Weekend la Istanbul


Daca in articolul anterior am aflat cateva evenimente din istoria orasului Istanbul de data aceasta vom parcurge cele mai cunoscute obiective turistice din oras. In afara de programul excursiei organizat de agentia de turism Hai sa Socializam am adaugat in prezentare si alte 2 obiective mai putin vizitate, dar foarte interesante, obiective vizitate de mine acum 8 ani.

Traseul parcurs cu adaugarea celor 2 obiective se gaseste in linkul atasat (google maps). Asa cum spuneam ca sa vizitezi obiectivele turistice din oras iti trebuie cam 10 zile de sejur.

Asadar vom incepe traseul nostru cu BAZARUL EGIPTEAN

Bazarul Egiptean a fost construit in anul 1660 de catre turcii otomani pe locul unei vechi piete din epoca bizantina. In aceasta piata bizantina veneau negustorii venetieni ca sa isi vanda marfurile. Dupa transformarea pietei in bazar si-a luat numele de bazarul egiptean (pentru a se deosebi de Marele Bazar) pentru ca aici se aduceau foarte multe produse din Egipt, care intre timp fusese cucerit de turcii otomani. Bazarul egiptean are 6 porti, iar in interior se gasesc pravalioare unde se vand zeci de sortimente de condimente. Aici se gasesc magazine cu diferite preparate alimentare : dulciurile specifice turcilor, fructe confiate, parfumuri orientale, pastrama, carne si branzeturi, precum si multe varietati de condimente. Spre deosebire de Marele Bazar, Bazarul Egiptean mai pastreaza in interior atmosfera aceea orientala.

MARELE BAZAR – este una dintre cele mai mari si mai vechi piete acoperite din lume fiind in acelasi timp si cel mai vizitat obiectiv turistic din oras. In bazar se gasesc 61 de strazi acoperite si peste 3.000 de pravalii. In anul 1455 a fost construit Marele Bazar de catre sultanul Mehmed al II lea cuceritorul Constantinopolului.

Initial in bazar se vindeau materiale textile si tesaturi aduse din Persia. Prin asezarea geografica a Istanbulului si prin controlul otoman al rutelor comerciale dintre Europa si Asia orasul a ajuns cel mai important oras mediteranean. Implicit si in bazar au inceput sa vina cat mai multi negustori cu produse foarte variate.

Preturile nu sunt mai mari ca in oras doar ca mai pot fi negociate cu exceptia preturilor fixe. Insa partea cea mai importanta a ritualului din bazar este negocierea. Turcilor le place foarte mult sa te tocmesti si sa negociezi.

In bazar vin pana la 400000 de vizitatori zilnic, iar la tarabe si la chioscuri se vinde orice : haine, bijuterii, aur, mobilier, covoare, ceramica, pantofi, carti, condimente. De precizat ca si la Bazarul Egiptean si la Marele Bazar sunt militari la fiecare poarta si accesul se face abia dupa ce esti scanat.

HIPODROMULPiata Sultanahmet numita in vechime Piata Hipodrom si constructiile ce o imprejmuiesc reprezinta cel mai important ansamblu monumental istoric din Istanbul. Constructia Hipodromului  a inceput in anul 203 dupa cucerirea orasului de catre imparatul roman Septimius Sever si a fost terminat de Constantin cel Mare. Pista de alergare era in forma de U si era inconjurata de tribune cu 40 de randuri unde incapeau 30000 de oameni. Cele mai renumite intreceri de cai din lumea antica dupa Circus Maximus din Roma erau la Hipodromul din Constantinopol.

Aici se gaseste un momument antic vechi, Obeliscul Egiptean adus de imparatul Bizantului Theodosius I in anul 390 de la Templul lui Amon din orasul Karnak, Egipt. Obeliscul este facut din granit monolit roz de la Assuan si are o greutate de 300 de tone.

