Weekend la Cernauti


In perioada 30.09 – 02.10.2011 am ajuns pentru prima data in orasul Cernauti cu dorinta de ai cunoaste pe fratii romani de peste granita, despartiti de tara noastra prin jocurile politice ale marilor puteri. Asa se face ca in orasul Suceava, am mers la autogara si m-am urcat in singura cursa care leaga cele 2 orase, cu plecare la ora 13. Autobuzul cu care am mers, mi-a adus aminte de autobuzele romanesti din copilaria mea, pe timpul regimului comunist.

Pentru a merge in Ucraina ai nevoie de pasaport.

Pana la Cernauti, la intrarea in fiecare sat era trecut numele satului in ucraineana si in romana.

Atestarea documentara a orasului Cernauti a avut loc la 08.10.1408 cand domnitorul moldovean Alexandru cel Bun acorda privilegiul de libera trecere prin oras a negustorilor din Lviv. Orasul Cernauti este strabatut de  raul Prut. In anul 1774 orasul a intrat in componenta Imperiului Austro – Ungar. In timpul ocupatiei austro ungare, in oras au fost colonizate populatii de evrei, germani, polonezi, ucrainieni, astfel incat romanii sa devina o minoritate. In anul 1861, orasul devine capitala Provinciei Bucovina. In anul 1875, a fost infiintata Universitatea din Cernauti.

In anul 1918 la sfarsitul primului razboi mondial, Cernautiul va reintra in componenta Romaniei. La 30 martie 1944 orasul va fi anexat de URSS in cadrul Republicii Sovietice Socialiste Ucraina unde a ramas si pana astazi.

Ajuns in autogara din Cernauti, am pornit pe bulevardul principal spre Hotelul Bucovina.

Am plecat spre orasul cu case vechi, cu drumuri pietruite si arhitectura asemanatoare ca cea din orasele Cluj si Viena. Orasului i se mai spunea si “Mica Viena”, conform siteului www.cernauti.ro: “Cernăuţi este un vechi oraş românesc din nordul Bucovinei, aflat astăzi sub administratie ucraineană (după invadarea Bucovinei de nord de către trupele sovietice, orasul Cernăuţi a fost atribuit Ucrainei). Poreclit si „Mica Vienă”, Cernăuţiul e un loc modern plin de fumuseţi naturale şi arhitectură interesantă, multe monumente sculptate, parcuri verzi şi pieţe primitoare. Râul Prut trece prin oraş.” 

PRIMARIA ORASULUI – In timpul ocupatiei austriece turnul primariei cu cele 2 ceasornice servea drept punct de observare pentru prevenirea incendiilor. Este una din cele mai vechi cladiri ale orasului construita in stil clasic tarziu. In acea perioada, la fiecare ora in turnul primariei aparea un pompier cu o trompeta care canta.

HOTELUL BRISTOL – Hotelul a fost construit in anul 1906, fiind considerat unul din cele mai luxoase hoteluri din Cernauti, aici fiind cazati de-alugul timpului personalitatile marcante care au vizitat orasul. A fost printre primele cladiri care au beneficiat de lift in Cernauti.

CASA CORABIE – Aceasta casa  arata ca o nava, iar pe ambele laturi este „scaldata” de rauri, adica de strazi. In oras este cunoscuta ca ‘Shifa” – cuvant ce provine din limba germna si inseamna nava, fiind intotdeauna ilustrata in cartile postale ale orasului.

STRADA DOMNEASCA – A fost construita la inceputul secolului al XX lea si pavata cu piatra de munte adusa din Alpii Elvetieni. Legendele spun ca dimineata, maturatorii de strazi spalau trotuarele cu apa calda si sapun. Astazi strada poarta numele de „Olga Kobyleanska” si este o strada pietonala unde intalnesti numerosi cantareti si formatii, magazine de souveniruri, etc.

In zona garii din oras se gaseste un piedestal pe care este pus un tanc al armatei “bolsevice”, care aduce aminte de ocupatia sovietica. Gara are o cupola inalta cu arhitectura lucrata foarte artistic asa cum se vede in imagini

Parcul auto este foarte variat, de la celebrele masini “LADA” (care la noi mai sunt foarte putine) pana la masini de ultima generatie.  Autobuzele care deservesc transportul in comun sunt autobuze vechi de ex: tip Skoda, cu taxare la urcarea in autobuz, dar care sunt pline de reclame ca la noi.

Desi ai zice ca este tinut romanesc si  te astepti ca multi localnici sa stie limba romana, totusi am constat ca in oras sunt putini vorbitori de limba romana, cei mai multi fiind asezati in satele din judetul Cernauti. Totusi te poti intelege cu localnici si in limba engleza.

