Din nou la Chisinau


Cu ocazia ultimei delegatii la Chisinau, am profitat de ocazia ivita pentru a completa articolele anterioare cu alte detalii despre capitala Moldovei. Sigur orasul este foarte mare, sunt si alte monumente si locuri frumoase de vazut, dar toate la timpul lor. Si acest articol nu le poate cuprinde. Mai jos am pus niste link-uri bine documentate despre oras.

DSCF4204

La marginea orasului se gasesc locuri de inchiriat special amenajate pentru recreere si distractie, cum este la iesirea spre Leuseni, pe malul Iazului Danceni.

iazul danceni

Intr-un articol trecut am vorbit despre Muzeul de Istorie a Moldovei din Chisinau si am amintit de parcul Stfefan cel Mare din zona centrala a orasului cu celebra Alee a clasicilor. Astazi vom incerca sa pasim pe Aleea Clasicilor si sa ne amintim de istoria acestei artere principale din parcul Stefan cel Mare. Vom cauta sa aflam si alte cladiri si locuri frumoase din preajma parcului central, precum si o vizita la gara Chisinau.

IMG_20150527_175945

Pentru un ghid aproape complet al orasului Chisinau se poate accesa site-ul (in constructie) http://www.moldova-tourism.md/index.php/ro/

Deasemnea la http://itravel.md/ro/cat/turismul-in-moldova/ghiduri-turistice.html se pune la dispozitia turistului si cititorului 3 ghiduri turistice in format pdf : Moldova Turistica ; Drumul Manastirilor ; Drumul Vinului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Aleea Clasicilor din Parcul Stefan cel Mare.

Aleea Clasicilor este situata in zona centrala a parcului Stefan cel Mare si a fost inaugurata la 29 aprilie 1958. Aleea Clasicilor nu a fost de la inceput in forma actuala, initial fiind instalate 12 busturi de personalitati nascuti in Moldova istorica. Acestea sunt : Dimitrie Cantemir, Nicolae Milescu Spatarul, Constantin Stamati, Gheorghe Asachi, Costache Negruzzi, Alexandru Donici, Alecu Russo, Alexandru Hajdeu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Vasile Alecsandri, Ion Creanga şi Mihai Eminescu

DSCF4172

Dupa caderea comunismului in anii 1990, aleea a fost completata si cu personalitati din intreg spatiul romanesc primele busturi fiind ale lui Alexe Mateevici şi Constantin Stere. Rand pe rand au fost adaugati si alte personalitati ale culturii romane cum ar fi : Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Octavian Goga, Ion Luca Caragiale, George Bacovia, Mihail Kogalniceanu, George Coşbuc, Mihail Sadoveanu, George Calinescu, Nichita Stanescu si Mircea Eliade. In anul 2009 este adaugat si bustul lui Liviu Rebreanu.

DSCF4171

Pentru a incepe vizita se poate intra dinspre Hotelul Codru si se traverseaza parcul pe mijloc spre Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant.

DSCF4151

De la intrarea in parc dinspre Hotelul Codru se desface in linie dreapta aleea principala cu banci, pomi si busturi pe ambele parti. Alaturi de aceasta alee principale la stanga si la dreapata asezate in forma literei V se gasesc doua alei cu busturi. Astfel :

Pe ramura din stanga vedem busturile lui: Mircea Eliade, George Calinescu si Mihail Sadoveanu.

Pe ramura din dreapta ii gasim pe : George Cosbuc, Tudor Arghezi si Mihail Kogalniceanu

Pe aleea din mijloc se gasesc :

 • pe partea stanga busturile lui: Grigore Vieru, Liviu Rebreanu, Nichita Stanescu, Adrian Paunescu, Lucian Blaga si Constantin Stere
 • pe partea dreapta busturile lui: Ion Luca Caragiale, George Bacovia, Octavian Goga si Alexe Mateevici

Urmeaza pe aleea principala un capitel cu bustul lui Aleksandr Puskin si o fantana ca un rond urias, dupa care se continua aleea cu busturi intrerupta de o alee perpendiculara.

 

bust puskin

DSCF4156

Astfel

 • pe partea stanga apar: Mihai Eminescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu si Alecu Russo ;

 

 • pe partea dreapta : Ion Cranga, Vasile Alecsandri si Alexandru Hajdeu.

Dincolo de aleea perpendiculara aleea continua

 • stanga  : Alexandru Donici, Gheorghe Asachi si Dimitrie Cantemir,

 

 •  dreapta  : Constantin Negruzzi, Constantin Stamate si Nicolae Milescu Spatarul.

