Dupa vizita la Florenta am decis sa mai vizitez un alt oras al Italiei, oras micut ca suprafata aflat in Regiunea Emilia – Romagna, dar cunoscut pe plan international pentru cateva lucruri.
- In timpul stapanirii Imperiului Roman pe teritoriul Italiei era construit un drum numit Via Emilia (lungime de aproximativ 260 km), prima frontiera fortificata a imperiului (frontiera fortificata este cunoscuta sub numele de „limes romanus”; aceste limes-uri au fost prezente si pe teritoriul altor popoare cucerite de romani cum ar fi la noi in tara Transalutanus). Orasul cel mai prosper de pe acest drum fortificat si importanta artera economica va fi orasul Bologna (fondat in anul 189 i.Hr.). Drumul roman Via Emilia este singurul drum care va da numele unei regiuni, nume ce se va pastra si astazi in denumirea „Regiunea Emilia – Romagna”.
- In oras se gaseste cel mai inalt turn medieval inclinat din lume – Turnul Asinelli (97,2 metri)
Facem o precizare si anume ca pe vremuri in oras se gaseau foarte multe turnuri. Fiecare familie bogata se simtea obligata sa construiasca legat de casa cate un turn. Cu cat turnul era mai inalt cu atat prestigiul familiei crestea. Astfel la un moment dat in oras existau 200 de turnuri. Astazi au ramas putine turnuri in oras. Cele mai reprezentative turnuri sunt Garisenda si Asinelli.
Turnul Asinelli a fost construit de catre familia cu acelasi nume intre anii 1109 -1119. Inaltimea sa este de 97.2 m si are 498 de trepte. Accesul se face la un interval de 45 de minute si trebuie sa va rezervati online bilet pentru a evita coada. De sus din turn se deschide o frumoasa priveliste asupra orasului.
Turnul Asinelli are si o sora mai mica pe Garisenda (48 metri inaltime) considerata simbolul orasului. De altfel in Muzeul de Istorie al orasului se pot admira cateva picturi ce reprezinta cele 2 turnuri.
In fata turnurilor se gaseste statuia Sfantului Petronius – patronul spiritual al orasului Bologna.
- In oras gasim cea mai veche universitate din lume
Universitatea din Bologna este cunoscuta sub numele de Alma Mater Studiorum si a fost infiintata in anul 1088 de profesorul de Drept Roman, Inerio. La inceput cursurile se tineau in case particulare pana cand universitatea a avut propria cladire. Initial la universitate se preda Dreptul Roman dupa care incepand cu secolul al XV lea au fost adaugate specializari precum : medicina, filozofie, aritmetica, retorica, teologie, limba latina si limba greaca. Aici au studiat Dante Alighieri (1265 -1321), Francesco Petrarca (1304 – 1374), Luigi Galvani (secolul XVIII fizician). Astazi Universitatea din Bologna si filialele sale din orasele Rimini, Ravenna, Forli si Cesena este frecventata de aproximativ 90000 de studenti din intreaga lume.
- La 25 aprilie 1874 se nastea la Bologna din parinti italieni si irlandezi Guglielmo Marconi „parintele radioului modern” si inventatorul telegrafiei fara fir. In cinstea lui aeroportul orasului ii poarta numele.
Omul de stiinta Marconi a preluat si dezvoltat ideile marelui inventator sarb Nikola Tesla (Tesla demonstrase principiul functionarii radioului inca din anul 1893, dar ca si alte descoperiri ale sale neavand sprijin financiar din partea marilor industriasi nu a putut sa le dezvolte. Rivalul lui Tesla,Thomas Edison precum si omul de afaceri Andrew Carnegie l-au sprijinit cu bani in cercetarile sale pe Marconi nu pe Tesla). Astfel in anul 1897 Guglielmo Marconi fondeaza Marcony Company una din cele mai infloritoare afaceri din acea vreme.
