Statiunea Calimanesti si imprejurimile


Situata pe frumoasa Vale a Oltului, statiunea Calimanesti te surprinde prin bogatia de ape termale folosite pentru tratament si prin diversitatea de peisaje placute ochiului. Este supranumita „perla” statiunilor de pe Valea Oltului.

DSCF2746

Statiunea este atestata documentar in anul 1386. Orasul Calimanesti, este situat la 18 km de municipiul Ramnicu Valcea, in depresiunea Jiblea si are o populatie de 8633 locuitori, fiind situat pe drumul national E81, drum care leaga Ardealul de Bucuresti. Izvoarele minerale din aceasta statiune au fost descoperite si valorificate inca din anul 1827.

DSCF2744

Aflata in arealul Parcului Natural Cozia, statiunea ofera un cadru favorabil practicarii turismului pe toata perioada anului. Turismul care se practica in zona poate fi : balnear, religios, montan si de afaceri (aici organizandu-se simpozioane si conferinte).

hotel cozia

Referitor la TURISMUL BALNEAR puteti accesa site-ul : http://www.primaria-calimanesti.ro/component/k2/item/169-turism-balnear unde gasiti specificatiile pentru fiecare tip de tratament. Ca recomandare raport calitate pret pentru procedurile de tratament puteti alege sa va cazati la unul din cele 3 hoteluri: Oltul, Calimanesti si Cozia, hoteluri care dispun de piscine cu ape termale si sali de tratament cu procedurile specifice.

TRASEELE TURISTICE in Parcul Natural Cozia se gasesc la : http://www.cozia.ro/trasee.html si deasemenea pe panourile informative din statiune.

1. Gara Turnu (310m)-Curmatura la Troita (673 m.)-Muntele Scortaru-Muchia Turneanu-Cabana Cozia (1573). Diferenţă de nivel 1263 m. Timp de mers 5-5 1\2 ore. Marcaj : bandă roşie. Traseu dificil iarna pe zapada.

2. Gara Lotru (317m)-Vărateca-Muchia Urzicii- Stâna din Rotunda-Vf. Cozia(1668m). Diferenţă de nivel 1351 m. Timp de mers  4-5 ore. Marcaj : bandă albastră. Traseu dificil iarna pe zapada.

3. Gara Turnu  (310m)-Pietrele Roşiei ( 750 m.)- Muchia Turneanu-Vf. Cozia(1668). Diferenţă de nivel : 1358 m. Timp de mers 5-5 ½ ore.Marcaj : triunghi roşu, apoi bandă roşie. Traseu dificil iarna pe zapada.

4. Mănăstirea Stânişoara (720m) – Muchia Vladesei-Durduc (1568m)- Vf. Cozia (1668m).Diferenţă de nivel 948 m. Timp de mers 4-5 ore.Marcaj : bandă albastră. Traseu dificil iarna pe zapada.

5. Vf. Cozia (1668m)- Curmătura Mocirle ( 1427m.)- Vf. Omul (1558 m.) –Muchia Şirul de Pietre- Satu Pripoare (520m). Diferenţă de nivel 1148 m. Marcaj : cruce roşie. Timp de mers 3-4 ore. Traseu dificil iarna pe zapada.

6. Brezoi (640m)- Valea Dăneasa – Poiana Tarsa (1280m). Diferenţă de nivel 940 m. Marcaj : punct roşu. Timp de mers 3-4 ore. Traseu dificil iarna pe zapada.

7. Gura Lotrisorului (300m)- Valea Lotrisorului- Poiana Tarsa (1280m). Diferenţă de nivel 980 m. Marcaj : bandă albastră. Timp de mers 2-3 ore. Traseu relativ usor.

8.Castrul Roman Arutela (300m)- La Troita- Mamastirea Stanisoara (720m). Diferenţă de nivel 420 m.  Timp de mers 2-3 ore. Traseu relativ usor în orice sezon.

9.Brezoi (640 m.)– Vârful Ţurţudan – Vârful Poiana Suliţa –Valea Călineşti- sat Călineşti (340 m.). Diferenţă de nivel  300 m.Timp de mers 4-5 ore. Traseu relativ uşor în orice sezon.

