Manastirea Recea – „Capela Sixtina a Transilvaniei”


Manastirea Recea poarta hramul : Nasterea Maicii Domnului si se gaseste in satul Recea, Comuna Ungheni, Judetul Mures. Este situata pe drumul european E60 la 2 km de Aeroportul Targu Mures si 15 km de orasul Targu Mures (pe sosea apare un indicator spre manastire).

manastirea recea

Desi am trecut de multe ori pe langa ea, nu am oprit ca sa o vizitez. Trecand pe langa ea mi-am adus aminte  de seful meu, un mare calator prin lume care imi spunea ca dumnealui considera Manastirea Recea ca fiind „Capela Sixtina a Transilvaniei”. Asa ca am intrat sa o vad si nu am regretat. Cred ca este una din cele mai frumoase biserici de la noi din punct de vedere al arhitecturii, picturii si bunului gust.

IMG_20150622_172344

Inca de la intrare te coplesesc scarile de marmura alba ale caror balustrade (in numar de 3 sunt lucrate cu mare arta, ele au forma unor coarde de vita de vie cu struguri. Arhitectura bisericii imbina mai multe stiluri de construtie : stilul brancovenesc, bizantin si moldovenesc. Manastirea are 3 turle, cea mare este situata pe naos si celelalte doua pe pronaos. Pictura bisericii este realizata in „mozaic de Murano” pe fond albastru de catre pictorul Viorel Maxim.

IMG_20150622_172605

IMG_20150622_172616

DSCF4426

Mozaicul de Murano poarta numele de la Insula Murano din Italia renumita pentru produsele de sticlarie inca din Evul Mediu. Nu este o sticla normala ci una tratata si amestecata cu anumiti compusi care ii dau valoare.

DSCF4432

IMG_20150622_172506

Curtea bisericii este inconjurata de un zid de caramida presata, iar in fata bisericii sub o salcie uriasa sunt amenajate bancute si o masuta in mijloc pentru pelerini.

DSCF4431

IMG_20150622_172655

Un scurt istoric al acestei manastiri recente in pozele de mai jos :

DSCF4428

DSCF4429

Alte poze din cadrul manastirii in galeria de mai jos.

Această prezentare necesită JavaScript.

2 gânduri despre “Manastirea Recea – „Capela Sixtina a Transilvaniei”

  1. Cred că după vizita la M-rea Recea ieși nu numai îmbogățit suflește dar și vizual căci picturile murale chiar și din poze se văd extraordinar de frumos, picturile realizate în mozaic de Murano pe fondul albastru , scările albe de marmură au un efect plin de lumină. Și de asemeni am remarcat în prima fotografie că zidurile care împrejmuiesc așezământul prin aspect amintesc de zidurile de apărare ale mănăstirilor din Bucovina.
    Toate cele bune și o seară plăcută !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.