Amintiri din Valencia – partea I


Anul trecut am petrecut câteva zile în orașul Valencia, ocazie cu care am fost martor la evenimentele prilejuite de ZIUA NAȚIONALĂ A VALENCIEI. Înainte de a vă prezenta locurile frumoase din acest oraș, o să amintim câteva lucruri legate de istoria orașului Valencia, istorie care se reflectă si în parada cu care alegorice organizată cu această ocazie.

ORASUL VALENCIA  este capitala  COMUNITAȚII AUTONOME VALENCIA, fiind al treilea oraș ca mărime din Spania. Orașul este asezat lânga locul de vărsare în Marea Mediterană al râului Turia. Pentru a planifica o plimbare în acest oraș este de ajuns să privești harta și să observi cum toate obiectivele turistice importante sunt grupate : Centrul Vechi înconjurat de un parc lung de 7 km (vechea albie a râului Turia), Orasul Nou și plajele cu portul.

Numele orașului în latină era “Valentia” care însemna : putere, curaj, vigoare.

ACCES : Cu avionul prin cursele operate de Tarom, Blue Air, Wizz Air cu plecare din București spre aeroportul din Valencia. De la Aeroport se poate lua metroul până la stația principala – centrul orașului – XATIVA. Biletele de metrou se pot achiziționa de la tonomatele de bilete sau de la case. De precizat că prețul pentru călătoria spre și dinspre aeroport cu metroul este mai scumpă decât o călătorie prin oraș (în zonele A si B) și trebuie sa achiziționați o cartelă care să acopere cele 4 zone (A, B, C, D) (vezi link de mai sus). Cartelela trebuie păstrata până la ieșirea din incinta metroului, pentru ca la destinație trebuiesc scanată din nou.

Istoria orasul Valencia se imparte pe mai multe perioade istorice. Astfel perioada stapanirii Imperiului Roman incepe din anul 138 i. Hr cand Consulul Roman Decimus Junius Brutus fondeaza orasul Valencia in provincia romana Hispania. Pozitia strategica a locatiei asezata la Marea Mediterana, de unde se putea controla intreaga provincie Hispania din Cartagina pana in Catalonia, a facut ca orasul sa prospere rapid. In anul 75 i. Hr in timpul razboiului civil dintre Pompei si Sertorius orasul (care a luat parte celui din urma) a fost distrus si abandonat pentru o jumatate de secol. Mai apoi in secolul I d. Hr. orasul a crescut intr-un ritm rapid datorita numarului mare de colonisti adusi de romani  si de construirea celor mai imporatante cladiri romanice cum ar fi  “forumul roman” ,precum si constructia unui sistem de alimentare cu apa.

In anul 304 are loc martiriul Sf. Vincent.

In anul 546 se construieste Episcopia Valenciei. Orasul a jucat un rol strategic in lupta dintre vizigoti si bizantini, lupta soldata cu expulzarea biazantinilor in anul 625 d. Hr. Orasul a continuat dezvoltrea pana la cucerirea maura in anul 711.

In timpul stapanirii maure intre anii 711 – 1238, orasul a purtat numele de “Balansya” si s-a dezvoltat foarte mult. Triburile maure convertite de arabi au adus cu ele in Europa matematica preluata de la vechii greci.

Pe 15 iunie 1094 Rodrigo Diaza del Vivar sau EL CID a recucerit pentru prima data Valencia, transformand cele 2 moschei din oras in biserici crestine si instalandu-l pe calugarul francez Jerome ca Episcop al Valenciei. Pentru viata sa si marile lupte purtate impotriva arabilor, in cinstea lui Rodrigo Diaza del Vivar a fost scris poemul “Catar de mio Cid’. Dupa moartea sa in anul 1102 orasul este recucerit de arabi.

La 28 septembrie 1238 regele Aragonului Jaime I Cuceritorul asedieaza Valencia  si o cucereste izgonindui pe arabi. Astfel Regatul Valenciei va intra sub stapanirea Regatului Aragonului.

