Parcul Natural Plitvice


Cu o suprafata de 294.82 kmp, Parcul National Plitvice este unul din cele opt parcuri naturale ale Croatiei. Celelalte sapte  Parcuri Nationale ale Croatiei sunt : Brijuni, Kornati, Mljet, Krka, Pakleniva, Risnjak si Sjeverni Velevit.

IMG_6561

Parcul National Plitvice este cel mai vechi parc national din Croatia (1949), iar in anul 1979 a fost inclus pe lista Unesco a parcurilor naturale din lume.

IMG_6607

Reprezentativ pentru acest parc sunt prezenta puternica a fenomenelelor carstice si hidrografice. Prima atestare scrisa apare in anul 1777, cand se vorbea de o salba de 16 lacuri strabatute de raul Plitvice, rau care curg de la sud la nord si parcurge o diferenta de nivel de la 636 m la 503 m. Pe parcursul raului pe o lungime de 8 km  se formeaza cascade si oglinzi de ape cu o fauna piscicola bogata in pastravi si somoni argintii. Din punct de vedere al florei, in Parcul Plitvice se intalneste un amestec de flora alpina cu flora mediteraneeana. Apa are o culoare ca de smarald, amintind de cateva lacuri din tara noastra.

IMG_6909

IMG_6908

IMG_7032

In functie de pozitia lor geografica cele 16 lacuri impart parcul in doua parti : Lacurile de Jos si Lacurile de Sus. Cel mai intins lac navigabil pe care am mers cu vaporasul este lacul Kozjac. Pe parcursul acestui rau, lacurile se varsa unul in celalat prin numeroase cascade spectaculoase. Accesul in parc se face pe mici poduri de lemn care trec pe deasupra apelor. In functie de timpul avut la dispozitie se pot lua trasee de 2 – 3 ore, 4 – 6 ore sau 6 – 8 ore. Toate acestea sunt marcate cu indicatoare si este imposibil sa te ratacesti daca le respecti. Traseele sunt marcate cu litere de la A la K.

DSCF5626

DSCF5584

DSCF5578

DSCF5593

In acest parc se gasesc 1267 specii diferite de plante si 55 specii de plante endemice (plante specifice rezervatiei Plitvice), diverse specii de orhidee, 321 specii de fluturi, 161 specii de pasari si 21 specii de lilieci. Fiind o zona puternic carstica exista si numeroase pesteri unele vizitabile, altele nu.Toate aceste lucruri frumoase ale naturii, fac ca acest parc sa fie cu adevarat o minunatie. Dovada sta in numarul mare de turisti (din toate colturile lumii) care il viziteaza anual – 1.100.000 vizitatori / an.

DSCF5572

DSCF5613

DSCF5603

DSCF5540

Această prezentare necesită JavaScript.

Programul de acces in parc este in intervalul orelor 07 – 19. Pretul la data excursiei noastre este :

taxa

Recomand ca la vizitarea parcului, deoarece este in apropiere de zona montana, sa aveti o incaltaminte adecvata, de preferat o incaltaminte usoara, care sa va acopere glezna (pentru a preveni scrantirea gleznei), nu papuci cu tocuri (cum am vazut pe traseu la unele persoane). Aceasta deoarece poti sa mergi pe vreme ploioasa (cum am mers noi pe traseul de 3 ore ) si sa existe riscul de alunecare pe podeturile de lemn sau pe poteca de pamant. Eventual se poate lua cu dumneavoastra de acasa si o pelerina de ploaie (la unul din magazinele de suveniruri am vazut pelerine de ploaie). Daca este soare puternic este recomandat sa purtati ceva pe cap, mai ales daca alegeti traseele mai lungi. Un lucru important este sa pastrati biletul de intrare la dumneavoastra deoarece aveti nevoie de el pe traseu. Toate traseele includ o trecere cu vaporasul, sau cu autobuzul (unde la urcare vi se cere biletul). Odata cu achizitionarea biletului este bine sa luati si un mic pliant in care vi se prezinta parcul (pliantul este gratis).

P.S. Parcul este foarte spectaculos, o adevarata maretie  a frumoasei naturi creata de bunul Dumnezeu pentru noi oamenii. Multumesc pentru o parte din poze prietenei noastre Alice si sorei mele Ana Maria.

imag0197

imag0207

imag0211

imag0213

imag0216

imag0217

imag0220

imag0224

imag0225

imag0226

imag0228

imag0237

imag0258

imag0259 imag0265

imag0266

imag0272

Mai multe informatii se pot afla de pe sit-ul oficial al Parcurilor Natural Plitvice. Deasemenea am pus si link-urile catre sit-urile oficiale ale celorlalte parcuri, pentru studiu personal. Sincer m-as intoarce in Croatia pentru vizitarea aceste parcuri, dar nu sunt finante si nici timp, asa ca am sa incerc sa ma limitez la Parcurile Nationale din tara noastra. In functie de timpul avut pentru vizita si scris voi incerca sa vorbim in alte articole viitoare, despre Parcurile Nationale din Romania.

imag0273

6 gânduri despre “Parcul Natural Plitvice

  1. Ziceai de papuci cu toc, deci și ei au ”pantofarii” lor :)) Cât despre procesele carstice, iată că nu întâmplător multe denumiri provin din slavonă (carst, polie etc) având în vedere frecvența acestora în Slovenia și Croația…

    Apreciază

  2. Pingback: 1 mai – la munte in Bulgaria | peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.