O plimbare pe Ceahlau si o incursune prin Tinutul Neamtului


Weekendul trecut impreuna cu gasca IM Energy am plecat spre frumoasele zone ale judetului Neamt pe traseul Bucuresti – Ploiesti – Brasov- Miercurea Ciuc- Gheorghieni – Cheile Bicazului – Lacul si Barajul Izvorul Muntelui – Statiunea Durau – Cabana Fantanele – Cusma Dorobantului – Stanca Panaghiei – Cabana Dochia – Varful Toaca – Cascada Duruitoarea – Manastirea Neamtului – Cetatea Neamtului – Bucuresti

In drumul nostru am mers pe arhicunoscuta Vale a Prahovei, pe langa orasul Brasov si am intrat in fostul judet Trei Scaune, trecand in revista frumoasa statiunea Baile Tusnad,orasul Miercurea Ciuc si oprindu-ne la Lacul Rosu.

Lacul Rosu si Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas, parc constituit in anul 2000. Parcul national are o suprafata de 6575 hectare si se constituie dintr-o multime de chei, pesteri, avene, abrupturi, cascade, precum si prezenta celui de-al doilea lac de baraj natural din tara noastra ca marime, lacul Rosu. (Cel mai mare lac de baraj natural de la noi se numeste Cuejdiu si sa format pe cursul superior al raului Cujdel in Muntii Stanisoara de langa Piatra Neamt).  In parcul national sunt incluse rezervatiile Cheile Sugaului, Cheile Bicazului, Muntele Hasmasu Mare- Piatra Singuratica, Hasmasu Negru si Lacul Rosu.

ACCESUL in PARCUL NATIONAL CHEILE BICAZULUI – HASMAS se face pe DN12C Gheorghieni – Laul Rosu – Cheile Bicazului – Cheile Sugagului – Bicaz drum care traverseaza Parcul.

LACUL ROSU – este un lac de baraj natural care s-a format in luna iulie a anului 1837 ca urmare a alunecarii unui pinten muntos al muntelui Ghilcos. Aceasta alunecare a fost posibila datorita ploilor abundente din acea vara care au dus la imbibarea solului si a grohotisului cu apa. Astfel lacul pastreaza aspectul unei vai inecate cu trunchiuri de copaci care se zaresc la suprafata apei, sau cu varfurile brazilor din vechea padure.

Pe lac exista un debarcader unde se pot inchiria barci cu vasle pentru plimbare. Pretul este de 10 ron / persoana pentru 30 minute. Daca nu doriti sa va plimbati cu barca se poate da ocolul lacului mergand pe traseul marcat „cruce rosie”.

…”cand eram tanar fecior, eram fala muntilor”

Acest lac (ca de altfel mai toate locurile de la noi au cate o legenda privitoare la formarea lor, transmise de-alungul generatiilor pe cale orala) are si el o legenda, iar acesta este redata pe un panou informativ langa lac. Voi prezenta mai jos legenda acestui lac : „Traia odata prin tinutul Giurgeului o fata deosebit de frumoasa Estera. Parul ei era ca pana corbului, ochii ei erau verzi, iar silueta ii era ca un tanar molid, leganat de vant. Intr-o dimineata insorita de iulie Estera s-a dus la targul din Gheorghieni. Acolo s-a intalnit cu un flacau inalt si chipes care era atat de puternic incat omora dintr-o singura lovitura pana si pe cel mai mare urs; si canta voinicul acesta din fluier de nu avea pereche in tot tinutul, iar la mestesuguri mai ca nu-l intrecea nimeni. Cum s-au vazut s-au si placut pentru ca dragostea vine pe neasteptate si pune stapanire numai decat pe inimile tinerilor. tanarul voinic  a cumparat Esterei o basma albastra ca cerul si arugat-o sa-i fie mandruta. Insa cei doi nu au putut sa se casatoreasca pentru ca voinicul a fost luat in armata. Frumoasa fata isi astepta cu rabdare logodnicul. Seara cand mandrul soare se ascundea dupa muntii inalti, Estera isi lua cofa si se ducea la izvorul cel lin de la poalele brazilor si se gandea ore in sir la alesul inimii sale. Pana si muntii cei inalti se inmuiau auzind oftatul si cantecul ei de dor. Intr-o duminica Estera a fost zarita de un haiduc, care a rapit-o pe mandra cea frumoasa si a fugit cu ea pana la Suhardul Mic, intre stancile cu mii de fete unde isi avea el adapostul. Ia promis Esterei aur, argint si multe alte bogatii numai sa devina sotia lui. fata insa l-a respins pe haiduc caci isi astepta credincios iubitul din zori oana-n seara. Indaratnicia haiducului a facut-o pe Estera sa ceara ajutorul muntilor, rugamintea ei plina de deznadejde fiind auzita de stanci. Intr-o noapte de iulie veni din senin o furtuna nemaiintalnita, cu ploaie grozava, cu tunete nemaiauzite si fulgere nemaivazute. Intr-un vuiet asurzitor muntele s-a pravalit si a ingropat fata, haiducul dar si un pastor cu turma lui care isi avea stana prin preajma. In dimineata ultimei duminici a lui Cuptor soarele stralucea peste stanci. Valea unde cu o zi inainte curgea limpede Paraul Verescheului, a fost inchisa de alunecarea muntelui, dand nastere lacului numit Lacul Rosu. Daca te uiti in apa lacului, vezi stralucirea ochilor verzi ai Esterei.”

CHEILE BICAZULUI – se gasesc in Muntii Hasmas si se intind pe teritoriul a doua judete, judetele Neamt si Harghita. De la Lacul Rosu mergand spre Cheile Bicazului si localitatea Bicaz Chei vom intalni pe partea stanga abruptul muntelui Suhardul Mic.

Mergand la vale si acompaniati de apa cristalina si zgomotoasa a raului Bicaz care se formeaza direct din Lacul Rosu zarim stancile Suhardului care iti dau senzatia ca se unesc la intrarea in Cheile Bicazului.

La aproximativ 2 km de lac dupa iesirea din statiunea Lacul rosu gasim un indicator la stanga catre Cheile Cupasului, iar traseul urmarit este marcat cu simbolul „banda albastra”.

Mergand mai departe trecem printr-o trecatoare ingusta pentru ca mai apoi sa intalnim pe stanga Piatra Altarului.

Trecand prin trecatoare ajungem la cele 2 tuneluri auto (cel vechi si cel nou) pentru ca mai apoi sa intram efectiv in Cheile Bicazului.

De la Cheile Bicazului mergand inainte la intrarea in comuna Bicaz Chei intalnim pe partea stanga indicatorul catre Cheile Sugaului si drumul spre cabana Ecolog aflate pe paraul Sugau afluent al Bicazului. Cheile Sugaului sunt cele mai inguste chei din tara (3-4m deschidere) aici intalnindu-se si Pestera Munticelu (150 m lungime). Aceste chei fac parte din Rezervatia naturala Cheile Sugaului – Pestera Munticelu. Aici este amenajat si un traseu „via ferata”

Iesind din Cheile Bicazului trecem prin localitatea Bicaz pe langa Fabrica de Ciment si intram in Parcul National Ceahlau. Parcul National Ceahlau a functionat ca arie protejata inca din anul 1955 avand o suprafta de 7742,5 hectare. In cuprinsul parcului sunt cuprinsi muntii Ceahlau, Rezervatia naturala acvatica Lacul Izvorul Muntelui si Rezervatia forestiera Secu, rezervatia stiintifica Ocolasu Mare, rezervatia botanica Polita cu Crini unde se gaseste cel mai reprezentativ habitat de larice din Romania, Cascada Duruitoarea si Avenul mare cu grupul de stanci Detunatele.

LACUL SI BARAJUL IZVORUL MUNTELUI

Barajul Izvorul Muntelui a fost construit intre anii 1950-1960 si are inaltimea de 127 m, grosimea de baza 119 m, lungime coronament 435 m, cu un volum de apa de 1230 milioane metrii cubi. Este cel mai mare lac artificial amenajat pe raurile interioare din Romania (raul Bistrita). Lacul mai este numit si „marea dintre munti” fiind singurul lac de interior in care se serbeaza „Ziua Marinei”. Proiectul barajului a fost realizat de catre ing. Dimitrie Leonida. Pe lac se pot face plimbari cu vaporasul contra cost.

În anul 1993 celebrul J.Y. Cousteau, însoţit de o parte din echipa sa, s-a aflat pentru câteva zile la Staţiunea de Cercetări Biologice Potoci – Bicaz a Universităţii „Al.I.Cuza”, unde a efectuat câteva scufundări în lacul Bicaz (singurul loc din Moldova unde se efectuau scufundări, promotorii fiind Ionel Miron şi Constantin Mihai).

Lacul de acumulare „Izvorul Muntelui”, cunoscut şi sub numele de „lacul Bicaz„, este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe râurile interioare din România. Situat pe cursul superior al râului Bistriţa, lacul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelaşi nume. Din el se alimentează centrala hidroelectrică Bicaz-Stejaru, echipată cu şase generatoare.

Recorduri: barajul Izvorul Muntelui, având înălţimea de 127 metri, este cel mai mare baraj de greutate (de pe râurile interioare ale României, fiind depăşit de Porţile de Fier I) şi al treilea dintre cele mai înalte baraje din România. Deasemenea este al 9-lea baraj de greutate, ca înălţime, din Europa. În anul finalizării sale, respectiv 1961, era al 4-lea baraj de greutate, ca înălţime, din Europa.” http://www.neamt.ro/Date_gen/Bicaz/Lac_Izv_Muntelui.html

De la baraj plecam spre statiunea Durau unde ne-am si cazat.

