Hoinarind prin Lvov


Zilele trecute m-au gasit in frumosul oras Liov (Lwow in poloneza, Lemberg in germana) din Ucraina intr-o excursie oraganizata de agentia Panda Tur din republica Moldova (una din cele mai mari agentii tour-operator din Moldova) cu sediul in Chisinau. Multumesc pe aceasta cale ghidului Mihai Ceban si prietenilor sai care au facut ca aceasta plimbare sa fie una frumoasa. Calatoria noastra a pornit din Chisinau pe traseul Balti – Edinet – Cernauti – Kolommea – Ivan Franko – Lvov si retur.

Deoarece Lvov -ul este un oras intins si incarcat de istorie nu voi putea sa descriu tot intr-o simpla postare asa ca voi incerca sa amintesc cate ceva din farmecul de odinioara si de astazi al orasului, restul lasandu-va pe dumneavoastra cititorii acestor randuri sa le descoperiti, daca veti dori sa vizitati orasul. In randurile de mai jos voi incerca sa amintesc si despre legaturile istorice ale romanilor cu locuitorii acestui oras.

Pe langa cladirile cu arhitectura si incarcatura istorica deosebita pe mine personal m-au fascinat cafenelele, ciocolata si orasul subteran.

Sa pornim asa dar la drum…..

Orasul LVOV este un oras situat in vestul Ucrainei si face parte din vechea provincie Galitia. Orasul s-a dezvoltat datorita asezarii sale geografice la intersectia drumurilor comerciale care mergeau de la Cracovia spre Kiev si Marea Neagra si de la raionul Halici din vechea provincie Pocutia spre Moldova si Balcani.

  • In anul 1256 din cauza atacurilor armate ale tatarilor, un print polonez cu  numele de  Halicki Danilo intemeiaza impreuna cu fiul sau Leo o cetate fortificata. De la numele lui Leo provine si numele orasului Lviv ( Lvov). Astfel pe stema orasului apare un leu, in oras sunt multe statui cu lei iar toate cosurile de gunoi din Liov sunt turnate din fonta si au imprimate pe ele o fata de leu.

  • Pana in anul 1340 cetatea a rezistat atacurilor armatelor tatare, unguresti si ale Cavalerilor Teutoni. In anul 1340 este ales conducator al cetatii regele polonez Cazimir al III lea cel Mare, astfel ca cetatea intra in componenta statului polonez si pentru 3 secole este administrata de regii polonezi din dinastia Jagiello. In aceasta perioada cetatea a cunoscut o puternica inflorire economica, sociala  si culturala.
  • In anul 1380 fortareata Lvov este declarata oras si devine capitala provinciei Galitia. De la inceput in acest oras au trait in armonie deplina rusi, germani, armeni, evrei, tatari, greci si romani.
  • Incendiile din anii 1494, 1511 și 1527,  ascensiunea otomanilor care au cucerit Constantinopolul (1453) si cetatea Chilia de la Marea Neagra (1484) au facut ca dezvoltarea orasușui sa stagneze, deoarece pierderea acestor cetati insemna interuperea legaturilor comerciale cu penisnsula Balcanica. Deasemenea in acea perioada si  razboaiele duse de polonezi cu moldovenii, turcii si tatarii au dus la slabirea economica a orasului.

Dar de ce armatele poloneze se bateau cu cele moldovene?

La 6 octombrie 1408 domnitorul roman Alexandru cel Bun (1400-1432) da drept de libera trecere prin tara noastra a negustorilor din Lvov. Odata cu acest decret in componenta Moldovei va intra si  vechea provincie poloneza Pocutia cu capitala la Kolommea. (provincie vecina cu Galitia si implicit cu Lvov-ul). Regele polonez avand nevoie de bani se imprumuta in anul 1388 la domnitorul Petru  Musat, lasand ca gir Pocutia. In timp polonezii nu au mai inapoiat banii romanilor asa ca de multe ori Pocutia a fost camp de lupta intre armatele moldovene si poloneze, pana cand constransi de situatia geo-politica romanii au renuntat la Pocutia si au pierdut implicit si banii.