Totusi Marconi ramane in istorie ca cel care a reusit in anul 1901 sa transmita primele semnale radio peste Oceanul Atlantic, mesaj telegrafic emis de statia din peninsula Cornwall (Anglia) si receptionat de statia din Terranova ( Canada)
In anul 1909 primeste, pentru telegraful fara fir, Premiul Nobel pentru fizica, premiu impartit cu fizicianul german Karl Ferdinand Braun, cel care perfectionase sistemul de transmisie al telegrafiei fara fir.
In anul 1895, in localitatea Sasso, Marconi, alături de fratele său, va realiza prima sa legatura radio. El i-a spus fratelui sau, aflat de partea cealalta a unui deal, ca daca aude semnalul pe care el il va transmite, de la punctul de emisie, la cel de receptie, sa traga un foc de puscă care sa-i confirme lui Marconi ca experimentul a reusit.
In cadrul Muzeului de Istorie al Bolognei din Palatul Pepoli se gaseste un stand dedicat lui Marconi. Pe un monitor din cadrul standului ruleaza un documentar despre viata si lucrarile lui. Timpul nu mi-a permis sa merg in afara orasului la Muzeul Marconi (15 km) unde se pot viziona cu programare o parte din experimentele acestuia. Casa Memoriala a lui Marconi nu se poate vizita desi este trecuta pe harta printre obiectivele turistice. Pe casa acestuia se gaseste o placa omagiala ca cea de mai jos. Tot mai jos voi reda cateva capturi facute cu telefonul din prezentarea ce rula la muzeu.
- Orasul Bologna este cunoscut ca si Orasul Porticurilor in acest sens fiind declarat Patrimoniu Mondial Unesco. Reteaua de porticuri a orasului insumeaza aproximativ 35 de km, dintre care cel mai lung portic are 3500 de m si se numeste Arco Bonaccorsi (construit in anul 1675).
Conform https://dexonline.ro/definitie/portic cuvantul insemana : PORTÍC,porticuri,s. n.Galerie exterioară, acoperită, mărginită pe cel puțin una din laturi cu o colonadă, adesea în formă de arcade și care servește ca loc de plimbare în jurul unei piețe, al unei clădiri sau grădini etc”
- In anul 1858 matematicianul Giuseppe Barilli cunoscut sub pseudonismul Quirico Filopanti profesor de mecanica si hidraulica la Universitatea din Bologna a fost cel care a venit cu propunerea de a crea „fusul orar”.
Pentru ca profesorul Barilli a refuzat juramantul de credinta in fata regelui Victor Emanuel al II lea si pentru ca a proclamat Republica Italiana desfiintand puterea papala, a pierdut postul de profesor si a fost marginalizat, iar propunerea sa de a creea „fusul orar” nu a fost mediatizata. Astazi introducerea fusurilor orare este atribuita geografului si inginerului canadian Sandford Fleming ( 1827 – 1915).

Dupa trecerea in revista a superlativelor pentru care este bine sa vizitezi orasul vom trece la descrierea traseelor parcurs in calatoria noastra. Desi am fost in extrasezon si a fost destul de rece pot spune ca am vazut numeroase grupuri de turisti ceea ce m-a convins ca este un oras foarte cautat si vizitat. In acelasi timp cateva obiective turistice erau in renovare asa ca se puteau vizita partial.

De 2500 de ani centrul orasului este Piazza Maggiore inconjurata de cladiri uriase : Palatul Regelui Enzo, Primaria orasului, Palatul Podesta, Palatul Notarilor, Biserica Sfantului Petroniu (patronul spiritual al orasului). Seara de seara aici se aduna laolalta oamenii orasului si turistii. Numerosi instrumentisti talentati te incanta toata seara cu piesele lor si te indeamna sa le cumperi cd-urile. Si totul sub ochii politistilor si al soldatilor ce fac de garda in centrul orasului. Cele mai interesante obiective turistice se gasesc pe o raza de 1,5 km avand ca punct central Piazza Maggiore. (vezi harta)
Un prim traseu poate incepe din Piazza Maggiore. Prima vizita o recomand la BISERICA SFANTULUI PETRONIU (BASILICA DI SAN PETRONIO).
