Clisura Dunarii – malul romanesc si malul sarbesc


Articolul de mai jos si link-urile aferente doresc sa completeze imaginea de ansamblu a Clisurii Dunarii. Acest articol cauta sa reuneasca mai multe articole postate de mine de-alungul timpului si momentan aceasta va ramane varianta finala, varianta actualizata.

Dunarea este al doilea fluviu ca lungime si ca debit din Europa, dupa fluviul Volga. Lungimea fluviului Dunarea este de 2857 km. Km 0 al Dunarii este considerat  Farul vechi de la Sulina. Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra, Germania sub forma a doua rauri : Breg si Brigach care se unesc in oraselul german Donaueschingen dand nastere astfel fluviului Dunarea. Acesta strabate continentul Europa de la vest la est trecand prin 10 tari si 4 capitale de stat. Tarile strabatute de Dunare sunt : Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria,  Republica Moldova si Ucraina. Cele 4 capitale europene starbatute de Dunare sunt : Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad.

Astfel, Dunarea  trece pe la poalele muntilor Alpi, traverseaza pusta maghiara apoi cel mai lung defileu din Europa si anume Defileul Dunarii, ca sa se verse in Marea Neagra , prin cele 3 brate Chilia, Sulina si Sfantu Gheorghe.

In tara noastra, Dunarea intra prin localitatea Bazias si merge pana la Sulina unde se varsa in Marea Neagra, lungimea sa pe acest sector totalizand 1075 km. In satul Patlageanca Dunarea se desparte in cele 3 brate care formeaza delta Chilia, Sulina si Sfantu Gheorghe. Cantitatea cea mai mare de apa trece pe bratul Chilia (2/3), iar cea mai putina cantitate de apa trece pe bratul Sulina. Datorita faptului ca bratul Sulina este mai scurt ca lungime, acesta s-a putut amenaja prin dragare ca sa fie folosit pentru navigatie

La intrarea in Romania Dunarea are un debit de 5560m3 / s datorita celor 4 afluenti mari pe care ii aduna din apropierea orasului Belgrad si anume : Drava, Tisa, Sava si Morava. In satul Patlageanca unde Dunarea se desparte in cele 3 brate ale Deltei, debitul mediu ajunge la 6470 m3 / s, debit care il are si fluviul Volga.

Prin deschiderea canalului Dunare – Main – Rhin se poate face legatura intre Romania, tarile dunarene si vestul Europei. Pe teritoriul nostru Dunărea cuprinde 4 sectoare cu caracteristici diferite : Defileul Baziaș – Orșova, sectorul Porțile de Fier – Călărași, sectorul Călărași – Brăila și sectorul Deltei.

Noi ne vom ocupa in acest articol de prima porțiune, Defileul Bazias Orsova.

Localitatile dunarene care se intind de-alungul Defileului pe malul romanesc sunt : Bazias, Divici, Belobresca, Susca, Radimna, Pojejena, Macesti, Moldova Veche, Moldova Noua, Coronini, Sfanta Elena, Liborajdea, Crusovita, Gornea, Liubcova, Berzasca, Cozla, Svinita, Eibenthal, Dubova, Eselnita, Orsova, Ilovita si Gura Vaii.

Localitatile dunarene care se intind de-alungul Defileului pe malul sarbesc sunt : Golubat, Brnjica, Dobra, Boljetin, Donji Milanova, Golubinje, Tekija si Kladovo.

Vom prezenta obiectivele turistice din Clisura Dunarii atat de pe malul romanesc cat si de pe malul sarbesc al fluviului Dunarea, incepand din localitatea Gura Vaii, localitate de unde incepe Parcul National Portile de Fier in tara noastra si Parcul National Djerdap in Serbia.

