Publicat de: peregrinprinlume | noiembrie 19, 2012

Aventuri in Pestera Muierii

Comuna Baia de Fier asezata pe malul raului Galbenul face parte dintr-o zona turistica dezvoltata si poate fi ales ca punct de plecare in multe destinatii turistice in aceasta parte a Olteniei: traseul manastirilor – Manastirea dintr-un Lemn; Bistrita; Arnota; Horezu;Polovragi, traseul pesterilor: Pestera Liliecilor, Polovragi, Muierii, traseul Cheilor salbatice: Cheile Sohodolului, Galbenului, Oltetului, Bistritei, Costesti.

Tot aici in localitate se pot vizita: Pestera Muierii, Cheile Galbenului, se pot face trasee montane catre Muntii Capatanii, Lacul Petrimanu, Muntii Parang, statiunea Ranca, precum si trasee de alpinism pe Cheile Galbenului.

O sarbatoare specifica acestei zone este „Coborarea oilor de la munte” care marcheaza inceputul coborarii turmelor de oi la campie. Aceasta sarbatoare are loc  in a treia duminica din luna septembrie.

Oamenii din localitate sunt foarte sociabili si primitori. Ne-am cazat seara la Pensiunea Andreea (http://www.pensiuneaandreea.ro) o pensiune deosebita pe care o recomand celor care vin in zona. Aici voi aminti un caz hazliu. Eram pe drum cu fratele meu si sun la pensiune sa rezerv o camera cu 2 paturi. Fac rezervarea si cand ajungem la pensiune suntem intampinati de patroana de la pensiune care ne ureaza bine am venit si imi spune ca dupa vocea calda care am avut-o la telefon, dumneaei a crezut ca sunt cu prietena si ne-a pregatit camera cu inimioare.

O camera pe rosu cu trandafiri pe pat, cu inimi pe pereti, intr-un cuvant o camera cat mai romantica. I-am promis ca data viitoare cand am sa am o prietena si  am sa revin in zona o sa sun ca sa rezerv aceasta camera cu trandafiri. Mancarea de la pensiune a fost foarte buna (toate preparatele erau din curtea lor) si din belsug incat nu am putut sa facem fata la atata mancare (si totul la un pret foarte bun).

De la pensiune ne-am inreptat spre Pestera Muierii situata la 2 km de oras.

Ajuns la intrarea in pestera cu rucsacul in spate, aparatul foto la gat, lampa portabila pe cap (ca sa pot sa fac poze in pestera), ne intalnim cu un grup de elevi si profesori de la un liceu de la Braila, care cum ne vad au crezut ca sunt ghidul (pe care-l asteptatu) si au venit sa imi plateasaca intrarea. Am ras iar si de data asta de comicul situatiei si ne-am pregatit de intrarea in pestera impreuna cu adevaratul ghid.

Pestera Muierii poarta acest nume deoarece inca din cele mai vechi timpuri aici se refugiau din fata navalitorilor femeile si copii. Aceasta pestera s-a format datorita raului Galbenul care a sapat in interiorul muntelui. Pestera are o lungime de 7000 metrii din care portiunea rezervata turistilor este de 940 metrii, restul fiind a speologilor. Temperatura in interiorul pesterii este constanta in jurul valorii de 10 grade Celsius. Formele carstice care se intalnesc in aceasta pestera sunt: stalactitele, stalagmitele si coloanele (unirea celor doua). Este impartita in urmatoarele zone: Bazinele Mici, Orga, Sala Altarului, Domul mic, La Urs, Bazinele Mari, Casacada Inpietrita, Sala Minunilor, Sala Turcului, Sala Guano si iesirea.

Un exemplu de coloana il constituie „Orga” formatiune de culoare alba alcatuita din carbonat de calciu. Este denumita asa deoarece seamana cu acest instrument. Mergand pe drumul principal prima galerie a pesterii o constituie Galeria Altarului numita astfel de la coloanele care seaman cu un altar de biserica. In continuare vedem ca in imagini sala bisericii, amvonul, candelabrul mare, voalul miresei. Aici s-au turnat filme precum „Ciresarii”.

Mai jos veti vedea un schelet de urs, care a fost gasit in galeria Ursilor alaturi de alte 183 de asemenea schelete. Se pare ca caestia au disparut in urma apelor Potopului. Odata cu ei s-a gasit si un craniu de femeie cu o vechime (dupa cercetarile paleontologilor englezi) de 30000 ani, care avea varsta de 40 -45 ani.Acest craniu descoperit in anul 1952 se gaseste la Muzeul Grigore Antipa la Bucuresti. Urmeaza zona Bazinelor mari si Casacada Inpietrita unde drumul se ingusteaza in inaltime sitrebuie sa mergi pasul piticului dupa care se iese afara din pestera.

Partea pesterii destinata speologilor este formata din 4 galerii: Galeria Ursilor, electricienilor(descoperita de electricieni cand electrificau pestera), galeria rosie(datorata oxidului de fier, care da si numel localitatii Baia de Fier) si galeria Hades (aflata la nivelul raului pe verticala cu o adancime de 40 metrii pe verticala).

P.S. In episodul viitor va voi povestii despre Manastirea si pestera Polovragi. Pentru prietenii mei de la Braila, pozele pot sa le pun pe tranfer.ro.

Reclame

Responses

 1. Tony….imi placeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!
  Like pe FB!
  Multumesc mi-ai adus aminte de vizita mea in Pestera Muierii de acum 5-6 ani!

  Apreciază

 2. Supeer…imi place enorm de mult….poate ma duci si pe mn odata pe aici >;D<

  Apreciază

 3. […] Pestera Muierii. Despre aceasta pestera deosebita am vorbit intr-o postare anterioara :  https://peregrinprinlume.com/2012/11/19/aventuri-in-pestera-muierii/ […]

  Apreciază

 4. […] la stanga pe DJ665 ajungem in localitatile  Baia de Fier si Polovragi, unde se pot vizita Pestera Muierii, Pestera si Manastirea Polovragi. De aici se ajunge pe DN67 la Horezu si Ramnicu […]

  Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: