Popas la Complexul Geologic Racos


Complexul geologic de la Racos se afla situat in defileul Oltului langa comuna Racos. Acest complex geologic face parte din grupa muntilor Persani. Muntii Persani au rolul unei culmi de legatura intre Carpatii Meredionali si lantul vulcanic al Carpatilor Orientali, facand parte din grupa Carpatilor de Curbura. Limitele geografice ale acestor munti sunt : la SUD – muntii Persani sunt despartiti de masivele Fagaras, Piatra Craiului si de Valea Sinca si Valea Barsei ; la NORD – muntii sunt marginiti de comuna Lueta, Valea Varghisului si depresiunea Baraoltului; la EST – muntii se situeaza de-alungul depresiunii Tara Barsei si Baraoltului; iar la VEST – depresiunea Tara Fagarasului (Oltului) si depresiunea Homoroadelor. Ca localitati situate de-alungul acestor limite amintim pe partea de VESTHoghiz, Fantana, Cuciulata, Comana de Jos si de Sus, Venetia de Jos si de Sus, Grid, Persani, Sinca Veche, iar pe partea de EST : Augustin, Ormenis, Apata, Maierus, Crizbav.

Muntii Persani se impart in trei parti : Persanii de sud, Persanii Centrali si Persanii de nord. Persanii sudici cuprind doua trepte denivelate intre ele cu 200-600 m: treapta joasa alcatuita din muntii Poiana Marului cu varfuri de peste 1000 m si treapta a doua constituita din muntii Tagla cu inaltimi de 1600 m. Intre cele 2 trepte de denivelate ale Persanilor se gaseste depresiunea Sinca.

Persanii centrali se intind pe o distanta de 26 km si o latime de 12 km si sunt reprezentati de muntii Bogatii, iar Persanii nordici se intind de la defileul Oltului la Racos pana in comuna Lueta. Aceasta zona a Persanior este zona cea mai fragmentata si cea mai joasa a acestor munti cu o altitudine medie de 600-800 m ; zona unde se gasesc muntii Varghisului cu celebrele chei omonime si numeroasele pesteri.

TRASEE TURISTICE DIN ZONA RACOS

Cel mai important fenomen din era neogena il constituie seria eruptiilor vulcanice care au dus la formarea masivelor vulcanice pana la Racos si Tusnad. Complexul Geologic Racos reprezinta o arie geologica de importanta nationala cu suprafata de 95,2 ha si care face parte din situl Natura 2000 Dealurile Homorodului. Cele 3 obiective turistice din Complexul Geologic Racos sunt asezate grupat : Coloanele de bazalt de la racos, Lacul de smarald si Vulcanul Racos. Deasemenea in cadrul sitului Natura 2000 Dealurile Homorodului se gasesc 3 rezervatii : Complexul geologic Racos, Refugiul Ornitologic de la Sanpaul si Cheile Varghisului.

Cele 3 locuri care vor fi prezentate in acest articol se gasesc pe teritoriul administrativ al satului Racos. Acest sat impreuna cu satul Mateias face parte din comuna Racos si se gaseste la capatul vestic al defileului raului Olt, Augustin- Racos fiind strabatut de calea ferata ce leaga orasul Brasov de orasul Sighisoara. Satul Racos este atestat documentar in anul 1421.

In zona centrala a satului se gaseste castelul Sukosd Bethlen, ridicat in anul 1624 de groful Istvan Sukosd pe domeniul primit de la principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen. (in link sunt date cateva date despre acest principe ungur care a facut foarte mult bine romanilor din Transilvania).

COLOANELE DE BAZALT RACOS – prezentare pe panoul informativ

LACUL DE SMARALD RACOS – la 500 m de coloanele de bazalt se gaseste intr-o veche cariera de bazalt ‘Lacul de smarald” cu o adancime de 10 metri si cu un diametru de 400 metri. Lacul este alimentat dintr-un izvor subteran si este foarte limpede avand o culoare verde precuma smaraldului ce a dus la acesta denumire a lacului. La marginea lui se pot vedea foarte detaliat plantele de apa.

VULCANUL STINS DE LA RACOS – este situat mai departe de cele 2 obictive descrise mai sus, punctul de reper fiind cosul vulcanului si cele 2 relee de transmisie

P.S. Aceste 3 destinatii prezentate mai sus sunt bine pozitionate pe harta de la WAZE si se poate urca pana la ele si cu masini cu garda mai jos. Va urma un articol in care vom descrie frumoasele Chei ale Varghisului.

Publicitate

3 gânduri despre “Popas la Complexul Geologic Racos

  1. Pingback: Valea Oltului (între Turnu Roșu și Cozia) – peregrinprinlume

  2. Pingback: Cetatea Rupea, Stejarul din Mercheașa și Cheile Vârghișului – peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.