Publicat de: peregrinprinlume | august 21, 2012

Barajul Paltinu & Valea Doftanei


La aproximativ 120 km de capitala, se gaseste o zona deosebit de frumoasa unde poti petrece un wekend cu familia, unde poti sa te bucuri de plaja, aer curat, liniste si nu in ultimul rand sa te bucuri de niste peisaje deosebite care iti incanta ochiul. Acest loc linistit se numeste Valea Doftanei.

Intrand din DN1 in orasul Campina, mergem inainte pana in centru langa Liceul Nicolae Grigorescu unde facem dreapta dupa indicatorul : Brasov, barajul Paltinu si Valea Doftanei. Drumul nostru trece pe langa albia raului Doftana, unde gasim pe malul acesteia numerosi turisti cu rulota, cortul si gratarul pe malul apei.

Raul Doftana izvoraste din Muntii Garbovei si este afluent al raului Prahova. Ceea ce face deosebit acest rau este calitatea apei, care este limpede si curata. Cursul lui precum si afluentii sai prezinta o importanta deosebita pt locuitorii din zona deoarece pe acest rau se gaseste barajul Paltinu care este principala sursa de alimentare cu apa ajudetului Prahova.

Acest baraj a fost dat in folosinta la 17.04.1970, forma barajului este de arc cu dubla curbura cu inaltimea de 108 m si lungime coronament 460m. Volumul lacului de acumulare este de 47 mil.mc si cu o suprafta de 197,5 ha. Este folosit in special pentru alimentarea cu apa a oraselor Campina, Baicoi si zonelor aferente lor, dar si pentru producerea de energie electrica si irigatii.

De la baraj ne continuam drumul spre localitatea Valea Doftanei si dupa trecerea peste primul pod, se poate opri masina si se poate merge pe pajiste pana pe marginea raului. Aici este loc si de campare, poti sa iti instalezi cortul, sa faci plaja si sa admiri peisajul din jur. Aici sunt si pensiuni unde poti sa te cazezi.

Comuna Valea Doftanei de care am amintit este o comuna curata, lipsita de surse de poluare. Aici este vestita cascavea de Valea Doftanei, una din cele mai gustoase din tara. Intre 1 si 2 septembrie va avea loc in localitate „Festivalul Cascavelei”, care pe langa traditionalele cascavele, telemea, miere etc care vor fi degustate si expuse la vanzare, vor canta si formatii de muzica usoara si populara romaneasca.

Dincolo de comuna Valea Doftanei, urci in continuare pana in varful muntelui de unde ai o priveliste frumoasa asupra muntilor, dupa care se coboara prin comuna Secaria, pana la Comarnic, in Drumul national, in fata primariei. Sincer a fost prima data cand am condus pe acele serpentine si va spun ca sunt cele mai tari serpentine pe care le-am vazut prin tara noastra.

P.S. A fost o excursie frumoasa pe care am facut-o impreuna cu familia si va sfatuiesc pe cei care vreti sa petreceti un wekend de neuitat, in linistea si aerul curat al muntilor sa mergeti in zona aceasta (daca aveti cort, nu va costa decat benzina si mancarea care o luati de acasa).

 


Responses

 1. Cum ti s-a parut soseaua pana acolo? As avea probleme cu o masina cu garda mica la sol? Merci.

  Apreciază

 2. Soseaua este buna, se poate merge si cu o asemenea masina. Va doresc distractie placuta alaturi de familie si de cei dragi.

  Apreciază

 3. Daca ai o masina tip SUV poti incerca sa ajungi de la barajul Paltinul pana spre Sacele! E un traseu
  OFF ROAD Interesant! Trebuie sa ai putin curaj!

  Apreciază

 4. Multumesc de informatie. Nu am SUV, dar poate voi convinge un prieten sa mearga si spre Sacele. O seara buna va doresc si succes in activitatea dumneavoastra.

  Apreciază

 5. […] sare de la Telega, barajul Paltinul si Valea Doftanei (prezentate de mine intr-o postare anterioara https://peregrinprinlume.wordpress.com/2012/08/21/barajul-paltinu-valea-doftanei ) si mai apoi legatura cu orasul Comarnic si Sinaia, precum si legatura cu orasul Sacele (drumul […]

  Apreciază

 6. Frumoase locuri. S-ar putea să mă pornesc în vara viitoare spre acele meleaguri. Muţumesc!

  Apreciază

 7. Puteti ajunge si anul acesta daca aveti timp la Sarbatoarea Cascavelei. (7 – 8 septembrie), http://valeadoftanei.blogspot.ro/2013/07/festivalul-cascavelei-2013-valea.html. Multumesc si o saptamana buna in continuare.

  Apreciază

 8. […] Astfel se poate merge la lacurile cu apa sarata de la Telega, statiunea Voila, Secaria si Barajul Paltinu. https://peregrinprinlume.com/2012/08/21/barajul-paltinu-valea-doftanei/ […]

  Apreciază

 9. ma numesc paraschiva si sunt di valea doftanei siva sustin prezentarea facuta si aprecierile?