Al doilea momument ca vechime este Coloana Serpuita care dateaza din anul 479 i.Hr si adusa in anul 326 de la Templul Apollon din cetatea greceasca Delfi. Coloana originala ridicata in cinstea victoriei grecilor impotriva persilor la Delphi reprezenta 3 serpi rasuciti pe capetele carora se sprijinea un cazan de aur. Cazanul a disparut inainte de a fi adus la Istanbul, iar in timpul turcilor otomani capetele serpilor au fost distruse. Unul din capetele serpilor se gaseste la Muzeul de Arheologie din Istanbul si altul la British Museum.

Alt monument din cadrul Hipodromului este Coloana din Piatra ridicata de imparatul Constantin al VII lea in cinstea bunicului sau cu o lungime de 32 de metri.

MOSCHEEA ALBASTRA – cea mai impunatoare moschee a orasului a fost construita de catre sultanul Ahmed I (cel de-al XIV lea sultan otoman care a domnit intre anii 1603 – 1617). Arhitectul moscheii a fost Mehmet Aga, iar constructia acesteia a fost facuta intre anii 1609 -1616.

Moscheea se remarca prin faptul ca este singura moschee cu 6 minarete din Turcia. Se spune ca moscheea de la Mecca avea tot 6 minarete, iar in urma constructiei moscheei Albastre, la Moscheea de la Mecca a mai fost adaugat un minaret. Cupola principala are 23,5 metri in diametru si o inaltime de 43 de metri de la podea. In interiorul moscheelor trebuie sa va descaltati.

Numele de Moscheea Albastra vine de la decoratiunile bogate cu ceramica lucrate cu precadere in tonuri de albastru si verde  care acopera peretii si tavanul.

HAGIA SFANTA SOFIA – Pe locul actualei biserici Sf.Sofia au fost inainte alte 2 biserici. Astfel in anul 360 Constantin cel Mare construia un momument in mijlocul orasului. In iunie 404 in urma marelui incendiu ce a ars orasul biserica a ars din temelii. Pe locul ei prin finantarea imparatului Teodosie a fost construita o noua biserica in anul 416. Zidurile fundatiei, treptele si frontoanele impodobite cu mici frize ce reprezinta oi se gasesc astazi in fata actualei biserici si stau ca marturie a rascoalei numite Nika (in greaca inseamna victorie) din ianuarie 532 cand rasculatii au transformat biserica in ruine. Revenit la tron imparatul Justinian a reconstruit biserica intre anii 532 -537 asa cum o puteam vedea astazi.

Placile de marmura utilizate la ridicarea bisericii au fost aduse din Anatolia si din tarile mediteraneene vecine. In naos se gasesc cate 4 coloane dispuse pe 2 siruri paralele din granit verde adus de la Scoala din Efes. Coloanele de profir rosu aflate cate doua in colturi au fost aduse de la Templul lui Apollo. S-au folosit in total de 104 coloane si se estimeaza ca lucrarile au costat 75 de milioane de bani de aur.

La 3 iunie 1453 sultanul Mehmet Cuceritorul intra in biserica si ordona transformarea acesteia in moschee. Fiind un iubitor de arta si frumos, sultanul nu a stricat mozaicurile din aur ce reprezentau scene crestine ci le-a acoperit cu un strat subtire de tencuiala. Incepand cu secolul la XIV lea au fost adaugate rand pe rand cate o minareta astfel incat astazi moscheea are 4 minarete. La 24 octombrie 1934 Ataturk hotaraste sa restaureze moscheea, astfel ca stratul de tencuiala de pe vechile mozaicuri este dat la o parte, iar la 1 februarie 1935 va fi deschisa publicului ca muzeu.

La data editarii acestui articol se executa lucrari de izolare si a vopsirii cladirii in interior si exterior in vederea protejarii de umezeala. Asa se face ca o patrime din cupola principala este plina de schele.

