Parisul Cultural in epoca napoleoniana


Al doilea traseu propus porneste de la cea mai veche biserica din oras, trece pe langa cea mai veche cafenea din lume si se opreste la Turnul Eiffel.

  • EGLISE DE SAINT GERMAIN DES PRES – este cea mai veche biserica din Paris, datand din anul 542. Biserica a fost construita de regele Childebert I, iar cu timpul a devenit o manastire benedictina. La 24 noiembrie 885 o armata de 30000 de vikingi si 700 de drakare (navele de lupta vikinge) au inaintat pe Sena invadand Parisul. Acestia si-au asezat tabara langa biserica St.Germain des Pres, iar asediul care a durat un an a facut ca foamea si epidemiile sa fie prezente in Paris. In timpul Revolutiei Franceze din anul 1794 biserica a fost distrusa de un incendiu. Unul din cele 3 turnuri ale bisericii a ramas in picioare pana azi, biserica fiind restaurata in secolul al XIX lea. In interiorul bisericii se gasesc mormintul filozofului francez Rene Descartes, mormantul poetului Nicolas Boileau si mormantul regelui Poloniei, Ioan Cazimir care in anul 1669 a devenit staretul manastirii.

Rene Descartes (1596 – 1650) a fost un mare matematician, fizician si filozof. Este considerat „parintele filozofiei moderne” el demonstrand existenta lui Dumnezeu prin analiza conceptuala, pornind de la conceptul ca Dumnezeu este o fiinta perfecta. Ca fizician  a enuntat legile refractiei luminii intr-un mediu omogen. Ca matematician a introdus regula semnelor la ecuatiile algebrice ; a fost intemeietorul geometriei analitice prin utilizarea calcului algebric la studiul proprietatilor geometrice ale figurilor ; a introdus utilizarea numerelor negative ; a studiat reprezentarea geometrica a functiei x3 +y3 = axy, numita Foliul lui Descartes.

Ioan Cazimir al II lea (1609 – 1672) a fost rege al Poloniei, Mare duce de Lituania si rege al Suediei intre anii 1648 – 1660. In anul 1668 a abdicat si s-a intors in Franta intrand in ordinul calugarilor iezuiti.

  • De la biserica ne indreptam pasii spre strada Rue du Dragon unde la numarul 37 gasim casa inchiriata in tinerete de romancierul francez Victor Hugo ( 1802 – 1885), autor al operei Mizerabilii si al personajului Gavroche „le gamin de Paris”. Pe aceasta strada ce dateaza din Evul Mediu se mai gasesc case din secolele al XVII lea si al XVIII lea. Caracteristic acestor case sunt portile inalte si balcoanele din fier forjat.
  • De la Casa lui Victor Hugo mergem sa bem o cafea la celebra CAFENEA LE PROCOP, cea mai veche cafenea din lume. Cafeneaua infiintata in anul 1686 de catre sicilianul Francesco Procopio a devenit foarte populara in randul francezilor si in special a elitei intelectuale. Le Procope a fost primul restaurant din Europa care  a introdus cafeaua in meniu si a servit-o intr-o ceasca de portelan. Printre clientii fideli ai acestei cafenele se numarau Benjamin Franklin si filozoful iluminist Voltaire. Alti clienti ai cafenelei au fost : Honore de Balzac, Danton, Maret, Robespierre, Napoleon Bonaparte, Victor Hugo, Gambetta, Paul Verlaine si Anatole France.
  • De la cafenea mergend spre Pont Neuf trecem pe strada Rue de Mazarin nr 28 la casa unde a locuit Jean Francois Champollion (1790 -1832). Champollion a ramas in istorie ca cel care  a descifrat hieroglifele egiptene folosind faimoasa Tableta de la Rosetta.

Jean Champollion s-a nascut la Paris in anul 1790 in familia unui negustor de carti, el fiind cel mai mic dintre cei 7 frati. A avut o copilarie si o viata grea din caua unei sanatati subrede astfel incat a trait doar 41 de ani. Cel care l-a ajuat in viata si a fost pentru Jean Champollion mama, tata si profesor a fost fratele sau Joseph cu 12 ani mai in varsta. Fratele sau l-a invatat sa scrie, sa citeasca si sa fie pasionat de istorie, arheologie si limbi straine.

In anul 1799 in timpul Campaniei din Egipt a lui Napoleon Bonaparte, oamenii de stiinta luati de Napoleon in Egipt au gasit o stela funerara care cuprindea trei inscriptii aproape identice, dar redate in trei limbi diferite : hieroglifica, demotica si greaca veche. Campania din Egipt a lui Napoleon a fost oprita de trupele engleze, trupe victorioase care au luat Tableta de la Rossetta si au dus-o in Anglia. Francezii au avut voie sa isi faca o copie a stelei funerare, copie care in anul 1822 l-a ajutat pe Jean Champollion sa descifreze hieroglifele egiptene. Prin analogie si studiu pentru ca Jean Champollion cunostea greaca veche si copta a ajuns sa descifreze hieroglifele egiptene.

