O plimbare prin Parcul National Maarata din Bulgaria


Ieri am mers cu grupul celor de la „Hai sa socializam”  intr-o scurta vizita prin Bulgaria cu trecerea in revista a catorva obiective turistice din Parcul National Maarata. Traseul urmat a fost : Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Cascadele de la Krushuna – Pestera Devetashka  – Orasul Lovech (Loveci) si retur.

CASCADELE KRUSHUNA (Maarata) – se gasesc in satul Krushuna de langa municipiul Letnitsa, regiunea Loveci.

Aceasta cascada este cea mai mare cascadă de travertin din Bulgaria. Travertinul este o roca moale care favorizeaza formarea de numeroase cascade sub influenta apei si a eroziunii. Inaltimea cascadei este de 15-20 de metri traversand mai multe praguri de travertin si scari in stanca, formandu-se astfel mai multe cascade frumoase. Picaturile de apa curg peste pietre si peste muschiul verde alcatuind un peisaj mirific. Deasupra cascadelor ca in toata zona Parcului National Maarata se gasesc numeroase pesteri si chei datorita reliefului carstic. Satul Krushuna si-a luat numele de la termenul de KROSHUN – nume care inseamna „soim”. Numele a fost dat de catre slavi in secolele VI-VII.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pentru a putea admira Cascadele Krushuna a fost amenajata o „Eco poteca” cu 15 podete si scari de-alungul drumului”.

Acces : Din centrul Loveci exista 4 curse  zilnice de autobuz  pe relatia Loveci – Krushuna (orele 06:45 ; 12:30 ; 13 ; 17:15) si Krushuna  – Loveci (orele 09 ; 14 ; 17)

Această prezentare necesită JavaScript.

PESTERA DEVETASHKA – este una dintre cele mai mari pesteri din Bulgaria si una dintre cele mai renumite atractii din regiunea Loveci.

Acces : pe drumul Loveci – Letsnita la intersectia cu satul Dvetaki se continua spre Letsnita unde pe partea dreapta intalnim un cos mare, iar la 200 m de acesta tot spre dreapta se desface un drum asfaltat ingust care te duce la pestera.

Galeria de apă: accesul interzis după primul zid de beton de la 1 noiembrie la 1 aprilie.
Galeria uscată: Accesul interzis după arcul construit cu arc în perioada 25 mai – 31 iulie

Această prezentare necesită JavaScript.

Din link-ul editat in limba bulgara tradus cu Google Translate am aflat urmatoarele lucruri despre Pestera Devetashka :

Pestera Devetashka este una dintre cele mai mari peșteri din Bulgaria. Lungimea sa totală este de 2442 de metri, suprafața totală este de 20 400 mp si înălțimea de 60 meri, fiind  situata la 16 km nord de Lovech, în apropierea satului Devetaki  pe malul drept al râului Osam. Pestera a fost cartografiata si studiata încă din anul 1877. Acesta dezvăluie unele dintre cele mai interesante rămășițe din perioada neolitică pe teritoriile bulgare, iar urmele existentei umane dateaza din epoca de piatra – secolul al VI lea I. Hr. În trecut, peștera era un sit militar clasificat și a fost folosita pentru a stoca petrolul până la începutul anilor 1990 .

Pe lângă descoperirile arheologice, peștera este cunoscută și pentru diversitatea de vietuitoare. Aici locuiesc 12 specii protejate de amfibieni , 82 specii de păsări care se găsesc în zona, 34 de specii de mamifere și 9 specii de lilieci.

Conform http://www.devetakiplateau.org/attractions/category/krushuna.html mai exista pe platoul Devethasca o pestera interesanta (pe langa cele 60 de pesteri descoperite aici) si anume Pestera Boninska.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pestera Boninska este cea mai lungă peșteră inundata de apa din Bulgaria fiind situata la marginea Podisului Devetasha deasupra satului Krushuna. Pana in anul 1990 pestera a fost cercetata astfel ca lungimea pesterii a fost stabilita la 4530 de metri, fiind astfel a opta pestera din Bulgaria ca lungime. Pestera s-a format in complexul de calcar de la Devetasha facand parte dintr-un labirint de pesteri subterane. In aceasta pestera se gasesc 14 specii de animale.

