinlume.com/2012/02/12/zilele-orasului-busteni/ https://peregrinprinlume.com/2012/01/29/busteni-cascada-spumoasa/ https://peregrinprinlume.com/2013/08/02/pe-drumuri-de-munte-1-cascada-tamina-cascada-urlatoarea-cascada-lotrisor/ manastirea caraiman

Hramul bisericii este „Inaltarea Sfintei Cruci”. O istorisire frumoasa a construirii bisericii o gasim la  http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-caraiman-98127.html . Parintele Gherontie Puiu nascut in localitatea Todiresti din judetul Iasi a urmat viata monahala inca de tanar. La porunca Maicii Domnului parintele a locuit intr-o pestera din zona ca pustnic timp de 10 ani, dupa care s-a intors imediat dupa revolutie la Manastirea Neamt. In anul 1995 parintele a avut un atac cerebral si a ramas paralizat. Transferat la sanatoriul din Sinaia, parintele o viseaza pe Maica Domnului care ii spune sa construiasca o biserica.” Aflat intr-o rezerva cu inca un preot si cu un crestin, parintelui i s-a aratat iarasi, de data asta foarte de aproape, Maica Domnului. „Te-am adus aici cu o misiune, adu-ti aminte!”, i-a soptit Preacurata. „Cum s-o indeplinesc, Maicuta, tocmai acum, cand sunt paralizat?”, a intrebat parintele. „Trezeste-te ca nu esti bolnav” i s-a spus. Si, isi aduce aminte parintelui: „Apoi a rostit mai apasat: Vei gasi un brad cu sase ramuri, langa o apa curgatoare, pe un plai de unde se vede marea cruce la care te-ai jurat. Acolo sa faci manastirea”.” Mai multe detalii se gasesc  si pe sit-ul manstirii: http://www.manastireacaraiman.ro/

16. Schitul Sf Ana.

Hramul bisericii este Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana, Sfântul Ioanichie cel Mare, Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful.
Pentru a ajunge ls schit se mege din orasul Sinaia spre Cota 14oo si cu 200metri inainte de Hotel Alpin Cota 1400 se urneaza indicatorul spre dreapta, aproximativ un km.

17. Manastirea Sinaia.

La aceasta manastire se intra din DN1 in Sinaia si se urmeaza indicatoarele pana la aceasta. Este prima manastire din Romania electrificata la 1906 de catre regele Carol I, care a petrecut o vreme aici la manastire.

ansamblu manastire sinaia

manastirea sinaia

Manastirea Sinaia (biserica mare) a fost construita intre anii 1843 -1846 in timpul staretilor Ioasaf si Paisie. Ea a fost construita datorita faptului ca biserica veche despre care vom vorbi mai jos devenise neincapatoare pentru cei 70 de calugari.

Pe panoul informativ gasim scris urmatoarele:„Arhitectul George Mandrea, cel care a condus aceste lucrari, a imbinat stilul moldovenesc, caracterizat prin ziduri groase si contraforti masivi cu stilul brancovenesc, specific Valahiei. O centura verde din ceramica emailata, alcatuita din 3 linii intrerupte din loc in loc, imprejmuieste cladirea in zona ei de mijloc. Este simbolul unitatii Sfintei Treimi intr-un singur Dumnezeu, ca si cel al unitatii celor 3 Principate Romane : Valahia, Moldova si Transilvania intr-o singura tara Romania.”

Din curtea bisericii se trece printr-un culoar in curtea veche unde se gaseste vechea Manastire Sinaia si cavoul lui Take Ionescu.

DSCF8862

Vechea Manastire Sinaia a fost construita intre anii 1690 -1695 de catre Spatarul Mihail Cantacuzino care in urma vizitei la Manastirea Sfanta Ecaterina din Muntele Sinai a dat numele acestei manastiri Sinaia. De aici provine si numele orasului Sinaia.

Lungimea manastirii este de 15 metri, latimea de 6 metri si inaltimea de 15 metri fiind zidita din piatra si caramida cu pereti grosi. Intrarea in pronaos este sculptata in piatra si il reprezinta pe Moise si fratele sau Aaron. Pictura este realizata de vestitul pictor Parvu Mutu.

