Comuna Fundata si imprejurimile – primul sat turistic din Romania (1973)


Luna aceasta impreuna cu colegii de servici am participat la un team building organizat la Complexul Padina Ursului din Fundatica.

LOCALITATEA FUNDATA este formata din satele : Fundata (atestata documentar in anul 1732), Sirnea (atestata documentar in anul 1729) si Fundatica.

PA308641 (600 x 338)

… vedere spre Muntii Bucegi din fata Complexului Padina Ursului

DSCF6693

 • Fundata este comuna aflata la cea mai mare altitudine din Romania (1360 m) si are o suprafata de 36,81 kmp.
 • Localitatea este situata la jumatatea Culoarului Rucar Bran in Pasul Giuvala ( DN73 sau E574) la granita dintre judetele Brasov si Arges, despartind Parcul National Bucegi de Parcul National Piatra Craiului.

DSCF6903

… Piatra Craiului

 • Satul Fundata este declarat primul sat turistic din Romania (1973 ) dupa ce in prealabil in anul 1962 s-au marcat traseele de interes local, harta satului cu obiectivele turistice si s-a infiintat Biroului de Turism si de Cazare. La data de 15.12.1962 s-a construit o partie de ski cu o lungime de 600 m in satul Sirnea.
 • La 20.12.1979 apare la Fundata prima partie nocturna din Romania, pentru ca in 1975 sa apara in premiera pe aceasta partie un baby – ski.
 • In anul 1965 s-a deschis in satul Sirnea un muzeu etnografic.

DSCF6669

DSCF6670

ACCES:

Din Bucuresti accesul la Fundata se poate face cu masina pe 2 trasee:

Bucuresti – Targoviste (sau Pitesti pe autostrada) – Campulung Muscel – Fundata;

Bucuresti – Ploiesti – Rasnov – Bran – Fundata cu o distanta de 189 km.

Daca se pleaca vineri spre Fundata recomand varianta pe Pitesti sau Targoviste pentru a evita sa stati in trafic pe Valea Prahovei.

drum1

Cu trenul CFR pe ruta 300 Bucuresti – Brasov s-au Bucuresti – Campulung Muscel si de acolo cu microbuzele din autogari.

drum2

OBIECTIVE TURISTICE :

 1. Biserica Ortodoxa din lemn cu hranul Adormirea Maicii Domnului, construita in anii 1830 ;
 2. Biserica Ortodoxa Fundata, construita intre anii 1939 – 1943 ;
 3. Biserica Ortodoxa Sirnea cu hramul Sf Ioan Botezatorul ;
 4. Muzeul Etnografic Sirnea ;

CAZARE : Desi in zona sunt multe pensiuni, recomand ca loc de cazare si odihna Complexul Padina Ursului. Zona frumoasa si aerul curat, mancarea sanatoasa si amabilitatea gazdelor  m-au fac sa revin cu placere anul acesta in acest loc mirific de unde poti admira panorama Muntilor Bucegi. La cerere (valabil la grupuri) se pot organiza excursii pe trasee off road si circuite in zona cu vizitarea principalelor obiective turistice.

DSCF6880

DSCF6561

DSCF6588

Important : Pentru cazare la acest Complex sunati inainte pentru a va informa daca sunt locuri libere (date de contact in link-ul de mai sus)

TRASEE OFF –  ROAD

Impreuna cu colegii am participat la un traseu off – road pe plaiurile comunei Fundata, cu sfarsit la Cheile si Pestera Dambovicioarei. Acest traseu l-am realizat cu ajutorul profesionistilor de la http://wild-adventures-transylvania.ro/ si http://lazarauto.ro/. Pentru detalii accesati link-urile de mai sus.

DSCF6672

Pentru mai multe detalii despre aceasta zona turistica deosebita recomand pentu studiu o monografie a Comunei Fundata in editie limitata

Comuna Fundata, Primaria Comunei Fundata 2012, Autori : Nicolae Pepene si Bogdan Florin Popovici

(pozele cu traseele fac parte din aceasta monografie)

CHEILE SI PESTERA DAMBOVICIOARA :

Acces : 