Sfantul Petroniu a fost al VIII lea episcop al orasului Bologna intre anii 431 – 450. In cinstea Sfantului Petroniu (considerat si protectorul orasului Bologna) in anul 1390 a inceput constructia actualei biserici sub supravegherea arhitectului Antonio di Vincenzo. Aceasta biserica este cea mai impunatoare biserica din oras si are 132m lungime, 66m latime, 47m inaltime. Fatada bisericii a ramas neterminata din ordinul papei Pius al IV lea.
Interiorul bisericii care a fost construit in perioade diferite de timp imbina stilul clasic cu stilul gotic. Biserica este impartita in 3 nave sustinute de cate zece stalpi cu nervuri poligonale care formeaza arcade si bolti. In interiorul bisericii se gasesc 22 de capele.
La aceasta biserica nu se percepe taxa de intrare, dar daca vrei sa faci fotografii trebuie sa platesti o taxa de 2 euro. In partea stanga a altarului se gaseste o usa de acces unde pentru suma de 3 euro poti sa urci pe platforma bisericii si sa vezi orasul de sus (64 m). In partea dreapata a altarului se poate ajunge in cripta bisericii si la muzeul acesteia. Langa altar pe podeaua bisericii se gasesc cateva ferestre de sticla prin care daca te uiti cu atentie poti vedea jos in cripta.
Intr-una din capelele din stanga altarului se gaseste si un Pendul Foucault suspendat de tavan. Un panou informativ explica ce este cu acest pendul.
In Capela Magilor accesul costa 3 euro si acolo se poate vedea o pictura ce il reprezinta pe profetul Mahomed in flacarile iadului.
PRIMARIA – PALLAZO D’ACCURSIO (PALAZZO COMUNALE) – este situata pe latura de vest a Pietei Maggiore si dateaza din anul 1293 cand era cunoscuta sub numele de Palazzo della Biada. Acest palat este format din 3 case distincte ale familiilor aristocrate din acea vreme , iar fatadele acestor case sunt unite printr-un portic. Constructia noului portic a inclus si vechiul turn Accursio. De-alungul timpului constructia a suferit incendii si demolari. In anul 1301 in cinstea Papei Bonifaciu al VIII lea pe fatada cladirii avea sa fie adaugata o statuie a cestuia. In anul 1334 o parte din palat este demolata si reconstruita devenind locul unde se aduna Consiliul Orasului. Intre anii 1360 – 1425 devine resedinta papala. In anul 1425 cladirea va arde pentru ca in anul 1436 sa fie refacuta in forma de astazi. In anul 1444 in turnul Accursio este instalat un ceas. In anul 1580 pe fatada cladirii este adaugata o statuie din bronz a Papei Grigore al XIII lea.
PALATUL ENZO – Palazzo Re Enzo, numit „Palazzo Nuovo”, a fost construit in stil gotic intre anii 1244 – 1246. In anul 1249 in urma bataliei de la Fossalta regele Enzo al Sardiniei, fiul regelui Frederic al II-lea a fost capturat si tinut prizonier in palat pana la moarte in anul 1272. Batalia de la Fossalta a avut loc intre guelhii din Bologna si gibelinii din Lombardia. In articolul despre Florenta spuneam ca : Guelfii si Ghibelinii erau doua grupari ce au mentinut teritoriul Italiei impartit aproape pe tot timpul Evului Mediu. Guelfii erau reprezentatii puterii Papale si Ghibelinii reprezentatii puterii Sfantului Imperiu Romano German.
In cadrul Muzeului de Istorie al Bolognei exista o sala special amenajata in amintirea luptei de la Fossalta.
Palatul a fost folosit de-alungul timpului si ca inchisoare, si ca loc de sedinta al Consiliilor Populare, si ca loc de arhiva minicipala in jurul anilor 1800, apoi ca sala de bal. Astazi palatul nu este deschis turistilor, dar gazduieste congrese, evenimente culturale, expozitii, intalniri de afaceri.
