Cheile Butii, Valea Marii, Valea Lazaru si Cheile Sohodolului


CHEILE BUTII se gasesc pe raul Buta, afluent al raului Jiul de Vest (unul din cele 2 izvoare ale Jiului, izvoare care se unesc in localitatea Iscroni) si se gasesc pe raza frumoasei comune miniere Campu lui Neag, comuna care face parte din zona administrativa a orasului Uricani.

cheile butii si sohodolului

ORASUL URICANI este situat in partea de sud-vest a Depresiunii Petrosani, la poalele munţilor Retezat şi Valcan, strabatut de raul Jiul de Vest. Acest fost oras minier a reusit sa se profileze si sa se dezvolte in domeniul turismului datorita asezarii sale naturale. Va invit sa il cunoasteti mai bine la link-ul de mai jos :  http://www.turismuricani.ro/ro/turism/atractii-turistice.html

Accesul la chei se face din drumul national DN66A Petrosani – Baile Herculane urmand indicatorul spre Cheile Butii , la iesirea din localitatea Campu lui Neag (Acest drum trece prin pitorestile orase miniere : Vulcan, Lupeni, Uricani, Valea de Pesti si Campu lui Neag)

DSCF6363

Totodata Cheile Butii constituie calea sudica de acces in Parcul National Retezat. De la sosea se merge un km pe un drum neasfaltat pana la Complexul Turistic Cheile Butii de unde se desprinde poteca spre cheile cu acest nume. Drumul pana la chei este iluminat asa ca se pot vizita si noaptea.

DSCF6325

De la Complexul Turistic urcam usor pe marginea apei unde intalnim indicatorul „cruce rosie” care ne arata ca mai avem 300 m pana in chei si 2 ore si 1/2 pana la Cabana Buta. De la cabana Buta putem sa mergem spre frumosul lac glaciar Bucura pe traseul cu marcaj „cruce rosie” Cabana Buta – Saua Plaiul Mic – Poiana Pelegii – Lacul Bucura (timp de parcurs 7,8, ore din Cheile Butii).

DSCF6327

Drumul continua spre spectaculosii pereti ai cheilor inalti de 100 metri. Cheile sunt intrerupte din loc in loc de caderi de pietre. Intalnim un mic baraj care dreneaza prin lateral o parte din apele raului. Nu sunt lungi dar spre sfarsitul lor cheile se unesc, lasand un loc de trecere a apelor.

DSCF6336

DSCF6356

DSCF6344

DSCF6335

DSCF6353

DSCF6349

Mergand de la Uricani spre Cheile Butii intalnim pe partea stanga, drumul judetean DJ672C care duce la Lacul Valea de Pesti si la cabana cu acelasi nume. Acest lac este una din principalele surse de alimentare cu apa ale orasului Uricani. Daca se merge in continaure pe acest drum judetean se ajunge la frumoasele Chei ale Sohodolului. (Din spusele localnicilor am inteles ca drumul este prost, asa ca daca vreti sa ajungeti pe Cheile Sohodolului, faceti un ocol pe frumosul Defileu al Jiului)

Revenind la DN66A mergand spre Baile Herculane prin localitatea Valea de Brazi intalnim pe partea dreapta un lac mare limpede si curat inprejmuit cu un gard de sarma. Aici am aflat ca a fost o veche exploatare miniera care s-a umplut cu apa din cauza inactivitatii. In acest lac antropic veneau la scaldat si la plaja locuitorii din zona, pana cand s-a hotarat ingradirea lacului pentru a preveni accidentele.

DSCF6365

DSCF6366 DSCF6367

DSCF6372

DSCF6375

DSCF6376

VALEA MARII SI VALEA LAZARU

De la localitatea Valea de Brazi mergem pe DN66A pana intalnim  indicatorul catre Cabana Buta si catre fabrica de imbuteliere apa Perla Retezatului.

img_20160930_113437

img_20160930_113420

De aici continuam pe drumul forestier avand pe dreapta raul Lazarul, drum care se poate parcurge cu o masina cu garda sus. Mergem vreo 5 km cu masina pana la intersectia de mai jos.

img_20160930_112306

Lasam la  stanga drumul principal care merge spre Cabana Buta si continuam inainte spre Valea Marii si Valea Lazarului, ajungand la punctul de confluenta la celor 2 vai.

img_20160930_112242

img_20160930_104634

Mergand spre stanga prin albia raului ajungem la o salba de cascade (5 la numar). Prima cascada are 2 metri si se afla sub un bloc de stanca. La ultimile cascada nu am putut ajunge deoarece nu eram pregatit de munte, dar din descrierile localnicilor sunt magnifice.

Această prezentare necesită JavaScript.

In zona cascadelor 2 si 3 se merge si pe poteca si prin pietrele din albia raului, apoi drumul devine foarte anevoios. Ultima cascada are 20 metrii. Ceea ce te fascineaza este faptul ca acestea se succed una dupa alta creind un peisaj mirific.

Intorcandu-ne inapoi la intersectie continuam pe drumul forestier printre urzici si pomi si ajungem la Cascada Lazarului.

CHEILE SOHODOLULUI

Rezervatia Cheile Sohodolului este o arie naturala protejata, de interes national, cu o suprafata de 350 hectare asezata de-a lungul raului Sohodol si se intinde pe o lungime de 12 km. Aceasta rezervatie face parte din Situl Natura 2000 – Nordul Gorjului de Vest ROSCI0129. Aceste chei sunt printre cele mai impresionante din Romania, datorita numeroaselor fenomene carstice (pesteri, grote, tuneluri, doline, canioane) cuprinse in interiorul lor. Cheile Sohodoluluise gasesc in Muntii Valcan, fiind situate intre localitatea Runcu si Poiana Contului, la granita dintre  judetele Gorj si Hunedoara.

