Circuitul pe care il propun l-am parcurs zilele acestea nu a facut decat sa uneasca locatiile de mai jos care au fost parcurse de mine fractionat si prezentate pe blog, adaugandu-se si elemente noi.
Judetul Trei Scaune a fost un judet din Transilvania in timpul Romaniei Mari care cuprindea o parte din actualul judet Covasna. Scaunul Trei Scaune a luat fiinţă între anii 1562-1583, în urma contopirii celor trei scaune secuieşti: Sepsi, Kezdi şi Orbai într-unul singur. Oraşele din cadrul scaunului Trei Scaune erau :Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Breţcu, Ilieni.
O scurta istorie a acestui tinut se gaseste in pdf-ul preluat de la http://www.arhivelenationale.ro
Scaunul Trei Scaune 1677-1876 _inventare pentru perioada 1677-1848
Circuitul parcurs a pornit din Ploiesti – Brasov (E60) – Bod (DJ 103) – Araci(DN13E) – Sf. Gheorghe – Baile Tusnad(E578) – Lacul Sf Ana(DJ113) – Balvanyos – Turia – Targu Secuiesc(DJ121) – Covasna – Zagon – DN13E Barcani – Borosneu Mic(DJ 121A) – Borosneu Mare(DN13E) – Reci(E574) – Ozun – Lunca Calnicului (DJ112D) – Sacele (DN1A) – Cheia – Ploiesti.
In vechea zona Trei Scaune s-a creat deja un circuit numit Drumul Nemirei cu o lungime de 230 km, cu scopul de a prezenta peste 30 izvoare naturale de apa minerala si peste 80 de cladiri istorice, dupa cum ne indica un panou din localitatea Turia. Conform informatiei turistice se imparte in doua drumuri: Traseul Kezdi (150 km) si Traseul Orbai (70 km).
Traseul Kezdi trece prin localtatile:
Traseul Orbai trece prin localitatile:
Desi se propune acest circuit totusi drumurile nu sunt chiar ingrijite, unele fiind pline de gropi, asa ca nu am riscat si am mers printre locatii. Este prima data cand aflu de acest traseu si as dori sa il parcurg cu un ghid din zona.
Baile Tusnad este un oras situat in Judetul Harghita, in Depresiunea Ciucului, inconjurat de Muntii Bodoc si Harghita. Este orasul cu cel mai mic numar de locuitori din Romania cu o populatie de 1728 oameni. Statiunea Baile Tusnad este numita si „Perla Ardealului”. Mai multe detalii legate de aceasta statiune in link-ul de mai jos pentru a ma nu repeta.
Drumul apelor minerale…
https://peregrinprinlume.com/2013/11/11/baile-tusnad/
Lacul Sf Ana este singurul lac vulcanic din Romania si Europa de Est si face parte din Microregiunea Ciomat Puturosu. Alaturi de Lacul Sf Ana se mai gasesc Tinovul Mohos (aici se gaseste singura planta carnivora din tara noastra si anume „roua cerului)”si pestera Puturosul de Turia
Pentru a ajunge in acesta zona se poate merge cu masina personala pe DN12 si cu trenul pe linia 400 Brasov- Deda pana in gara Baile Tusnad.
Zona statiunii Balvanyos si a lacului Sf Ana este accesibila numai cu masina.
In masivul Ciomat se pot face si trasee turistice montane, unul din acestia pentru iubitorii de munte merge prin paduri in munte pana la Lacul sf Ana.
Prima marturie scrisa dspre existenta acestul lac apare in anul 1349. Este situat la o altitudine de 944m, cu o circumferinta de 1.75 km, suprafata de 20 ha, adancimea de 7 m. Lacul nu are drenaj si nici izvor, apele sale provenind din precipitatiile atmosferice.
Un lac aparte in Baile Tusnad este si lacul Ciucas.
Efectele activitatii vulcanice din erele vechi geologice se vad asatzi prin abundenta de izvoare de apa minerala si emanatii de gaze mofetice folosite pentru terapie.
Gazele mofetice se datoresc dizolvarii de catre ape a gazelor care se gasesc in porii rocilor, dar si formarea gazelor pe cale biochimica. Cantitatea de gaze care se dizolva, depinde de solubilitatea lor, de temperatura si de mineralizarea apei, coeficientul de absortie al gazelor fiind invers proportional cu cresterea temperaturii si a concentratiei in saruri a sursei. Gazul predominant in aceste mofete este CO2 -ul (dioxidul de carbon), care se gaseste in proportie de 90%. Prezenta CO2 este data de emanatiile postvulcanice din cadrul acestei regiuni. Prezenta CO2 in apele minerale se explica prin formarea gazului prin pocedee biochimice, in prima faza prin transformarea substantelor organice, respectiv a celulozei, prin actiunea bacteriilor anaerobe, in CO2 si CH2, iar in faza a doua din decarboxilarea acizilor grasi si a aminociazilor din proteine.
Alte asezari din acesta zona cu un bogat trecut istoric sunt: Malnas Bai, Baile Balvanyos, Bixad si Comuna Tusnad sud. In pozele de mai jos gasiti cateva cuvinte desore aceste statiuni. Daca ajungeti la lacul sf Ana nu ezitati sa va informati despre aceste locuri dupa panourile de informare tiristica. Asa aflu si eu multe lucruri noi pe care le impartasesc cu dumneavoastra cititorii mei.
In Microregiunea Ciomatu Puturosu se pot face numeroase trasee montane prezentate mai jos:
Exista deasemenea si un Drum al apelor minerale:
Zona orasului Covasna si a imprejurimilor Zagon, Borosneu sunt descrise de mine in postarea:
P.S. In pozele postate am pus si niste poze facute de mine in 2008, ca sa va surprind cu frumosul peisaj de toamna de la Lacul Sf Ana. Pe atunci eram si eu mai slab, eram alt om…
Foarte interesante si utile informatii. Iar pozele iti intregesc randurile. Felicitari atat pt. circuit cat si pt. descriere.
ApreciazăApreciază
By: ileanaxperta on Septembrie 15, 2014
at 11:11 am
Multumesc pentru aprecieri. Nu am facut decat sa prezint aceste locuri mai putin mediatizate, chiar daca asa cum am scris, nu le-am vazut in totalitate. O zi buna!
ApreciazăApreciază
By: peregrinprinlume on Septembrie 15, 2014
at 3:22 pm
[…] drumul nostru am mers pe arhicunoscuta Vale a Prahovei, pe langa orasul Brasov si am intrat in fostul judet Trei Scaune, trecand in revista frumoasa statiunea Baile Tusnad,orasul Miercurea Ciuc si oprindu-ne la Lacul […]
ApreciazăApreciază
By: O plimbare pe Ceahlau si o incursune prin Tinutul Neamtului | peregrinprinlume on Octombrie 3, 2017
at 8:37 am