MUZEUL DE ARHEOLOGIE AL ORASULUI – MUSEO CIVICO ARCHEOLOGICI – Muzeul de Arheologie din Bologna se gaseste in Palatul Galvani (Palazzo Galvani) si a fost deschis la 25 septembrie 1881. Muzeul contine exponate reprezentative pentru oras incepand cu preistoria si sfarsind cu epoca romana. Astfel se gasesc colectiile de exponate etrusce, romane, grecesti, dar cea mai vestita e colectia egipteana. Colectia de obiecte egiptene numara 3500 de exponate.Interesul pentru studierea Egiptului Antic a aparut in Bologna in secolele XVI si XVII. Piesele cele mai importante fac parte din Colectia personala a lui Luigi Ferdinarido Marsil (1658 -1730).
Constructia Palatului Galvani care adaposteste Muzeul de Arheologie a inceput in anul 1336. Initial palatul a fost construit ca spital si biserica de catre Fundatia Santa Maria della Morte. Biserica a fost sfintita in anul 1427, iar intreaga cladire a suferit numeroase transformari de-alungul timpului, astfel ca la mijlocul secolului al XVI lea a fost adaugat si un portic. Dupa desfiintarea spitalului si a bisericii, palatul a suferit numeroase modificari pana in anul 1881 cand a fost inaugurat Muzeul de Arheologie.
FANTANA LUI NEPTUN – Dupa Sinodul de la Trent dintre anii 1545 -1563 (sinod in urma caruia a inceput contrareforma), unul din papii din familia de Medici, Papa Pius al IV lea (Giovani Angelo Medici) a ordonat un program de reinoire arhitecturala in stil renascentist a centrului orasului Bologna. Una dintre lucrarile renascentiste a fost Fantana lui Neptun alimentata cu apa adusa printr-un viaduct din zona deluroasa a orasului. A fost construita in anul 1564 pentru a comemora guvernarea pontificatului Papei Pius al IV lea asupra Bolognei
CATEDRALA SFANTULUI PETRU – Primele marturii scrise despre biserica apar abia in secolul al X lea. Nu se stie exact data constructiei catedralei. In anul 1131 biserica este devastata de un incendiu, apoi in anul 1222 de un cutremur. Aspectul actual al catedralei il va capata abia din anul 1605 cand au inceput ample lucrari de restaurare.
In anul 1582 papa Grigore al XIII lea ridica biserica la rang de Arhiepicopie a orasului Bologna. Clopotnita bisericii este al doilea turn ca marime din oras (70 m). Din turn se poate admira o frumoasa priveliste asupra orasului.
Fatada bisericii fiind inalta si strada ingusta nu am putut sa ii fac o poza din fata.
MUZEUL DE ISTORIE AL ORASULUI BOLOGNA – PALAZZO PEPOLI – este un muzeu dedicat istoriei, culturii si transformarile orasului din timpul etruscilor pana in zilele noastre. Pentru fiecare perioada a istoriei este amenajata cate o camera (aproximativ 30 de camere) unde informatiile sunt prezentate atat scris cat si interactiv, sau audio – video. Picturile de pe tavanele camerelor, arhitectura medievala a palatului fac ca vizita la acest muzeu sa fie o placere. (o parte din pozele articolului provin din acest muzeu)
O vizita in fostul GHETOU EVREIESC te poarta prin istoria trista a acestui popor, persecutat de-alungul timpului de 2000 de ani incoace. Se poate vedea fosta sinagoga si zidurile care imprejmuiau ghetoul.
Langa ghetoul evreiesc se gaseste o biserica foarte frumoasa BISERICA SFANTULUI MARTIN – construita in anul 1227 in stil gotic. Biserica este formata din 3 nave construite in stilul gotic tarziu si decorate in doua culori. Aici se gaseste o orga cu tuburi din anul 1556 si o pictura celebra a pictorului Girolamo Siciolande din Sermoneta (1548), „Madona cu cei 6 sfinti”. Alta fresca interesanta este Adorarea (1437 de P.Uccello).