Lvov-ul era principalul oras polonez care facea negot cu Tara Moldovei. De numele acestui oras sunt legate personalitatile culturii moldovene din sec XIV- XVI. Cronicarul Grigore Ureche si domnitorul Petru Rares au facut studiile la Lvov. Ierarhul Dosoftei a studiat la Scoala Fratiei Ortodoxe din Lvov intemeiata de Petru Movila. In zona Lvov-ului si in Pocutia erau o multime de sate de vlahi.

  • La data de 3 iulie 1460 Stefan cel Mare reinnoieste privilegiile negustorilor polonezi din Lvov.
  • In anul 1503 cu un an ianinte de moartea sa , Stefan cel Mare numeste la Kolommea si Haliciu parcalabi moldoveni si merge sa se intalneasca cu solii polonezilor pentru a hotari soarta provinciei Pocutia. In loc de soli polonezii trimit o armata care izgoneste autoritatile moldovenesti din Pocutia. Fiind pe moarte Stefan cel Mare nu reactioneaza imdiat, dar fiul sau Bogdan va recuceri in 1504 Pocutia invingandu-i pe polonezi si inaintand cu armata moldoveneasca dincolo de granitele Pocutiei pana la portile orasul Lvov in aprilie 1509.
  • In mai 1564 domnitorul moldovean Stefan Tomsa este decapitat de catre regele polonez in piata orasului Lvov. Tot la Lvov vor sfarsi si alti domni ai Moldovei :  Nicoara Potcoava (1578) (frate de mama cu Ioan Voda cel viteaz) si Iancu Voda Sasul (28 septembrie 1582), copil din flori al domnitorului Petru Rares. Trupul sau va fi inmormantat la manastirea bernardinilor din Lvov, pentru ca mai apoi trupul domnitorului sa se piarda, deoarece in anul 1817 guvernatorul austriac al Lvov-ului a dat porunca ca sa fie scoase toate sicriile din manastire si sa fie ingropate in noile cimitire de la marginea orasului.
  • Voievozii romani au devenit in timp ocrotitori ai drepturilor credinciosilor ortodoxi din Polonia astfel ca domnitorul moldovean Miron Barnovschi restaureaza vechea biserica romaneasca de la Lvov. Incendiul din 1527 a mistuit si biserica ortodoxa din Lvov care a fost reconstruita  pana la data de 15 august 1559 de voievodul roman Alexandru Lapusneanu.

http://fototecaortodoxiei.ro/758-ilustrata-cu-biserica-romaneasca-de-la-lvov-polonia

  • Un alt roman care a avut legaturi cu orasul Lvov a fost Mitropolitul Kievului, Petru Movila (1596-1646), fiu al domitorului Tarii Romanesti si al Moldovei, Simion Movila. Petru Movila a fost stranepotul domnitorului Petru Rares, iar familia sa a a jucat un rol important in istoria Moldovei. De precizat ca familia sa a fost o familie apropiata de regii polonezi. Nascut la Suceava, Petru Musat isi incepe scoala in Moldova si o termina la scoala ortodoxa din Lvov. La 28 aprilie 1633 Petru Movila devine mitropolit al Bisercii ortodoxe ucrainiene –  ruse din Polonia avand sub jurisdictia sa Kievul, Galitia si Rusia.
  • In anul 1630 la Lvov se tipareste Octoihul iar la 16 ianuarie 1631 are loc resfintirea Biseicii ortodoxe romane din Lvov.

Octoihul (sau Ohtoih, din limba greacă oktoihos sau „opt tonuri”) este o carte bisericească destinată cultului ortodox, care cuprinde cântările fiecărei zile din săptămână pe opt glasuri (tonuri), fiecărei săptămâni consacrându-i-se succesiv câte un glas. Octoihul mare cuprindea toate zilele săptămânii, în timp ce octoihul mic era un extras din cel mare, care cuprindea doar duminicile. A fost compus de teologul bizantin Ioan Damaschinul în secolul al VIII-lea. (sursa DEX)

