Circuit Moldova


Iată-ne ajunși și la penultima aplicație a școlii de ghizi, Circuitul Moldova.

Am plecat din București vineri seara pe traseul: Vulcanii Noroioși (Berca), Cob Village (Berca), Focul Viu (Focșani), Mănăstirile Agapia, Văratec, Cetatea Neamțului, Casa și Parcul Tematic Ion Creangă, Mănăstirile Humor, Voroneț, orașul Piatra Neamț, Cheile Bicazului, Lacul Roșu cu întoarcere pe Gheorghieni, Băile Tușnad, Brașov, București.

Pentru că multe din aceste locații le-am vizitat de mai multe ori singur, iar o parte din ele le-am prezentat pe acest blog, voi lăsa în articol link-urile către aceste destinații.

VULCANII NOROIOȘI.

În zona Subcarpaților de Curbură, se găsesc patru areale vulcanice noroioase. Cele mai cunoscute areale sunt cele de la Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu, de lânga localitatea Berca.

De la Casa de Cultură din Berca se deschide un drum de macadam, drum care trece printre conducte și sonde, precum și vulcani activi, cu noroi și petrol. Această zonă de vulcani noroioși este mai puțin cunoscută, nefiind un obiectiv turistic oficial. Locul este denumit ca „Fierbătorile din Berca”. Platourile vulcanice din Berca nu au statut de rezervație naturală ca celelalte trei amintite mai sus.

 

COB VILLAGE

Cob Village este un minisat ecologic, format din 5 căsuțe din lut fără colțuri, construit în localitatea Berca din judetul Buzau, de către o învățatoare din Buzău, colega cu noi la Scoala de Ghizi ATGR, Nicoleta Marin. Acest minisat este construit pe principiile eco friendly, iar căsuțele sunt fabricate din materiale de construcții naturale. În pereții exteriori au fost puse sticle de diverse culori, precum și parbrize de mașini prin care întră lumina de afară. A fost o muncă titanică, care cere multe resurse finaciare și fizice, după cum ne spunea colega noastră. Tencuiala exterioară este formată dintr-un amestec de nisip, păr de capră, balegă de vacă și puțină apă.

Satul Cob Village este situat pe Valea Buzăului, pe teritoriul viitoarei regiuni UNESCO GEOPARC din județul Buzău (statut pentru care Nicoleta se lupta să-l obtină de mult timp).

DSCF0108

Îi mulțumim Nicoletei pentru proiectul început, îi urăm succes și spor în tot ce are de făcut. Luna asta școala de ghizi ATGR va organiza o lucrare de voluntariat în zona pentru a ajuta la terminarea acestui proiect.

De la Berca am plecat pe drumul național Buzău Brașov, trecând pe lângă mai multe obiective turistice interesantese, descrise in link.

Dacă vreți să cunoașteți zona județului Buzău și să aflați multe locuri frumoase de vizitat, atât cu descrieri cât și coordonate GPS, accesați  http://www.turismbuzau.ro/

FOCUL VIU DE LA ANDREIASU DE JOS (lângă Focșani)

Aria protejată Focul Viu este situată pe DJ 205A, pe ruta Focșani – Andreiașu de Jos si străbate Valea râului Milcov. Rezervația este așezată pe dealul Titila și se numește așa deoarece este situată pe o zonă cu gaz metan, gaz care iese din pământ și în contact cu aerul se autoaprinde. Astfel iau naștere  „focurile vii”.

Am continuat deplasarea pe drumul național Focșani – Bacău – Târgu Neamț și ne-am oprit să vizităm câteva mănăstiri nemțene. Mănăstirile Agapia, Văratec, Neamț, Secu și Sihăstria constituie a doua mare concentrare monahală din lumea ortodoxiei după muntele Athos.

MĂNĂSTIREA AGAPIA.

La 9 km de orasul Târgu Neamț pe valea râului Agapia, la poalele culmii Măgura, înconjurată de un peisaj montan cu păduri seculare, se găsește frumoasa mănăstire Agapia. Termenul de agapia, vine de la grecescul „agapis” care înseamnă „dragoste creștină”. Și sincer eu personal am simțit această dragoste, atunci când am intrat în sfânta mănăstire si am salutat preotul,(un preot bătrân cu barbă albă), care m-a luat de mână și m-a binecuvântat.

