1 mai – la munte in Bulgaria


De 1 mai impreuna cu prietenii de la Greenventure am facut o scurta incursiune la sud de Dunare la vecinii bulgari. Excursia a pornit din Bucuresti pe TRASEUL : Giurgiu – Ruse – Cascada Hotnita – Pestera Emen – Canionul Emen – Cascada Momin Skok – Veliko Tarnovo – Ruse  – Bucuresti.

In link am pus destinatiile asa cum se gasesc postate pe Google maps pentru a va fi de ajutor daca vreti sa vizitati aceste locuri frumoase cu masina personala. Spun aceasta deoarece nu prea exista mijloace de transport in comun din Veliko Tarnovo spre aceste destinatii. Dar inainte de prezentarea traseului sa spunem cateva cuvinte despre vecinii bulgari.

Bulgaria este o tara situata in Peninsula Balcanica care de-alungul vremurilor a fost asezata la rascrucea dintre Orient si Occident. In anul 5000 i. Hr. pe teritoriul actual al Bulgariei si in Grecia de nord se aseaza marea familie a triburilor trace, care la acea vreme ocupau o mare parte a Europei. Paralel cu triburile trace in anul 700 i. Hr grecii se stabilesc pe litoralul Marii Negre pentru ca in anul 46 d. Hr Imperiul Roman sa ocupe Peninsula Balcanica. Astfel capitala Traciei (Bulgariei) este stabilita la Ulpia Serdica, adica Sofia. Datorita atacurilor popoarelor migratoare Imperiul Roman se imparte intre Imperiul Roman de Apus si Imperiul roman de Rasarit cu capitala la Constantinopol,iar “peninsula balcanica” va intra sub influenta Imperiului Bizantin(de Rasarit).

In anul 475 pe teritoriul Bulgariei si al Romaniei se vor aseza triburile slave venite de dincolo de muntii Carpati care se vor amesteca cu populatia traca. La acea data pe teritoriul actual al Romaniei si al Bulgariei existau asa numitii VLAHI urmasi ai dacilor. Cu timpul slavii asezati la nord de Dunare pe teritoriul Romaniei sunt asimilati de catre vlahi, iar la sud grupurile de vlahi sunt asimilate de slavi, asa ca in peninsula Balcanica au ramas si astazi grupuri restranse de vlahi cunoscuti sub numele de aromani, istroromani si meglenoromani.

In anul 550 triburile bulgare (de natura turanica) sosesc din Asia si se stabilesc la sud de Dunare. Bulgarii erau un popor crud, lipsit de cultura si doreau sa cucereasca cat mai multe teritorii. Asezandu-se peste slavii care traiau aici isi insusesc cultura si scrierea slava. In anul 860 tarul Boris I al bulgarilor se converteste la ortodoxism.

In anul 1185 doi frati vlahi Petru si Ioan Asan formeaza Taratul vlaho bulgar ca raspuns la pretentiile imparatului Imperiului Bizantin (care reusise sa stopeze atacurile bulgarilor si slavilor) ca populatia sa plateasca taxe mai mari. In urma acestei rascoale capitala Bulgariei se va muta in actualul oras Veliko Tarnovo, iar taratul se va intinde rapid pana in muntii Rodopi, Albania si la nord de Dunare pana la Carpatii Meredionali, apoi Moldova, Basarabia. Pana in anul 1187 taratul iese de sub ocupatia bizantina, iar imparatul este nevoit sa recunoasca taratul vlaho bulgar.

In anul 1396 turcii cuceresc Bulgaria transformand-o in pasalac si pun capat Taratului vlaho bulgar.

In urma castigarii independentei dupa aproape 500 de ani pentru scurt timp capitala tarii devine Veliko Tarnovo, inainte ca Parlamentul bulgar sa se mute la Sofia. In anul 1946 Bulgaria devine Republica Populara Bulgaria, iar in noiembrie 1989 se sfarseste perioada comunista. In martie 2004 Bulgaria devine membra a NATO si membra a Uniunii Europene in ianuarie 2007.

Asadar daca mergi in Bulgaria poti sa observi influenta bizantina, greaca si turca la tot pasul.

CASCADA HOTNITSA

Acces : din satul Hotnitsa (vezi link traseu mai sus) se urmeaza indicatoarele Ekopateka

Recomandari : pentru a parcurge acest traseu este recomandat sa fiti incaltati cu bocanci sau ghete cu talpa aderenta deoarece pe unele zone se poate aluneca usor daca ploua.