In perioada EVULUI MEDIU (pentru Valencia anii 1238 – 1519) orasul se dezvolta nespus de mult. Astfel in 1262 incepe constructia Catedralei Valencia. De asemenea orasul a jucat un rol important pe piata matasii aici infiintandu-se  in anul 1499 o piata celebra The Silk Exchange Hall of Columns. Prin asezarea la Marea Mediterana comertul pe apa s-a dezvoltat nepsus de mult, mai ales pentru faptul ca orasul se afla pe ruta maritima ce lega Genova si Venetia de Bruges si Antwerp.

In secolul al XVII lea sub domnia regelui Filip al IV lea care a eliminat privilegiile de care se bucurau cetatenii orasului, au avut loc proteste si rascoale ale populatiei sarace. A mai aparut si o epidemie de ciuma care a decimat foarte multi locuitori ai orasului, pentru ca mai apoi inundatia raului Turia din 1651 sa fie considerata cea mai mare tragedie din istoria orasului. In secolul al XVIII lea orasul revine la gloria de odinioara. In anul 1957 in urma unei noi inudatii a raului Turia cand apele au ajuns la peste 2 metri pe strazile orasului, s-a luat decizia abaterii cursului apei prin afara orasului, iar vechea albie sa fie transformata intr-un frumos parc lung de 7 km ce inconjoara centrul vechi al orasului.

Astazi orasul Valencia este un oras autonom in care este obligatoriu pentru toti copiii spanioli din oras sa invete limba valenciana (un dialect al limbii spaniole). Ziua nationala a Valenciei se sarbatoreste anual pe 9 octombrie. Inca de la ora 12 noaptea in toate pietele importante ale orasului pentru 15-20 de minute cerul se lumineaza de la numeroasele focuri de artificii, artificii care marcheaza inceputul zilei nationale a orasului. Zgomotul este foarte puternic, astfel ca pleci de acolo cu urechile tiuind. In aceasta zi are loc comemorarea istorica a datei din 1238, cand regele James I a intrat oficial în orașul Valencia, eliberandu-l de sub dominatia maura.

Tot pe 9 octombrie  are loc in Valencia ziua Sfantului Dionisie, echivalentul zilei de Sf. Valentin. In aceasta zi exista obiceiul ca barbatii sa dea cadou femeilor “Mocadora” – un pachet de dulciuri cu martipan infasurat intr-un snur traditional. La acest eveniment sunt folosite 70000 de kg de martipan.

De ziua nationala au loc in oras diverse evenimente culturale, iar o parte din muzee si biserici sunt inchise, la fel si magazinele. Serbarea culmineaza cu parada de la ora 17, parada care tine 2 ore si jumatate. In aceast timp prin fata oamenilor adunati pe traseul paradei trec grupuri de barbati si femei imbracate cu tot felul de costumatii. Acesti oameni si costumele lor reprezinta cate o categorie sociala din istoria orasului. Astfel se incepe cu armata romana care a intemeiat orasul, cu carul alegoric al Cezarului, cu ordinele cavalerilor din Evul Mediu, cu armatele arabe, etc. Toate aceste grupuri sunt despartite de tobosari si formatii de alamuri care te incanta cu muzica lor. Este un eveniment spectaculos care impresioneaza prin voia buna si costumele frumos lucrate ale participantilor la parada.

Este foarte greu sa prinzi un loc in fata multimii adunate pe traseul paradei, dar eu am avut noroc. Inainte de a incepe parada a pornit o ploaie torentiala care a facut ca cei mai multi dintre oameni sa caute adapost sub copacii din preajma si sub acoperisurile cladirilor. Eu baiat prevazator mi-am pus pelerina de munte, stand in ploaia torentiala vreo 15 minute, dar prinzand loc in fata, asa ca am filmat o ora si jumatate din procesiune. Am pus doar un scurt fragment ca sa va faceti o idee si sa va introduc in atmosfera de sarbatoare a orasului.

