Orasul Zimnicea si Cetatea Sucidava


Saptamana aceasta am ajuns pentru prima oara in orasul  Ziminicea in interes de servici. Desi nu este un oras mare si nici turistic nu este dezvoltat, totusi este o asezare cu traditie in tara noastra care merita sa fie vizitata.

DSCF2034

Acest oras port, situat la Dunare, se remarca prin faptul ca este cel mai sudic punct al Romaniei si totodata este asezat pe vatra uneia din cele mai vechi cetati geto – dace din Muntenia, si anume Cetatea Zimnidava. Acolo este un sit arheologic, pe care nu l-am vizitat, deoarece mi s-a spus de catre localnici ca nu este nimic amenajat.

DSCF1971

Orasul Zimnicea face parte din judetul Teleorman si se invecineaza cu orasul bulgar Svistov (orase despartite de fluviul Dunarea). Se poate trece la vecinii bulgari cu bacul si cu vaporasul  care efectueaza curse dus intors pe relatia  Ziminicea –Svistov. DSCF1976

Ceea ce mi-a placut in mod deosebit este faptul ca acest oras este un oras linistit.

DSCF1972

Infiintarea firmei InterAgro in acest oras, a facut ca portul sa redevina un important punct de transport si distributie al cerealelor.

In anul 1901, Alexandru Vlahuta, in cunoscuta lucrare, “Romania Pitoreasca” , amintea de oraselul Zimnicea : “vechea si bogata schela de grane – capitala tinutului Teleorman acum saizeci de ani, cand pentru paza si carantinele tarii, se oranduise ca orasele de pe marginea Dunarii sa fie resedinti de judete”.

DSCF1969

Pe malul fluviului, se gasesc silozurile cu cereale, de unde granele pleaca pe Dunare in diferite parti ale Europei. La Zimnicea s-a construit de catre Ioan Nicolae patronul firmei InterAgro, o rafinariei de bioetenol (combustibil ecologic).

DSCF1979

Odata cu aceste investitii s-a amenajat si malul Dunarii in dreptul orasului.

DSCF2003

Tot aici s-a amenajat o plaja si o discoteca.

DSCF1998

DSCF2017

Drumul spre plaja trece prin padurea din lunca Dunarii, un loc frumos unde am oprit ca sa putem sa ascultam concertul incantator al pasarelelor.

DSCF1993

Centrul orasului este simplu dar plin de verdeata si flori, cu un parc frumos amenajat, in care se aud pasarile cantand.

DSCF2026

Asadar daca aveti ocazia sa treceti prin zona si putin timp la dispozitie nu strica sa va deconectati un pic de la stresul cotidian si sa mergeti pe malul Dunarii. Va asigur ca nu o sa regretati.

DSCF2024

Parasind orasul Zimnicea, ne indreptam spre orasul Corabia, in a carui apropiere descoperin ruinele CETATII SUCIDAVA. In drumul spre Sucidava ne abatem prin localitatea Islaz, locul de unde la 9 iunie, a pornit Revolutia de la 1848 din Tara Romaneasca. Cunoscuta Proclamatie de la Islaz, redactata de I.Heliade Radulescu si citita de Popa Sapca este considerată ca fiind prima constituție modernă a României.

De pe panoul informativ, aflat la intrarea in cetate, aflam ca Sucidava a fost un important centru cultural si economic al tribului getic, “sucii”. De aici vine si numele de Sucidava.

Dupa cucerirea romană, la Sucidava a fost construit un castru roman. In timpul domniei imparatului Aurelian, ca urmare a intensificarii atacurilor triburilor barbare si al dacilor liberi, acesta va construi o cetate de aparare. Mai tarziu, imparatul Constantin cel Mare, va recladi cetatea deteriorata si va construi si un pod peste Dunare la Sucidava.

In timpul invaziei hunilor, Sucidava va fi iar distrusa, iar intre anii 527 – 533 este refacuta de imparatul Iustinian. Ca urmare a atacului avarilor si apoi a slavilor, cetatea este abandonata. Vestigiile istorice de vizitat sunt : Poarta de Vest, Fantana Secreta, Cladirea cu Hypocaust, Basilica Paleobizantina, zidurile, precum si Muzeul de Istorie.

Programul de vizitare este de Luni – Vineri : 09 -18 ; Sambata – Duminica : 09 – 13.

Poarta de Vest

Fantana Secreta

Cladirea cu Hypocaust

Basilica Paleobizantina

Muzeul de Istorie

Publicitate

3 gânduri despre “Orasul Zimnicea si Cetatea Sucidava

    1. GEORGE

      MA NUMESC GEORGE, M-AM NASCUT IN ZIMNICEA SI POT SPUNE DESPRE ACEST ORAS CA INTR-ADEVAR MERITA VIZITAT. CU SINCERITATE POT SPUNE CA ESTE UN LOC LINISTIT. ACUM LOCUIESC IN MADRID (oras foarte zgomotos) DE CATIVA ANI, SI POT SPUNE CA-I DUC DORUL. DORESC SA REVIN DIN NOU ACASA……

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.