DSCF2643

MANASTIREA COZIA și CASTRUL ROMAN ARUTELA

Sfanta manastire Cozia se gaseste pe Valea Oltului, in localitatea Caciulata pe drumul dintre Ramnicu Valcea si Sibiu. Aceasta manastire a fost construita intre anii 1386 – 1388 de catre marele domnitor al Tarii Romanesti, Mircea cel Batran. Aceasta manastire a fost aleasa de catre insusi domnitorul Mircea cel Batran, ca loc de ingropare.

Iata ce gasim scris pe sit-ul Sfintei manastiri Cozia: http://www.manastireacozia.ro/

Depresiunea, care in extremitatea sa nordica gazduieste Sfanta Manastire Cozia, este fara indoiala un dar dumnezeiesc. Urmand firul soselei spre Sibiu, ea se infatiseaza, inca de la Bujoreni, din Capul Piscului, ca o promisiune mirifica, avand pe fundal profilul de dinozaur urias si albastru al Muntelui Cozia. Apoi se ascunde sub cutele dealuri- lor, ca sa o regasesti, dupa 15 kilometrii, asternandu-se de o parte si de alta a Oltului. Impresurata de impresionante paduri de fag, spre care urca livezi de pomi fructiferi si ascunzand in strafunduri ape vindecatoa- re este cu adevarat „pamantul fagaduintei”, cum spunea, in 1520, Gavriil Protul de la Sfantul Munte Athos (6).

Cu peste mileniu in urma, romanii s-au oprit aici si au construit Castrul Arutela, urme ale culturii daco-getilor au fost descoperite pe Valea Postei, dar istoria locului coboara mult mai departe in timp, spre epoca bronzului sau cultura de prund. „

CASCADA LOTRISOR – este asezata pe valea raului Lotrisor in Muntii Capatanii la altitudinea de 485 -515 metri.

Pentru a ajunge la cascada, se merge din statiunea Calimanesti aproximativ 5 km si imediat dupa Motelul Lotrisor se zareste pe stanga un mic indicator albastu . Acolo se poate lasa masina si merge pe un drum forestier de vreo 2 km pana la casacada. Daca vrei sa urci cu masina trebuie platita o taxa de acces.

Drumul forestier este foarte frumos. Din loc in loc au fost amenajate banci cu masute, pentru a putea sa mananci si sa te odihnesti contempland natura din jur. Acest peisaj este completat dupa urcarea sinuoasa pe drumul forestier de privelistea cascadei cu o cadere a apei de aproximativ 30 metri. Nu este o cascada naturala ci una antropica facuta prin anii 1970, datorita construirii drumului forestiei pe Valea Lotrisorului. Astfel apa raului a fost deviata cu 500 metri mai sus si astfel a aparut casacda.

TURISMUL RELIGIOS este foarte dezvoltat in zona Calimanesti Caciulata, datorita numarului mare de biserici: Manastirea Frasinei (singura biserica din Romania in care femeile nu au voie sa intre), Schitul Fedelesoiu, Schitul Ostrov, Manastirea Cozia, Manstirea Turnu, Manastirea Cornet. Un pic mai departe dupa localitatea Brezoi se pot vizita manastirile: Sfintii Trei Ierarhi (comuna Gruiu Lupului), Pogorarea Duhului Sfant(comuna Blanoiu), Schitul Sfantul Grigorie Palama si Sfantul Ioan Iacob Hozevitul din Tara Lovistei. (intr-un articol viitor vom vorbi despre Tara Lovistei, importanta istorica a acesteia si frumoasele peisaje pe care le ofera, aceasta zona fiind foarte putin frecventata de turisti si putin mediatizata)

DSCF2682

Schitul Ostrov.

Este situat pe Valea Oltului in Orasul Calimanesti, pe o insula din mijlocul raului Olt. Insula comunica cu orasul printr-un pod.

DSCF2748

La intrarea pe pod se gaseste o poarta masiva de fier care se inchide noaptea.

schitul ostrov

Schitul Ostrov este situat intr-un frumos parc cu acelasi nume in mijlocul Oltului. Primii calugari s-au stabilit aici in secolul al XIV-lea si au construit o mica biserica din lemn cu hramul „Nasterea Maicii Domnului”. Acest schit va fi ajutat cu donatii de primii domnitori ai Tarii Romanesti: Ioan Alexandru Basarab, Nicolae Alexandru si Mircea cel Batran. In anul 1520 domnitorul Neagoe Basarab o rezideste ca urmare a stricaciunilor cauzate de-a lungul timpului de invaziile turcesti. Astazi Schitul Ostrov este manastire de maici.