Un caz hazliu merita sa-l amintesc. Ajung la CATEDRALA ORTODOXA POGORAREA SFANTULUI DUH si vad cum calugaritele arajau un covor de veredeata si flori de la poarta pana la usa bisericii. Curios sa stiu ce se intampla intreb pe un domn : “ Do you speak english?” la care el da din cap ca nu, “Parlez vous francais?”, la fel, deznadajduit zic “Vorbiti romana?” si el in raspunde intr-o romana curata: DA si astfel am inceput conversatia. M-au impresionat si bisericile impunatoare, un loc in care ortodoxia pe rit vechi este la putere, alaturi de sinagogile evreiesti si biserica armeana.  Astfel, la intrarea in biserica toate femeile isi pun batic pe cap. Cea mai mare bucurie a fost ca in ziua vizitei mele a venit patriarhul Chiril al Moscovei la Cernauti.

 

In asteptarea patriarhului, s-au format coloane de oameni asezati deoparte si de alta a aleii. In primul rand stateau preotii si arhiereii, apoi in spate, calugaritele de la manastire, urmand paza si oamenii. Cand patriarhul a coborat din masina, clopotele catedralei au inceput sa bata si parintele a intrat in biserica mergand pe aleea cu flori din curtea bisericii.

Slujba, desi a fost oficiata in limba ucraineana a avut si doua pasaje in limba romana, lucru de care m-am bucurat nespus de mult, incat am cantat si eu odata cu soborul preotesc. Corul a cantat foarte frumos. A fost ceva de vis, o atmosfera cereasca care m-a cucerit cu totul. Fragmente din slujba, se gasesc pe site-ul patriarhiei ucrainene:
http://www.patriarchia.ru/md/db/text/1636728 , de unde am luat si cele 2 poze de mai jos.

Un alt aspect interesant este faptul ca in oras se gasesc multe placi comemorative care amintesc de romanii care au trait prin locurile acelea si au lasat prin faptele lor o aducere aminte peste vremuri, cum ar fi Aron Pumnul, Traian Popovici si altii.

In poza de mai jos este un monument pe care scrie in 8 limbi: ucraineana, romana, rusa, germana, engleza, ebraica si alte 2 limbi de origine slava:

“PENTRU ORASUL NATAL”

Deasemenea, se gasesc monumente ridicate si inscriptionate in limba noastra in amintirea romanilor care au luptat pe aceste meleaguri pentru eliberarea de sub jugul fascist.

Desi in oras se gaseste o comunitate multietnica, totusi si in timpul ocupatiei austro ungare a existat o toleranta a diferitelor credinte : mozaice, armene, ortodoxe, catolice, etc. Astfel se mai pot vizita : Biserica Sf. Nicoale – singura biserica de lemn a orasului din perioada moldo turca a orasului ; Biserica Inaltarea Sfintei Cruci ; Sinagoga Evreiasca din Sadagura ; Biserica Sf. Parascheva ; Catedrala Adormirii Maicii Domnului ; Biserica Armeneasca ; Principala Sinagoga a Bucovinei ; Sinagoga lui Beniamin.

In oras se gasesc si muzee interesante de vizitat precum : Muzeul de Arhitectura populara – in aer liber ; Muzeul de Istorie Locala si Etnografie ; Muzeul de Arte ; Muzeul de Istorie si Cultura a evreilor Bucovinei.

In oras exista un Centru de Informare Turistica situat in Piata Centrala nr 1.

18 gânduri despre “Weekend la Cernauti

  1. naomi

    de fiecare data cand mergi undeva dai de un eveniment fain, se petrece ceva extraordinar sau intalnesti o persoana speciala…WOW!!!…cred ca ar trebui sa te insotesc mai des;))

    Apreciază

  2. Alexandru

    Vreau si eu sa vizitez orasul Cernauti si ma gandeam sa ma cazez tot la hotelul Bukovyna, dar nu reusesc sa gasesc absolut nicio informatie depre preturi la ei pe site. Imi poti spune si mie, te rog, cat ai platit pentru camera single pe noapte?

    Referitor la limba, vorbesc limba ucraineana la nivel elementar, dar nu suficient de bine, cred. M-as descurca oare cu engleza, franceza sau spaniola? Stiu si rusa, dar nu suficient de bine. Mai mult inteleg decat vorbesc.

    Merci frumos.

    Apreciază

      1. CIPRIAN

        Hotelul Bukovyna este un hotel bun, acceptabil ca pret, dar un pic cam departe de centru, gasiti mult mai in centru si alte hoteluri confortabile si cu preturi bune, de exemplu Magnat Lux Hotel; pt rezervari, preturi, fotografii, adrese etc la orice hotel/hostel, folositi sistemul international de rezervari booking.com.
        Pentru calatorii/excursii individuale in:
        * Moldova – Chisinau, Tiraspol, Soroca, Tighina etc;
        * Ucraina – Cernauti, Liov, Odesa, Kiev etc;
        * Polonia – Cracovia, Auschwitz etc,
        precum si pt. servicii de ghid personal, va stau la dispozitie; detalii pe e-mail: cipriancristea_2000@yahoo.com sau la tel 0722363643

        Apreciază

  3. nico

    va rog sa-mi dati un mers al autobuzelor daca exista din Suceava in Cernauti si retur, va multumesc!!
    sau orice varianta valabila de a ajunge in siguranta in cernauti si de acolo inapoi, am neaparata urgenta

