Svinita si Clisura Dunarii


Satul Svinita este un sat din judetul Mehedinti, si se gaseste pe drumul national DN57 Orsova Moldova Noua, pe Clisura Dunarii. Este un sat cu o populatie de 90% formata din sarbi, restul fiind romani si se afla pe malul romanesc al Dunarii intr-o zona deosebit de pitoreasca.

primarie svinita

In secolul al XVIII-lea austriecii care stapaneau Banatul infiinteaza acest sat pentru supravegherea navigarii fluviale, aici fiind la inceput un centru graniceresc.

DSCF1098

Pentru iubitorii de liniste si relaxare recomand acest sat ca punct de plecare spre o multume de obiective turistice deosebite. Deasemenea recomand sa strabateti toata Clisura Dunarii incepand de la Drobeta, continuind cu  Muzeul Portile de Fier, Orsova, Golful si Comuna Dubova, Satul Svinita, Localitatea Coronini si sfarsind cu Moldova Noua.

Picture 075

 

Luna oglidindu-se in Dunare si vedere spre malul sarbesc

Această prezentare necesită JavaScript.

O descriere a primei parti a acestui traseu se pot gasi in alte postari anterioare.

https://peregrinprinlume.com/2012/08/16/in-vizita-la-muzeul-portile-de-fier/

https://peregrinprinlume.com/2012/08/17/dunarea-la-cazane-orsova-capul-lui-decebal-pestera-ponicova-pestera-veterani-manastirea-mraconia/

Drumul pe Clisura Dunarii este foarte bun cu exceptia unor portiuni  de drum care sunt deteriorate. Aceste portiuni deterioritate, dar care pot fi parcursi cu masina se gasesc intre localitatile Dubova si Svinita.

Această prezentare necesită JavaScript.

Drumul este de o frumusete deosebita, astfel ca mergand de-alungul Dunarii, vezi tarmul sarbesc al Dunarii cu tunele , viaducte, vase de croaziera etc.

clisura dunarii

Clisura Dunarii este o zona geografica deosebita situata de-alungul malului nordic al fluviului Dunarea, fiind situata in sudul provinciei Banat. Aceasta zona incepe din localitatea Gura Vaii de la Muzeul Portile de Fier, continua la Orsova, Dubova si pana la Moldova Noua. De-alugul clisurii poti admira statuia regelui Decebal, Manastirea Mraconia, Cazanele Dunarii, Golful Dubovei, inaltimile Muntelui Ciucarul Mare, precum si Dunarea cu malul sarbesc.

DSCF1150

Revenind in satul Svinita…

Ceea ce impresioneaza la acesti oameni minunati din sat este civilizatia, curatenia si respectul pe care il dau semenilor lor. Eram in parcul satului (un parc frumos, plin de copii si de tot felul de jucarii pentru acestia cum ar fi leagane, cumpene, carusele,…) si copiii care veneau aici ma salutau cu sarutmana, la fel si oamenii din localitate care chiar daca vorbesc sarbeste intre ei, sunt gata sa vorbeasca si in limba romana daca ii intrebi ceva. Acest sat nu are discoteca, cluburi si sincer daca as avea un copil l-as aduce aici sa-l cresc.

DSCF1095

DSCF1094

Ca animale intalnite afara de animalele specifice padurilor de munte, cel mai frecvent este vulpea. Acestea vin chiar pana la casele oamenilor fara sa se sfieasca de ei, la fel ca ursii din Busteni.

Această prezentare necesită JavaScript.

Seara cand eram cazat la pensiunea Amonita (o pensiune pe care o recomand cu caldura datorita calitatii serviciilor oferite precum si a pozitionarii acesteia exact la marginea Dunarii, cu ponton unde poti pescui si cu sezlonguri pentru plaja, http://pensiunea-amonita.ro), a venit o vulpe atrasa de mirosul mancarii pana pe terasa si se uita la noi sfioasa astepta sa o invitam la masa.

DSCF1093

O alta particlaritate este numaratoarea strazilor, astfel am trecut pe Strada 1, Strada 2…. Localitatea este vestita pentru cultura smochinilor, aici fiecare om avand cel putin un smochin in gospodarie. In ultimul weekend din august are loc festivalul smochinelor.

DSCF1100

Spuneam ca o recomand ca loc de plecare spre alte atractii turistice din zona cum ar fi: Cetatea Tricule, Rezervatia botanica Svinita, Neck-ul vulcanic Trescovat, Rezervatia de amoniti”Locul fosilifer Svinita”, Rezervatia Cioaca borii (pinul negru de Banat).