In aceasta biserica inscriptiile si icoanele crestine se regasesc la un loc cu scrierile si motivele arhitecturale musulmane astfel incat acest lucru face ca moscheea Sofia sa fie ceva aparte. De altfel si orasul este un oras cosmopolit si tolerant astfel incat aici traiesc in pace si armonie atat crestinii cat si musulmanii majoritari.

Turcii sunt niste oameni inventivi care stiu sa „isi vanda marfa” astfel ca o mare atractie a acestui muzeu il constituie o gaura intr-o coloana unde se spune ca daca iti introduci degetul mare si reusesti sa il invartesti 360 de grade in timp ce iti pui o dorinta, Arhanghelul Gabriel iti va indeplini acea dorinta.

BISERICA CISTERNA – se afla in fata Hagiei Sfanta Sofia si reprezinta al doilea bazin ca marime dintre cele 60 de rezervoare de apa construite in Istanbul in perioada bizantina. Apa era adusa in acest bazin prin viaducte de la o distanta de 25 de kilometri si a fost construit pentru muncitorii care lucrau la constructia Hagiei Sfanta Sofia.

Coloanele in numar de 336 sunt dispuse la 4 metri una fata de alta, 12 coloane pe latime si 28 de coloane pe lungime. Coloanele au fost luate de la diverse edificii romane. Se remarca in partea din  spate doua coloane la constructia carora s-au folosit ca piedestal 2 capete ce o reprezinta pe Meduza.

In trecut viztatorii se puteau plimba cu barca. Astazi ea este golita si au inceput lucrarile de restaurare. La prima mea vizita acum 8 ani in apa dintre coloane se gaseau si pesti frumos colorati.

MUZEUL DE ARHEOLOGIE – se gaseste langa Palatul Topkapi si este unul din cele mai mari muzee de arheologie din lume. Ansamblul este format din Muzeul Monumentelor Orientale Antice, Chioscul de Ceramica si Muzeul de Arheologie propriu zis. Astazi mare parte din muzeu este in reabilitare asa ca se pot vedea foarte putine exponate.

Aici se gaseste o colectie de tablite de lut cu scrieri hieroglifice, colectie care este a doua ca marime dupa colectia de la British Museum. In muzeu gasim cele mai valoroase monumente ce apartin civilizatiilor egipteana, anatoliana si mesopotamiana. La data editarii articolului se putea vizita colectia de sarcofage Sidamara adusa din regiunea Sidon (Liban) si din Konya.

Cel mai reprezentativ sarcofag decoperit in anul 1887 este Sarcofagul lui Alexandru Macedon unde se gasesc sculptate scene de lupta.

PALATUL TOPKAPI – este locul de unde a fost condus imperiul Otoman timp de 400 de ani. Numele sau inseamna „Palatul Portilor cu Turnuri „ si de-alungul timpului a fost extins de catre fiecare sultan pana in secolul al XIX lea. Zidurile ce inconjoara Palatul au o lungime de 5 km si au 28 de turnuri de aparare. Zidul dinspre mare a fost construit de bizantini, restul de turcii otomani.

Astazi si acest palat este in renovare astfel ca anumite sectiuni sunt inchise publicului. Aici se pot admira sabiile imparatilor invinsi de turci printre care si „Sabia lui Stefan cel Mare”, colectia de artefacte ce au apartinut profetului Mahomed, patriarhilor Moise si Iosif. Astfel gasim toiagul lui Moise, sau turbanul lui Iosif. (personal nu cred ca sunt originalele, dar asta e alta discutie)

Se poate admira tronul sultanului, camerele in care traiau femeile din haremul sultanului, salonul de primire, biblioteca sultanului Ahmed al III lea, colectia de tezaure : aur si diamante.