 • DN73  Campulung Muscel – Podu Dambovitei DJ730 – Dambovicioara DJ730A – Pestera Dambovicioarei
 • DN 73 Brasov – Rasnov – Bran – Podu Dambovitei DJ730 – Dambovicioara DJ730A – Pestera Dambovicioarei
Intre Podul Dambovitei si Pestera Dambovicioarei recomand a se merge pe jos pentru a putea admira frumoasele chei ale Dambovicioarei.
DSCF6773
Pestera Dambovicioara este situata in zona carstica a Culoarului Rucar Bran si s-a format datorita actiunii apelor paraului Dambovicioara asupra calcarelor jurasice ale Masivului Piatra Craiului. In urma acestei actiuni a apelor s-au format peste 50 pesteri. Dintre cele mai mari amintim : Pestera Ursilor, Stanciului, Dobrestilor, Hotilor, Liliecilor, etc.
Pestera Dambovicioara are o lungime de 600 m dintre care sunt vizitabili numai 250 m (partea vizitabila este electrificata). In partea pesterii indisponibila publicului s-au gasit ramasitele ursului de pestera care sunt expuse intr-una din galerii.
DSCF6733
Temperatura in interiorul pesterii este de 12-14 grade Celsius si a facilitat accesul oamenilor inca din preistorie. Pestera este descoperita in anul 1767 si va fi folosita ca refugiu al oamenilor in fata armatelor  otomane. In caz ca erau incercuiti, pestera avea o iesire secreta, care este acoperita pentru ca sa protejeze animalele din padure sa nu cada in pestera. Aici gasim si picturi rupestre.
 DSCF6730
De la intrarea principala a pesterii urcam scarile si ajungem la o bifurcatie de galerii : o galerie cu lungimea de 20 metri in stanga si alta in dreapta cu lungimea de 100 metri. Mergand in galeria mica se vor vedea 3 coloane de piatra unde in vechime traia un pustnic pe nume Pavel care se inchina la acestea. In galeria din dreapta vom gasi ramasitele ursului de pestera, iesirea secreta si niste formatiuni de calcar carora oamenii le-au atribuit diverse nume in functia de forma lor: capul de sarpe, capul de zimbru, capsuna, laba de urs, pielea de leopard. In fundul galeriei am gasit si 2 lilieci.
CULOARUL RUCAR BRAN este un drum stravechi care lega Tara Romaneasca de Transilvania prin Tara Barsei si are o importanta istorica deosebita, deoarece aici s-au pus bazele statului Tara Romaneasca in timpul domnitorului Basarab I. Astfel in anul 1290 s-a stabilit prima capitala a Tarii Romanesti la Campulung Muscel si mai apoi la Curtea de Arges.

Acest drum a fost folosit inca din timpul romanilor care au format castre romane pe acest drum (Castrul roman de la Jidova pe teritoriul actualului oras Campulung Muscele si castrul „La Cetate” de pe teritoriul actual al satului Fundata).

In anul 1377 regele Ungariei Ludovic I de Anjou constuieste Cetatea Bran, pentru ca mai tarziu in secolul XV ungurii sa infiinteze la granita dintre Tara Romaneasca si Transilvania,  Cetatea de la Oratea (ruinele ei se gasesc astazi aproape de granita dintre judetele Arges si Brasov) . Aceasta cetate este construita de cavalerii teutoni colonizati de unguri in Tara Barsei, cetatea avand rolul de a proteja granita de atacurile din partea domnitorilor Tarii Romanesti.

Langa cetatea de la Oratea in noiembrie 1462 domnitorul roman Vlad Tepes este capturat de regele Ungariei Matei Corvin si tinut prizonier timp de 12 ani in fortareata de la Visegrad. La insistentele domnitorului Stefan Cel Mare, Vlad Tepes este eliberat si repus pe tronul Tarii Romanesti.

Astazi Culoarul Rucar Bran este o importanta cale de acces intre orasele Pitesti si Brasov si de asemenea o importanta zona turistica datorita asezarii geografice. Dpdv al asezarii geografice culoarul Rucar Bran desparte Muntii Iezer si Piatra Craiului de Muntii Leoata si Bucegi.

Din secolul XVI aflam despre „Drumul Branului” cum era numit acest culoar de trecere, care urma in mare parte traseul actual al DN73 (cu mici intreruperi de la km 104 de unde se parasea drumul actual si se mergea pe „Drumul Carului”, revenind apoi in DN la km 94 in punctul” La Cruce” in zona Fundata)

OBIECTIVE TURISTICE PE CULOARUL RUCAR BRAN (Cu plecare din Campulung Muscel si oprire la Funadata)

In aceast articol nu vom prezenta toate aceste obiective din lipsa de spatiu si de a nu va plictisi cu informatii multe, dar voi lasa link-urile pentru aprofundare si cunoastere

Mergand dinspre Targoviste spre Campulung in localitatea Cetateni ne putem opri la Manastirea Cetatuia Negru Voda si la intrarea in Municipiul Campulug la Manastirea Namaiesti.

De aici putem sa admiram principalele obiective turisitice din Municipiul Campulung Muscel :

Ansamblul Bisericii Catolice Sf Iosif ; Curtea domneasac si Ansamblul Manastirii Negru Voda ; Biserica Domneasca  Muzeul de Istorie si Arta al municipiului Campulung Muscel ; Muzeul de Etnografie si Arta Populara ; Casa Memoriala George Toparceanu ; Primaria Municipiului Campulung Muscel ; Castrul Roman Jidova ; Monumentul Eroilor de la Mateias ; Piatra Dragoslavelor si Schitul Dragoslavele.

Castrul Roman Jidova

Castrul Roman Jidova se gaseste la intrarea dinspre Pitesti in Campulung Muscel, pe partea dreapta (pentru acces a se vedea indicatoarele. Alaturi de ruinele castrului se gaseste si un muzeu, Muzeul Limesului Transalutan deschis de Marti – pana Duminica intre orele 9 – 17.

DSCF6933

LIMES TRANSALUTANUS – val de pamant dotat cu castre si turnuri de aparare

Acest castru era cel mai important castru roman din Limes Transalutans, care se intindea de la Dunare mai precis de langa orasul actual Turnu Magurele pana la orasul Rucar in fata Pasului Bran. Castrul era de forma dreptunghiulara si avea 4 porti, o lungime de 132 m si o latime de 98,65 m. A fost construit in anul 93 d.Hr de catre imparatul roman Septimiu Sever si a fost distrus in anul 249 d. Hr. de catre triburile carpice. Astazi inca se mai fac sapaturi arheologice, in acest sens fiind deschis aici un santier arheologic.

castru 1

castru 3

Astazi in cadrul muzeului se gasesc exponate din perioada de existenta a castrului : obiecte de podoaba, vase de lut, etc. Pe peretele muzeului se gasesc panouri informative care vor fi postate mai jos.

DSCF6934

DSCF6938

DSCF6942

DSCF6944

La iesirea din Campulung Muscel spre Bran la singurul semafor din oras se face stanga spre localitatea Leresti, barajul Rausor si Cabana Voina (poarta de acces spre Cabana Cuca si Muntii Iezer). Noi ne continuam drumul inainte spre Mausoleul de la Mateiasu si avand in prim plan Piatra Dragoslavele. 

DSCF6553

In localitatea Dragoslavele gasim Schitul Dragoslavele, iar in localitatea Podu Dambovitei –  Cetatea de la Orata si Casa dramaturgului Paul Everac. Aceasta casa se poate vedea usor datorita statuilor albe postate pe marginea soselei si care reprezinta scene din „Legenda Manstirii Argesului”, „Miorita”, etc.

De-alungul drumului pe partea stanga cum mergem spre Bran putem admira Culmile Iezerului si  muntii Piatra Craiului.

DSCF6902

…culmile Iezer – Papusa

La poalele lor printe pasuni si fanete poti admira casele satelor frumos asezate si poti opri pentru a cumpara produsele traditionale din zona :cascavalul in coaja de brad de Rucar, branza, pastrama, carnati si sunca.

Dupa localitatea Podu Dambovitei se paraseste DN73 si se merge spre Cheile si Pestera Dambovicioarei (descrise mai sus). Urmeaza frumoasele localitati Moeciu de Sus, Moeciu de Jos si apoi Orasul Bran cu celebrul castel cu acelasi nume.

Din aceste localitati se pot incepe trasee montane in muntii ce inconjoara Culoarul Rucar Bran : Iezer, Papusa, Piatra Craiului, Leaota si Bucegi. (harti detaliate si descrieri in link).

P.S. Multumesc prin acest articol conducerii firmei care ne-a facilitat aceasta iesire

Deoarece diseara intram intr-un nou an, doresc ca binecuvantarile Domnului Dumnezeu sa fie peste fiecare din noi, familiile noastre si peste tara noastra Romania.

LA MULTI ANI!

Publicitate

9 gânduri despre “Comuna Fundata si imprejurimile – primul sat turistic din Romania (1973)

 1. Anonim

  La multi ani sanatosi draga Toni! Iti doresc Un An Nou plin de realizari frumoase pe toate planurile…sa fi iubit… iar Bunul Dumnezeu sa-ti implinesca dorintele tale cele mai arzatoare!!! Cu drag! Lumi Boros

  Apreciază

 2. Pingback: Piatra Craiului si Cabana Curmatura | peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.