1. Cetatea Tricule. Este situata la 4 km inainte de localitatea Svinita cum vii dinspre Dubova. Cetatea Tricule a fost construita in secolul XVI ca o foratreata cu 3 turnuri de tip cula, de catre banul Caransebesului si Lugojului Petru Petrovici. Asatazi unul dintre turnuri este acoperit de apele  fluviului Dunarea.

Această prezentare necesită JavaScript.

Incepand din sudul Olteniei de-alungul fluviului se gasesc cateva ruini de cetati care au avut rol de aparare de-alugul timpului cum sunt: Fortificatiile de la Drobeta si Hinova, Podul lui Traian de la Drobeta, Castrul Roman de la Drobeta, Castrul Roman Pontes, Cetatea Severinului, Cetatea Ada Kaleh de pe Insula Simian (acoperita de apele hidrocentralei Portile de Fier), Cetatea Tricule, iar pe malul sarbesc in dreptul localitatii Coronini se zaresc ruinele Cetatii Golubat si pe malul nostru Cetatea Ladislau.(despre ele vom vorbi intr-o postare ulterioara cu titlul Cetatile de pe Clisura Dunarii.)

Cetatea Golubat

Această prezentare necesită JavaScript.

2. Neck-ul vulcanic Trescovat. La 6 km dupa iesirea din localitatea Svinita in dreptul popasului Staristea se deschide o panorama asupra neck-ului vulcanic Trescovat. Pentru a ajunge la acesta se poate parcurge un traseu montan de aproximativ 8 ore. Neck-ul vulcanic (cosul vulcanic) reprezintă hornul sau orificiul de evacuare a materialelor expulzate. În timpul perioadelor de liniște și după stingerea vulcanului, în coș rămân lave sau piroclastite consolidate; ele pot fi puse în evidență numai prin eroziunea conului.

 3. Rezervatia botanica Svinita pe care nu am vizitat-o se intinde pe o suprafata de apropape 200 mp, in componenta careia se gasesc smochini, orhidee, garofite, volbure.

DSCF1227

  1. Rezervatia naturala „Lacul fosilifer Svinita”. Pe Valea Saraorski, se pot observa unul din cele mai bogate zacaminte de fauna fosila din Jurasic. Aici se gaseste cel mai multe fosile de amoniti. Amonitii sunt o clasa de cefalopode fosile aparute in Devonian,fiind protejate de cochilii.

DSCF1195

amonit

amonit 1

Mergand mai departe spre Moldova Noua putem sa vedem Cuta de la Dumbravita de pe malul sarbesc formata din calacre fosilifere, vechi de peste 100 milioane de ani.

DSCF1203

In Localitatea Coronini admiram pe malul sarbesc Cetatea Golubat, iar pe dealurile din comuna Cetatea Ladislau. Mai departe la iesirea din Coronini se poate vedea Pestera Gaura cu musca si stanca Babacaia.

P.S. Clisura Dunarii este o zona foarte frumoasa, iar pe parcursul ei de 150 km se poate vedea trecutul geologic al acesteia. Pentru a parcurge toate aceste obiective si altele care poate nu le stiu, cred ca iti ia cel putin o saptamana. Totusi nu veti regreta. Personal cred ca este una din zonele cele mai frumoase si mai interesate din tara noastra, putin mediatizata si care ne asteapta pe fiecare sa o descoperim.

DSCF1216

Pentru ca vineri este sarbatoarea Sfintei Fecioare Maria, mama Domnului nostru Isus Hristos, Mantuitorul si Mijlocitorul nostru la Dumnezeu, urez tuturor cititorilor mei care poarta numele Maria, Marin…si nu numai toate binecuvantarile lui Dumnezeu peste ei in toate aspectele vietii. Cu drag :Tony

 

5 gânduri despre “Svinita si Clisura Dunarii

  1. Anonim

    Multumim Tony…! Ca de fiecare data m-ai impresionat si acum cu fotografiile si comentariile facute la si despre locurile frumoase vizitate! Faci mici lectii de istorie si geografie despre tara noastra care te imbie la drumetie…! Bunul Dumnezeu sa ti binecuvinteze toate calatoriile! LB

    Apreciază

  2. Pingback: Dunarea la Cazane: Orsova, Capul lui Decebal, Pestera Ponicova, Pestera Veterani, Manastirea Mraconia | peregrinprinlume

  3. Pingback: Spre Cheile Nerei si Cascada Bigar prin Clisura Dunarii | peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.