A doua zi am plecat in monom spre varful Toaca nu inainte de a plati cate 5 RON de persoana taxa de acces in parcul National Ceahlau. Traseul urmat este cel de pe harta fiind un traseu de dificultate medie care strabate acesti munti deosebiti ai Romaniei, munti plini de multe legende si cu peisaje foarte frumoase. Pentru iubitorii de folclor si traditii in link-ul de mai jos se gasesc o parte din legendele Ceahlaului in care sunt prinse si povestile stancilor pe langa care am trecut. http://www.ceahlaupark.ro/legende/

In drumul nostru marcaj „banda rosie” am trecut pe la cabana Fantanele (cabana care momentan numai ofera cazare).

De la cabana am trecut pe la punctul de belvedere „La Morminte” (la Obarsie – 1470 m) unde se gaseste un monument ridicat in cinstea ostasilor romani si sovieitici care au pierit in al doilea razboi mondial in anul 1944 in luptele duse pe Ceahlau contra armatelor germane.

A urmat  : „Caciula Dorobantului”

„Cununa Zimbrului”

„stanca Panaghia” (1776 m)

cu frumoaele lor legende, apoi statia meteo de sub varful Toaca ( 1904 m),

„Scaldatoarea vulturilor”

Sub varful Toaca pe un platou inainte de cabana Dochia se gaseste si o mica biserica cu hramul „Schimbarea la Fata” construita intre anii 1992-1993.

Cabana Dochia (singura cabana din Romania cu heliport). Pe drumul spre Dochia am putut sa admiram in toata splendoarea lui Lacul Bicaz si Izvorul Muntelui. De la Dochia am pornit pe marcajul „cruce rosie” spre Durau trecand in revista „Piatra Lacrimata” si Cascada Duruitoarea.

De la cascada un pic mai jos drumul se bifurca in stanga continua marcajul „cruce rosie” care te duce in Durau la locul de acces in parc si un alt traseu, marcaj „cruce albastra” care te scoate la teleferic in Durau.

Harta traseului urmat asa cum am postat-o si pe grup.

harta preluata si prelucrata de la http://www.cetiacomi.ro/harta-trasee-turistice-ceahlau/

CETATEA NEAMTULUI

Cetatea Neamt a fost intemeiata in anul 1435 de domnitorul Petru I. Este singura cetate din Moldova care nu a fost cucerita de dusmani. Astfel sultanul Mehmet al II lea, cucuritorul Constantinopolului asedieaza cetatea in 1476 fara succes. Si Sobieski regele Polniei incearca tot fara rezultat asedierea cetatii in anul 1691. O scurts istorie a cetatii in poza de mai jos

Aceasta cetate a fost inclusa intr-un circuit istoric si cultural numit : Cetatile Medievale ale Moldovei : Craciun, Roman, Neamt, Suceava, Hotin, Soroca, Orheiul Vechi, Tighina, Cetatea Alba si Chilia.

In link-ul de mai sus se gasesc toate detaliile despre aceasta cetate.

MANASTIREA NEAMT

Manastirile Agapia, Varatec, Neamt, Secu si Sihastria constituie a doua mare concentrare monahala din lumea ortodoxiei dupa muntele Athos.

Prima atestare documentara a manastirii Neamt este facuta in anul 1210. In anul 1375 domnitorul Petru Musat ridica o biserica de piatra in locul celei de lemn. Aceasta din urma va fi distrusa la cutremurul din anul 1471. Intre anii 1486-1497 domnitorul Stefan cel Mare ridica o noua biserica care a ramas si pana astazi.

P.S. Pozele de la Lacul Rosu si Cheile Bicazului au fost facute de mine si de Iulian Berca fostul meu coleg de delegatii. Multumesc pentru pozele primite de la toti colegii de grup inclusiv Claudiu Gaspar si ma bucur ca am putut sa ne adunam din nou ca sa cucerim si Ceahlaul. Multumesc Nataliei, Alexandrei si Marianei pentru ajutorul oferit la parcurgerea traseului montan si pe drumul de intoarcere spre capitala. Va doresc o saptamana frumoasa in continuare si asteptam pe toti cititorii acestui articol si in alte excursii marca IM Energy.

2 gânduri despre “O plimbare pe Ceahlau si o incursune prin Tinutul Neamtului

  1. Pingback: https://peregrinprinlume.com/2017/10/03/o-plimbare-pe-ceahlau-si-o-incursune-prin-tinutul-neamtului/ – Literele sufletului meu

  2. Pingback: Circuit Moldova | peregrinprinlume

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.