DSCF8849

La intrarea in manastire la stanga usii de acces este o pictura care reprezinta raiul si la dreapta una care reprezinta iadul (amintind de picturile de la Manastirea Hurezi si Cotmeana).

DSCF8854

 

Langa manastire se gaseste si cavoul diplomatului Take Ionescu. O scurta biografie a acestuia se gaseste in cele 2 poze de mai jos.

DSCF8856

DSCF8857

cavou take ionescu

Afara de vizita manastirii orasul Sinaia ofera si alte lucruri frumoase de vizitat, cum ar fi: Castelul Peles, Cota 1400.

18. Manastirea Cornu.

Manastirea Cornu sau Manastirea Sfantul Ioan Evanghelistul si Sfanta Cuvioasa Eufrosina se afla in localitatea Cornu de langa orasul Campina.

manastirea cornu

Pentru a ajunge la Cornu se poate merge pe DN1 pe langa orasul Campina. Se intra in oras si se merge pe drumul principal pana la o trecere cu cale ferata si apoi se ajunge la un sens giratoriu situat langa raul Campinita unde se face dreapta si se urmeaza indicatoarele cu manastirea. Drumul serpuieste si urca printre case pana pe dealul Topseni – Podisor unde se gaseste sfanta manastire. De aici se poate vedea orasul Campina in toata splendoarea sa si Valea Prahovei.

vedere campina

Cand am ajuns aici era ceata si nu am putut sa fac poze de calitate asa ca va las pe voi cititorii acestui articol sa descoperiti aceste privelisti frumoase.

DSCF8780

Pana in anul 2008 s-au ridicat aici un corp de chilii si o biserica.

DSCF8781

DSCF8789

Hramul acestei biserici este Sfantul Ioan Evanghelistul si are loc pe data de 8 mai. Biserica mai are un hram (in cinstea ctitorilor acestei manastiri), care se serbeaza pe 25 septembrie si anume  Sfanta Cuvioasa Eufrosina. Cand am ajuns acolo,  biserica era inchisa asa ca nu am putut sa fac poze in interior.

DSCF8786

DSCF8787

Interior Biserica - Manastirea Cornu ….poza cu interior luata dupa sit-ul crestinortodox.ro

Afara de panorama asupra orasului Campina si Vaii Prahovei, care se observa de la manastirea Cornu se mai pot face drumetii prin localitatile vecine pornind din centrul comunei.

Astfel se poate merge la lacurile cu apa sarata de la Telega, statiunea Voila, Secaria si Barajul Paltinu. https://peregrinprinlume.com/2012/08/21/barajul-paltinu-valea-doftanei/

19. Manastirea Brebu.

Manastirea Brebu se gaseste in localitatea Brebu de langa Municipiul Campina. Intr-o postare anterioara am vorbit despre acest sat, Brebu, unul din cele mai frumoase sate din Romania.  https://peregrinprinlume.com/2013/05/07/brebu-si-pietriceaua-unul-din-cele-mai-frumoase-sate-din-romania/ DSCF5773 Manastirea a  fost zidita de domnitorul Tarii Romanesti, Matei Basarab. La 27 iunie 1650 a inceput constructia manastirii. Biserica are o lungime de 30 metri si o latime de 10 metri. Este realizata din caramida cu o grosime a zidurilor de 2 metri. Planul bisericii este identic cu cel al Manastirii Dealu de la Tragoviste. Clopotnita este lucrata din caramida aparenta si are o inaltime de 30 metri, fiind decorata la exterior cu brauri, nise si borduri. Deoarece zugraveala originala se deteriorase in anii 1837 – 1843 biserica este zugravita de pictorul Toma Eliadi din Bucuresti, ca mai apoi in anii 1901 – 1902 altarul sa fie pictat in tempera de pictorul Sava Hentia.

Manastirea Brebu, are hramul Sfintilor Arhangheli: Mihail, Gavriil, Azrael si Rafail, iar mai multe detalii despre biserica se pot gasi la

http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-brebu-67812.html.

20. Manastirea Turnu. 

Manastirea Turnu este asezata pe vatra unui vechi sat dacic, iar in apropierea ei se gasesc ruinele unor terme romane. Ca localizare este asezata in comuna Targsoru Vechi si se poate ajunge din DN1 urmand indicatorul din primul sens giratoriu dupa magazinul Metro Ploiesti.

manastirea turnu

Astazi aceasta localitate se zbate in saracie, fala ei din vremea domnitorului Mircea cel Batran apunand (cand era un centru important si infloritor al Tarii Romanesti). In continuare domnitorul Vladislav al II lea, Neagoe Basarab construiesc si recladesc vechea manastire.

Pe un teren de cateva hectare se mai vad ruinele a trei biserici si santuri ramase din timpul excavatiilor arheologice. La drum in departare se inalta un perete singuratic ramasita a bisericii ctitorita de domnitorul Vladislav al II lea. Langa manastire se vad zidurile de aparare care fac parte din ansamblul Curtii Domnesti de la Targsor. O alta ramasita de biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului ctitorita de domnitorul Mihnea Turcitul, se vede iar in camp.

Si culmea, este ca am vorbit cu oameni din zona si acesti oameni habar nu au ce reprezinta aceste ziduri pustii si pe ce locuri stravechi locuiesc in prezent. E drept nici autoritatile nu stiu sa valorifice si sa prezinte aceste ruine. Desi este rezervatie arheologica, nu gasesti un indicator, o pancarta sa iti explice ce reprezinta aceste ziduri.

Manastirea Turnu din Prahova – biruinta credintei celei adevarate

„Adevarat zic voua: oricate veti cere de la Tatal in numele Meu El va va da.” (Ioan 16, 23)

„In anul 1997, pentru rugaciunile sfintilor ctitori, Bunul Dumnezeu lumineaza pe cativa clerici care cer reactivarea manastirii in iunie 1997 vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist cu a carui binecuvantare sfantul locas reinvie.

S-a decis astfel reactivarea Manastirii Turnu, din localitatea Targusoru Vechi, judetul Prahova, iar pentru aceasta ascultare a fost formata o mica obste provenita din Manastirea Sfantul Nicolae – Sitaru. In august 1997 se transfera primii trei vietuitori de la Manastirea Sfantul Nicolae – Balamuci care reinnoada firul sfintelor slujbe dupa tipicul manastiresc.” (http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-turnu-prahova-67934.html)

P.S. Articolul de mai sus este un scurt rezumat care se cere intregit de mine si cred ca acest lucru il voi realiza cu ajutorul lui Dumnezeu. El este o schita dintr-un amplu proiect la care am inceput sa lucrez (mai multe detalii voi dezvalui altadata). Aceste calatorii si aceste studii necesita costuri, pasiune , timp. Pasiune exista, dar timpul imi este insuficient (impartit intre serviciu, familie si pasiune). Va provoc la completari.

20 de gânduri despre “Drumul manastirilor prahovene

 1. N-am știut că în județul Prahova sunt atâtea lăcașuri de rugăciune care încununează peisajele minunate ale județului, o salbă prețioasă de mănăstiri, biserici în descrierile cărora a-ți reușit să puneți în evidență, detaliile importante, semnificative și frumusețea lor. Este un rezumat foarte reușit.

  Apreciază

 2. Pingback: JUDETUL PRAHOVA | peregrinprinlume

 3. Pingback: Zilele Orasului Busteni 2012, Cascada Spumoasa si Cascada Urlatoarea | peregrinprinlume

  1. Asa este, dar in articol am mers pe manastirile existente. Manastirea Provita nu mai este, iar Schitul Lespezi nu e manastire( totusi la Schitul Lespezi se gaseste o pictura a marelui artist Parvu Mutu). Noi stim ca Parvu Mutu a fost pictorul domnitorului Constantin Brancoveanu si la ora actuala se mai gasesc picturile artistului in Jud.Ph si Bz: bis ortodoxa din Filipesti de Padure precum si Schitul Berca din Buzau.
   Cand voi actualiza articolul le voi prinde si pe cele 2 lacasuri de cult mebtionate in comentariul dumneavoastra. Toate cele bune si o saptamana binecuvantata!

   Apreciat de 1 persoană

 4. Pingback: Zonele turistice ale judetului Prahova – peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.