Lacul Iacobdeal este un lac antropic situat în apropierea localității Turcoaia (jud. Tulcea). Lacul se află într-o fostă carieră de granit pe dealul cu același nume.
Am aflat că are o adâncime de aproximativ 20 metri și că fundul lacului este plin de fiare vechi și utilaje inundate de apă. În urma dinamitării unei galerii, apa din pânza freatică a năvălit formând actualul lac. Pe fundul lacului se găsește una din galeriile de granit unde se ascund pești mari. Lacul a fost populat de mai multe ori cu puiet de pește. Fiind proprietate privată, pescuitul este interzis.
Culoare verde ca a smaraldului, apa limpede și peretii de granit frumos dăltuiți, te fac să crezi că ai de a face cu un lac glaciar.
Malul stâncos este strapuns de o minigrotă pe unde se ajunge la apă. De jur împrejur se văd resturi de clădiri din vechea exploatare de granit.
Ceea ce te surpride este ca deși este un loc de vis, drumul pâna la lac nu este marcat. Nu există nici un indicator la șosea, dar am să vă dau detaliile perfecte pentru a merge spre lac.
Recomand sa folosiți Google Maps, deoarece cel care l-a poziționat pe hartă a facut-o cu precizie.
Acces :
Se părăsește Autostrada Soarelui la Cernavodă și se urmează DJ22A Cernavodă – Capidava – Saraiu – Topolog, apoi DJ22D Ciucurova – Horia – Măcin. După ieșirea din localitatea Cerna se merge pâna la borna kilometrica 19 și înainte de aceasta, se ia la stânga pe un drum plin de pietriș, drum care duce la Cariera Cerna.
Pentru recunoastere intrare, vezi poza de mai jos, apoi se merge pana la cariera Cerna.
La intrarea din figură pe partea dreaptă se vede peisajul de mai jos, apoi pe partea stânga a șoselei se vede borna kilometrică nr 19, iar în față se vede cum șoseaua urcă, iar în vârful pantei, apare o porțiune albă cu piatră cubică.
Se ocoleste cariera prin partea stânga, apoi urmează drumul, mergând mereu spre dreapta.

Pe drum se poate întâlni țestoasa dobrogeană, numeroși âarciogi, popândăi, iepuri și alte aimaluțe și insecte.
……un iepuras „prins” de Dragos
Culmea Pricopanului și Munții Măcinului.
Nu am să vorbesc despre acest traseu și acesti munti, acum, dar am să las o galerie cu câteva poze.
P.S. Perioada optimă de vizitare a munților Măcin este primăvara și toamna. Iarna, vânturile bat cu putere, iar vara este prea cald.
wow..nu credem ca avem si asa ceva in Romania! As merge numai pentru broasca aia 😀
ApreciazăApreciază