  • In secolul al XVI lea orasul cunoaste o noua dezvoltare aparand multe cladiri in stil renascentist cu influente din diferite culturi si se infiinteaza Universitatea din Lvov.
  • Asediat de cazaci si suedezi in anul 1704 orasul este jefuit de suedezi, apoi refacut de polonezi pentru ca in anul 1772 orasul sa intre sub ocupatia austriaca. Aceasta a fost o perioada de persecutie a crestinilor ortodoxi, s-au inchis scoli si manastiri si sa incercat germanizarea societatii. Cu toate acestea ocupatia austriaca a fost de bun augur, orasul cunoscand o dezvoltare spectaculoasa.
  • In anul 1867 provincia Galitia cu capitala la Lvov isi declara autonomia, iar orasul intra intr-o noua faza de dezvolatere.
  • In anul 1907 incepe conflictul polono ucrainian, pentru ca in 1914 armatele rusesti sa ocupe orasul.
  • In 1915 austriecii recuceresc Lvov-ul iar in anul 1918 dupa terminrea razboiului partea de est a provinciei Galitiei este data prin tratat Ucrainei.
  • La 15 martie 1923 in urma tratatului de pace de la Riga, Lvov-ul reintra sub dominatia poloneza.
  • In septembrie 1939 prin pactul Ribentrop Molotov, Lvov-ul intra sub ocupatia stalinista, ca mai apoi dupa destramarea URSS sa ramana intre granitele statului Ucraina.

OBIECTIVE TURISTICE DIN LVOV

  • PIATA CENTRALA RYNOK

Ansamblul arhitectural al zonei comerciale principale a început sa prinda contur în secolul al XIV-lea pe modelul orașelor medievale europene. Piata centrala este inconjurata de 44 de case construite în stiluri diferite (renascentist, baroc si gotic).

Anumite elemente ale arhitecturii gotice din secolele XV-XVI sunt pastrate in subsolurile si parterele multor case. Aici se gasesc numeroase cafenele, pub-uri, restaurante si magazine care au amenajate sali tematice in subsoluri si tuneluri subterane.

Tot intr-un tunel de sub oras se gaseste si primul restaurant tematic din Lvov, „Kryivka”, un restaurant interzis rusilor si care are ca parola de acces SLAVA UKRAINE – adica Cinste Ucrainei. Acest restaurant te introduce in atmosfera creata de armata partizanilor ucrainieni din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Localul se gaseste vizavi de Turnul cu Ceas si este destul de greu de gasit deoarece nu are nici un indicator. Am pus o poza mai jos ca punct de reper.

Dupa ce gasiti usa, bateti in ea si iese la dumneavoastra un paznic care va cere parola de acces care este „Slava Ucraina”. Raspusul primit este „‘Glorie Eroilor”. Apoi sunteti intrebat in ucrainieana daca in grup sau dvoastra sunteti rus sau comunist. Daca ati  spus nu, primiti un pahar de vin din miere (hidromel), intrati in biblioteca de unde coborati in subsol urmarind indicatoarele si ajungeti la „buncarul atomic”.

Pe pereti gasiti o varietate de arme si artefacte nationale iar ospatarii sunt imbracati in uniforme militare. Intrati in „buncarul atomic la nivelul -2 unde veti vedea un reactor nuclear inalt cat 3 nivele si un panou de comanda facut din antichitati (cantare analogice – cu limba, televizoare vechi, tevi de fier, etc), apoi urcati pe scarile metalice pana ajungeti pe platforma cladirii de unde se poate vedea orasul. Coborati platforma si va opriti in restaurant unde veti fi servit ireprosabil de ospatari inbracati in uniforme militare. Mancaea este servita in vase militare.Preturile nu sunt mari la nici un local, asa ca incercati bucatele traditionale ucrainiene. Recomand shaslick-ul – un preparat facut din carne de miel, porc sau vita marinata , taiat bucatele, pus la frigider apoi infipt intr-o frigaruie si prajit la gratar.

Fabrica de ciocolata Lvov.

In epoca medievala orasul Lvov a fost cunoscut pentru produsele de patiserie delicioase si pentru ciocolata produsa aici care din sec XIX este exportata in marile orase europene. Aici veti gasi oale uriase cu ciocolata alba, cu lapte, neagra etc care asteapta sa fie preparate si sa fie turnate in diferite forme cum ar fi pantofi de dama, inimioare, tablete…

Fabrica are magazin de desfacere si cafenea unde se poate savura orice produs din cafea sau ciocolata. https://www.facebook.com/LvivHandmadeChocolate/?pnref=story

Un alt local cu un subsol interesant este „Casa Cafelei” sau Fabrica de cafea din Lvov. Aceasta fabrica este singura „mina de cafea” din lume datorita decorarii peretilor din subsol cu boabe de cafea si prezentei in salile sale a diferitelor unelte folosite la minerit.