  Apreciază

  • Multumesc de apreciere.urmeaza sa mai trec pe acolo sa completez itinerariul. O zi buna sa aveti doamna Paraschiva.

   Apreciază

 10. […] Valea Doftanei este o zona frumoasa si linistita unde poti sa alegi sa petreci concediul. Mai multe detalii intr-un articol viitor unde va fi prezentata in detaliu. […]

  Apreciază

 11. In 1966 ICH avea sediul undeva in centru, la est de Bd. Magheru. Un mic hal, un tânăr inginer, suplu, vioi, ochi albaștrii : Stoian Alexandru, viitorul inginer șef al șantierului. O masa îngustă, doua scaune, un dosar subțire care părea un avântproiect.
  – Civiliste ?
  – Da.
  – Ați făcut un curs de construcții hidrotehnice ?
  – Doar « Alimentari cu apa », cu Blitz.
  Stoian mă pune la curent : « Paltinu » este un baraj special cu rost perimetral, soluție rară, 105 m înălțime, 455 m. lungimea coronamentului, o cupolă centrală prelungită cu o aripă parabolică pe versantul stâng, fundat pe un soclu armat pentru a omogeneiza caracteristicile geo-mecanice ale rocilor, un voal de etanșeitate important. Doftana Debit mediu 5,00 m³/s. Q galerie 760 mc/sec. Șef proiect Aristide Teodorescu, consilier prof. Radu Prişcu si de 2 ingineri italieni. In general barajele se construiesc fără soclu. Dintre cele mai importante baraje ale epocii se vorbea de Kariba baraj în arc înălțime 125m, lărgime 579m, Grande-Dixence, baraj de greutate înălțime 285m, lărgime 748m, si de barajul in arc Hoover înalt de 221m, larg de 379m.
  În fine, un om din ghilda mea. Stoian mă angajează, prima sarcina realizarea coloniei.

  Primesc un maistru Nae Gheorghe, 14 muncitori si 2 rulote. Cu Stoian si cei doi topometrii, Cornel Croitoru si Vasile, se trasează baracamentele. Nae Gheorghe ceru unui muncitor sa confecționeze mai multe legături de țăruși, viitoarele jaloane care marcau fundațiile.
  Cei 14 muncitori, numiți necalificați, debutară șantierul Paltinu. Am atacat colonia fără planuri si fără devize.

  Seciuri,1966-67, lângă baraca cu scule a gării din Seciuri.
  Nae Gheorghe, Câmpeanu Mihai, Amza Toma, Mircea Nicolae, descendent din frații Mircea, fondatorii restaurantului Carul cu bere, din București.

  Fundația de la malul drept necesita executarea unui plan înclinat, o linie ferată inclinată pentru vagonetele cu beton. Lucrările erau în sarcina unei echipe conduse de un șef de echipă de pe Valea Doftanei. Din cauze pe care nu le cunosc un bloc de stâncă se desprinse din partea superioară ajungând la baza planului înclinat si lovi un muncitor. Deces pe loc. Fu primul accident mortal.

  Al doilea se produse ceva mai târziu când o auto basculă Zis se răsturnă coborând serpentinele din baraj. Adalbert Kovács, șeful brigăzii de dulgheri fu rănit grav. Cu toată intervenția lui Stoian la spitalul din Câmpina, agoniză câteva zile si apoi muri. Toată brigada si noi toți am contribuit la înmormântarea în localitatea natală. Îl regretam cu toții fiind cunoscut, muncitor, respectat.

  Al terile se produse mai târziu când lucram în baraj. Fratele unui minier șef de echipă de la galeria de deviere, fu strivit de un Belaz care se deplasa cu spatele. Agoniză la spital câteva zile si decedă.

  Ultimul accident se produse in timpul betonări, ceva mai târziu.

  Decesele nelegate de activitatea in șantier fură două sinucideri si un accident : Un muncitor se spânzură puțin înainte de Cheile Doftanei. Mecanicul opri locomotiva si îl coborâră, fu transportat la 21 decembrie dar nu mai era nimic de făcut. A doua fu aceea unui maistru ce lucra la malul drept, decepționat in Amur. Al treilea accident fu cel al uni electrician care imprudent se aruncă vara in apa șantierului de la barajul Voila : mort prin hidrocuție.
  Am fost atent cu muncitorii mei dar am avut si șansa de partea mea. Toți s-au întors in familiile lor, mai puțin un dulgher transilvănean (Gabor ?), care a pierdut vederea la un ochi fixând plafoanele baracamentelor in colonie.

