Publicat de: peregrinprinlume | mai 23, 2015

Manastirea Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges se afla pe Bulevardul Basarabilor nr. 1, in orasul Curtea de Arges, judetul Arges, la 36 de kilometri N-V de Pitesti. Manastirea este ctitorita de domnitorul Neagoe Basarab si are hramul Adormirea Maicii Domnului (acesta serbandu-se pe 15 august). Taxa de vizitare inauntru a bisericii este de 2 lei.

manastirea Curtea de Arges

O istorie in detaliu a acestei manastiri gasiti la http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-curtea-arges-67950.html

Această prezentare necesită JavaScript.

Despre judetul Arges si in special orasul Curtea de Arges se poate spune ca este locul formarii Tarii Romanesti, locul unde domnitorul de neam cumanic Basarab I uneste teritoriile din sudul Muntilor Carpati (teritoriile voievodatelor lui Litovoi si Farcas din Oltenia si ale voievodatului lui Seneslau care domnea din Arges pana la Galati). Domnitorul Basarab I aduce independenta Tarii Romanesti zdrobindu-l pe regele ungar Carol Robert de Anjou in vestita batalie de la Posada. Prima capitala a Tarii Romanesti a fost stabilita la Campulung Muscel si Curtea de Arges in anul 1290.

DSCF4022

Zona Argesului este si o zona cu potential turistic mare, din https://peregrinprinlume.com/2015/01/19/cabana-cuca-muntii-iezer/

Inca de la intrarea in complexul istoric gasim urmatoarele informatii despre biserica :

„Scaun episcopal si monahal intre anii 1793 si 1949 si dupa 1990 Manastirea Curtea de Arges adaposteste in Catedrala Episcopala moastele Sfintei Mucenite Filofteia si Evanghelia Invierii din Sambata Mare, scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta (1843 – 1916).

DSCF3990

Construita intre anii 1514 si 1517, biserica a fost ctitorita de domnitorul Neagoe Basarab pe fundatiile unui locas mai vechi, sediul primei Mitropolii a Tarii Romanesti. Pe aceasta afland-o daramata si neintarita, Neagoe a zidit-o si a inaltat-o din temelii. In aceasta forma de inceput, biserica Manastirea Curtea de Arges cunoscuta din 1793 sub denumirea de „Biserica Episcopala”, ramane, pentru arhitectura veacului al XVI lea, daca nu monumentul cel mai de seama, atunci una din cele mai reprezentative constructii ale sale.

DSCF4003

Dupa unele refaceri partiale si intregiri in timp ale ansamblului sau, vatamata de un puternic incendiu, biserica a fost refacuta de arhitectii Andre Lecomte du Nouy si Nicolae Gabrielescu, in a doua jumatate a secolului al XIX lea. Lucrarile s-au finalizat in anul 1885, biserica fiind resfintita la 12.10.1886.

DSCF3998

Biserica este asezata pe un vast pavaj original din blocuri de piatra. Peretii exteiori sunt impartiti in 2 zone suprapuse, demarcate printr-un brau care inconjoara biserica. In partea de sus se afla o suita de panouri semicirculare, in centrul carora sunt fixate placi decorative si discuri in rozeta, la intretaierea arcurilor aflandu-se alte discuri mai mici, pe cae sunt asezati porumbei purtand in cioc cate un clopotel. In interior, pictura in ulei apartine pictorilor F Nicolle, Ch Renouard si N Constantinescu. Pe langa panourile votive, mormintele ctitorilor, catapeteasma din marmura, bronz aurit si onix, si icoanele lucrate in mozaic, atrage mai cu seama atentia grupul celor 12 coloane, original ornamentate floral, reprezentand pe cei 12 Sfinti Apostoli”

Această prezentare necesită JavaScript.

In capela-paraclis din curtea manastirii se pastreaza moastele Sfintei Mucenite Filoteia. Sfanta Filofteia este considerata ocrotitoarea copiilor si a tinerilor, si in special a fetelor, pe care le ajuta sa se casatoreasca si sa aiba o viata linistita.

DSCF4009

 

La intrarea in paraclis se gaseste un panou informativ cu viata si activitatea Sfintei Mucenite Filofteia de la Curtea de Arges.

DSCF4006

 

P.S. Daca ajungeti in zona Argesului nu ezitati sa vizitati aceasta manastire, pe care personal o consider din punct de vedere al arhitecturii si al lucrului poate cea mai frumoasa manastire din tara noastra.

Reclame

Responses

  1. Mănăstirea Curtea de Argeș este într-adevăr o bijuterie ce oglindește apogeul unei epoci înfloritoare în arhitectură și artă ce ne încântă și azi privirea și sufletele. Un articol minunat, cu trimiteri explicative și informative la fel de prețioase, mulțumesc Tony.
    Toate cele bune !

    Apreciază

  2. […] transportată la Muzeul Național de Istorie din Bucuresti. Trupul reginei se găsește la biserica Mănăstirii Curtea de Arges alături de membrii familiei […]

    Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: