Introducere in istoria Parisului


In luna noiembrie am avut ocazia sa stau doua saptamani in  orasul dragostei, Paris. Acest oras strabatut de raul Sena este cel mai important oras al Frantei din punct de vedere economic si cultural. In acelasi timp a ramas si capitala statului francez inca din antichitate.

In articolul de mai jos si in cele ce vor urma vom cauta sa descoperim unele obiective mai putin cunoscute din oras. Trebuie precizat ca in aceasta perioada multe muzee interesante din Paris sunt inchise pentru renovare. Deasemenea in oras se gasesc foarte multe muzee si locuri importante de vizitat astfel incat ai nevoie de cel putin o luna ca sa le poti vizita pe toate.

In centrul regiunii Ile-de-France din Paris traiesc in jur de 10 milioane de oameni. Aici, pe o mica insula Ile de la Cite aveau sa se stabileasca in antichitate tribul galic (unul din triburile celtilor) al parisiilor, iar asezarea va lua numele de Lutetia (loc mlastinos al carui nume este de origine preceltica).

In anul 52 i.Hr. Iulius Cezar cucereste Lutetia, iar stapanirea Imperiul Roman va dura pana in anul 481 d.Hr.cand regele tribului francilor, Clovis (481 – 511) va ocupa Parisul. In urma bataliei de la Tolbiac din anul 496 impotriva triburilor germanice, regele Clovis se va crestina in catedrala de la Reims. De la aceasta mica insula incetul cu incetul orasul s-a intins foarte mult, astfel ca astazi este impartit in 20 de arondismente fiind cel mai vizitat oras al Europei.

Primul traseu propus de o zi va pleca de pe aceasta insula de la celebra catedrala Notre Dame si se va termina seara cu o plimbare prin Gradinile Tuileries.

 • CATEDRALA NOTRE DAME DE PARIS – Este unul din simbolurile Parisului fiind construit pe Ile de Cite locul de unde a pornit sa se dezvolte orasul. Constructia acestei biserici a inceput in anul 1163 prin punerea pietrei de temelie de catre Papa Alexandru al III lea si a durat pana in anul 1330. Catedrala a fost construita pe locul unei biserici mai vechi, Biserica Sfantului Stefan. Turnurile bisericii sunt inalte de 69 de metri, iar lungimea ei este de 130 de metri. Biserica este construita in stil gotic.

In catedrala se gasesc „relicvele” ce se presupun ca au servit la rastignirea Domnului nostru Isus Hristos. Aceste relicve au fost aduse la Paris in anul 1239 de catre Sfantul Ludovic al Ierusalimului. Printre ele se gaseste si coroana de spini a Mantuitorului, coroana care este aratata credinciosilor in ziua de Paste.

biserica inainte de incendiu

In anul 1793 in urma Revolutiei Franceze catolicismul este interzis in Franta, biserica este inchisa, jefuita si vandalizata apoi transformata in depozit de vinuri. In anul 1801 catolicismul este restaurat in Franta, biserica este redeschisa, iar in anul 1804 este incoronat ca rege de catre papa Pius al VII lea, Napoleon Bonaparte . In Notre Dame au fost savarsite si cununii regale cum ar fi :

 1. anul 1558 regina Maria Stuart a Scotiei se casatoreste cu Francisc al II lea, fiul regelui Frantei Henric al II lea ;
 2. anul 1572 casatoria lui Henric al IV lea cu Regina Margot ;
 3. anul 1853 casatoria dintre imparatul Napoleon al III lea si Eugenie de Montijo.

Astazi biserica este in renovare si nu se poate vizita din cauza incendiului recent. Catedrala este considerata km 0 al orasului Paris.

 • INCHISOAREA CONCIERGERIE – reprezinta o parte din vechiul Palais de la Cité fiind resedinta medievala a regilor Frantei si inchisoare in timpul Revolutiei Franceze. Aici a fost inchis si torturat asasinul regelui Henric al IV lea, Ravaillac. In timpul Revolutiei aici a fost inchisa regina Frantei, Maria Antoaneta. Mai mult cei care au judecat-o si condamnat-o pe regina vor ajunge sa sfarseasca intemnitati tot la Conciergerie. Este vorba despre Danton si Robespierre. In cadrul vizitei veti afla foarte multe lucruri despre viata reginei Frantei, Maria Antoaneta.

In anul 1200 regele Philippe Auguste a facut din Palais de la Cité sediul puterii capetiene. In anul 1248 regele Louis al IX lea (Saint Louis) a construit si Sainte-Chapelle.

 • BISERICA SAINTE CHAPELLE – Este o biserica construita initial pentru a pastra in ea Coroana de spini a Mantuitorului nostru Domnul Isus Hristos. Astazi varfurile turnurilor bisericii sunt impodobite cu o coroana de spini ce aminteste de vechea relicva.

Biserica este formata din 15 ferestre cu vitralii ce reprezinta scene din Biblie. Aceste vitralii sunt separate prin coloane de piatra inguste inalte de 15 metri care se inalta pana la cupola. Culorile predominante ale vitraliilor sunt rosu, auriu, verde, albastru si mov.

Rozeta bisericii este alcatuita dintr-un vitraliu format din 86 de pietre ce reprezinta scene din cartea Apocalipsei.

 • MUZEUL LOUVRE – A fost construit in anul 1190 de catre regele Philippe II Auguste ca fortareata in calea raidurilor efectuate de vikingi. Actualul muzeu a fost extins de-alungul timpului ajungand la forma de astazi in anul 1870. Piramida de sticla din curtea principala care este si cale de acces spre toate salile muzeului a fost construita in anul 1989. De altfel, in interior se poate vedea pe o macheta interactiva evolutia dinamica a constructiei de-alungul timpului.