Parcul National Portile de Fier este situat in partea de sud vest a Romaniei, pe malul stang al Dunarii intre localitatile Gura Vaii si Bazias. In componenta sa intra si culmile sudice ale muntilor Locvei si Almajului, precum si culmile muntilor MehedintiÎn zona Parcului National Porțile de Fier se gasesc muzeele urmatoare : Muzeul etnografic Eselnița, Muzeul etnografic şi arheologic Gornea, Muzeul Hidrocentralei Porţile de Fier I, Muzeul Regiunii Porţile de Fier din Drobeta Turnu‐Severin.”

Parcul National Djerdap a fost creat in 1974 si este situat in partea de nord est a Serbiei, la granita cu tara noastra. Suprafata acestui parc este de 63608 ha. Cheile si canioanele din acest parc sunt alcatuite din roci calcaroase care formeaza masive inalte peste Dunare : Piatra Jelenske, Sokolovac, Čoka Njalta, Veliki Strbac si Mali Strbac. Dunărea trece prin Parcul Național Djerdap pe o lungime de aproximativ 100 km.

De la intrarea in tara a Dunarii si pana la Orsova intalnim in drumul nostru : Defileul Golubac cu o lungime de 14.5 km, Defileul Gospodin Vir cu o lungime de 15 km si Defileul Cazanele Mici și Mari cu o lungime de 19 km.   .

Primul obiectiv turistic marcat va fi  Muzeul Portile de Fier . Langa muzeu se gaseste si Hidrocentrala Portile de Fier I care alimenteaza cu energie electrica atat tara noastra cat si Serbia. Tot aici pe digul de la Baraj este punctul de trecere rutier al frontierei tarii noastre cu Serbia. De la muzeu mergand spre Orsova trecem prin localitatea Varciorova cunoscuta inainte de 1918 ca localitate de granita intre Imperiul Austro – Ungar si Romania. Imediat pe partea stanga intalnim indicatorul catre manastirea Vodita, iar mai apoi dupa traversarea viaductului Vodita intalnim la dreapta traseul ecoturistic Dealul Voditei – Dealul Duhovna , marcaj cerc galben, traseu de circa 5 ore care are ca punct final o panorama asupra orasului Orsova.

Mănăstirea Vodiţa a fost construită între 1370 şi 1372 pe teritoriul comunei Varciorova, la aproximativ 500 m distanţă de Dunăre. Intemeietorul acestui lăcas este călugărul Nicodim. Ruinele vechii biserici se văd şi în prezent, lângă acestea fiind construită în 1995 o biserică de lemn.”

Vom face stanga spre orasul Orsova acolo unde raul Cerna se varsa in Dunare.

Orasul Orsova este un municipiu din judetul Mehedinti situat pe malul lacului de acumulare Portile de Fier I. In timpul stapanirii romane asupra Daciei pe vechea vatra a orasului care se afla sub apele lacului de acumulare se gasea vechea cetate romana Dierna.

Această prezentare necesită JavaScript.

In oras se pot vedea :

Mănăstirea Sf. Ana este ctitorie a ziaristului interbelic Pamfil Şeicaru, fiind aşezată în imediata apropiere a municipiului Orşova, pe Dealul Moşului.

Biserica Sf. Niculae cel Sărac din Orşova a fost realizată la începutul secolului al XIX‐lea, având o compoziţie în care se resimt influenţe dorice, baroce şi neoclasice.

Catedrala romano‐catolică din Orşova se află în zona centrală a localităţii, în  vecinătate a „Pieţii 1800”. A fost construită între anii 1972‐1976, ca urmare a strămutării Orşovei vechi pe actualul său amplasament. Catedrala este o construcţie din beton finisat prin cofraje şi lemn, având formă de cruce din orice punct ar fi privită.

Din Orsova ne indreptam spre localitatea Moldova Noua unde vom intra efectiv pe CLISURA DUNARII.

Clisura Dunarii este o zona geografica  situata de-alungul malului nordic al fluviului Dunarea, fiind situata in sudul provinciei Banat in Parcul National Portile de Fier. Aceasta zona incepe din localitatea Gura Vaii de la Muzeul Portile de Fier, continua la Orsova, Dubova, Svinita si pana la Moldova Noua.