 

Va recomand daca ajungeti in Valencia in timpul zilei de independenta sa nu ratati procesiunea. Deasemneea in oras mai sunt 15 evenimente   importante in care au loc procesiuni si parade cu care alegorice, batai cu rosii, parade cu papusi uriase din carpe, papusi care seara sunt arse in piata orasului, etc. Mai multe detalii despre aceste evenimente si datele de organizare la https://www.whatvalencia.com/valencia-festival.html

Orasul Valencia este renumit pentru faptul ca in Catedrala orasului (Catedrala Sfanta Maria) se gaseste „Sfantul Graal”. (potirul pe care Domnul nostru Isus Hristos l-a folosit la Cina cea de Taina). Biserica Romano – Catolica il considera „Potirul Oficial”. Nu se stie cu exactitate daca acest potir a fost folosit de Mantuitorul nostru Isus Hristos, dar datat cu carbon in anul 1960 a rezultat ca potirul dateaza din perioada 300 i. Hr – 100 d. Hr. Acest potir este confecionat din agat rosu si aur, iar stilul sau este specific Orientului Mijlociu.

In interiorul catedralei se gaseste si un muzeu.

Alte posibile potire s-ar afla dupa unele legende in Capela Rosslyn din Scotia, Glastonbury Anglia, Domul Stancii in Israel, Catedrala Santa Maria de Montsserat din Catalonia, Spania. (dar nu au fost gasite). Asadar ramane valabil potirul din Catedrala Valenciei.

Centrul vechi al orasului numit si Ciutat Vella se imparte in 6 cartiere : La Seu, La Xerea, El Carme, El Mercat,  Sant Francesc si El Pilar.

Astfel in cartierul La Seu se pot vizita : Biserica Sfanta Ecaterina cu turnul baroc, Primaria (Palau de la Generalitat), Palau dels Borja(sediul parlamentului valencian), Palatul arhiepiscopal, Biserica Sfantul Nicolae.

In cartierul La Seu langa catedrala orasului La Seu se gaseste Turnul El Micalet, cea mai inalta clopotnita din Valencia medievala. Turnul a fost construit de Andreu Julia in stilul specific bisericilor din Catalonia, iar scara sa cu 207 de trepte urca pe o terasa situata la 50 m inaltime. Inaltimea maxima a turnului este de 60 m si in el se gasesc 12 clopote ce se aud in timpul sarbatorilor.

Pentru numai 2 euro se poate urca in turn pe cele 207 de trepte asezate in spirala, avand grija deoarece treptele sunt inguste si nu permit accesul decat unei persoane. Ajuns sus se poate vedea orasul in toata splendoarea sa si poti sa iti faci o imagine a celorlalte obiective turistice de vizitat.

Biserica Sfantul Nicolae – 

Aceasta biserica in stil gotic-baroc este una din cele mai frumoase biserici din oras. Biserica mai este numita si „Mica Capela Sixtina a orasului” datorita magnificilor picturi asezate pe plafonul lungit si boltit al bisericii. Aceste picturi au fost facute de Dion Vidal si Antonio Palomino. Biserica Sfantul  Nicolae este una din cele 7 biserici crestine infiintate dupa eliberarea de sub dominatia araba si construita pe locul unei moschei. Intrarea in biserica se face printr-un mic gang si este mai putin vizibila, fiind inconjurata de cladirile cartierului.

Biserica Santa Caterina –  este una dintre cele mai vechi din oraș. Construcția sa in stil gotic datează din zilele Reconquestei cand regele James I al Aragonului cucereste Valencia de sub ocupatia maura si transforma moscheea in biserica.

Turnul baroc din secolul al XVIII-lea, care găzduiește clopotnița, este probabil cel mai reprezentativ element din restul clădirii. Biserica este compusă din trei nave cu capele laterale, cupole transversale și absida care include o capelă.

In cartierul La Xerea se pot vizita : Manastirea Cavalerilor Templieri, Palatul Templierilor, Carrer de la Mar, Palau del Marques de Dodsigues.

