Vizita la Muzeul National de Istorie a Moldovei – Chisinau


Zilele acestea, am ajuns din nou in orasul Chisinau capitala Republicii Moldova. In aceasta scurta calatorie mi-am indreptat atentia asupra altor obiective turistice care merita vazute in acest oras (o parte descrise intr-un articol anterior). Unul dintre obiectivele turistice pe care le recomand este Muzeul National de Arheologie si Istorie a Moldovei.

Chiar daca nu sunteti pasionati de istorie e bine sa nu uitam ca Republica Moldova, cunoscuta si sub numele de Basarabia a fost parte a tarii noastre ani buni si avem multe lucruri in comun.

ADRESA : Muzeul National de Arheologie si Istorie a Moldovei : Strada 31 august 1989 nr 121A.

DSCF3513

PROGRAM VIZITARE : Program vara : zilnic 10 – 18 ; Program iarna : zilnic 10 – 17 ; Vineri este inchis. Accesul in muzeu este oprit cu 20 de minute inainte de inchidere. Pentru amatorii de chilipiruri intrarea este gratuita in ultima joi din fiecare luna.  http://www.nationalmuseum.md/

DSCF3510

Muzeul a fost infiintat la 21 decembrie 1983 in cladirea fostului gimnaziu de baieti din Chisinau. Aceasta cladire era in plina restaurare deoarece la cutremurul din 1977 cea mai parte din structura de rezistenta a monumentului istoric a cedat, astfel ca a inceput reconstructia cladirii care se vede si astazi. Muzeul cuprinde 12 sali de expunere si o diorama, cu o suprafata totala de 5700 mp. Astazi muzeul detine nu mai putin de  342145 piese de patrimoniu care evoca istoria oamenilor acestor locuri din cele mai vechi timpuri si pana in prezent. Aceste piese de patrimoniu au fost impartite in diferite colectii in functie de natura lor. Astfel gasim: Colectia de arheologie; istorie ; arme si armuri ; numismatica ; fotografii ; carte ; periodice ; textile ; obiecte uzuale ; obiecte tehnice ; filatelie ; documente si arta.

Această prezentare necesită JavaScript.

In fata muzeului se gaseste o copie a monumentului roman „Lupoaica Latina cu cei doi frati Romulus si Remus.”. Vizita la muzeu incepe de la etajul 1 cu prima sala a acestuia Sala nr. 1 – Compartimentul Istorie Veche.

Această prezentare necesită JavaScript.

Trebuie precizat ca in fiecare sala exista supraveghetori si daca filmati e bine sa aveti la vedere biletul cu taxa de filmare pentru a fi scutit de orice intrebari referitoare la plata taxei de filmat.

Cele mai mari sali de expunere sunt Sala rosie, Sala de Bronz si Sala albastra, toate 3 sali legate prin coridoare cu exponate deosebite. Salile au aceeasi arhitectura difera doar culorile in care sunt vopsite.

Sala rosie – „Istoria veche” este prezenta intr-o sala foarte frumoasa din punct de vedere arhitectural, culoarea predominanta find rosul. Aici se gasesc exponate care prezinta evolutia culturii materiale in teritoriile prut – nistrene din cele mai vechi timpuri pana in epoca medievala.

DSCF3411

Din neolitic sunt expuse o colectie intreaga de arme si podoabe confectionate din silex, bronz si os, provenite din necropola pricipala de la Giurgiulesti, raionul Cahul.

Această prezentare necesită JavaScript.

Din eneolitic gasim obiecte din Cultura Cucuteni, apoi unelte de fier, lut ars si os din timpul triburilor tracice cele mai vechi: geto-dacii si scitii. Alaturi de ele se gasesc vase de lux  din ceramica acoperite cu lac negru, vase decorate cu imagini de culoare rosiatic[ si vasele numite „pelike” (vase construite special pentru diluarea vinului cu apa).Toate aceste vase erau aduse de greci pentru sciti si geti, in cadrul schimburilor comerciale. Alaturi de ele se gasesc si amforele grecesti in care li se aduceau getilor ulei de masline si se pastra vinul.

Intr-una din vitrine se gaseste o colectie importanta de armament de aparare din epoca lui Alexandru Macedon (toate descoperite in cadrul Tezaurului de la Olanesti).

Sala de bronz este rezervata secolelor XIV – XIX si pune accent pe epoca moderna a Basarabiei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sala albastra a muzeului reuneste piese muzeale de cult cum ar fi icoane, carti, cruci si vesminte ecleziastice (ultima parte a istoriei).