TUNELUL BEYOGLU – In apropierea podului Galata se gaseste o linie de metrou scurta care asigura legatura intre cartierul Galata si zona Beyoglu. Constructia a fost realizata intre anii 1871 -1876 de catre inginerul francez Eugene Henry Gavand. In 1875 cand a fost data in folosinta linia acest metrou era tras de cai. Acesti cai strabateau tunelul in 19 secunde. Astfel metroul din Istanbul era cel de-al doilea ca vechime din lume dupa metroul englez. In anul 1914 metroul a devenit electric, iar tunelul era strabatut tot in 19 secunde. Din acest motiv a fost numit si Tramvaiul Nostalgiei.

PALATUL DOLMABAHCE – In fata palatului Dolmabahce se gaseste Turnul Ceasului Dolmabahce construit in 1890 la porunca sultanului Abdulhamid din marmura. Ceasurile de pe cele patru fete sunt de origine franceza fiind ceasuri Paul Garnier.

Incepand cu secolul al XIX lea otomanii intrand in contacte stranse cu marile puteri domnitoare ale Europei si-au dorit constructia unui palat ca al europenilor cu gradini largi, saloane mari si fastuoase.

Cand turcii au cucerit Istanbulul au ancorat cu navele in golful de la Dolmabahce. Intre anii 1611 -1614 sultanul Ahmet I a ordonat umplerea golfului respectiv cu pamant si constructia Palatului Besiktas din lemn. Palatul din lemn a ars, iar sultanul Abdulmecit I intre anii 1843 – 1856 a ordonat constructia actualului palat. Acelasi sultan si-a mutat resedinta de la Palatul Topkapi la Palatul Dolmabahce.

In interior nu este voie sa faci poze. Daca esti prins risti sa iei amenda foarte mare. Marmura folosita a fost adusa din Insula Marmara, piatra de alabastru provine din Egipt, iar profirul din localitatea antica Bergama. Pentru ornamentele de aur si argint ale palatului s-au folosit 14 tone de aur si 40 de tone de argint. Candelabrele sunt superbe si sunt realizate in totalitate din cristal.

In cladirile adiacente palatului se gasesc si alte expozitii cum ar fi expozitia de ceasuri.

MINIATURK

Miniaturk este un muzeu in aer liber deschis la 2 mai 2003 si este format din machete construite dintr-un plastic special, rezistent la intemperii, la scara de 1/25. Aceste machete reprezinta constructii de pe teritoriul Turciei si de pe teritoriul Imperiului Otoman. Astfel pe o suprafata de 60000 mp se intind 62 de constructii din Istanbul, 60 de constructii din Anatolia si 135 de constructii din Imperiul Otoman. Pe langa aceste constructii sunt construite diorame cu trenulete si barci care navigheaza pe Marea Neagra.

In cadrul complexului se gaseste  si un muzeu din cristal care imbina tehnica 3D cu lumina si laserul. Cele 16 piese din cristal ce reprezinta obiective din Istanbul au fost gravate cu raze laser. Astfel intalnim printre ele obiectivele turistice descrise in acest articol.

Pretul biletului include si ghidul audio intr-o limba de circulatie internationala aleasa de vizitator. Astfel la fiecare obiectiv scanezi codul de bare si asculti povestea machetei respective.

Croaziera pe Bosfor a durat doua ore plecand din portul Eminonu si in cadrul plimbarii ne-au fost prezentate obiectivele principale de pe tarmul european si tarmul asiatic. Croaziera a fost facuta pe timp de noapte lucru ce a facut ca orasul sa fie mai frumos si mai misterios. Personal am facut croaziera si pe timpul zilei, dar mai interesant a fost pe timpul noptii.

tarmul asiatic al istanbulului

Pe malul european intalnim zona Galata cu Turnul Galatei si Moscheea Araba. Turnul Galata are o inaltime de 61 de m si din varful lui se deschide o panorama frumoasa asupra orasului. Fiind prea aglomerat nu am putut sa urcam in turn. Se pare ca turnul a fost construit intre anii 1348-1349, iar in timpul stapanirii venetiene asupra bizantinilor facea parte din zidul de aparare construit de acestia. In secolul al XVIII lea cartierul Galata devine cartierul negustorilor europeni si mai apoi locul unde se gasesc ambasadele unor state europene.