CANALE DI RENO – un canal de apa printre case asemanator cu canalele din Venetia. Pentru ca orasul este asezat intr-o zona deluroasa si raspandit pe mai multe dealuri in timpul stapanirii romane au fost construite foarte multe apeducte care au facut ca orasul sa fie conectat cu raul PO si implicit cu Marea Adriatica. Aceste canale inundate cu apa erau folosite pentru a se putea mentine constant nivelul celor 2 rauri care traverseaza orasul : raurile Savena si Reno. In Evul Mediu la Bologna functiona o vestita moara cu apa.
La Muzeul de Istorie al orasului se gaseste o prezentare interactiva (un sistem de oglinzi si o proiectie de lumina) a felului in care a fost adusa apa in oras, cum spuneam prin apeducte. Prezenta izvoarelor, canalele folosite si ca trasee de plimbare precum si canalul Navile care leaga orasul cu marea Adriatica prin retaeua de rauri din jurul orasului, au facut ca orasul sa se dezvolte nespus de mult. Cu ajutorul energiei hidraulice optinute din apa au reusit sa prelucreze celebra matase bologneza la inceputul secolului al XIV lea.
RUINELE PALATULUI PAPAL si POARTA GALLIERA. Aceasta poarta facea parte din vechiul zid de aparare al orasului fiind construita in anul 1200, apoi reconstruita in anul 1660 si restaurata definitiv in anul 2009. Palatul Papal a fost construit initial pentru Papa Ioan al XXII lea, dar acesta a preferat sa isi mute scaunul Papal la Avignone in anul 1316, facand astfel ca orasul Bologna sa isi piarda din importanta.
Langa Poarta Galliera se gaseste si gara centrala a orasului.
Lang poarta se poate merge in PARCO DELLA MONTAGNOLA. Acest parc deschis publicului in anul 1664 a fost refacut in stil francez de catre imparatul francez Napoleon cand a cucerit orasul. Scarile de acces in parc cu sculpturile aferente sunt foarte frumoase.
De aici putem urma acest traseu . (pe google maps nu se pot adauga mai mult de 10 locatii)
POARTA SAN FELICE – Amplasarea acestei porti era pe axul drumului Via Emilia si a fost martora multor evenimente. A fost construita in secolul al XIII lea, iar din anul 1334 dispunea de un pod si o fortareata. Pe la Porta San Felice au atacat ghibelinii si regele Enzo. In timpul lui Napoleon in anul 1805 a fost din nou restaurata.
BASILICA DI SAN FRANCESCO – a fost construita in anul 1263 de calugarii din ordinul Franciscan al carui patron sfant era Sfantul Francisc d’Assisi. Constructia este un mix de arhitecturi, astfel fatada romanica este decorata in stil venetian, iar restul bisericii este construit in stilul gotic francez. In anul 1796 armata franceza a pradat biserica de operele de arta si a folosit-o pe post de cazarma. Restaurarea bisericii a fost inceputa in anul 1900. Aici se gasesc mormintul Papei Alexandru al V lea si un superb altar sculptat in marmura in stil venetian alaturi de fresce din viata Sfantului Francisc d’Assisi. Aceste fresce au fost create de Giovannni din Rimini, ucenicul lui Giotto.
Langa aceasta biserica se gaseste PIAZZA MALPIGHI unde se pot vedea ruinele unei porti ce facea parte din al doilea zid de aparare al orasului.(1636)
PORTA SARAGOZZA – Aceasta poarta a fost construita in secolul al XIII lea facand parte din al treilea zid de aparare al orasului. Poarta a fost restaurata recent in stil neogotic.
P.S. Am avut doar 2 zile intregi la dispozitie ca sa explorez orasul asa ca am cautat sa surprind cele mai interesante obiective turistice. Mai aveam nevoie de inca doua, dar poate am sa sa ma intorc in oras cu alta ocazie.
Pingback: Alergând prin Belgrad – „Orașul Alb” – peregrinprinlume