Bataille d’Aboukir, 25 juliet 1799

Tot ce stim astazi despre civilizatia antica egipteana datoram in special lui Jean Champollion.

  • Drumul nostru va continua pe malul Senei unde vom putea sa admiram tarabele celebrilor „buchinisti” ai lui Anatole France si 3 dintre podurile de peste Sena : Pont des Arts ; Pont du Carrousel si Pont Royal. Mergand pe strada Quai Voltaire descoperim case din secolul al XVIII lea in care au trait oameni cunoscuti ai Parisului. Printre locatarii caselor se numarau : Contele Tessin ambasadorul Suediei in secolul al XVIII lea la numarul 1 ; sculptorul James Pradier a carei sotie a traversat dezbracata Sena tot la numarul 1 ; compozitorii Richard Wagner, Jean Sibelius la numarul 19; scriitorii Charles Baudelaire si Oscar Wilde ; la numarul 27 se gaseste casa unde a murit filozoful iluminist Voltaire.
  • MUSEE D’ORSAY – Muzeul se gaseste in fosta gara, Gare d’Orsay construita pentru Expozitia Mondiala din anul 1900. Muzeul a fost creat pentru prezentarea tuturor artelor : sculptura, pictura din perioada 1848 -1914. Sunt prezente aici opere ale stilului Art Nouveau, Impresionism, Neoimpresionism, Naturalisn si Simbolism.

  • DOMUL INVALIZILOR – In anul 1677 arhitectul Jules Hardouin-Mansart a construit Domul Invalizilor la ordinul regelui Ludovic al XIV-lea. Supranumit si „Regele soare” a fost unul din cei mai importanti regi ai Frantei. Intr-un articol separat am sa va povestesc despre viata si realizarile sale. Articolul va fi dedicat strict Palatului Versailles si ultimilor regi francezi inainte de Revolutia Franceza.

Domul Invalizilor a fost cea mai inalta cladire din Paris pana la ridicarea Turnului Eiffel. Acoperisul auriu aminteste de „Regele soare”, Ludovic al XIV-lea. In timpul Revolutiei Franceze Domul a devenit templul zeului Marte. In anul 1840 regele frantei Louis Philippe a decis sa aduca in Domul Invalizilor, trupul lui Napoleon Bonaparte, mort in exil pe insula Sfanta Elena in anul 1821. Sarcofagul sau este expus in mijlocul Domului.

mormantul lui Napoleon Bonaparte

In Dom se gasesc si mormintele generalilor lui Napoleon : Bertrand, Duroc, Foch si Lyautey. Aici se gaseste si mormantul fiului lui Napoleon, Joseph Bonaparte si al maresalului francez Vauban ( arhitectul si inginerul militar al Regelui Soare). In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, locul a fost transformat in cazarma de catre nemti.

Astazi Muzeul Armatei de langa Dom contine una dintre cele mai bogate colectii de istorie militara din lume. Aici gasiti ilustrata istoria Frantei din preistorie pana in zilele noastre. ( uniforme, arme, desene, tablori, etc).

NAPOLEON BONAPARTE

La 15 august 1769 se nastea pe insula Corsica cel care avea sa devina unul din cei mai importanti conducatori francezi, Napoleon Bonaparte. Militar de cariera datorita scolilor militare pe care le-a urmat si prin bataliile la care  a luat parte, intre anii 1798 – 1801 Napoleon in fruntea armatei franceze incepe Campania din Egipt si Siria. Aceasta campanie de cucerire a Egiptului si a Siriei de catre Napoleon a avut doua scopuri. In primul rand interesul Frantei de ai impiedica pe englezi sa mearga spre India si in al doilea rand pentru studiul vechii civilizatii egiptene. Odata cu armata franceza care cucereste cetate dupa cetate, Napoleon va aduce si oameni de stiinta francezi : profeosri, doctori, ingineri, pictori care au sarcina de a cerceta vestigiile civilizatiei egiptene. Campania culturala este foarte fructuoasa astfel ca in Europa la Paris vor fi aduse pentru prima data artefacte egiptene. Tot in Egipt francezii gasesc si celebra stela funerara de la Rosetta despre care am vbit anterior.

Entree du General Bonaparte a Alexandrie, 1 juillet 1798

Asadar in timpul acestei camapanii nu a pierdut nici o batalie pe uscat ajungand sa cucereasca Egiptul si Siria din mana arabilor sprijiniti de englezi. Distrugerea flotei franceze de catre flota engleza in portul egiptean Abukir a facut ca  trupele franceze sa nu se mai poata intoarce in Franta si nici sa se aprovizioneze, ceea ce a dus la pierderea Campaniei din Egipt.