Urmeaza o serie de vile pentru ca mai apoi sa intalnim Moscheea Dolmabahce si Palatul cu acelasi nume. Moscheea Dolmabahce a fost construita la porunca mamei sultanului Abdulmecit (sultan ce a construit si Palatul Dolmabahce). Aceasta era cunoscuta pentru actele de caritate facute pentru saracii orasului. Astfel din porunca mamei sultanului a fost construit un Spital al Saracilor si a fost intemeiata o fundatie ce se ocupa de copiii nevoiasi.

Inainte de primul pod peste Bosfor intalnim cartierul Ortakoy un cartier cunoscut pentu toleranta religioasa. Aici traiesc la un loc si se roaga musulmani, evrei, crestini de sute de ani fiecare in lacasurile lor de cult. (moschei, sinagogi, biserici). La piciorul podului intalnim Moscheea Ortakoy.

Stramtoarea Bosfor face legatura dintre Marea Neagra si Marea Maramara si desparte cele doua continente Europa si Asia. Numele de Bosfor vine din mitologie de unde aflam ca marele Zeus dorea sa isi protejeze iubita pe nume Io de gelozia sotiei sale Hera. Astfel Zeus si-a transformat iubita intr-o vitea. Hera insa a aflat si a trimis o musca ca sa o agaseze. Ca sa scape de musca Io a sarit peste apa care a primit numele de „bous” (vitel) si „phoros” (trecere) rezultand Bosphorus.

Primul pod de vase peste Bosfor a fost construit in anul 508 i.Hr. de catre Darius regele Imperiului Persan cand a trecut din Asia in Europa cu o armata de 70000 de osteni pentru a lupta cu scitii din Dobrogea Romaniei.

Cand comertul maritim a luat amploare prin stramtoarea Bosfor au fost construite pe cele doua tarmuri turnuri de control si faruri ramase pana in timpurile noastre. Imperiul Bizantin si apoi otomanii au construit pe malul Bosforului resedinte de vara, palate si gradini.

In anul 1973 a fost construit primul pod peste Bosfor care lega Europa de Asia numit Podul Bosfor sau Ataturk. Podul are lungimea de 1560 m, latimea de 33 de m si inaltimea de 165 m, iar distanta dintre cei doi piloni de sustinere este de 1074 m. Accesul pietonal este interzis din motive de securitate. (suicid)

In anul 1988 a fost construit al doilea pod ca urmare a traficului intens de masini fiind numit Podul Fatih Sultan Mehmet. Podul este suspendat la 64 m deasupra nivelului marii si are o lungime totala de 1510 m si o latime de 39 m.

In anul 2016 a fost inaugurat al treilea pod peste Bosfor numit Podul Yavuz Sultan Selim. Acest pod contine o autostrada cu 8 benzi si o cale ferata cu 2 linii. Inaltimea turnurilor de sustinere este de 322m, iar calea ferata are 1408 m. Poza de la https://www.ysskoprusuveotoyolu.com.tr/

P.S. Majoritatea obiectivelor turistice din Istanbul prezentate mai sus sunt in renovare asa ca momentan se pot vizita doar partial.

Am intercalat in articol si poze din prima mea calatorie la Istanbul pentru a face o descriere vizuala cat mai completa a locurilor vizitate.

A fost o excursie frumoasa, cu oameni minunati si ma bucur ca am putut sa socializam si sa ne simtim bine impreuna.

Multumim lui Rares de la Emera Vision pentru pozele frumoase facute in cadrul excursiei si postate pe pagina de facebook de la Hai sa Socializam.

Un gând despre “Weekend la Istanbul

  1. Pingback: La pas prin Veliko Târnovo – peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.