 

Inainte de constructia Manastirii Cozia, a fost construita  o alta manastire, Manastirea Cotmeana (asezata intre orasele Pitesti si Ramnicu Valcea) si care este cea mai veche manastire din Tara Romaneasca.

Dupa constructia Coziei, Manastirea Cotmeana a ramas intr-un con de umbra.

DSCF1288

manastirea cotmeana

Manastirea Turnu. Din statiunea Calimanesti se pleaca spre Sibiu pe DN E81 si inainte de benzinaria OMV se face la dreapta pe centura orasului Calimanesti. Se trece Oltul si se urmeaza indicatoarele. Se merge pe marginea Oltului paralel cu DN E81 pana la manastire.

manastirea turnu

In secolul al XVI-lea o parte din calugarii Manastirii Cozia, care vroiau sa traiasca si mai departe de cele lumesti, se retrageau in locul unde se afla azi manastirea Turnu. Ei sapau in munte chilii si locuiau in ele. Astazi nu s-au pastrat decat 2 chilii care se pot vedea la baza muntelui.

In anul 1676, Mitropolitul Varlaam al Tarii Romanesti construieste biserica actuala. Hramul bisericii este: „Intrarea in biserica a Maicii Domnului„. Numele acestei manastiri provine de la turnul de observatie care a existat din timpuri stravechi pe muntele din fata manastirii. Icoanele imparatesti sunt pictate in anul 1850, iar in anul 1897 Episcopul Gherasim Timus face reparatiile bisericii si pune temelia unei alte cladiri.

Aceasta noua biserica cuprinde si corpul de chilii si primeste hramul „Schimbarea la fata a Domnului„. In primul razboi mondial biserica este devastata, pentru ca prin anii 1930 un incendiu sa distruga partial corpul de chilii si acoperisul manastirii.

Manastirea Cornet.

Manastirea Cornet a fost construita intre anii 1662 -1666 de catre vornicul Mares Bajescu si sotia sa.

manastirea cornet

DSCF2679

Manastirea se gaseste pe DN E81, la iesirea din satul Calinesti pe partea dreapta cum mergi spre Sibiu.

Manastirea Pogorarea Duhului Sfant (comuna Blanoiu).

De la Manastirea Cornet te intorci spre Calimanesti 200 metri si faci dreapta dupa indicatoarele din imagine. Vei trece peste raul Olt si se vor urma indicatoarele care te vor duce la aceste 4 manastiri: Sfintii Trei Ierarhi (comuna Gruiu Lupului), Pogorarea Duhului Sfant(comuna Blanoiu), Schitul Sfantul Grigorie Palama si Sfantul Ioan Iacob Hozevitul din Tara Lovistei.

DSCF2687

Manastirea Pogorarea Duhului Sfant (comuna Blanoiu),este o manastire construita in anul 2011 si despre care sunt putine informatii. Din pisania manastirii aflam ca a fost construita in perioada martie – octombrie 2011. Hramul bisericii este „Pogorarea Sfantului Duh”. Mai jos voi reda pozele cu pisania si numele celor care au contribuit la ridicarea acestui sfant lacas de inchinare.

DSCF2695

Drumul la manastire este asfaltat si se desfasoara de-a lungul unor frumoase serpentine deasupra raului Olt.

Este un drum asfaltat cum spuneam, dar ingust. Peisajul este deosebit de frumos si in acest sens voi lasa pozele sa vorbeasca de la sine.

Schitul Ioan Iacob Hozevitul.

Este o manastire construita in anul 2013 si are 2 hramuri: „Ioan Iacob Hozevitul” si „Invierea Domnului nostru Iisus Hristos„. Biserica este pictata la exterior, mai ramanand de efectuat pictura in interior.

Pentru a ajunge la schit se urmeaza indicatorele din pozele de mai sus si se merge spre localitatea Perisani.

DSCF2715

Drumul, foarte frumos, face deschiderea spre Tara Lovistei si leaga Valea Oltului de Curtea de Arges.

P.S. Cred ca am reusit in cateva cuvinte sa va prezint o alta parte frumoasa a tarii.

Suntem la inceputul unui nou an, asa ca va doresc tuturor un an binecuvantat cu sanatate, impliniri personale atat materiale cat si spirituale.

LA MULTI ANI!

8 gânduri despre “Statiunea Calimanesti si imprejurimile

  1. Pingback: Valea Oltului (între Turnu Roșu și Cozia) – peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.