Fabrica s-a deschis la 25.12.1675. Inca de la intrare te copleseste mirosul de cafea si multimea de saci din canepa cu cafea din toate colturile lumii, apoi treci in incaperea cu utilajele de prelucrare si de „extragere din mina”a cafelei si cobori in subsolul ai carui pereti sunt acoperiti complet cu boabe de cafea.

Un alt local interesant unde se poate manca bine si se poate bea berea locala (care este foarte buna) este Teatrul berii Lvov.

Aceasta bere produsa la Lvov este recunoscuta pentru calitatea ei la nivel international. In local se gasesc instalatiile de distilarie care te servesc cu 3 tipuri de bere : blonda, rosie si bruna. Alaturi de hamei propaspat folosesc si alte ingrediente : flori de soc, muguri de brad sau pin, floarea soarelui, etc. In timp ce savurezi berea din halbe de 250 ml, esti acompaniat de muzica de calitate cantata de formatia de alamuri a localului. Mai mult daca clientii doresc o anumita melodie, formatia este gata sa o cante.

Ca un sfat daca intrati intr-o cafenea sau restaurant nu uitati sa vizitati si subsolul acestora care te duce printre zidurile vechi de caramida ale orasului. Deasemnea urcati pe scarile inguste de lemn pana la etajele superioare si iesiti pe platforma metalica special construita pentru a privi orasul.

PIATA este placut animata de formatiile de muzica sau de solistii singuratici care te incanta cu melodiile lor. Pe langa cantareti intalnim baieti si fete imbracati in port traditional si medieval care cat este ziua de mare merg prin piata si te invita sa degusti produsele locului si sa te insoteasca contra cost in tururi ale orasului. In piata intalnim numeroase statui cum ar fi cea a zeului Neptun, zeitei Diana si a lui Adonis.

In centrul pietei troneaza ca un simbol al orasului CLADIREA PRIMARIEI, unde la parterul acesteia gasim un Centru de informare turistica. Intarea principala in primarie este pazita de 2 lei uriasi de piatra. Prima cladire a primariei a fost construita din lemn in anul 1381 si mai tarziu reconstruita de mai multe ori pana la forma actuala.

Cladirea este dominata de TURNUL CU CEAS de unde dupa ce urci 408 trepte ajungi pe platforma  de belvedere a orasului. De aici se poate vedea orasul in toata splendoarea sa.

  • TEATRUL SI OPERA DIN LVOV

Trebuie precizat ca locuitorii orasului Lvov sunt oameni talentati, care iubesc muzica, frumosul si mai mult decat atat in ultimul timp in Lvov s-a constitutit un puternic centru IT al Ucrainei (cum sunt la noi orasele Cluj si Brasov).

Cladirea operei si  a teatrului este una din cele mai frumoase din Europa, alaturi de cele din Viena si Odessa. Constructia fiind facuta in timpul stapanirii austriece este asemantoare omoloagei sale din Cluj Napoca.  Fatada este acoeperita cu numeroase figuri sculptate, figuri ce reprezinta artele, viata, dragostea si gloria.

  • HIGH CASTLE

Un pic mai departe de centrul orasului intalnim pe un deal (413m) in mijlocul unui parc , High Castle. Pe partea de sus a dealului, intalnim o ramasita din asezarea fortificată a prințului Danilo Galitsky construita in secolul al 13-lea.

In 1362, cetatea a fost reconstruită de regele polonez Cazimir care a cucerit Galicia. In secolul al 19-lea, castelul a fost aproape demolat. Parc „High Castle” este un alt punct de observație. Accesul se face pe o scara si un drum pietruit care duce pana sus unde gasim o uriasa girueta si steagul Ucrainei fluturand in vant.

Trebuie precizat ca ucrainienii sunt foarte nationalisti si limba vorbita este cea ucrainiana. Desi cunosc si rusa sub a carui ocupatie au fost ucrainienii prefera sa nu o foloseasca asa ca va fi mai greu sa va intelegeti cu ei. Cat despre limba engleza la putine magazine de suveniruri am intalnit vanzatori care sa stie engleza.

