Manastirea”Pestera Sfantului Apostol Andrei” – ocrotitorul Romaniei


Putini dintre dumneavoastra cititorii mei stiu ca una din pasiunile mele inca din timpul copilariei a fost studiul teologiei. Asa se face ca astazi cu ocazia sarbatorii Sfantului Andrei, am sa va vorbesc despre Manastirea”Pestera Sfantului Apostol Andrei” – ocrotitorul Romaniei.

pestera Sfantului Apostol Andrei

Dar mai intai cateva cuvinte despre Sfantul Apostol Andrei

Sfantul Apsotol Andrei s-a nascut in oraselul Betsaida aflat pe Lacul Ghenizeret in provincia Galileea din Tara Sfanta. Sfantul Andrei a fost unul din ucenicii Sfantului Ioan Botezatorul, si a participat la botezul Domnului Isus in apa Iordanului. Cand Sfantul Ioan Botezatorul l-a vazut pe varul sau Isus venind sa fie botezat, a zis: „Iata Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii”. Apostolul Andrei auzind lucrul acesta pleaca de langa Sfantul Ioan si Il urmeaza pe Mantuitorul. Apostolul Andrei era fratele Sfantului Apostol Petru si tot il va aduce pe fratele lui la Domnul Isus, spunandu-i „Noi am gasit pe Mesia, care se talmaceste Hristos”. Astfel Andrei este primul ucenic chemat de Mantuitorul sa-l urmeze.

patul sf apostol Andrei

Dupa Rusalii, ucenicii Domnului au implinit porunca lasata de Mantuitorul: „Mergeti in toata lumea si faceti ucenici din toate neamurile botezandu-i in numele Tatalui , al Fiului si al Sfantului Duh si invatii sa pazeasca tot ce v-am poruncit eu”.

Asa se face ca la intalnirea apostolilor s-a tras la sorti intre ei si au mers sa propovaduiasca credinta acolo unde li s-a dat. Sfantului Apostol Andrei i-a cazut la sort sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si in Scitia (adica Dobrogea noastra).

In Epistola către Coloseni 3,11, Sfantul Pavel ii pomeneste pe sciti si arata ca astfel strămoşii noştri au fost încreştinaţi chiar din vremea apostolilor. Dobrogea  a dat și primii martiri pentru Hristos din țara noastră.

Scriitorii creştini din primele secole, ca: Iustin Martirul, Tertulian, Origen si Eusebiu de Cezarea, mărturisesc despre răspândirea creştinismului în Dacia, în special în Scythia Minor (Dobrogea), prin activitatea misionară a Sfantului Apostolul Andrei şi a ucenicilor săi.

DSCF0963

Traditia spune ca Sfantul Andrei, a murit rastignit pe o cruce in forma de X, in cetatea greceasca Patras.

„La Pestera Sf. Andrei apostolul a predicat cuvantul lui Iisus Hristos, a botezat, a sfintit arhierei, preoti si diaconi, randuindu-i pe acestia in cetati si localitati. Tot aici s-au oficiat slujbe, fapt ce a determinat, in timp, pe multi traitori de viata crestina sa vina aici si chiar sa vietuiesca pe acest loc sfant, prin aceasta facand sa ia fiinta viata monahala pe pamantul nostru, dupa modelul de traire a marilor pustnici din care s-au adapat calugarii sciti, Sf. Gherman, Sf. Ioan Casian si multi altii pana in zilele noastre.

In anii 30 a secolului trecut cunoscutul teolog roman Ioan Dinu si sustinut si de alti iubitori de adevar istoric bisericesc a amenajat Pestera unde a trait Sf. Andrei, ridicand turla pesterii, devenita intre timp capela, amenajand intrarea printr-un zid de inchidere, cu portic, astfel redandu-i conturul unei adevarate biserici primare naturale.

Vrednicul de pomenire Chesarie Paunescu, episcopul Constantei a sfintit in anul 1944 acest asezamant de importanta istorica de pe pamantul Dobrogei, pecetluind-ul cu numele de „Pestera Sfantului Apostol Andrei”.

Din pacate in perioada comunista nori negri s-au abatut si peste acest loc sfant, ducand pana la desfiintarea acestuia. In anul 1990 acest asezamant a fost reactivat, reincepand astfel viata monahala. Tot atunci a devenit Schit iar in anul 1993, in urma demersurilor facute de Arhiepiscopia Tomisului, Schitul Sf. Andrei a fost transformat, cu aprobarea Sf. Sinod, in manastire de calugari – „Manastirea Sf. Ap. Andrei”.