Prima atestare documentară apare în anul 1437 în timpul domnitorul Iliaș Vodă, deși se pare că este mai veche. În biserică se gasesc picturi ale lui Nicolae Grigorescu. O caracteristică a acestei biserici este țesutul manual al covoarelor cu vechile războaie de țesut.

MĂNĂSTIREA VĂRATEC.

Revenind la drumul principal, la 4 km de Agapia se găsește o altă mănăstire cunoscută : Mănăstirea Varatec. Biserica principală datază din anul 1808 și aici se găsește cea mai mare comunitate monahală din Romania.

Pisania bisericii spune : „La anul 1808 s-au zidit aceasta biserica ce sa praznuieste hramul Adormirea Maicii Domnului prin osteneala Sfin. sale a pre. cuvi. Parintelui Iosif Duhovnicul si a staritei Olimpiadii, iar cei intai ctitori au fost maicile din acest locas. Al doilea mari ctitori au fost Doamna Elenco Paladi, care au daruit 3 mosii si maica Elisabeta Bals au daruit mosia Vulturesti, maica Safta Brancoveanu au harazit mosiile Osica si Vladulenii cu mai multe indatoriri in testamentul sau, iar celelalte mosii, vii si acarete ce au daruit si alti ctitori sunt scrisa in cartea vietii spre vecinica lor pomenire. 1841, octomvrii 20.”

MĂNĂSTIREA NEAMȚ

Prima atestare documentară a mănăstirii Neamț apare în anul 1210. În anul 1375, domnitorul Petru Mușat ridică o biserică de piatră în locul celei de lemn. Aceasta din urmă va fi distrusă la cutremurul din anul 1471. Între anii 1486-1497, domnitorul Stefan cel Mare va ridica o noua biserică care a rămas și până astăzi.

CETATEA NEAMȚULUI

Cetatea Neamt a fost întemeiată în anul 1435 de către domnitorul Petru I. Este singura cetate din Moldova care nu a fost cucerita de dușmani. Astfel sultanul Mehmet al II lea, cuceritorul Constantinopolului asediează cetatea în 1476 fără succes.

Sobieski, regele Polniei încearca tot făăa rezultat asedierea cetatii în anul 1691. O scurtă istorie a cetății în poza de mai sus.

Această cetate a fost inclusă într-un circuit istoric și cultural numit : Cetățile Medievale ale Moldovei : Crăciun, Roman, Neamț, Suceava, Hotin, Soroca, Orheiul Vechi, Tighina, Cetatea Alba și Chilia.

MĂNĂSTIREA VORONEȚ

Mănăstirea Voroneț se găsește în satul Voroneț la 5 km de orașul Gura Humorului. A fost construită în anul 1488, cu acoperis din șindrilă și cu picturile murale care dateaza din anul 1540. Culoarea predominantă și unică în lume este” albastrul de Voronet”. Din frescele extrioare se remarcă „Judecata de apoi” și „Arborele lui Iesei„”.

Aici am fost întâmpinați de maica Elena, o femeie deosebită care impresiona prin simplitatea și sufletul cald. Dânsa a fost ghida noastră la mănăstire.

Seara ne-am cazat la Gura Humorului.

ORAȘUL PIATRA NEAMȚ și CULMEA PIETRICICA.

Singura oprire în acest frumos oraș de munte, întemeiat pe o veche așezare dacică a fost la telegondola orașului care pleacă din fața gării pâna pe platoul Cozla în Poiana Trei Coline. Telegondola este unul din principalele puncte de atracție ale orașului. Traseul telegondolei este de 1915 metri, timp în care poți admira orașul, avand în același timp o frumoasă panoramă asupra râului Bistrița și a munților Ceahlău.

 

Drumul de întoarcere a mers pe Cheile Bicazului, Lacul Roșu, Băile Tușnad, Brașov, București

P.S. Urmează să încarc pozele pe grup.

Picture 008
..Piatra Neamt iarna(poza 2013)
Publicitate

5 gânduri despre “Circuit Moldova

  1. Pingback: Casele de lut de la Berca fac senzație! Proiectul turistic al Nicoletei Marin atrage atenția înainte de a fi inaugurat | Adela Pârvu – jurnalist home & garden

  2. Pingback: Expeditie la TROVANTI | peregrinprinlume

  3. Pingback: https://peregrinprinlume.com/2014/04/07/circuit-moldova/ – Literele sufletului meu

  4. Pingback: Drumul Talienilor (drumul Vitoriei Lipan) și Localitatea Mălini (Nicolae Labiș) – peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.