DSCF6467_cr

Accesul se poate face dinspre orasele miniere Petrila, Lupeni, Uricani pe drumul judetean DJ672C, sau dinspre orasul Targu Jiu prin localitatea Runcu. Din drumul national DN67D Targu Jiu – Baia de Arama in localitatea Runcu se face dreapta trecand prin satul Rachiti si centrul Comunei Runcu urmarind indicatoarele catre Cheile Sohodolului. Drumul prin chei este bun si se poate parcurge cu masina, bicicleta sau pe jos.

DSCF6473

DSCF6471

DSCF6470

DSCF6465

In interiorul cheilor se poate practica alpinismul, se pot studia numeroasele pesteri si se poate privi spectaculosul traseu al apelor raului Sohodol. De asemena se pot efectua trasee montane in Muntii Valcan.

La iesirea din comuna Runcu, inainte de pod, intalnim indicatoarele pentru inceputul a 2 trasee montane : Inelul Doamnei, Dalma Cazuta si Cheile Sohodolului.

DSCF6469

Inelul Domnitei sau Inelul de Piatra se afla la o inaltime de 190 m deasupra soselei si ar fi fost intrarea in Pestera Parlajului, pestera a carei galerie s-a prabusit. Astazi surprinde prin forma rotunda ca un inel.

DSCF6440

DSCF6441

DSCF6443

DSCF6448

Un alt fenomen carstic aproape unic il reprezinta „narile” . „Narile sunt 2 formatiuni carstice spectaculoase pe care raul Sohodol le-a creat aici. Seamana cu niste nari gigantice care parca miros apa care le trece pe dedesupt. Sunt 2 tuneluri ovoidale, cel mare lung de 76 m si cel mic cu o lungime de 57 m.

DSCF6444

DSCF6452

DSCF6453

Aceste 2 fenomene carstice pot fi vazute bine la sfarsitul Cheilor, acolo unde exista un punct de observatie format dintr-un foisor si un panou informativ.

DSCF6447

La intrarea in chei pe partea stanga se poate admira un altar inchinat Sfantului Ierarh Nectarie unde ard lumanari si sunt prezente cateva icoane. Acest altar a fost ridicat si sfintit la data de 09.12.2012 de catre un localnic bolnav de cancer care s-a vindecat cu ajutorul lui Dumnezeu si care in semn de recunostinta a ridicat acest altar.

Această prezentare necesită JavaScript.

Puteti gasi o harta detaliata a Cheilor Sohodolului la link-ul: https://sites.google.com/site/romanianatura60/home/carpatii-meridionali/valcan/cheile-sohodolului-runcu-trasee-nemarcate-muntii-valcan

Această prezentare necesită JavaScript.

Pentru iubitorii de speologie si pentru cei dornici sa cunoasca pesterile din aceasta zona va invit la lectura la :  https://sites.google.com/site/romanianatura59/home/carpatii-meridionali/valcan/explorari-speologice-in-bazinul-sohodol-muntii-valcan

P.S. Sigur nu poti sa cuprinzi in cateva cuvinte aceste splendori ale muntilor tarii nostre, dar macar putem sa mergem sa le vizitam si sa ne bucuram in mijlocul naturii binecuvantate care ne-a fost lasata de bunul Dumnezeu.

Recomand ca loc de plecare si cazare Complexul Casa de Vis din Aninoasa. Cei de la pensiune organizeaza excursii cu masinile de teren catre aceste locuri minunate din zona si putin mediatizate. Mancarea si conditiile de cazare sunt foarte bune.

LA MULTI ANI ROMANIA!

4 gânduri despre “Cheile Butii, Valea Marii, Valea Lazaru si Cheile Sohodolului

 1. Lumi

  Am calcat pe acel fund de lac cand apa abia inmuia pamantul (acum peste 20 ani)..Lacul nu are nume si pe cand era o groapa mare si adanca cativa au „sarit” accidental cu tractorul /masina…Lacul nu are mal iar adancimea lui incepe chiar din marginea lui de aceea s-au inecat multi tineri acolo.. Banuiesc ca manastirea din poza, este cea din Campu lui Neag si este pe rit vechi . Mi a facut placere sa revad locurile unde am poposit acum mai bine de 22 de ani si de unde mi-am ales ursitul..:)!
  Multumesc Toni!!!

  Apreciază

 2. Lumi

  Am uitat sa iti spun …ca …oamenii locurilor se numesc momarlani si sunt urmasii dacilor liberi….Ca si curiozitate ..au multe traditii ciudate…una dintre ele este ca isi ingroapa mortii in gradina casei…!

  Apreciază

 3. Multumim de informatiile primite. Daca stiam ca aveti cunostinte despre aceasta zona nu scapati de mine pana nu aflam si alte lucruri noi. Dar nu e timpul pierdut…Poate am sa revin cu un alt articol mai complet ingloband si alte locuri deosebite din zona.

  Referitor la manastire pot spune ca am vazut-o in localitatea Campu lui Neag, dar nu am vizitat-o si cred ca este pe rit vechi dupa arhitectura.

  Multumesc colegei mele pentru vizita si cuvintele frumoase. Ii doresc sa aiba o saptamana binecuvantata! Tony

  Apreciază

 4. Pingback: Aventuri in Pestera Muierii | peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.