Circuit Moldova


Iata-ne ajunsi si la penultima aplicatie a scolii de ghizi, Circuitul Moldova.

Acest circuit a pornit din Bucuresti vineri seara si a continuat cu vizite la: Vulcanii Noroiosi (Berca), Cob Village (Berca), Focul Viu (Focsani), Manastirile Agapia, Varatec, Cetatea Neamtului, Casa si Parcul Tematic Ion Creanga, Manastirile Humor, Voronet, Piatra Neamt, Cheile Bicazului, Lacul Rosu si intoarcere pe Gheorghieni, Baile Tusnad, Brasov, Bucuresti.

Deoarece multe din aceste locatii le-am vazut de mai multe ori si parte din ele le-am si descris pe acest blog, nu mai  insist cu detalii, detaliile gasindu-se la link-urile intalnite.

VULCANII NOROIOSI.

In judetul Buzau afara de vulcanii de la Paclele mari si Paclele mici de langa localitatea Berca, descrisi de mine la https://peregrinprinlume.com/2013/04/01/vulcanii-noroiosi/, se gasesc si vulcanii noroiosi din centrul comunei Berca cunoscuti sub numele de ” Fierbatoarele”. Pentru a ajunge din drumul principal se desface un drum de macadan, neasfaltat ,chiar de langa Casa de Cultura din Berca.

Această prezentare necesită JavaScript.

Rezervatia aceasta de vulcani noroiosi se intinde pe o suprafata de 26 hectare. gazul natural din zona datorita careia este cunoscuta localitatea Berca iese din pamant de la mai mult de 3000 metrii adancime si  în drumul lor spre suprafata, intra in contact cu apa subterană și sol argilos, dand nastere astfel conurilor vulcanice de dimensiuni diferite. Vulcanii de la „Fierbatoarele” i-am vizitat noaptea cu lampa frontala pe cap.

COB VILLAGE.

Cob Village este un minisat ecologic, format din 5 casute din lut fara colturi, construit in localitatea Berca din judetul Buzau, de catre o invatatoare din Buzau, colega cu noi la Scoala de Ghizi ATGR, Nicoleta Marin care a adus acest concept de sat ecologic in Romania. Acest sat este construit pe principiile eco friendly si sunt fabricate din materiale de constructii naturale. In peretii exteriori au fost puse sticle de diverse culori, precum si parbrize de masini prin care intra lumina de afara. Este o munca titanica, foarte grea care cere multe resurse atat finaciare cat si fizice dupa cum ne spunea colega noastra. Tencuiala exterioara este formata dintr-un amestec de nisip, par de capra, balega de vaca si putina apa.

Noi l-am vizitat tot noaptea ca parte a traseului nostru.

Această prezentare necesită JavaScript.

Satul Cob Village este situat pe Valea Buzaului, pe teritoriul viitoarei regiuni UNESCO GEOPARC din judetul Buzau (statut pentru care Nicoleta se lupta sa-l obtina de mult timp).

DSCF0108

Ii multumim Nicoletei pentru proiectul inceput, ii uram succes si spor in tot ce are de facut. Luna asta scoala de ghizi ATGR va organiza o lucrare de voluntariat in zona pentru a ajuta la terminarea acestui proiect.

Daca treceti prin zona Berca, pe drumul national Buzau Brasov, se mai pot vedea  si alte locuri incantatoare din zona cum ar fi: Barajul Siriu(singurul baraj din pamant de la noi din tara), Cascada Casoca:

https://peregrinprinlume.com/2013/09/14/rezervatia-de-zimbrii-de-la-vama-buzaului-si-casacadele-urlatoarele-de-la-vama-buzaului-ep-2/

si totodata daca vreti sa cunoasteti aceasta zona frumoasa a Buzaului si nepromovata puteti intra pe sit-ul : http://www.turismbuzau.ro/

FOCUL VIU DE LA ANDREIASU DE JOS (langa Focsani)

Aria protejata Focul Viu este situata pe DJ 205A, pe ruta Focasani – Andreiasu de Jos si merge pe langa albia raului Milcov. Este asezata pe dealul Titila si se numeste asa deoarece este situata pe o zona cu gaz metan, gaz care iesind din pamant in contact cu aerul se autoaprinde rezulatnad focurile vii.

Această prezentare necesită JavaScript.

MANASTIREA AGAPIA.

La 9 km de orasul Targu Neamt  pe valea raului Agapia, la poalele culmii Magura, inconjurata de un peisaj montan cu paduri seculare se gaseste frumoasa manastire Agapia. Termenul de agapia, vine de la grecescul „agapis” care inseamna „dragoste crestina”. Si sincer eu personal am simtit aceasta dragoste, atunci cand am intrat in sfanta manastire si am salutat pe parintele,(un parinte batran cu barba alba) si care m-a luat de mana si m-a binecuvantat.

