Băile Tușnad


Băile Tușnad este un oraș situat în județul Harghita, în Depresiunea Ciucului, inconjurat de munții Bodoc si munții Harghitei. Este orașul din România cu cel mai mic număr de locuitori având o populație de 1728 locuitori. Populația majoritară în acest oraș este populația maghiară.

Stațiunea Băile Tușnad este denumita și „Perla Ardealului” și datează din anul 1842. În stațiune se găsesc numeroase izvoare de apă minerală, unele captate și puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, altele necaptate. Izvoarele captate se găsesc în centrul stațiunii Băile Tușnad, în spătele hotelului Tușnad și sunt denumite : Mikes și Apor.

Se observă și se simte în apa acestor izvoare carbogazoase, prezența fierului. Aceste izvoare carbogazoase sunt folosite ca cură internă pentu afecțiuni ale tubului digestiv și în afecțiuni ale căilor urinare. Ele sunt recomandate și pentru afecțiuni cardiovasculare, endocrine și ale sistemului nervos. În stațiune se găsesc baze de tratament cu acces la SPA, diverse tipuri de masaj, băi galvanice, împachetări cu parafină și aparatura de fizioterapie pentru recuperare.

baile tusnad

Stațiunea este așezată pe traseul tematic Drumul Apelor Minerale.

Efectele activității vulcanice din erele vechi geologice se văd astăzi prin abundența izvoarelor de apă minerală și emanațiile de gaze mofetice folosite pentru terapie.

„Gazele mofetice se datoresc dizolvării de către ape a gazelor care se găsesc in porii rocilor. Cantitatea de gaze care se dizolvă, depinde de solubilitatea lor, de temperatura și de mineralizarea apei, coeficientul de absorție al gazelor fiind invers proporțional cu creșterea temperaturii și a concentrației în săruri a sursei. Gazul predominant în aceste mofete este CO2 -ul (dioxidul de carbon), care se găsește în proportie de 90%. Prezenta CO2 este dată de emanațiile postvulcanice din cadrul acestei regiuni. Prezenta CO2 în apele minerale se explică prin formarea gazului prin procedee biochimice, în primă fază prin transformarea substanțelor organice, respectiv a celulozei, prin acțiunea bacteriilor anaerobe, în CO2 și CH2, iar în faza a doua din decarboxilarea acizilor grași și a aminociazilor din proteine.”

Deasemenea, în stațiune se pot vizita : lacul Ciucaș, lacul Sf. Ana, Rezervația Naturală Tinovul Mohos.

Un lac aparte in Baile Tusnad este si lacul Ciucas.

Lacul Sf Ana este singurul lac vulcanic din România și Europa de Est, făcând parte din Microregiunea Ciomat Puturosu.

Alături de lacul Sf Ana se mai găsesc Tinovul Mohoș (aici se găsește singura plantă carnivoră din țara noastră și anume „roua cerului)”și peștera Puturosul de Turia.

Prima mărturie scrisă despre existența lacului Sf.Ana apare în anul 1349. Este situat la o altitudine de 944 m, cu o circumferința de 1.75 km, suprafața de 20 ha, adâncimea de 7 m. Lacul nu are drenaj și nici izvor, apele sale provenind din precipitațiile atmosferice.

În masivul Ciomat se pot face și trasee turistice montane, unul din ele mergând prin pădure până la Lacul Sf Ana.

În Microregiunea Ciomatu Puturosu se pot face numeroase trasee montane prezentate mai jos:

5 gânduri despre “Băile Tușnad

  1. Un loc superb – relaxare, liniste, aer curat…Romania pitoreasca 🙂 La locuri de cazare as mai adauga si localnicii.Cand am vizitat Baile Tusnad m-am cazat la un localnic si pot sa zic ca m-am simtit ca acasa.Ungurii sunt foarte ospitalieri.

    Apreciază

  2. Pingback: Circuit Moldova | peregrinprinlume

  3. Pingback: O plimbare pe Ceahlau si o incursune prin Tinutul Neamtului | peregrinprinlume

  4. Pingback: Valea Oltului (între Turnu Roșu și Cozia) – peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.