In cartierul El Carme se pot vizita : Torres dels Serrans, Placa del Carme, Carrer dels Cavallers, Gradina Botanica

Turnurile Serrans – reprezentau poarta de nord a orasului prin care treceau delegatiile oficiale venite in vizita la Valencia. Aceste turnuri pentagonale, unite de un zid intarit si inconjurate de un sant plin cu apa (astazi nu mai e apa) au fost construite de catre PERE BALAGUAR in anul 1391. In timpul razboiului civil din Spania,(1936_ in turn au fost adapostite picturile de la muzeul de arta din Madrid.

In cartierul El Mercat se pot vizita : Mercado Central, La Llotja de la Seda (Piata de matase), Placa Redona

Piata centrala a Valenciei – Mercado Central – se afla in zona El Mercat din Valencia. In aceasta piata centrala se gasesc in jur de 300 de negustori, piata fiind inchisa duminica. Ceea ce te surprinde la aceasta piata este arhitectura frumoasa a pietei, precum si multitudinea de produse si standuri unde gasesti celebrele jamboane, dar si fructe, legume, peste, etc.

Piata a fost construita in stil Modernist de catre arhitectii Francesc Guardia si Alexandre Soler intre anii 1914 – 1928. Acoperisul monumental din sticla si metal intins pe o suprafata de 8000 mp prezinta in varful cupolei si un papagal.

La Llotja de la Seda (Piata de matase) – Piata de matase este declarata sit UNESCO, fiind cea mai semnificativa cladire gotica seculara din oras, cladire unde au avut loc activitati comerciale si financiare intense. Sala coloanelor este sprijinita pe 24  de coloane elicoidale care se termina in varf la 17,4 m cu frunze de palmier. Urmeaza sala centrala unde aveau loc schimburile comerciale bazate pe matase, cu un tavan sculptat si pictat in lemn de o frumusete nedescrisa. Piata este inconjurata de un rand de ziduri crenelate si mai cuprinde o mica capela si o mica inchisoare pentru falsii negustori. Taxa de acces este de 2 euro.

Placa Redona – Piata Redona este cea mai cunoscuta piata din zona, fiind construita in anul 1839 pentru a oferi negustorilor un loc unde sa isi vanda produsele. Vremea ei de glorie a durat pana la constructia Pietei Centrale. Astazi piata are in mijloc o fantana, iar de jur imprejur intalnim tarabele comerciantilor cu suveniruri, genti si cele necesare traiului zilnic.

In cartierul Sant Francesc se pot admira : Placa de l’Ajuntament, Town Council Square – cladire emblematica a cartierului, Banco de Valencia, Palatul de Justitie, Teatrul.

Langa Ciutat Vella se gaseste si cartierul Eixample cu Gara de nord a orasului – frumos decorata atat la exterior cu frunze de portocali, cat si la interior cu picturi si mozaicuri superbe, Piata Russafa si Arena unde au loc vestitele coride.

Gara de nord –

este o constructie in stil modernist construita intre anii 1906-1917 in apropierea primariei de catre Demetri Ribes. Cladirea este decorata atat la exterior cat si la interior cu fresce, mozaicuri, stucaturi, care reprezinta viata infloritoare a portului Valencia de la Marea Mediterana. Astfel intalnim aspecte tipice ale vietii mediteraneene : portocale, frunze de portocale, scene de pescuit, case tipice zonei mediteraneene, diferite plante specifice. Fatada are insa o influenta gotica, iar mozaicurile prezente pe tavane, pardoseli, pereti sunt superbe.

Arena – locul unde saptamanal au loc coride

P.S. Va urma un alt articol si cu celelate obiective turistice din oras.

8 gânduri despre “Amintiri din Valencia – partea I

      1. Multumesc de trecere si gandul bun!
        Ma bucur ca ai remarcat compozitiile mele! Da, imi place sa desenez, sa-mi exprim prin linii sentimentele! Lucrez destul de mult la o compozitie, dar acest lucru ma face sa ma simt fericita!
        Sa ai o saptamana binecuvantata!

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.