La iesirea din localitatea Eselnita pe malul sarbesc zarim localitatea Tekija al carui teritoriu administrativ se invecineaza pe malul romanesc cu localitatile Eselnita si Dubova (manastirea Mraconia, golful Dubova,Chipul lui Decebal si Cazanele Mici)Localitatea Tekije este situata la 12 km in amonte de hidrocentrala Portile de Fier I la poalele muntelui Miroc. In urma constructiei barajului de la Portile de Fier vechea asezare Tekije ca si alte sate sarbesti si romanesti, inclusiv celebra insula Ada Kaleh au fost inundate de apele lacului de acumulare, astfel ca locuitorii au fost stramutati formand actuala localitate Tekije. Istoricii ne spun ca pe vatra vechii cetatii romane Transdierna s-a dezvoltat si localitatea Tekije de sub apele barajului. Populatia majoritara este formata din sarbi alaturi de care locuiesc si romani. Ocupatia predominanta a locuitorilor este pescuitul.

Drumul pe malul romanesc ne conduce spre golful Dubova asezat in zona Cazanele Dunarii si de unde se pot inchiria contracost barci care te vor plimba prin Cazanele Dunarii. Pretul unei plimbări cu barca este de 30 RON.

Zona Cazanele Dunării este cea mai căutată atracție turistică din defileul Dunării. Accesul spre cazanele Dunării se poate face atât pe uscat cât și pe apă, dar cea mai spectaculoasă abordare este călătoria pe apă. Din orașele port Moldova Noua si Orșova se pot organiza călătorii pe apă.

Cazanele Dunarii fac parte din Parcul Natural Transfrontalier Portile de Fier si se constituie ca o rezervatie naturala, unde se gasesc și cateva plante endemice. Cazanele Dunării includ golful Dubova care face legătura între Cazanele Mari si Cazanele Mici. Ele se întind pe o distantă de 9 km, între localitatea Eșelnița și gura de vărsare a râului Plavișevița. (numele râului provine de la vechea localitate Plavișevița, localitate aflată sub Dunăre în urma construcției Barajului Porțile de Fier).

Recomand să parcurgeți Cazanele Dunării cu vaporul în luna aprilie pentru a putea vedea frumoasa “lalea galbenă de clisura” care îmbracă pereții abrupți ai munților ce străjuiesc defileul. Și în luna mai după ce se trec lalelele, munții se îmbracă cu tufe de  liliac sălbatic. 

CAZANELE MICI se întind pe o lungime de 3,6 km, între km 965 și km 968,6 fluvial, fiind străjuite de munții Ciucaru Mic (313 m) pe malul românesc și Strbacul Mic (626m) pe malul sârbesc. Valea se îngusteaza extrem de mult astfel încât distanța dintre cei doi munți ajunge până la 150 m și adancimea apei la 100 m. La intrarea în Cazanele Mici se poate vedea pe malul sârbesc Tabula Traiana, iar pe malul românesc golful Mraconia cu frumoasa mănastire Mraconia precum și Statuia lui Decebal.

Chipul lui Decebal este cea mai înaltă statuie în stâncă din Europa având înalțimea de 40,45 m și o latime de 25 m. Ideea sculpturii acestei capodopere a fost a regretatului profesor universitar Iosif Constantin Dragan care a susținut și financiar această lucrare. Ca înălțime Chipul lui Decebal este a șasea statuie din lume. Sculptura în stâncă a fost realizată timp de 10 ani în  perioada 1994 – 2004.

