Weekend-ul acesta, am ales sa plec la Busteni (oras care mi-a fost drag inca din copilarie) la invitatia prietenilor mei. Printre evenimentele importante care au loc in acest weekend, se numara si Cupa Mondială de Escaladă pe Gheaţă care are loc pe partia Kalinderu.
Un filmulet din finala de viteza de sambata de la aceasta competitie este postat de mine pe youtube. Totodata la baza partiei au venit si au incantat publicul cantareti si formatii celebre de muzica romaneasca precum: Gheorghe Gheorghiu, Fly Project, Talisman, Ducu Bertzi, Iris, Directia 5.
Impreuna cu prietenii am urcat cu telescaunul partia Kalinderu, de unde se desprinde o frumoasa panorama asupra orasului.
In orasul Busteni se afla o manastire ortodoxa foarte frumoasa (Manastirea Caraiman), atat prin istoria constructiei si arhitectura, cat mai ales prin frumusetea locului unde a fost ridicata.
Printre punctele de atractie ale orasului se gaseste si Castelul Cantacuzino, construit in 1911 de Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino. Un alt obiectiv important este Muzeul Cezar Petrescu.
Pe povarnisurile din Jepii Mici se gaseste o cascada mai putin cunoscuta, dar care este deosebit de frumoasa: CASCADA SPUMOASA. Aceasta cascada am vizitat-o sambata 28.01.2012 impreuna cu verisorii mei.
Traseul este accesibil tuturor vara, un pic mai dificil iarna. Acesta porneste din orasul Busteni de la statia de telecabina din spatele Hotelului Silva, pe acelasi drum ca si pentru Casacada Urlatoarea, pana intalneste semnul “crucea albastra” care ne duce spre Jepii Mici. Mergand, pret de 5 minute intalnim un drum forestier nemarcat care ne duce spre aceasta cascada. Drumul spre cacscada este presarat cu cateva statii de captare a apei din paraul Valea Spumoasa.
Dupa 45 de minute ajungem la refugiul Salvamont. Poteca coteste brusc intr-un urcus abrupt, in stanga avand o prapastie frumoasa care inainteaza pana la baza cascadei.
Apele ce alcatuiesc cascada, izvorasc de la numai cativa metri deasupra stancilor. Peretii stancosi ai Creastei Branelor si Creasta Mare a Portitei reprezinta o adevarata provocare pentru alpinistii profesionisti, aici existand trasee cu diverse grade de dificultate.
Un filmulet cu cascada.
Mai multe peisaje din frumosul orasel Busteni :
CASCADA URLATOAREA – Cascada Urlatoarea se gaseste in Muntii Bucegi, avand o inaltime ce masoara in jur de 15 metri. Cascada este situata la o altitudine de 1100 metri, deasupra localitatii Poiana Tapului, la poalele Jepilor, iar traseul pana la ea este cel mai usor din Bucegi. Pentru a ajunge la Cascada Urlatoarea, se poate pleca din localitatea Poiana Tapului sau din orasul Busteni. Primul traseu, porneste din statia CFR Poiana Tapului si urmeaza semnul „punct albastru”, iar cel din Busteni merge pe marcajul „punct rosu”, pornind din spatele statiei de telecabina.
Numele de Urlatoarea, provine de la zgomotul puternic produs de ape in caderea lor. Exista totusi si varianta populara care explica numele cascadei. Astfel, conform unei legende care circula in folclorul romanesc, zgomotul produs de aceasta cascada ar reprezenta plansul unei fete de pastori care se arunca in gol, deoarece era iubita de 2 frati Jepii Mari si Jepii Mici, care de fapt strajuiesc si acum cascada.
cu adevarat peisaj de poveste
ApreciazăApreciază
Avem cu adevarat o tara frumoasa. pacat de cei care nu o pretuiesc si o murdaresc.
ApreciazăApreciază
Pingback: Drumul manastirilor prahovene | peregrinprinlume
Pingback: Drumetind prin Cheile Zanoagei | peregrinprinlume
Pingback: Piatra Mare (Canionul 7 scări) – Cetatea Rasnov – peregrinprinlume