  • BISERICA DOMINICANA

Biserica Dominicana este unul dintre cele mai importante monumente baroce din Lvov si a fost construita in anul 1745. Banii necesari constructiei au fost dati de catre Hatmanul Coroanei Iosif Potochi. Forma bisericii este eliptica, fiind asemanatoare cu stilul catedralei St. Carl din Viena. Pe fatada este scris in latina : SOLI DEO ET GLORIA. În perioada sovietică, biserica a fost închisă, iar clădirea a fost folosită ca muzeu al ateismului. Astazi la subsol exista un muzeu al istoriei religiilor si sunt organizate concerte de orga in fiecare duminica inceopand cu ora 15.

  • CAPELA BOIM

Capela este situată în apropierea zidurilor bisericii latine si este una dintre cele mai remarcabile monumente arhitecturale din Lviv. Capela a fost construită între anii 1609-1611 in stil renascentist. Cupola este încununata de o sculptură cu Domnul nostru Isus Hristos sezand pe tronul imparatesc.

  • BISERICA ARMEANA

Biserica armeană este una dintre cele mai vechi biserici din Lviv. In anul 2001 acest loc a fost resfintit, numele bisericii a fost eeînnoit astfel biserica avand acum hramul Adormirii Maicii Domnului. Există un cimitir armean cu monumente vechi (XVI-XVII) și capela de lemn „Calvaria” (XVIII) în curtea bisericii.

Intrarea in biserica se afla intr-o curte, care are 2 porti de acces. Biserica a fost construită în anul 1363 și a suferit mai multe refaceri.

  • CATEDRALA GRECO CATOLICA  SFANTUL YURIY (GEORGE)

Este una dintre cele mai frumoase ansambluri arhitecturale, construită in stil baroc. Prima a fost biserica de pe dealul Sf. Yur  si a fost fondata în timpul principelui Galiciei-Volyn in anii 1744-1770. In clopotnita intalnim cel mai vechi clopot din Ucraina (1341). Palatul Mitropoliei este situat în apropiere.

In anul 2001, Papa Ioan Paul al II-lea a rămas în acest palat în timpul vizitei sale în Ucraina. Începând cu anul 1998, catedrala Sf. Yur, împreună cu Centrul Istoric, este inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

  • UNIVERSITATEA DIN LVOV

Universitatea Națională Lvov numita după I. Franko este una dintre cele mai importante universități din Ucraina si una dintre cele mai vechi universități din Europa. A fost fondata din ordinul regelui polonez Yan Cazimir în 1661. Clădirea principală a universității a fost construită între anii 1877-1881.

Mai sunt multe edificii si muzee frumoase in Lvov pe care nu le vom mai prezenta. Adevarul este ca fiecare cladire din acest oras are propria ei istorie si cate un farmec aparte.

Va invit pe toti sa vizitai acest frumos oras si pot spune ca cea mai usoara cale de a ajunge in Lvov este cu masina personala. Curse de autocar nu sunt, iar cu avionul faci vreo 9 ore si cu 3 escale, neexistand cursa directa din Romania.

 


 


Publicitate

7 gânduri despre “Hoinarind prin Lvov

  1. CIPRIAN

    Cateva precizari:
    – denumirea frumosului oras este Liov in romana sau Lviv in ucraineana (Lvov e in rusa!);
    – orasul a fost intemeiat de regele Ruteniei Danylo Halytskyi (Daniel al Galitiei), print (cneaz) al Galitiei, care a denumit orasul in onoarea fiului sau, Lev (Leo), deci nu e vorba de un print polonez;
    – regiunea istorica se numeste Galiția si nu Galicia (regiune din Spania);
    – desi nu exista mijloc de transport direct, din Romania se poate ajunge f usor si ieftin la Liov:
    * din Sighetul Marmatiei se poate trece granita pe jos in Slatina/Solotvino, practic cele doua orase sunt unite, fiind despartite de podul peste raul Tisa care constituie si granita inte Romania si Ucraina; din Slatina exista tren direct zilnic spre Liov/Lviv;
    * din Suceava se poate lua un tren sau un autobuz spre Cernauti/Chernivtsi; din Cernauti exista trenuri directe zilnice spre Liov/Lviv;

    Apreciază

      1. CIPRIAN

        Mijloace de transport Romania – Ucraina si retur (actualizat mai 2017):