Această uriașă sculptură a fost realizată de 12 sculptori alpiniști conduși de sculptorul român Florin Cotarcea născut pe malul Dunării în frumosul orașel Orșova. Lucrarea a fost periculoasă din punct de vedere al lucrului la înălțime și al viperelor. Primul pas la începerea lucrării a fost prin defrișarea zonei și pregătirea stâncii, apoi materialele de lucru au fost transportate cu barca pâna la baza stancii, de acolo fiind ridicate cu frânghii sau cărate cu rucsacul. La baza statuii găsim inscripția

“ DECEBALUS REX DRAGAN FECIT „ adica „REGELE DECEBAL FACUT DE DRAGAN”

În aval găsim pe malul sârbesc Tabula Traiana dedicată împăratului Traian în anul 103 d. Hr cand s-au încheiat lucrările drumului roman de pe malul drept al Dunării. „Tabula Traiana (monument) este parte a Limesului Roman I și a drumului Împăratului Traian care a fost construit între 98 până în 117 e.n. în zona Cazanele Mici. Tabula Traiana este considerată componentă importantă a proiectului de construcţie din perioada Împăratului Traian, alături de construcţia drumului și de podul de peste Dunăre, de la Kladovo.

Istoria Mănăstirii Mraconia se pierde în negura timpului, dar surprinde prin faptul că deși de-alungul timpului a suportat tot felul de distrugeri a rămas “ca o certitudine a credinței, nadejde a Invierii și temelie a dragostei” asa cum găsim scris în prezentarea de pe geamul bisericii de la intrare. Se stie sigur ca in anul 1523, banul Severinului Nicolae Garlisteanu cu sotia, fiica si nepoata ctitoresc aceasta manastire. Fiind asezata in calea armatei otomane, biserica a avut destule de suferit din partea acestora. In anul 1967 vechea manastire reconstruita de multe ori de-alungul timpului este demolata de regimul comunist. In anul 1993 se pune piatra de temelie a bisericii pentru ca in anul 1995 sa fie terminata in forma actuala. Din anul 2008 aceasta manastire a devenit manstire de maici. Accesul la mânăstire se face din sosea, dar și de pe Dunare unde cand o privești ai impresia că ești în fața unei mănăstiri de la Muntele Athos.

CAZANELE MARI se întind pe o lungime de 1,4 km între km fluviali  970 și 973,8. Fluviul este mărginit de munții Ciucaru Mare (318 m) pe malul românesc și Strbacul Mare (768 m) pe malul srabesc. Distanța dintre cei doi munți ajunge până la 200 m și adancimea apei de 80 m. Datorită curenților puternici din adânc se creeaza la suprafața apei, bulbuci care dau senzația de fierbere, de unde și denumirea de cazane.

Această prezentare necesită JavaScript.

Malurile Dunării în Cazanele Mari sunt pline de numeroase peșteri dintre care amintim : Peștera Ponicova și Peștera Veterani

Peștera Ponicova este cea mai mare peșteră din defileul Dunării și se poate vizita de pe uscat si de pe apa. Datorită faptului ca 2 nivele din peșteră sunt sub ape aceasta se poate vizita decât cu un ghid speolog. Are o lungime de 820 m si este formata din 3 galerii principale: galeria stalactitelor, galeria stalagmitelor si galeia liliecilor. Deasemenea este structurata pe 3 nivele: 2 nivele au ramas sub apa datorita lacului de acumulare, iar al treilea nivel este la suprafata.

Această prezentare necesită JavaScript.

Peștera Veterani a fost locuită înca din cele mai vechi timpuri. Dacii au considerat peștera ca pe un sanctuar al lui Zamolxis. Sala peșterii are înălțimea de 40 m, lungimea de 34 m și lătimea de 30 m. În mijlocul peșterii se gasește altarul unde dacii aduceau jertfă zeului Zamolxis. Lupte aprige se dau la peștera între trupele turești și austriece în anii 1692 si 1788. ” cost vizita 6 ron/persoana.

Această prezentare necesită JavaScript.

La km 973 se parasesc Cazanele Dunarii.

(Articol publicat si completat de subsemnatul in Revista de Economie si Administratie Sanitara, revista editata sub egida regretatului profesor si calator prof. dr. Pompiliu Manea).