Această prezentare necesită JavaScript.

Mai jos am sa redau cateva date importante din Istoria Republicii Moldova, istorie care se impleteste cu cea a tarii noastre.

Această prezentare necesită JavaScript.

La parter se gaseste celebra panza pictata numita „Operatia Iasi Chisinau” care prezinta pe o panza de 45 x 11m luptele din vara anului 1944 in satul Leuseni pe raul Prut.

Deasemenea la parter se gaseste o librarie cu carti istorice si diferite expozitii pe teme istorice care au loc in caest loc.

Epoca antica a Moldovei incepe cu invazia triburilor germanice ale bastarnilor

DSCF3479

Sec 1 d.Hr. –  invazia triburilor sarmatice (triburi de pastori).

101 – 102 si 105 – 106 -Razboaiele romane de cucerire a Daciei. Pe teritoriul Basarabiei au ramas dacii liberi, romanii cucerind doar o parte din actuala tara a Romaniei.

375 –  Invazia hunilor si marea migratie a poparelor nomade : slavii, maghiarii (800), pecenegii, cumanii si mongolii.

1359 –  Infiintarea voievodatului Moldova de catre cneazul maramuresean Dragos supus regelui Ungariei.

1364 – Cneazul Bogdan I din Maramures obtine indeendenta Moldovei, alungandu-l de la domnia Moldovei pe nepotul lui Dragos

1375 –  Pocutia (subregiune istorica a Galitiei in Ucraina) devine parte a Moldovei sub domnia lui Petru I Musat.

1395 –  Domnitorul Stefan I Musat (1394 -1399) incheie un tratat de alianta cu regatul Poloniei

1399 –  Batalia de la Worskla. Armatele moldo – polone sunt infrante de tatari

1400 -1432  – Domnia lui Alexandru cel Bun. A construit mănăstirea Bistriţa (1407), declarînd-o necropolă voievodală; precum si mănăstirile Moldovița, Pobrata, Vărzăreşti. Incheie in continuare alianta cu Polonia.

1410 si 1420  – In baza aliantei cu Polonia, armata Moldovei infrange armatele cavalerilor teutoni (Bataliile duse de armatele moldovene impotriva teutonilor la Grunwald si Malbork)

5 septembrie 1450 – Bătălia de la Crasna unde domnitorul Bogdan al II lea,  tatal domnitorului Stefan cel Mare inlatura suzeranitatea Poloniei

1457- 1504 – Domnia lui Stefan cel Mare si bataliile victorioase cu: Imp Otoman – 1465 Chilia, 1497 Vaslui ; cu regele Ungariei la Baia – 1467  ; cu regele Poloniei Cazimir la  Codrii Cosminului 1497. Constructia manastirii Putna.

1509 –  Domnitorul Bogdan al III lea pierde Pocutia

1529 – Domnitorul Petru Rareş întreprinde o campanie în Transilvania în scopul supunerii secuilor şi garantării stăpînirii domeniilor sale transilvănene (Bistrita si Rodna) in batalia de la Feldioara

1538 – Sultanul otoman Suleiman Magnificul alipeste la Imperiul Otoman Basarabia (numita Bugeac) şi Tighina(„Bender”)

sec XVI – Letopisetele lui Grigore Ureche, Miron Costin si Ion Neculce. In 1642 se deschide prima tipografie. Limba romana este introdusa in slujba bisericeasca.

tiparnita

1643 – Cazania (Cartea Romaneasca de invatatra) lui Varlaam

1646 – Pravila lui Vasile Lupu – carte a literaturii juridice din Moldova

1636 – Se naste la Vaslui spatarul Nicolae Milescu, geograf, istoric si om invatat. Traduce Biblia in limba romana si calatoreste in China ca ambasador al Imperiului Rusesc.

1710 – 1711 – Dimitrie Cantemir scrie „Descrierea Moldovei”

DSCF3436

7 mai 1775 – Imperiul austro-ungar anexeaza provincia Bucovina

1787 – 1792 – Razboaiele ruso turce

1972 – Pacea de la Iasi dintre otomani si rusi

1806 – 1812 Razboaiele ruso -turce

28 mai 1812 – Anexarea Basarabiei de catre Imperiul Rus in urma Tratatului de pace de la Bucuresti. Tarul Rusiei acorda Basarabiei un regim de autonomie, pentru ca la 7 august 1812 boierul moldovean Scarlat Sturdza sa fie guvernator al Basarabiei.