Această prezentare necesită JavaScript.

Intemeiata in secolul XVI-lea, manstirea este de fapt mai veche, ptima atestare documentara fiind facuta in anul 1437 de catre domnitorul Ilias Voda.In biserica se gasesc picturi de Nicolae Grigorescu(care si-a inceput activiatea de pictor in orasul meu natal Baicoi pe la varsta de 15 ani, cand a fost luat la curtea printesei Cleopatra Trubetkoi.).

Caracteristic acestei biserici este teserea manuala a covoarelor cu razboaie de tesut dupa timpuri.

In timpul cand am vizitat-o biserica era inchisa pentru renovare.

MANASTIREA VARATEC.

Revenind in drumul principal, la 4 km de manastirea Agapia se gaseste o alta manastire care impresioneaza si anume: Manastirea Varatec. Biserica principala dataza din anul 1808 si este cea mai mare comunitate manastireasca din Romania.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pisania bisericii celei mari spune urmatoarele: „La anul 1808 s-au zidit aceasta biserica ce sa praznuieste hramul Adormirea Maicii Domnului prin osteneala Sfin. sale a pre. cuvi. Parintelui Iosif Duhovnicul si a staritei Olimpiadii, iar cei intai ctitori au fost maicile din acest locas. Al doilea mari ctitori au fost Doamna Elenco Paladi, care au daruit 3 mosii si maica Elisabeta Bals au daruit mosia Vulturesti, maica Safta Brancoveanu au harazit mosiile Osica si Vladulenii cu mai multe indatoriri in testamentul sau, iar celelalte mosii, vii si acarete ce au daruit si alti ctitori sunt scrisa in cartea vietii spre vecinica lor pomenire. 1841, octomvrii 20.”

Manastirile Agapia, Varatec, Neamt, Secu si Sihastria constituie a doua mare concentrare monahala din lumea ortodoxiei dupa muntele Athos.

DSCF9914

CETATEA NEAMT.

Cetatea a fost intemeiata in anul 1435 de domnitorul Petru I. Este singura cetate din Moldova care nu a fost cucerita de dusmani. Astfel sultanul Mehmet al II lea, cucuritorul Constantinopolului asedieaza cetatea in 1476 fara succes. Si Sobieski regele Polniei incearca tot fara rezultat asedierea cetatii in anul 1691.

Această prezentare necesită JavaScript.

Aceasta cetate face parte dintr-un circuit: Cetatile Medievale ale Moldovei:Craciun, Roman, Neamt, Suceava, Hitin, Soroca, Orheiul Vechi, Tighina, Cetatea Alba si Chilia.

DSCF9967

MANASTIREA VORONET si GURA HUMORULUI.

Manastirea Voronet se gaseste in satul Voronet la 5 km de orasul Gura Humorului. A fost construita in anul 1488, cu acoperis din sindrila si cu picturile murale care dateaza din anul 1540. Culoarea predominanta si unica in lume este” albastrul de Voronet”. Din frescele estrioare se remarca „Judecata de apoi”(intalnita pe mai multe mansatiri, dar aici este cea mai reprezentativa) si „Arborele lui Iesei„”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Aici am fost intampinati de maica Elena, o femeie deosebita care impresiona prin simplitatea si sufletul cald si care ne-a vorbit si ne-a dat toate datele despre aceasta manastire.

Această prezentare necesită JavaScript.

Seara ne-am cazat la Gura Humorului.

ORASUL PIATRA NEAMT SI CULMEA PIETRICICA.

Singura oprire in acest frumos oras de munte, intemeiat pe p veche asezare dacica a fost la telegondola orasului care pleaca din fata garii pana pe platoul Cozla in Poiana Trei Coline. Telegondola este unul din principalele puncte de atractie si pretul ei este de 8 RON. Traseul telegondolei este de 1915 metrii in care survolezi intreg orasul avand o panorama asupra raului Bistrita si muntilor Ceahlau.

Această prezentare necesită JavaScript.

CHEILE BICAZULUI SI LACUL ROSU.

 

P.S. Urmeaza sa incarc pozele pe grup.

Picture 008

…Piatra Neamt iarna(poza 2013)

4 gânduri despre “Circuit Moldova

  1. Pingback: Casele de lut de la Berca fac senzație! Proiectul turistic al Nicoletei Marin atrage atenția înainte de a fi inaugurat | Adela Pârvu – jurnalist home & garden

  2. Pingback: Expeditie la TROVANTI | peregrinprinlume

  3. Pingback: https://peregrinprinlume.com/2014/04/07/circuit-moldova/ – Literele sufletului meu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.