„Poteca eco” de la Hotnitsa este o poteca presarata cu stanci, chei, podete, grote in canionul unde raul Bohot si-a croit o albie spectaculoasa. Pentru a accesa acest traseu se lasa masina in parcare si se coboara 200 metri pana la cascada de unde va incepe frumosul drum montan. Culoarea apei si felul cum sunt dispuse micile cascade in canion te duc cu gandul la Parcul National Plitvice.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pe aceasta poteca se poate urca pe scari de lemn de unde si numele de „eco”. Scarile sunt destul de solide in principiu dar pe unele portiuni ar trebui refacute. Traseul seamana cu cunoscutele trasee din Piatra Mare : Canionul 7 scari si Canionul Taminei.

CANIONUL EMEN

Canionul Emen are o lungime de 3 km cu  inaltimea stancilor de aproximativ 90 m si este situat in partea de nord a muntilor Stara Planina. Un traseu ingust pe stancile inalte ale canionului si cu raul Negovanka curgand in vale dezvaluie ochilor o minunata priveliste. Traseul serpuieste in sus pe peretii de stanca ai canionului spre Cascada Momin Skok. De-alungul traseului intalnim podete de lemn inca bine intretinute.

La intrarea in canion se afla o pestera lunga de 3 km neamenajata pentru vizitare in care se gasesc 6 specii de lilieci dintre care 2 specii sunt unici in Europa. La inceputul traseului se gasesc un foisor de lemn prevazut cu banci, un mic izvor de apa captat si o toaleta ecologica. Traseul nu este marcat si se sfarseste la CASCADA MOMIN SKOK. La baza cascadei se formeaza un mic lacNumele cascadei inseamna  „fata tanara care sare”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Legenda spune ca tinerele care fugeau de persecutorii otomani si se aruncau in canion ca sa nu fie luate de sotii de catre acestia.

Se recomanda pentru parcurgerea acestui canion sa aveti bocanci sau ghete cu talpa aderenta deoarece pe unele zone se poate aluneca usor daca a plouat de curand.

Această prezentare necesită JavaScript.

Am continuat drumul spre frumosul orasel VELIKO TARNOVO cu vechea cetate TSAREVETS.

Orasul Veliko Tarnovo inseamna „orasul tarilor” si a fost capitala tarii in timpul celui de-al doilea tarat al Bulgariei (1185-1396). Dupa castigarea independentei de sub ocupatia turca s-a format statul bulgar si a fost redactata Constitutia. Orasul este inconjurat de munti si este traversat de raul Iantra.

Ca obiective turistice amintim : Biserica Sf Chiril si Metodie (1861), strada Gurko (strada tipica secolului al XIX lea), Muzeul de Arheologie si de Istorie Bulgara Contemporana.

Cetatea Tsarevets – pret de intrare 6 leva (nu se accepta alta valuta_ si program de vizitare : vara de la 08-19, iar iarna 09-17).

Această prezentare necesită JavaScript.

P.S. Am incercat in cateva cuvinte sa surprind aceste locuri minunate din Bulgaria putin valorificate de agentiile de turism de la noi, locuri care atrag an de an din ce in ce mai multi romani (parcarile de la obiectivele de mai sus precum si orasul Veliko Tarnovo erau impanzite de masini si de romani asa ca m-am simtit ca acasa).

Am petrecut o zi minunata alaturi de colegii de drum si as dori sa felicit echipa Greenventure pentru promovarea acestor destinate putin cunoscute!

 

 

 

 

 

 

5 gânduri despre “1 mai – la munte in Bulgaria

  1. Foarte frumoase si pitoresti locuri din Bulgaria. Mi-ar placea sa le vad si eu…doar ca tocmai canionul care mi-a placut cel mai mult, cred ca pt. mine este cel mai anevoios de parcurs. Privind insa pozele tale…ma visez si eu pe-acolo… 🙂
    Vacante de vis oriunde si oricand si drumuri line intotdeauna, pelegrinuleprinlume!

    Apreciază

    1. Nu este asa de anevoios pe cat pare. Am vazut multe familii care urcau si cu copii de clasele primare. Exista posibilitatea ca aceasta excursie sa se repete in acest an datorita numarului mare de cereri care nu au putut fi onorate. Daca doriti sa vedeti si alte locuri frumoase de la noi sau de la vecini accesati link-ul cu programul de excursii tematice al prietenilor mei de la Greenventure. https://www.facebook.com/pg/gvntr/events/?ref=page_internal.
      Toate cele bune si calatorii cat mai frumoase sa aveti!

      Apreciat de 1 persoană

  2. Pingback: O plimbare prin Parcul National Maarata din Bulgaria | peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.