Weekendul acesta am mers impreuna cu colegii mei din Asociatia Turistica Ghizii Romaniei, la Cabana Cuca. Cabana face parte din Masivul Iezer – Papusa fiind situata la altitudinea de 1175 metri pe malul raului Lespezi in judetul Arges.
Judetul Arges se poate mandri ca este locul formarii Tarii Romanesti, locul unde domnitorul de neam cumanic Basarab I uneste teritoriile din sudul Muntilor Carpati, teritoriile voievodatelor lui Litovoi si Farcas din Oltenia si ale voievodatului lui Seneslau care domnea din Arges pana la Galati. Basarab I aduce independenta Tarii Romanesti zdrobindu-l pe regele ungar Carol Robert de Anjou in vestita batalie de la Posada. Prima capitala a Tarii Romanesti a fost la Campulung Muscel si Curtea de Arges in anul 1290.
In judetul Arges se gasesc aproximativ 2000 km patrati de zona muntoasa, aici situindu-se si cel mai inalt varf muntos din Romania 2544 m, Varful Moldoveanu din Muntii Fagaras. Aici se intalnesc 2/3 din Muntii Fagaras, Masivul Iezer Papusa, o parte din Piatra Craiului si Muntii Leaota. Deasemenea Culoarul Rucar Bran care uneste orasul Pitesti cu orasul Brasov despartind Masivul Bucegi si Leoata de Piatra Craiului si Iezer este o importanta zona turistica.
Valea superioara a raului Dambovita (rau care trece si prin mijlocul capitalei noastre Bucuresti) constituie punctul de intrare sud estic in Muntii Piatra Craiului, Iezer Papusa si Fagaras.
Cabana Cuca a fost construita in anul 1974 (infintata de Clubul „Romania Pitoreasca” din Pitesti).
…vechea cabana in fotografie
Cabana Cuca se poate lua ca punct de plecare spre Varful Papusa si Iezerul Mare.
Acces:
Din Bucuresti accesul la Cabana Cuca se poate face cu masina pe 2 trasee: Bucuresti – Targoviste – Campulung Muscel – Cabana Voina – Cabana Cuca cu o distanta de 165 km sau Bucuresti – Pitesti – Campulung Muscel – cabana Voina – Cabana Cuca cu o distanta de 191 km.
Cu trenul se poate merge pe relatia Bucuresti – Campulung Muscel, cu operatorul feroviar privat Regio Trans: http://www.regiotrans.ro/mersul–trenurilor-bucuresti-nord-campulung-parcul-kretulescu
♦ „Din DN73 Campulung – Brasov, la iesirea din orasul Campulung imediat dupa podul peste raul Targului, in intersectia semaforizata, se face la stanga (dreapta pt cei ce vin dinspre Brasov) prin comuna Leresti, apoi catunul Pojorata, barajul si lacul de acumulare Rausor si dupa aproximativ 13 km se ajunge la cabana Voina. Aici se poate lasa masina. Taxiul din C-lung pana la Voina costa cam 50-60 lei. De aici ar mai fi de mers inca 4 km / o ora pe jos pana la Cuca, cu mentiunea ca la bifurcatia drumului de la casele din Plai, se urmeaza firul din dreapta (valea Cuca).”
Cazare:
Cabana dispune de 24 locuri de cazare in 2 dormitoare de 12 locuri cu paturi suprapuse si incalzite cu lemne in sobe de teracota. Vara mai pot dormi in podul neincalzit circa 10-12 pers.
Dotari: curent electric de la generator, bucatarie dotata cu aragaz cu butelie, tacamuri si vesela la dispozitia oaspetilor, apa de la izvor.
Nu exista restaurant, masa este in regim de autogospodarire!
Preturi:
♦ 20 lei/noapte/pers. – în camere si in pod
♦ 5 lei/noapte/pers la cort în curtea cabanei
♦ (10 lei/noapte/pers la cort cu acces la bucătărie)
Rezervari: la cabanier Romeo Serbanescu. Telefon: 0745156266″
http://www.romaniapitoreasca.ro/cabana-cuca
Clubul Romania Pitoreasca si Caban Cuca au fost premiate de catre Presedintele Comitetului Olimpic International.
Se poate urca si cu masina de la Cabana Voina spre Cabana Cuca, conditia este ca masina sa fie cu garda sus. Mergand pe ultima portiune de drum spre Cuca, inainte de cabana se gaseste un mic baraj de unde se vede o parte din Creasta Papusa si Iezer.
Eu recomand varianta pe Targoviste pentru bucuresteni, deoarece sunt multe obiective turistice in acest oras, mai ales ca a fost si a doua capitala a Tarii Romanesti intre anii 1386 – 1714. (intr-o postare ulterioara vom vorbi si despre orasul Targoviste). Mergand mai departe spre Campulung Muscel pe Valea Dambovitei ne oprim in localitatea Cetateni la frumoasa manastire in stanca Cetatuia Negru Voda (link catre articolul original) si la Manastirea Namaiesti (link catre articolul original).
Din Campulung Muscel mergand spre Cabana Voina ne oprim la lacul de acumulare Rausor situat pe Raul Targului.
Barajul si Lacul de acumulare Rausor.
Barajul Rausor este situat la confluenta paraului Rausor cu raul Targului si alimenteaza cu apa si energie electrica municipiul Campulung Muscel si imprejurimile. Roca de baza in care este sapat este formata din sisturi cristaline. Barajul a fost construit in anul 1987 si are o inaltime de 120 metri, lungime coronament 380 metri, volumul lacului 60 mil mc si o suprafata a bazinului de 115 kmp.
P.S. La Cabana Cuca am fost intampinati cu caldura de domnul cabanier Romeo care pot spune cu mana pe inima ca este un om de nota 10. De la dumnealui am aflat multe despre Muntii Iezer Papusa, despre Clubul Romania Pitoreasca si despre istoria cabanei. Este un om foarte amabil care se pune la dispozitia turistului. A stat in cele 2 nopti la dispozitia noastra ascultand cu placere frumoasele cantece de munte interpretate de un virtuoz al chitarii si iubitor al muntilor Razvan Bineata. (conducatorul ATGR). Mancarea a fost facuta de Romeo la foc de lemne si a fost foarte delicioasa. Deoarece grupul nostru era destul de numeros, domnul Romeo a fost ajutat de un domn bine cunoscator al muntelui si anume domnul Necsulescu Constantin din Campulung Muscel. Dumnealui ne-a oferit o plimbare pe un traseu nemarcat.
Am fost în Cuca de câteva ori. Romeo e foarte de treabă, într-adevăr. E bine și că nu e semnal de telefon, poți să iei o pauză adevărată timp de două-trei zile. 🙂
ApreciazăApreciază
Asa este, pacat ca nu am mers in timpul saptamanii, mai scapam de vorbit la telefon 😉
ApreciazăApreciază
Grozav!
ApreciazăApreciază
Pingback: Manastirea Curtea de Arges | peregrinprinlume
Pingback: Comuna Fundata si imprejurimile – primul sat turistic din Romania (1973) | peregrinprinlume