DSCF3483

21 august 1813 – Mitropolitul Gavriil Banuelescu infiinteaza Arhiepiscopia Chisinaului si a Hotinului

18.03.1856 – La tratatul de pace de la Paris in urma „Razboiului Crimeei” marile puteri hotarasc ca sudul Basarabiei (judetele Cahul, Ismail si Bolgrad) sa fie retrocedate Moldovei de catre Imperiul rus

5 ianuarie 1859 – Alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei la Iasi

24 ianuarie 1859 – Unirea principatelor

10 mai 1866 – Carol I devine rege al Romaniei

14 iulie 1866 – Reforma agara

9 mai 1877 – Proclamarea Independentei si razboiul impotriva otomanilor

13 iunie 1878 – 13 iulie 1878 – Congresul de pace de la Berlin unde se recunoaste independenta Romaniei. Tot la congres Romania este fortata sa cedeze sudul Basarabiei Rusiei si sa primeasca in schimb Dobrogea, delta Dunarii si Insula Serpilor.

14 august 1916 – Romania intra in razboi in cadrul Primului Razboi Mondial

23 – 27 octombrie 1917, consiliul ostasilor moldoveni a proclamat autonomia Basarabiei si formarea Sfatului Tarii ca organ legislativ.

27 martie 1918 Sfatul Tarii  a votat in favoarea Unirii cu Romania.

DSCF3462

13 martie 1920 – Reforma agrara din Basarabia

28 iunie 1940 – Ruperea Basarabiei de tara mama. Romania primeste ultimatum din partea URSS, prin care se cerea evacuarea administratiei civile si a armatei romane din basarabia si din Bucovina.

DSCF3482

27 august 1991 – Declararea Independentei Republicii Moldova

DSCF3478

In galeria de mai jos sunt reprezentatte stemele judetelor Basarabiei.

Această prezentare necesită JavaScript.

8 gânduri despre “Vizita la Muzeul National de Istorie a Moldovei – Chisinau

  1. Pingback: Municipiul Chisinau si Orasul subteran al vinurilor – Cricova | peregrinprinlume

  2. Foarte frumos articolul, cu o prezentare elocventă a istoriei antice (geto-dacică), medievale și moderne a Basarabiei (parte a Moldovei lui Ștefan cel Mare) în obiecte, vase de lux, arme, podoabe, monede, mobilier, documente, icoane, etc. și evenimente istorice, perioade din vremea strămoșilor noștri. Mi-am readus aminte astfel de o parte din istoria dragă a pământului nostru românesc și m-am bucurat de imaginile binevenite în acest sens.
    Mulțumesc, Toni, toate cele bune !

    Apreciază

    1. Multumesc pentru aprecieri. As fi vrut sa public articolul pe data de 27 martie cu ocazia sarbatoarei Unirii Basarabiei cu tara mama in anul 1918. Sper sa fiu iar in Chisinau atunci si sa aduc completari la acest articol. Iti doresc o seara buna si o saptamana binecuvantata. Cu drag, Tony

      Apreciază

  3. Foarte documentat si interesant articol. Am aflat lucruri noi si de altele mi-am reamintit. Mi-as dori sa vad acest muzeu dar si orasul Chisinau, pt. ca am aflat ca are multe obiective turistice si locuri frumoase de vazut si cunoscut. Felicitari pt. articol!

    Apreciază

      1. Asa este! Astept doar o oportunitate din partea agentiilor de turism din Romania, pt. un program turistic la Chisinau. In 2009, am trecut Prutul in Rep. Moldova, in drum spre Ucraina, Odessa si la intoarcere, in drum spre Cetatea Alba am ajuns pe o sosea, unde de pe o parte am vazut Marea Neagra si pe cealalta se intindea cat vedeai cu ochii marele Nistru. Din Rep. Moldova n-am deloc amintiri placute din vama, cand, pt. doar cateva sute de metri de circulat prin aceasta tara, am stat 4-5 ore sa ne controleze pasapoartele si alte ore pierdute cand ne-am intors acasa. Acum sper sa fie mai usor… Speranta moare ultima! 🙂

        Apreciază

        1. Si eu am impartasit aceeasi experienta dar nu cu vamesii moldoveni ci cu cei romani. Si aceasta deoarece Rep Moldova nu este in spatiul comunitar european. Cat despre programe turistice pentru Rep Moldova nu cred ca exista la noi, poate la agentiile din Iasi. O sa ma interesez si daca aflu va dau de stire.

          Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.