In capatul aleii se gaseste Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant  care face partea din Secorul Centru al Orasului cu trecere in Sectorul Buiucani, delimitat de Piata Libertatii si piata Dimitrie Cantemir. De-alungul acestei artere principale se gasesc cele mai imporatnte institutii ale republicii Moldova, precum si numeroase monumente istorice : Teatrul National de Opera si Balet,

teatrul national opera si balet chisinau

Cladirea Parlamentului Republicii Moldova

DSCF4178

DSCF4180

Vila urbana a lui V. Herta 1906 (Monument de Istorie si Arhitectura),

vila herta Chisinau

 

Magazinul de copii Artico, etc

magazin artico

 

Catedrala „Schimabarea la Fata”http://csf.md/istoric/

Catedrala a fost construita in anul 1902 de catre consilierul Constantin Namestnik si a purtat hramul Sfintii Imparati Constantin si mama sa Elena.

catedrala Schimbarea la fata

In pronaos se gaseste o piatra comemorativa pe care citim : „Acest Sfant lacas sfintit la 19 mai 1902 a fost zidit cu staruinta consilierului de stat Constantin Namestnik, trecut la Domnul la 6 noiembrie 1905 si ingropat in aceasta biserica.” Biserica este o adevarata opera de arta, iconostasul din brad sulfat cu aur lucrat de mesterul S Kirilov.

DSCF4193

În 1906 pictorul Pavel Piskariov a decorat pereţii, coloanele, arcurile şi bolţile cu bordură în stil bizantin; cupola a ornamentat-o cu stele din metal pe un fundal albastru; de asemenea a executat copiile icoanelor cu cei patru evanghelişti şi una cu Maica Domnului cu Pruncul în braţe după originalele executate de celebrul pictor rus V. Vasneţov. Podeaua bisericii era din parchet de stejar, ferestrele cu zăbrele metalice aveau sticlă de Varşovia, acoperişul metalic era suflat cu aur ca şi cele cinci cruci.”

 

Gara din Chisinau.

Gara Chisinau a fost construita in anul 1870 si a fost deschisa in anul 1871 la inaugurarea caii ferate Tiraspol – Chisinau. Primul tren sosit in gara Chisinau a fost la 28 august 1871 conform placii comemorative asezat pe cladirea garii. Este o constructie din piatra fatuita si tencuita la suprafata.

gara Chisinau

De aici se pleaca si spre tara noastra cu trenul IR Prietenia Chisinau Bucuresti Nord cu punctul de frontiera la Ungheni.

program tren Prietenia

La Ungheni se schimba si boghiurile trenului trecandu-se astfel de la ecartamentul larg specific tarilor exsovietice la ecartamentul mediu specific tarilor europene).

gara Ungheni

Această prezentare necesită JavaScript.

5 gânduri despre “Din nou la Chisinau

 1. Chisinăul este un oraș foarte frumos, cel puțin așa mi-l aduc aminte. Dar citind articolul tău l-am descoperit din nou cu multă plăcere și interes căci are locuri frumoase și monumente de înaltă ținută și pline de istorie.
  Numai bine, o săptămână frumoasă și rodnică !

  Apreciază

 2. Pingback: Hoinarind prin Lvov | peregrinprinlume

 3. CIPRIAN

  Trenuri directe intre Romania si Moldova si retur:

  1. – Tren “Unirea” Chisinau – Iasi-Socola, circula vineri, sambata si duminica, Chisinau (06,43), Straseni (7,13), Calarasi (7,45), Ungheni (8,57 – 9,35), Iasi-Socola (11,00);
  – Tren “Unirea” Iasi-Socola – Chisinau, circula vineri, sambata si duminica, Iasi-Socola (17,12), Ungheni (18,57 – 19,17), Calarasi (20,24), Straseni (20,47), Chisinau (21,13)
  2. – Tren “Prietenia” Chişinău – Bucureşti-Nord, circula zilnic, Chisinau (16,45), Calarasi (17,42), Ungheni (19,02 – 20,45), Iasi-Nicolina (22,13), Iasi (22,18 – 22,38), Bacau (1,00), Focsani (2,42), Buzau (3,58), Ploiesti-Sud (5,09), Bucuresti-Nord (6,04); vagoane de dormit;
  – Tren “Prietenia” Bucureşti-Nord – Chişinău, circula zilnic, Bucuresti-Nord (19,15), Ploiesti-Sud (20,06), Buzau (21,29), Focsani (22,44), Bacau (0,29), Iasi (2,49 – 3,09), Iasi-Nicolina (3,17), Ungheni (5,02 – 6,49), Calarasi (8,15), Chisinau (9,06); vagoane de dormit;
  3. – Tren Iasi – Ungheni, circula zilnic, Iasi (5,05), Iasi-Nicolina (5,11), Iasi-Socola (5,17), Ungheni (6,55);
  – Tren Ungheni – Iasi, circula zilnic, Ungheni (7,55), Iasi-Socola (9,22), Iasi-Nicolina (9,28), Iasi (9,33);
  4. – Tren Iasi – Ungheni, circula zilnic, Iasi (13,12), Iasi-Nicolina (13,18), Iasi-Socola (13,24), Ungheni (15,05);
  – Tren Ungheni – Iasi, circula zilnic, Ungheni (17,00), Iasi-Socola (18,22), Iasi-Nicolina (18,28), Iasi (18,33);

  Pentru calatorii (excursii individuale) in Moldova – Chisinau, Tiraspol, Soroca, Tighina etc; Ucraina – Cernauti, Liov, Odesa, Kiev, Bukovel etc sau Polonia – Cracovia, Auschwitz etc, precum si pt. servicii de ghid personal, va stau la dispozitie: cipriancristea_2000@yahoo.com

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.