Publicat de: peregrinprinlume | decembrie 20, 2011

Turul cetatilor medievale : Prejmer si Harman

Weekendul trecut am mers intr-un tur al cetatilor medievale din Transilvania organizat de Scoala de Ghizi Cristian Adventure la invitatia colegului meu Iulian Berca. A fost o excursie foarte reusita si educativa in care am invatat multe lucruri noi, referitoare la istoria si valorile traditionale ale poporului nostru, pe care doresc sa le impartasesc si cu dumneavoastra.

Am plecat dis de dimineta cu doua autocare din Bucuresti si ne-am indreptat spre Brasov, unde prima cetate vizitata a fost CETATEA PREJMER

„Cetatea din Prejmer are zidurile cele mai puternic fortificate din ansamblul cetatilor bisericesti din Transilvania.

Constructia cetatii a inceput inainte de anul 1300. In forma lor actuala zidurile de centura au o inaltime cuprinsa intre 12 si 14 metri, la baza avand o grosime de pana la 5 metri.

DSCF0040

In interiorul cetatii se afla peste 270 de camari de refugiu si provizii, asezate pe 2 pana la 4 nivele. Doua incaperi din partea sudica acetatii poarta numele de „Scoala veche” una din ele pastrand resturile unei picturi murale vechi”.

P1240002

P1240003

Tot aici se pot vedea uneltele cu care lucrau mestesugarii, cum ar fi dulgherii sau croitorii, scoala unde invatau elevii si interioarele sasesti care cuprind patul pentru etalarea zestrei, dulapul de bucatarie, furcile de tors .

P1240010

P1240011

Cetatea bisericeasaca din Prejmer este una din cele mai importante monumente istorice medievale din Transilvania. Ridicarea bisericii Sfintei Cruci a fost inceputa de ordinul Cavalerilor Teutoni in anul 1218, cetatea avand la baza un plan in cruce greaca cu abside incheiate poligonal.”  Dupa alungarea cavalerilor Teutoni, inaltarea bisericii a fost facuta in stilul gotic timpuriu burgund. Altarul triptic gotic al acestei biserici (cel de mai jos) este cea mai veche piesa din tara, pictata pe ambele parti, intre 1450-1460 in Transilvania.

P1230967

P1230977

Drumul de straja se afla la 10 metri inaltime si se intinde de-alungul zidurilor cetatii. Aici exista numeroase ferestre inguste pe care se trageau cu pusca si de unde se turnau vase cu smoala in caz de atac. O atractie deosebita a ansamblului de aparare este „mica orga a mortii”, o scandura groasa pivotand in jurul unui ax de fier si inzestrata pe ambele parti cu cate 5 tevi de tragere. Concomitent cu o serie de trageri, cealalta serie de arme putea fi incarcata direct pe gura tevii, astfel incat, prin rotirea raida a scandurii, sa se obtina un foc continuu.

DSCF0011 (600 x 450)

Am plecat mai departe la urmatoarea CETATE HARMAN, cetate a carei ziduri inconjuratoare au dimensiunile de 12 metri, 2 metri si jumate grosime, si un coridor interior. Era inconjurata de un sant cu apa pentru a prevenii invadarea cetatii de catre dusmani.

P1240028

Fiecare familie din sat avea in interiorul cetatii cate o camera in care isi depozitau alimentele pentru caz de asediere. Turnul mare al bisericii este cel mai inalt din Tara Barsei si are 52 metri inaltime precum si 4 turnulete mici care ii conferea dreptul de a fi locul judecatoriei. Langa biserica este o fantana construita din sec al XIII lea care are si acum apa in ea.

P1240026

Biserica a fost construita in stil romanic, apoi transformata in stil gotic. Cand biserica a fost catolica a fost pictata si pe interior si pe exterior, cand a venit reforma insa s-a transformat in biserica evanghelica si picturile au fost astupate.

Cetatea nu a fost cucerita pana in anul 1848, dar af ost incendiata de mai mute ori, cel mai mare incendiu avand loc cand Mihai Viteazul a dat foc cetatii pentru ca sasii nu voiau sa se supuna si plateasca darile catre stat. „Biserica trinavata dedicata Sfantului Nicolae, pastreaza absida semicirculara si ferestrele originare cu urme de picturi murale vizibile la exterior”. Covoarele sunt din secolul al XVI lea si al XVII lea apartinand negustorilor care le donau bisericii bucurosi ca au avut succes in afaceri. In anul 1710 regele Carol al XII lea al Suediei a fost batut de tarul rusilor si s-a retras in cetatea Harman. Dupa ce a platit cominitatii tot ce a consumat, a mai donat bisericii un saculet de aur. Din acesti bani s-au cumparta in 1787 orga si altarul. Orga este a doua ca marime din Tara Barsei. Tot aici se gaseste o cheita simbolul cetatii Harman.

P1240030P1240038

In 1923 s-au dus 3 clopote de la Viena care s-au montat in locul clopotelor vechi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Steagul cetatii Harman…

P1240037

Reclame

Responses

 1. Frumoasa si simpla descriere asa cum ne-ai obisnuit…Imi face placere sa citesc despre peregrinarile tale prin tara..Te insotesc cu placere peste tot. Sper sa ajung si eu pe unde ai fost tu, la vara.
  Frumoasa tara avem…..

  Apreciază

 2. Imi place descrierea, ai adunat informatii care nici ghizii nu le prezinta atat de bine. 🙂

  Apreciază

 3. […] continat drumul  de la Prejmer si Harman cu autocarul si am luat masa de pranz la un restaurant din „Padurea Bogatii” situat pe […]

  Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: