Saptamana aceasta am ajuns pentru prima oara in orasul Ziminicea in interes de servici. Desi nu este un oras mare si nici turistic nu este dezvoltat, totusi este o asezare cu traditie in tara noastra care merita sa fie vizitata.
Acest oras port, situat la Dunare, se remarca prin faptul ca este cel mai sudic punct al Romaniei si totodata este asezat pe vatra uneia din cele mai vechi cetati geto – dace din Muntenia, si anume Cetatea Zimnidava. Acolo este un sit arheologic, pe care nu l-am vizitat, deoarece mi s-a spus de catre localnici ca nu este nimic amenajat.
Orasul Zimnicea face parte din judetul Teleorman si se invecineaza cu orasul bulgar Svistov (orase despartite de fluviul Dunarea). Se poate trece la vecinii bulgari cu bacul si cu vaporasul care efectueaza curse dus intors pe relatia Ziminicea –Svistov.
Ceea ce mi-a placut in mod deosebit este faptul ca acest oras este un oras linistit.
Infiintarea firmei InterAgro in acest oras, a facut ca portul sa redevina un important punct de transport si distributie al cerealelor.
In anul 1901, Alexandru Vlahuta, in cunoscuta lucrare, “Romania Pitoreasca” , amintea de oraselul Zimnicea : “vechea si bogata schela de grane – capitala tinutului Teleorman acum saizeci de ani, cand pentru paza si carantinele tarii, se oranduise ca orasele de pe marginea Dunarii sa fie resedinti de judete”.
Pe malul fluviului, se gasesc silozurile cu cereale, de unde granele pleaca pe Dunare in diferite parti ale Europei. La Zimnicea s-a construit de catre Ioan Nicolae patronul firmei InterAgro, o rafinariei de bioetenol (combustibil ecologic).
Odata cu aceste investitii s-a amenajat si malul Dunarii in dreptul orasului.
Tot aici s-a amenajat o plaja si o discoteca.
Drumul spre plaja trece prin padurea din lunca Dunarii, un loc frumos unde am oprit ca sa putem sa ascultam concertul incantator al pasarelelor.
Centrul orasului este simplu dar plin de verdeata si flori, cu un parc frumos amenajat, in care se aud pasarile cantand.
Asadar daca aveti ocazia sa treceti prin zona si putin timp la dispozitie nu strica sa va deconectati un pic de la stresul cotidian si sa mergeti pe malul Dunarii. Va asigur ca nu o sa regretati.
Parasind orasul Zimnicea, ne indreptam spre orasul Corabia, in a carui apropiere descoperin ruinele CETATII SUCIDAVA. In drumul spre Sucidava ne abatem prin localitatea Islaz, locul de unde la 9 iunie, a pornit Revolutia de la 1848 din Tara Romaneasca. Cunoscuta Proclamatie de la Islaz, redactata de I.Heliade Radulescu si citita de Popa Sapca este considerată ca fiind prima constituție modernă a României.
De pe panoul informativ, aflat la intrarea in cetate, aflam ca Sucidava a fost un important centru cultural si economic al tribului getic, “sucii”. De aici vine si numele de Sucidava.
Dupa cucerirea romană, la Sucidava a fost construit un castru roman. In timpul domniei imparatului Aurelian, ca urmare a intensificarii atacurilor triburilor barbare si al dacilor liberi, acesta va construi o cetate de aparare. Mai tarziu, imparatul Constantin cel Mare, va recladi cetatea deteriorata si va construi si un pod peste Dunare la Sucidava.
In timpul invaziei hunilor, Sucidava va fi iar distrusa, iar intre anii 527 – 533 este refacuta de imparatul Iustinian. Ca urmare a atacului avarilor si apoi a slavilor, cetatea este abandonata. Vestigiile istorice de vizitat sunt : Poarta de Vest, Fantana Secreta, Cladirea cu Hypocaust, Basilica Paleobizantina, zidurile, precum si Muzeul de Istorie.
Programul de vizitare este de Luni – Vineri : 09 -18 ; Sambata – Duminica : 09 – 13.
Poarta de Vest
Fantana Secreta
Cladirea cu Hypocaust
Basilica Paleobizantina
Muzeul de Istorie
Chiar m-ai facut curios.
ApreciazăApreciază
MA NUMESC GEORGE, M-AM NASCUT IN ZIMNICEA SI POT SPUNE DESPRE ACEST ORAS CA INTR-ADEVAR MERITA VIZITAT. CU SINCERITATE POT SPUNE CA ESTE UN LOC LINISTIT. ACUM LOCUIESC IN MADRID (oras foarte zgomotos) DE CATIVA ANI, SI POT SPUNE CA-I DUC DORUL. DORESC SA REVIN DIN NOU ACASA……
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru comentariu si va asteptam sa reveniti acasa cu bine. Nicaieri nu-i ca acasa…
ApreciazăApreciază