Dupa aceasta croaziera de 2 ore ne intoarcem in golful Dubova de unde vom pleca mai departe spre Moldova Noua pe langa Defileul Cazanelor. Pe malul sarbesc al Dunarii zarim viaductele si tunelurile de pe sosea lor precum si cele cateva casa ale localitatii Golunbije.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pe malul romanesc trecem pe langa CetateaTrikule, cetate ce „a fost ridicată în secolul al XV‐lea pentru a opri expansiunea otomană spre vest, ruinele observându‐se şi în prezent în apropierea localităţii Sviniţa. Cetatea Tri Kule era reprezentată prin trei turnuri dispuse pe malul Dunării în formă de triunghi. Ansamblul Cetăţii Trikule a fost inundat în urma amenajării lacului de acumulare Porţile de Fier I, la suprafaţă observându‐se doar două turnuri.”

Această prezentare necesită JavaScript.

In aceasta zona de-alungul Dunarii vom intalni numeroase ruine de cetati si cladiri fortificate din timpul Imperiului Roman si din timpul Imperiului Bizantin. Si aceasta deoarece Dunarea a fost granita dintre provincia romana Moesia Superior si Dacia devenita mai tarziu pentru putin timp provincie romana in urma cuceririi facute de Imparatul Traian.

Dupa ce trecem de Cetatea Trikule ajungem in frumosul sat SVINITA unde anual are loc festivalul smochinelor. Localitatea Svinita este descrisa la https://peregrinprinlume.wordpress.com/2014/08/13/svinita-si-clisura-dunarii/?preview=true

La iesirea din Svinita spre localitatea Cozla zarim pe malul sarbesc site-ul preistoric „Lepenski Vir” (7000 ‐ 6000 i.Hr) datand inca din neolitic si care se gaseste pe teritoriul adminstrativ al localitatii Donji Milanova. Aici incepe si Defileul Gospodin Vir cu o lungime de 15 km.

Intre localitatile Cozla si Berzeasca se gaseste o veche cetate, Cetatea Drencova, care in prezent este inundată de apele Dunării. Singura mărturie este zidul fostei biserici.

„Peştera cu musca. În abruptul din strâmtura Coronini ‐ Alibeg se deschide Peştera Gaura Chindiei II, rezervaţie arheologică unde au fost descoperite urme de artă rupestră ce aparţin paleoliticului şi neoliticului.”

„Cetatea Ladislau a fost construită pe malul stâng al Dunării, fiind menţionantă încă din secolul al XIV‐lea. Cetatea, cu rol strategic, era destinată controlului traficului fluvial pe Dunăre.

Intr-un loc foarte greu accesibil al Dunarii intalnim Cetatea medievala Golubac si mai apoi localitatea cu acelasi nume pe malul sarbesc. Din sursa de mai jos (scrisa in limba sarba) http://www.tvrdjavagolubackigrad.rs/ aflam ca prima atestare istorica a acestei cetati are loc in anul 1335 (astazi este in renovare cu bani europeni).„În vremuri tulburi, locurile în care mari imperii de secole lupta pentru dominare și teritoriu, pe o stâncă abruptă apare o cetate. Nu stim cine sau cand a construit o cetate, nu exista documente scrise care vorbesc despre asta, dar peretii si turnurile orasului sunt indicatoarele care vorbesc despre trecutul de lupta si suferinta, de moarte dar si de viata” 

Această prezentare necesită JavaScript.

Incepand cu anul 1335 cetatea Golubac a fost un important centru de frontiera. Primii stapanitori ai cetatii intre anii 1335 – 1410 au fost ungurii. In 1410 ultimul conducator al cetatii pe nume Despot moare, iar comandantul orasului, Ducele Ieremia, vinde cetatea Imperiului Otoman pentru 12000 de ducati. In timpul secolelor XIV – XV cetatea a devenit scena unor confrunari intre Serbia, Turcia si Ungaria.  Sarbii doeau sa protejeze teritoriile lor de atacurile ungurilor si turcilor, iar ungurii doreau sa isi asigure posesiunile lor peste Dunare. Cine detinea acest oras avea deplina putere in controlarea granitelor de stat. In cele din urma orasul va cadea sub dominatia turca.