    Apreciază

  4. CIPRIAN

    Trenuri si autobuze directe Romania – Ucraina si retur:

    1. Suceava – Cernauti, autobuz zilnic, ora 13,00 (duminica 12,00), din autogara Suceava; retur din autogara mare Cernauti, zilnic, ora 7,10, sosire Suceava ora 10,55 (0749456947, 0751707931, 00380506709818, 00380506186908, 00380968110356, 00380508605418);
    2. Bucuresti – Suceava – Cernauti, autobuz, marti, miercuri, vineri, sambata, ora 16,00, din autogara Obor, sosire Cernauti ora 6,00; retur din autogara mare Cernauti, luni, marti, joi, vineri, ora 16,00; sosire Suceava ora 19,30 si Bucuresti ora 6,00 (0728523055, 0728653281, 0727448868);
    3. Suceava – Vadul Siret, tren IR zilnic, ora 10,55 – sosire Vadul Siret 12,55, apoi legatura spre Cernauti cu tren local Vadul Siret 17,43 – Cernauti 19,10; retur zilnic, tren local Cernauti (9,25) – Vadul Siret (11,08), apoi legatura spre Suceava/Bucuresti cu tren IR Vadul Siret (16,35) – Suceava (18,45) sau tren IR Vadul Siret (13,40) – Suceava (15,48) – Bucuresti (22,50);
    4. Bucuresti – Suceava – Vadul Siret, tren IR zilnic, ora 6,15 Bucuresti, Suceava – 13,01 – sosire Vadul Siret 15,40, apoi legatura spre Cernauti cu tren local Vadul Siret 17,43 – Cernauti 19,10; retur zilnic, tren local Cernauti (9,25) – Vadul Siret (11,08), apoi legatura spre Suceava/Bucuresti cu tren IR Vadul Siret (16,35) – Suceava (18,45) sau tren IR Vadul Siret (13,40) – Suceava (15,48) – Bucuresti (22,50);
    5. Bucuresti – Galati – Odessa, autobuz, vineri, luni, ora 19,00, din autogara Piata agroalimentara Gara de Nord (Muzeul CFR); retur din autogara Pryvokzalna Odessa, joi, duminica, ora 17,30 sau din autogara mare Odessa, ora 18,00; sosire Bucuresti ora 6,00 (0721269764, 0742451951);

    Mai exista si variante cu tranzit prin R. Moldova: Bucuresti/Iasi – Chisinau, apoi Chisinau – Kiev, Odessa etc, fie cu trenul, fie cu autobuzul.

    La Sighetul Marmatiei se poate trece granita pe jos in Solotvino/Slatina, practic cele doua orase sunt unite, fiind despartite de podul peste Tisa care constituie si granita inte Romania si Ucraina. Din Solotvino/Slatina se poate lua zilnic trenul spre Lviv/Liov la ora 17,25, sosire la 6,20 si retur, Lviv – Solotvino (20,40 – 9,00). Tot pedestru se poate trece frontiera si la Siret – Porubne.

    Pt excursii in Ucraina (Cernauti, Liov, Odessa etc) sau Moldova (Chisinau, Tiraspol, Soroca etc) si servicii de ghid individual, va stau la dispozitie, tel. 0722363643 sau cipriancristea_2000@yahoo.com – Ciprian.

    Apreciază

  5. CIPRIAN

    tren nou Kyiv/Kiev – Bucuresti si retur, din luna martie 2016:

    – trenul international nr. 117/959/381 „Bukovyna” Kyiv/Kiev (20,05) – Bucuresti (22,48 – a doua zi), circula incepand cu 18.03.2016, in zilele de vineri (Chernivtsi/Cernauti 7,10 – 9,25; Vadul Siret 11,08 – 13,40; Suceava 15,48 – 16,01);
    – trenul international nr. 380/960/118 „Bukovyna” Bucuresti (6,15) – Kyiv/Kiev (8,03 – a doua zi), circula incepand cu 20.03.2016, in zilele de duminica (Suceava 13,01 – 13,21; Chernivtsi/Cernauti 19,10 – 19,55; Vadul Siret 15,40 – 17,43);
    Pt excursii in Ucraina (Cernauti, Liov, Odessa etc) sau Moldova (Chisinau, Tiraspol, Soroca etc) si servicii de ghid individual, va stau la dispozitie, tel. 0722363643 sau cipriancristea_2000@yahoo.com – Ciprian.

    Apreciază

  6. Dkl

    Nu cand ati intarat in Ucraina, la vama Siret ati intrat in Bucovina, ci cand ati trecut de orasul Falticeni, in localitatea Bunesti dupa ce ati trecut paraul Bunesti sau al Granitei in graiul local. Trece chiar peste E85. Pacat ca nu este niciun semn sa aminteasca locul de unde incepe Bucovina adevarata.

    Apreciază

  7. Pingback: Hoinarind prin Lvov | peregrinprinlume

  8. Pingback: Interferente religioase in Paris | peregrinprinlume

  9. Pingback: Incursiune prin Țara Făgărasului (Țara Oltului) – peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.