Muzeul este vestit pentru cele mai importante colectii de arta din lume aici gasindu-se colectia de artefacte egiptene a lui Napoleon Bonaparte precum si celebra pictura a lui Leonardo da Vinci, Gioconda (Mona Lisa).

Colectiile de sculptura, pictura si istorie sunt impartite pe urmatoarele sectiuni:

 1. Antichitati Orientale ( unul din cele mai importante artefacte este un bloc de bazalt negru pe care este inscris Codul lui Hammurabi si care dateaza din anul 1700 i. Hr.) ;
 2. Antichitati Egiptene ( In urma campaniei militare si culturale a lui Napoleon iin Egipt au fost aduse in Europa artefacte egiptene de o inegalabila valoare);
 3. Antichitatea Greaca, Etrusca, Romana ;
 4. Arta Islamului ;
 5. Pictura ;
 6. Sculptura ;
 7. Obiectele de Arta ;
 8. Arta Africana, Asiatica, din Oceania si America.
 • GRADINILE TUILERIES – realizate in secolul al XVII de Andre Le Notre, arhitectul regelui Ludovic al XIV lea se desfasoara de-alungul raului Sena de la Muzeul Luvru pana pe Champs – Elysees, PLACE DE LA CONCORDE si ARCUL DE TRIUMF.

Place de la Concorde este un obiectiv istoric al Parisului unde se afla o statuie a regelui Ludovic al XV lea. In timpul Revolutiei Franceze statuia a fost daramata si in locul ei a fost instalata ghilotina care a curmat viata regelui Ludovic al XVI lea si al reginei Maria Antoaneta. Aceeasi ghilotina va curma cativa ani mai tarziu viata unor conducatori ai revolutiei Danton, Robespierre si membrilor Clubului Iacobinilor.

In anul 1829 viceregele Egiptului, Mehmet Ali a donat Frantei un obelisc de granit roz cu o vechime de 3200 de ani, care a fost adus de la Luxor si instalat in Place de la Concorde. Obeliscul, care a marcat cindva intrarea in templul zeului Amon de la Luxor este decorat cu hieroglife care infatiseaza imagini din timpul domniei faraonilor Ramses al II lea si Ramses al III lea. Imaginile aurite de pe piedestal ilustreaza munca depusa pentru transportarea monolitului la Paris. Instalat in 1833, Obeliscul are o greutate de 230 de tone si o inaltime de 22,83 metri, fiind incadrat de două fintini construite in aceeasi perioada.

Pentru ca REVOLUTIA FRANCEZA este un punct foarte important al istoriei Parisului si implicit al Frantei de astazi am sa va dau mai jos cateva detalii despre ea. Chiar si obiectivele descrise mai sus se leaga de Revolutia Franceza.

Revolutia franceza de la 1789 s-a bazat pe ideile curentului iluminist care milita pentru independenta omului fata de Divinitate si Dumnezeire. Pe langa aceste idei, la declansarea Revolutiei Franceze au contribuit :  coruptia din cadrul bisericii catolice si nemultumirile fata de regele Ludovic al XVI lea. Sloganul revolutiei era Liberté, égalité, fraternité. Ideile iluministe preluate de revolutionari au condus Franta catre ateism si mai tarziu catre comunism.

Revolutia a inceput la 14 iulie 1789 cu atacul celebrei inchisori Bastilia. In lupta intreprinsa au pierit aparatorii inchisorii (32 de garzi elvetiene, 82 de soldati si guvernatorul Bastiliei ), iar revolutionarii au daramat inchisoarea. In cinstea acestui eveniment ziua de 14 iulie a devenit Ziua Nationala a Frantei. Imnul national al Frantei, La Marseillaise a fost marsul revolutionarilor.

le 28 iulie 1830 – La liberte guidant le people, Delacroix

In timpul revolutiei s-a instituit teroarea si peste 60.000 de oameni banuiti ca au tradat Revolutia au fost masacrati fara judecata. Revolutionarii francezi erau de parere ca lumea traieste un nou inceput fara Dumnezeu, fara crestinism astfel incat au abolit calendarul bisericesc existent si au declarat data de 22 septembrie 1792 ca ziua unei noi ere, ziua infiintarii Republicii. In acest sens au ars cartile bisericesti si mai mult decat atat au adus la catedrala Notre Dame o prostituata. Aceasta prostituata a luat locul Fecioarei Maria din catedrala si a fost proclamata si cinstita ca Zeita Ratiunii. In noul calendar republican saptamana avea10 zile.

Aceste abuzuri comise in timpul Revolutiei au dus la inlaturarea celebrului Robespierre si instituirea unui nou guvern, Directoratul. Astfel in anul 1794 sunt executati Robespierre, Danton si sustinatorii sai precum si membrii Clubul Iacobinilor.

Inchisoarea Conciergerie

La 21 ianuarie 1793 regele Frantei Ludovic al XVI lea este executat, iar la 16 octombrie regina Frantei Maria Antoaneta va fi executata dupa ce si-a petrecut ultima parte a vietii in inchisoara Conciergerie.

P.S. Va urma un articol ce ne va purta prin istoria Parisului de la Regalitate la Republica si unde vom descrie cateva obiective turistice legate de aceasta perioada.

Pozele folosite in acest articol provin din doua deplasari personale in Paris din sezoane diferite.

Orasul este resedinta multor emigranti sirieni si de culoare, care au de multe ori un comportamnet  agresiv fata de turisti. Recomand sa aveti grija in special in zona de nord a orasului, la Sacre Coeur si in cartierul Saint Denis.

Un gând despre “Introducere in istoria Parisului

 1. Pingback: Interferente religioase in Paris | peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.