  Organigrama cuprindea începând cu ICH București :
  Director Adalbert Gilbert, precedent director al Direcției de Lucrări Speciale CFR.
  Director tehnic ICH București ing. Coca Calistrat Aurel.
  Coordonator, Inginer Mihai Constantinescu, de la barajele Firiza, Bălan, pe Valea Oltului.
  Șef șantier Paltinu, ing. Cîrlea Tudor. anterior la Bicaz si Barajul Strâmtori pe Firiza, h = 52m

  Ing. Cîrlea Tudor
  (La căsătoria Dorina Georgescu cu ing. Diuris Licã.)
  Nu era dependent de alcool, dar este singura sa fotografie de care dispun.

  Inginer șef Stoian Alexandru, anterior la Barajul Strâmtori pe Firiza Contabili șef. Simonetti(scurt timp), Dinu, contabil Anghel Mihai.
  Șef lot baraj ing. Mircea Nicolae, anterior la ICH pentru amenajările în aval de Bicaz.
  Șef lot ing. Amza Toma,
  Șef serviciu tehnic ing. Filipescu Octavian, anterior la Bicaz.
  Temporari : ingineri Balea, Nicola Nicolae din Cluj, ing. Dragomir,
  Medic : Andrei Pandrea
  Ing. Mihălcescu, soția lui Stelian Mihălcescu. CTC (Control tehnic de calitate), inga Tudor Stefan rudă cu Cornel si Adrian Tudor din Câmpina strada Ion Creangă,
  Normatori : Mihălcescu Stelian, Bogdan (Brașov)
  Ataşamentist Burian, (din Bicaz) Băcanu Gheorghe ing.mecanic.
  Moraru, inginer topometru, Boris Goghinaev, protecția muncii,
  Tehnicieni Anton Fekher, Timișoara, tehnician Hans Bloos, Transilvania Maiștri : Artimescu Laurențiu Timișoara specialist macara-funicular, asistat de mecanicul Alexe.
  Vrabel, galeria de deviere, Damu, Grigorcea sef fabrica de beton,
  Cornel Croitoru, Vasile ?, ajutați periodic de către ing. Samoilă.
  Serviciu aprovizionare Meicu Petre, ajutat de Oscar Canobil, Nițescu, si un muncitor plin de umor, numit Ilea.
  Un grup de supraveghere tehnică, condus de ing. Nicolescu, asistat de ing. Provian Valeriu, ing. Mircea Solomon si tehnicieni Cornosov, Avtudov.

  Șef proiect ing. Aristide Teodorescu.

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/f/fc/Aristide_Teodorescu_002.jp g/640px-Aristide_Teodorescu_002.jpg, sursă : Ariana Teodorescu. 1967.
  Institutul de Cercetări și Proiectări pentru Gospodărirea Apelor (ICPGA)
  Barajul Barajul Strâmtori pe Firiza h = 51,5 m
  Barajul Paltinu h = 105,5 m peste soclu. Q evacuare in galeria de deviere 760 mc/sec, uzinare 15 mc/sec, golirea de fund 30 mc/sec Proiectant ing. Platon George.
  Consilieri: Profesor inginer Radu Prişcu, ing. Guido Oberti, Italia. Geolog Academician Ion Băncilă, geolog Oltea.

  Inginer Aristide Teodorescu spirit viu, pasionat, expansiv, spiritual ne saluta cu un surâs unic în lume :
  – Ce faci ticălosule ? Si continua spulberând surpriza :
  – Nu te speria si eu sunt un ticălos, toți suntem ! După care urma : – Ce faci Măiţă ?
  Vizitând galeria rostului perimetral, fiind in pantă făcu o pauză si mă întrebă :
  – Măiţă, știi cum am pus numele barajului ? – Nu.
  – Eram in pădure pe amplasament cu Prof. Băncilă. El se opri si puse mâna pe cel mai apropiat arbore :
  – Ce arbore este ăsta ? – Un Paltin.
  – Barajul se va numi « Paltinu. »
  Este in Tradiția hidrotehnicienilor : la Bicaz « Stejarul », pe Argeș, « Vidraru » pe Doftana « Paltinu ».

  Șantierul a fost purtat pe umeri în intervalul 1966 -1969 de șef șantier ing. Cîrlea Tudor, inginer șef Stoian Alexandru, inginer șef proiect Aristide Teodorescu, , șef lot baraj inginer Mircea Nicolae, cu calitățile si defectele lor.
  În intervalul 1976 -1982. Lucrări de consolidarea au fost executate pentru a asigura stabilitatea structurii

  Mihai Michel Campeanu.
  Texte complet+imagini https://httpcmpina.files.wordpress.com/2016/09/cc3a2mpina-origine-socialc3a3-nesc3a3nc3a3toasc3a3.pdf

  Apreciat de 1 persoană

  • Multumesc mult pentru comentariul lasat si pentru link-ul recomandat. Informatiile pe care le dati sunt foarte importante pentru mine si nu numai. Toate cele bune si sarbatori fericite va doresc!

   Apreciază

 12. […] Camping Barajul Paltinu, Judetul Arges  – se ajunge din Campina-Valea Doftanei-Barajul Paltinu DJ102 […]

  Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: