Vulcanii noroioși și Trovanții de la Ulmet Bozioru


Săptămâna trecută am participat la o excursie organizată în județul Buzău, de către prietenii mei de la Aiurix Rides, excursie în care am descoperit Vulcanii Noroioși și trovanții din localitățile Ulmet -Bozioru.dealurile Buzaului

În zona Subcarpaților de Curbură, se găsesc patru areale vulcanice noroioase. Cele mai cunoscute areale sunt cele de la Pâclele Mari, Păclele Mici și Beciu, de lânga localitatea Berca. Aceste trei areale sunt declarate rezervații naturale.

De la Casa de Cultură din Berca se deschide un drum de macadam, drum care trece printre conducte și sonde, precum și vulcani activi, cu noroi și petrol. Această zonă de vulcani noroioși este mai puțin cunoscută, nefiind un obiectiv turistic oficial. Locul este denumit ca „Fierbătorile din Berca”. Platourile vulcanice din Berca nu au statut de rezervație naturală ca celelalte trei amintite mai sus.

Venind dinspre capitală o luăm pe drumul național DN1D Buzău Brașov și în satul Sătuc, lângă localitatea Berca, o luăm la dreapta spre Vulcanii noroioși din localitatea Policiori. Drumul nostru trece printre dealurile pitorești  ale Buzăului și se oprește la Vulcani noroioși. indicator vulcanii noroiosi

Explicația fenomenului Vulcanii Noroioși este destul de simplă. Gazul metan din adâncuri (zona este petroliferă) își face drum spre suprafață, aducând cu el noroi, petrol și sare. În funcție de particularitățile noroiului, fiecare con sau crater arată altfel.

Mai multe informații despre cum s-au format acești vulcani aflăm din poza de mai jos. (panoul informativ de la intrare).formare vulcani noroiosi

Accesul în rezervatia Vulcanii Noroiosi este permis zilnic, începând cu orele 8 și până seara. Dacă este umiditate mare și plouă, accesul este intersis turiștilor. Informații despre vizită se pot afla de la  custodele rezervației, la numărul de telefon 0722623021.

Pentru că zona vulcanilor este o zonă activă din punct de vedere al exploatării gazelor naturale și a petrolului, activitatea acestor vulcani nu mai este așa de intensă ca altădată.

Un filmulet postat de mine pe youtube:

Zona prezintă crăpături și șanțuri adânci formate în noroi ceea ce face ca solul să aibă aspect selenar.

Mai jos poze de la Pâclele Mici:

De la vulcani am pornit spre localitatea Bozioru, la Trovanți.

Trovantii de la Ulmet (Bozioru). Conform dicționarelor științifice, trovantul este o „porțiune elipsoidală din cuprinsul unui strat de nisip sau al unei gresii friabile, cimentată de apele calcaroase”. Tendința lor este de creștere spontană, din centru spre exterior, cu o rată de depunere de câțiva cm, la câteva mii de ani. Dacă sunt dezgropați din nisip, procesul de creștere al acestora încetează.

În țara noastră rezervațiile de trovanți mai cunoscute sunt la Costești, județul Vâlcea și la Chiojdu în județul Prahova. Totuși, cei mai spectaculoși, mi se par trovanții de la Ulmet (Bozioru).

Pentru a ajunge la Trovanți, din DN1D Buzau Brasov se merge pe drumul DJ203L la dreapta, urmând indicatorul de Bozioru, apoi în centrul satului se face dreapta, trecându-se pe un podeț de lemn o gârlă. Ajungem la un drum de pământ unde se lasa mașina și pe jos folosind indicatoarele postate de localnici mergem către trovanți.

Cuptorul de Var de la Tisău. În drumul nostru de întoarcere am mai trecut prin niste locații frumoase , și ne-am oprit la un cuptor de var, singurul rămas prin Buzau și al cărui propriatar, duce mai departe tradiția preparării manuale a varului. In satul Izvoru din comuna Tisău, găsim acest cuptor de var funcțional, unde este arsă piatra de calcar scoasă din galeriile de calcar din localitatea Ciuta.

P.S. Revin astazi 08 august 2020 cu niste actualizari la acest articol. Conform colegilor mei de calatorie : TROVANTII au intrat în circuit turistic „oficial”. VULCANII NOROIOSI sunt de două ori mai anemici decât în 2012. CUPTORUL DE VAR a dispărut. https://turismbuzau.ro/scoala-de-var/.

Publicitate

7 gânduri despre “Vulcanii noroioși și Trovanții de la Ulmet Bozioru

  1. Pingback: Circuit Moldova | peregrinprinlume

  2. Pingback: Expeditie la TROVANTI | peregrinprinlume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.