        1. Bucuresti – Suceava – Vadul-Siret, tren zilnic: Bucuresti (6,15), Suceava (13,09-13,26), Vadul-Siret (15,40), apoi legatura spre Cernauti cu tren local Vadul-Siret (17,43) – Cernauti/Chernivtsi (19,10); retur zilnic: tren local Cernauti/Chernivtsi (9,25), Vadul-Siret (11,08), apoi legatura spre Bucuresti cu tren Vadul-Siret (13,40), Suceava (15,50-16,03), Bucuresti (22,47);
        2. Bucuresti – Suceava – Cernauti – Kiev, tren „Bukovyna”, circula duminica: Bucuresti (6,15), Suceava (13,09-13,26), Cernauti/Chernivtsi (19,10-19,55), Hmelnitki/Khmelnytskyi (2,47), Vinita/Vinnitsia (4,46), Kiev/Kyiv (8,07); retur vineri, cu trenul „Bukovyna” Kiev/Kyiv (20,05), Vinita/Vinnitsia (23,01), Hmelnitki/Khmelnytskyi (0,46), Cernauti/Chernivtsi (7,10-9,25), Suceava (15,50-16,03), Bucuresti (22,47);
        3. Suceava – Vadul-Siret, tren local zilnic: Suceava (10,55), Vadul-Siret (12,55); retur zilnic: tren local Vadul-Siret (16,35), Suceava (18,46);
        4. Slatina (Sighetu Marmatiei) – Liov, tren zilnic: Slatina/Solotvyno – acces pietonal din Sighetu Marmatiei (17,45), Ujhorod/Uzhhorod (23,30), Liov/Lviv (5,55); retur zilnic: tren Liov/Lviv (20,50), Ujhorod/Uzhhorod (3,04), Slatina/Solotvyno (9,07), acces pietonal in Sighetu Marmatiei;
        5. Slatina (Sighetu Marmatiei) – Kiev, tren in zilele pare: Slatina/Solotvyno – acces pietonal din Sighetu Marmatiei (14,55), Liov/Lviv (0,45), Kiev/Kyiv (10,05); retur in zilele impare: tren Kiev/Kyiv (18,34), Liov/Lviv (3,46), Slatina/Solotvyno (13,42), acces pietonal in Sighetu Marmatiei;
        6. Suceava – Cernauti, autobuz zilnic: Suceava (luni – sambata: 13,00; duminica: 12,00), Cernauti/Chernivtsi (luni – sambata:15,30; duminica 14,30); retur zilnic: Cernauti/Chernivtsi (7,10), Suceava (10,55);
        7. Suceava – Cernauti, autobuz, luni, marti, miercuri, joi, vineri: Suceava (15,20), Cernauti/Chernivtsi (18,00); retur luni, marti, miercuri, joi, vineri: Cernauti/Chernivtsi (5,10), Suceava (8,55);
        8. Bucuresti – Suceava – Cernauti, autobuz, marti, miercuri, vineri, sambata: Bucuresti-Obor (16,00), Suceava (aprox. 3,30), Cernauti/Chernivtsi (6,00); retur luni, marti, joi, vineri: Cernauti/Chernivtsi (16,00), Suceava (19,30), Bucuresti-Obor (6,00);
        9. Bucuresti – Galati – Ismail – Odesa, autobuz, vineri, luni: Bucuresti-Gara de Nord (19,00), Galati (aprox. 23,00), Ismail/Izmayil (1,50), Odesa-Pryvokzalna (7,00); retur joi, duminica: Odesa-Pryvokzalna (17,30), Ismail/Izmayil (aprox. 22,40), Galati (aprox. 2,00), Bucuresti-Gara de Nord (6,00);
        10. Bucuresti – Kiev, avion, luni, miercuri, vineri, duminica: Bucuresti (17,05), Kiev/Kyiv (18,45); retur luni, miercuri, vineri, duminica: Kiev/Kyiv (14,40), Bucuresti (16,20);
        *Mai exista si variante cu tranzit prin Moldova: Bucuresti, Iasi – Chisinau, apoi legaturi spre: Kiev, Odesa, Liov etc.

        Pentru calatorii (excursii individuale) in Ucraina, Moldova sau Polonia, precum si pt. servicii de ghid personal, va stau la dispozitie, cipriancristea_2000@yahoo.com.

        Apreciază

  2. Pingback: Explorand vechea capitala a Poloniei, Cracovia – introducere | peregrinprinlume

  3. Pingback: Weekend la Cernauti | peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.