Această prezentare necesită JavaScript.

„Golubacki grad a fost construit  pe pante abrupte, inaccesibile de calcar. Meterezele bine conservate și turnurile de apărare depun mărturie și azi despre construcţia militară cea mai mare de la Djerdap. Inaccesibilitatea locației nu a permis dezvoltarea orașului și, odată cu sfârșitul perioadei de funcționare a fortificaţiei, la mijlocul secolului al XIX‐lea, a fost abandonată. Localitatea Golubac s‐a dezvoltat pe o locație mai convenabilă, în amonte de cetate.

De la cetatea Golubac Dunarea se lateste parasind Defileul Golubac  si zarim spre tarmul romanesc stanca Babacaia si cetatea omoloaga Ladislau.

Drumul nostru continua spre Moldova Noua parasind cursul Dunarii.

„Alături de acestea, mai trebuie menționate și ruinele bisericii medievale de pe valea Siriniei, biserica catolică din localitatea Moldova Nouă, clădirile din secolele al XVIII‐lea şi al XIX‐lea din localităţile Berzasca, Eibenthal, Bigar, Liubcova, Moldova Nouă şi Pojejena, morile de apă de pe valea Cameniţei, Elisevei şi Povalinei. (Complexul Mulinologic Rudaria).

Sunt cunoscute pentru obiectele de artă populară localităţile Garnic şi Şicheviţa.

Cetatea şi aşezarea dacică din satul Divici (în punctul „Grad”) reprezintă o mărturie a locurii dacice a acestui spaţiu, situl fiind considerat de importanţă naţională, fiind recunoscut ca element de patrimoniu naţional prin Legea nr. 5 din 2000.”

P.S.

 • Pentru cei interesati de a cunoaste mai bine aceasta zona transfrontaliera intre tara noastra si Serbia care cuprinde cele doua parcuri naturale : Parcului National Djerdap si Parcului National Portile de Fier recomand studiul de la

http://www.bioregio carpathians.eu/tl_files/bioregio/donwnloads_resources/Key%20Outputs%20and%20Publication/WP6_6.2_Ecotourism%20study%20pilot%20area_RO_PP07.pdf  

(Citatele dintre ghilimele apartin acestei surse)

 • Această zonă frumoasă face parte din zona muntoasă a provinciei Banat. Pentru cei ce vor să cunoască în detaliu zona Banatului recomand cartea : Banatul montan, Ghid turistic, scrisă de prof dr. Gheorghe Popovici.  Pentru comenzi se poate lua legatura cu fiul dansului domnul Popovici Georgian – 0751085092. O scurtă prezentare a cartii se găsește la http://banatul-montan.ro/ .

5 gânduri despre “Clisura Dunarii – malul romanesc si malul sarbesc

 1. Pingback: Cheile Nerei : sectorul Podu Bei – Sasca Romana | peregrinprinlume

 2. Ana

  Salutari si multumesc pentru articol! Frumos scris si foarte util! O intrebare: drumul de la Orsova ..Moldova Noua pana la Sasca…in ce stare este? Succes in continuare!

  Apreciază

  1. Multumesc pentru cuvintele frumoase. Din cate stiu drumul de la Orsova la Moldova Noua este bun. De la Moldova Noua prin localitatea Pojejena DN57 este bun, dar drumul care se desprinde din DN spre Sasca Montana este intr-o stare proasta (drum asfaltat cu cratere in el). Totusi se poate parcurge si cu o masina cu garda mai jos.
   Astazi va voi raspunde la intrebare pe email. Am cerut informatii actualizate de la oamenii din zona. Toate cele bune si o zi frumoasa!

   Apreciază

 3. Pingback: Dunarea la Cazane: Orsova, Capul lui Decebal, Pestera Ponicova, Pestera Veterani, Manastirea Mraconia | peregrinprinlume

 4. Pingback: Delta Dunarii la Sf.Gheorghe | peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.