Pe urmele lui Antoni Gaudi in Barcelona


In acest articol vom merge pe urmele marelui arhitect Antoni Gaudi si vom cauta sa descoperim cele mai reprezentative constructii ale sale din Barcelona. Personal il admir pe acest om pentru ceea ce a realizat, pentru originalitatea lui si pentru viata traita alaturi de Dumnezeu mai ales in timpul constructiei operei sale capitale Catedrala Sagrada Familia.

… Gaudi in cadrul Muzeului de Ceara din Barcelona

Traseul pe care il propun incearca sa cuprinda toate cladirile muzeu din oras, care au fost construite de Antoni Gaudi. Traseul porneste din Piata Drassanes si sfarseste la Piata Spaniei.

ANTONI GAUDI a fost un mare architect catalan care s-a nascut in anul 1852 la Reus in sudul provinciei Cataloniei. In timpul sau devoltarea industriei facea ca oamenii de la sat sa migreze la oras, asa ca la varsta de 17 ani Gaudi vine sa studieze la Barcelona, unde va termina arhitectura si se va dedica creatiilor sale.

Din timpul copilariei a suferit de reumatism lucru ce a facut ca Gaudi sa nu poata sa se joace cu copiii de seama lui. Acest lucru a facut ca artistul sa se indrepte spre natura creata de Dumnezeu si  sa descopere in frunzele, florile si natura inconjuratoare forme geometrice complexe cum ar fi parabolele, spiralele, arcurile, care il vor inspira in viitor la crearea lucrarilor sale.

Dupa terminarea studiilor il cunoaste pe viitorul sau sponsor  Eusebi Guell care il va angaja si il va finanta in ridicarea constructiilor care l-au facut celebru.

La 10 iunie 1926 marele architect moare, iar lucrarea sa principala Sagrada Familia va ramane neterminata. Mormantul sau se gaseste in cripta bisericii.

PALATUL GUELLeste una din primele constructii ale lui Gaudi la inceputul carierei sale. Eusebi Guell (prietenul si sponsorul lui Gaudi) a dorit ca Gaudi sa construiasca acest palat pe bulevardul Rambla din Barcelona. Cladirea se remarca prin formele exceptionale si materialele folosite la constructia lui, materiale imbinate armonios (piatra, lemn, fier forjat, ceramica, sticla), toate acestea fiind expresia personalitatii lui Gaudi. Cladirea este inclusa din anul 1984 in patrimoniul mondial UNESCO.

Această prezentare necesită JavaScript.

SAGRADA FAMILIA

Initial catedrala Sagrada Familia a inceput sa fie construita in anul 1882 de catre arhitectul Josep Maria Bocabella. Dupa un an de la inceperea criptei acest architect se retrage si il deleaga pe Antoni Gaudi ca successor al sau. Planul initial al lui Gaudi a fost sa ridice o biserica cu 5 nave, dar la sfarsitul vietii sale nu avea sa fie gata decat un singur turn. Cel mai inalt turn nu trebuia sa depaseasca 170 metri, iar in interiorul bisericii nu exista 2 coloane sau 2 capiteluri identice, astfel ca moartea lui Gaudi in 1926 avea sa ii lase pe urmatorii arhitecti in ceata, acestia nestiind cum sa continue lucrarea.

Fatada terminata de Gaudi este cea dinspre est, inchinata nasterii Domnului nostru Isus Hristos cu cele 3 intrari : Credinta, Speranta si Mila. Lucrarile continua si astazi si se preconizeaza ca vor fi gata in anul 2026 cand se va implini un secol de la moartea lui Antoni Gaudi. La 7 noiembrie 2010 Papa Benedict al XVI lea a sfintit biserica si a ridicat-o la rangul de Basilica Minor.

Biserica are 18 turnuri, turnuri ce reprezinta pe cei 12 apostoli, pe cei 4 evanghelisti, Maria – mama Domnului Isus Hristos si cel mai inalt turn turnul Isus Hristos. Biserica are 3 fatade cea inchinata nasterii Domnului nostru Isus Hristos (terminate de Gaudi), Fatada Gloriei (spre sud) si Fatda Patimilor (spre vest).

Această prezentare necesită JavaScript.

Program de vizita – vezi link

Acces : statia de metrou Sagrada Familia

PARC GUELL si CASA MEMORIALA GAUDI – Locul in care se afla astazi Parcul Guell a fost proprietatea industriasului Eusebi Guell care a dorit sa construiasca un oras gradina cu case in stil englezesc. In anul 1922 familia Guell a donat acest domeniu orasului Barcelona. Intrarea principala in parc (deoarece sunt 3 intrari) este marginita de 2 pavilioane construite de Antoni Gaudi in stilul sau (in unul se gaseste un magazin, iar in celalalt gasim o expozitie care prezinta istoria parcului). Dupa intrare intalnim 2 scari duble ce au la mijloc o salamandra din faianta colorata, scari care duc spre o piateta cu 2 turnuri.

Această prezentare necesită JavaScript.

CA UN SFAT : Parcul Guell este destul de intins si in ansamblul lui se gaseste zona libera unde poti sa te plimbi gratis, zona ce cuprinde si  Casa Memoriala Antoni Gaudi.(intrare contra cost). Mai mult de aici ai o frumoasa vedere asupra orasului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Ceea ce am descris mai sus face parte din circuitul turistic cu plata, circuit pentru care trebuie sa astepti 2 ore ca sa poti intra, deoarece numarul de vizitatori este limitat la 400. Necunoscand acest lucru noi am asteptat sa intram, astfel ca timpul a trecut si nu am putut sa vizitam si Casa memoriala a lui Gaudi. Privelistea este aceeasi si din zona parcului unde ai acces gratis.


CASA VICENSDe la statia de metrou Fontana mergand spre capatul Ramblei gasim Casa Vicens care a fost prima lucrare de amploare primita de Gaudi. In anul 1883, Manel Vicens i Montaner de meserie broker  a încredințat tanarului arhitect proiectul casei de gradina de vara. Este prima sa capodoperă și una dintre primele cladiri care lanseaza mișcarea Modernista din Catalonia si Europa. Constructia initiala din 1883-1885 a fost proiectata de Antoni Gaudi, iar extinderea din 1925 a fost creata de Joan Baptista Serra de Martínez. Fatada imbracata in ceramica verde si alba arata modul in care Gaudi a fost influentat de arhitectura araba si asiatica.

Această prezentare necesită JavaScript.

CASA MILA (LA PEDRERA) – Casa Mila, popular cunoscut sub numele de La Pedrera (cariera de piatra), este o cladire unica, construita intre 1906 și 1912 de arhitectul Antoni Gaudi. Cladirea este inclusa in Patrimoniului Mondial UNESCO inca din 1984. Programul de vizitare este zilnic 09:00-20:30

Această prezentare necesită JavaScript.

CASA BATLOCladireea a fost construita de catre Gaudi intre anii 1902-1906 pentru seful lucratorilor textili Josep Battlo. Casa are o fatada frumoasa cu ceramica albastra verzuie, geamuri curbate si un acoperis ce seamana cu solzii unui peste si cu balcoane asemanatoare cu fanoanele balenelor. Programul de vizita este zilnic de la 09:00-21:00. Pretul la casele lui Gaudi este de 25 euro/persoana adult.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

P.S. Pentru cei ce doresc sa afle mai multe lucruri despre opera, viata si lucrarile marelui arhitect Antoni Gaudi, precum si istoria, programul de vizitare, pretul si accesul la aceste obiective le gasiti in link-urile aferente.

2 gânduri despre “Pe urmele lui Antoni Gaudi in Barcelona

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.