Pestera este deschisa turistilor, dar pentru vizita trebuie sa ai echipament adecvat explorarii pesterilor si un ghid autorizat. Pestera are 2 nivele fiind situata la o inaltime de 254 de metri.

Pentru studiul obiectivelor turistice din Parcul National Maarata recomand sit-ul http://www.letnitsa.bg/en/page.php?c=56

ORASUL LOVECH

Lovech este unul dintre cele mai vechi orașe din Bulgaria. Teritoriul sau a fost locuit din cele mai vechi timpuri de triburile trace în secolele IV-III î.Hr. Orașul vechi este asezat pe ruinele așezării tracice Melta, asezare care a jucat un rol important pe drumul comercial „Via Trayana” cum a fost numit drumul dupa cucerirea romana.

Prima mențiune scrisa a cetății Loveci în istoria Bugariei apare in timpul invaziei triburilor migratoare ale pecenegilor de la mijlocul secolului al XI lea. În anul 1187 împăratul bizantin Isaac al II-lea Angelos după trei ani de asediu fara succes al Fortăreței Loveci a fost nevoit să încheie un armistițiu cu Taratul Bulgar si recunoscand independența Bulgariei. În prima jumătate a secolului al XIV-lea Loveci și terenurile din jur sunt date in arenda despotului Ivan Alexandru, viitorul rege bulgar (1331-1371 ani) și fiului său, Michael Assen.

Cetatea Lovech  este una din primele cetati căzute sub stăpânire otomană, dar reuseste sa stabileasca cu otomanii niste regului : turcii nu au voie sa se stabileasca in oras, copiii bulgarilor din cetate nu sunt obligati sa mai fie trimisi ca trupe de ieniceri la Poarta Otomana, iar taxele pentru drumurile comerciale ce treceau prin oras sa ramana la bugetul cetatii.

După închiderea strâmtorilor de la mijlocul secolului al XVII-lea, centrul vieții economice din Bulgaria se va muta la Plovdiv. Lovech se transformă într-un centru negustoresc prin care vor trece drumurile comerciale dinspre nordul Bulgariei spre sudul acesteia. Aici se vor dezvolta o multime de hanuri si de mestesuguri.

Această prezentare necesită JavaScript.

În anul 1874 maistrul Renasterii Kolyo Ficheto construiește primul pod acoperit din Balcani,pod renovat în 1931, care uneste orasul vechi de cel nou, fiind astazi unul din simbolurile orașului. În perioada 1981-1982 a fost renovat asa cum il vedem si astazi. Pe pod se gasesc numeroase magazine de souveniruri si prin geamurile acestuia poti admira ruinele Cetatii Loveci si o parte din oras.

La 10 aprilie 1970 primul cosmonaut bulgar – nascut, crescut in Loveci – George Ivanov va merge pe orbita Pamantului si va pilota nava spatiala „Soyuz 33“. Pentru acest lucru pe data de 29 aprilie 1979 cosmonautul va primi titlul de „cetățean de onoare al orașului Lovech”.

Obiectivele turistice din acest oras se gasesc la adresa din link. Acestea sunt

  1. Cetatea medievala

  1. Baia Publica „Delhi Hamam
  2. Muzeul „Vasil Levski”

4. Complexul etnografic „Casele Drasova și Rashova”

5. Biserica Uspenie Bogorodichno

Biserica a fost construita in anul 1834 si a gazduit comitetul local al revolutionarilor inainte de eliberarea bulgarilor de sub ocupatia otomana. In biserica se mai pastreaza picturile vechi originale.

Această prezentare necesită JavaScript.

P.S. A fost o excursie frumoasa si multumesc pe aceasta cale organizatorilor.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.