In acest timp s-a construit al doilea corp de chilii pentru calugari si gospodarii anexe, iar in anul 1995, 27 septembrie, s-a sfintit primul paraclis, construit aici si pus sub ocrotirea Maicii Domnului.

Cu acest prilej a fost numit si instalat primul staret al manastirii Sf. Andrei in persoana PC Protosinghel Neofit Oana, de fata fiind vietuitorii manastirii precum si multi credinciosi din imprejurimi si din tara.” http://www.manastireasfantulandrei.ro/istoric

Pentru a ajunge la biserica se poate pleca din Constanta pe traseul Constanta – Adamclisi – Ostrov – Calarasi (trecere bac), sau din Mangalia pe acelasi traseu cu oprire in localitatea Ion Corvin, unde vom urma indicatorul spre stanga pana la manastire.

DSCF0973

Cum ajungi la biserica, primii pasi ai pelerinului se fac spre pestera Sfantului Andrei, asezata in spatele manastirii. Aceasta este o grota mare, sapata in calcar unde pe peretii ei se gasesc numeroase icoane ale Sfantului Andrei. Aici se gaseste un pat scobit in piatra in care se spune ca se odihnea Sfantul.

Această prezentare necesită JavaScript.

Langa pestera se gaseste o biserica impunatoare cu 5 turle, iar in partea din fata se gaseste un vitraliu de mari dimensiuni cu Sfantul Apostol Andrei. In manastire se gasesc o parte din moastele Sfantului Andrei. Iesind din biserica putem sa mergem la „Izvorul Sfantului Andrei”, un loc cu o apa curata de munte.

Această prezentare necesită JavaScript.

P.S.  Plecand pe traseul Constanta  – Adamclisi – Ostrov puteti sa va opriti si la

Pentru prietenii mei si toti cititorii acestui articol care poarta numele Sfantului Apostol Andrei (sarbatorit astazi 30.11.2018) doresc un calduros La multi ani, sanatate si implinirea tuturor dorintelor. LA MULTI ANI!

14 gânduri despre “Manastirea”Pestera Sfantului Apostol Andrei” – ocrotitorul Romaniei

  1. Minunată prezentare despre Mănăstirea ”Peștera Sfântului Apostol Andrei – ocrotitorul României”. Încă nu am ajuns acolo, dar am încă un motiv în plus citind articolul și imaginile. O duminică binecuvântată !

    Apreciază

  2. Ai mare dreptate! Bisericile şi mănăstirile vechi mă atrag şi pe mine şi, în călătoriile mele, nu trec niciodată pe lângă ele fără să le vizitez. Cu ajutorul postărilor tale ajung prin locuri îndepărtate, prin care poate n-o să ajung în realitate niciodată, aşa că îţi mulţumesc pentru strădanie! Să ai parte de bine!

    Apreciază

  3. Este bine de vizitat in cursul anului, mai ales vara „in drum spre mare” cand si peisajul este placut vederii; pe 30 noiembrie cozile la pestera au devenit infernale in ultimii ani de cand a fost extrem de mediatizat acest loc. Catedrala este noua, foarte generoasa la fel
    ca si cea din Techirghiol unde se afla mormantul lui Arsenie Papacioc. Daca porniti dinspre litoral, pana la Orsova, cele doua sus-prezentate fac parte dintr – o salba de 10 perle dobrogene, si aici la refer la manastiri, alaturi de Monumentul de la Adamclisi.

    Apreciază

  4. Pingback: Drumul cetatilor nord dobrogene sau Drumul cetatilor tulcene | peregrinprinlume

  5. Pingback: Flacara TV – Sf. Apostol Andrei e şi sărbătoarea Unităţii Neamului românesc, să aflăm mai multe despre Întâiul chemat al Lui Hristos

  6. Pingback: Muzeul de Istorie si Arheologie Tulcea | peregrinprinlume

  7. Pingback: Sf. Apostol Andrei – Ocrotitor înţelept şi neobosit al neamului nostru. La Mulţi Ani, români! –publicat de Victor RONCEA in Ziaristi Online- RadioMetafora.ro

  8. Pingback: Drumul cetatilor nord dobrogene | peregrinprinlume

  9. Pingback: Tulcea te iubesc! | peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.