In ciuda acesti esec, Napoleon care isi lasa armata in Egipt este primit cu urale de francezi. La Paris in anul 1799 a organizat o lovitura de stat si s-a proclamat Prim Consul. Ca Prim Consul, Napoleon Bonaparte a adus bunatatea si prosperitatea Frantei atat pe plan militar cat si economic si social. Astfel in anul 1800 in batalia de la Marengo, Austria este invinsa. Apoi Napoleon cucereste Belgia si Italia

In anul 1892 prin Pacea de la Amnies, Napoleon cedeaza englezilor Egiptul si Siria, iar englezii cedeaza francezilor vechile teritorii franceze ocupate pana la venirea lui Napoleon ca Prim Consul.

Pe fondul acestor realizari in anul 1804 Napoleon este ales Imparat al Frantei fiind incoronat de catre papa Pius al VII lea la catedrala Notre Dame.

In plan militar in anii 1805, 1806, 1807 au loc campaniile militare din Austria, Prusia, Polonia, Spania, campanii din care Napoleon iese invingator. In anul 1812 are loc Campania din Rusia unde va castiga toate bataliile cu aramata rusa, dar campania va fi un dezastru pentru francezi din cauza conditiilor meteo. Iarna ruseasca geroasa si lipsa proviziilor il prinde pe Napoleon cu armata franceza la Moscova astfel incat este silit sa se retraga. Pe drumul spre Franta, armata franceza este decimata de foame, frig si atacurile furibunde ale rusilor, astfel incat Campania din Rusia a lui Napoleon se va termina cu un esec.

Napoleon recoit les clefs de la ville de Vienne, 13 novembre 1805
Napoleon recoit au Palais Royal de Berlin les deputes du senat, 19 novembre 1806

In anul 1814 in batalia de la Leipzig Napoleon este infrant de catre armatele unite ale Rusiei, Prusiei, Austriei, Suediei si Angliei. Puterile castigatoare il obliga pe Napoleon sa abdice si il vor exila pe insula Elba.

Napoleon evadeaza de pe insula Elba si se intoarce la Paris unde poporul il primeste cu bratele deschise. La 18 iunie 1815 in batalia de la Waterloo cu armata engleza Napoleon este infrant si exilat definitiv pe insula Sf.Elena. Moare pe aceasta insula in anul 1821. Asa cum spuneam trupul sau va fi adus si depus in Domul Invalizilor.

CASA BALZAC

casa balzac

Intre anii 1840 – 1847 aici a locuit scriitorul Honore de Balzac autorul cunoscutei opere „Comedia Umana”. Balzac a fost unul din cei mai mari scriitori francezi fiind in acealasi timp critic literar, eseist si jurnalist. Pentru a scapa de creditorii sai Balzac se va refugia in aceasta casa inchiriata si va purta un nume fals, Monsieur de Brugnol. In anul 2002 sub casa muzeu au fost facute sapaturi si s-au descoperit singurele locuinte rupestre ale Evului Mediu din Paris.

Casa asezata intre doua strazi si pe 3 nivele ofera o priveliste minunata asupra Turnului Eiffel. Aici gasim obiecte personale ale scriitorului, precum si numeroase statui cu bustul Lui Balzac, statui ce poarta semnatura marelui sculptor Auguste Rodin ( in anul 1907 sculptorul roman Brancusi lucra in atelierul lui Rodin). Intr-una din camere sunt puse pe pereti machete ale celor mai importante personaje din opera lui Balzac.

TURNUL EIFFEL

A fost construit pentru Expozitia Mondiala din anul 1889 de catre inginerul Gustav Eiffel. Pana in anul 1931 turnul a fost cea mai inalta constructie din lume si a devenit simbolul Parisului. Turnul este frumos luminat asa ca noaptea este minunat. La primul nivel aflat la inaltimea de 57 m se ajunge cu liftul sau pe cele 360 de trepte metalice. Inaltimea turnului este de 324 m si este construit in intregime din otel avand 3 nivele. Toate nivelele sunt accesibile cu liftul sau pe scari. Aici se gaseste si restaurantul Jules Verne care ofera mancare delicoasa si o priveliste minunata asupra Parisului.

P.S. La Palatul Versailles este dedicata o galerie intreaga de picturi cu bataliile lui Napoleon. Pozele cu Napoleon provin din galeria de picturi de la Versailles.

Articolul viitor va fi dedicat palatului Versailles si Regelui Soare, Ludovic al XIV lea.

Un gând despre “Parisul Cultural in epoca napoleoniana

  1. Pingback: Popas la Sighișoara – peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.